Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
Zencognito i Crosis, nie rozumiem czego oczekujecie. Że na chrześcijańskim forum moderatorzy będzie zakazywać argumentacji wziętej z Biblii i kasować posty, które taką argumentację zawierają? Nikt wam przecież nie karze z tą argumentacją się zgadzać, ani brać jej pod uwagę. Podajecie przykłady obrażania cudzej wiary i ataku personalnego jako porównianie do tej sytuacji tak jakby argumentacja z Objawienia była jakaś obelga pod adresem tych, którzy w to Objawienie nie wierzą.
Oczywiście można się zastanawiać czy argumentowanie wyłącznie z Biblii czy z KKK w rozmowie z niewierzącymi ma jakiś sens. Ja go np. nie stosuję, ale może ktoś widzi w tym sens i to jego prawo. Nie bardzo rozumiem czemu oczekujecie sankcji dla tych, którzy taką argumentację stosują skoro Regulamin Forum w żadnym stopniu nie jest łamany. Jeśli taka argumentacja nie jest offtopem i nie jest zakazana w regulaminie działu to nie powinno wam to przeszkadzać.
_________________ www.onephoto.net
|
So sty 12, 2008 1:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Asienkko, Paschalisie - ja w swoim poście absolutnie nie chciałem podpierać się regulaminem, a jedynie celem dyskusji. Także Asienkko nie odsyłaj mnie do pierwszych punktów regulaminu, bo ani ja nie chcę ich łamać, ani to o czym piszę ich nie łamię.
Fakt, przykład który podałem był mało adekwatny...
Skracając mojego posta, chodzi mi o to, że:
- szanuję to, że gospodarzami forum są katolicy,
- każdy ma jak najbardziej prawo do własnych poglądów, do oceniania innych ludzi wg własnych poglądów itd,
- fakt, że gospodarzami forum są katolicy implikuje, że ocena wg katolickiego światopoglądu będzie oceną dominującą, to naturalne,
ale
- uszanujcie też prawo drugiego człowieka do tego, że to, co dla Was znaczy wiele, dla niego nie znaczy nic i odwrotnie (oczywiście w granicach kultury),
- zrozumcie, że w dyskusji aplikowanie przez katolika zasad katolickich do ateisty nie prowadzi do niczego innego niż do stanięcia w martwym punkcie. Albo do koszmarnego offtopowania, bo jedna strona będzie tłumaczyć drugiej coś, co nie jest tematem danej dyskusji.
Jednym słowem: nie zabraniam Lucynie ani nikomu oceniania mnie wg Waszego systemu wartości. Ale jeśli w dyskusji będziecie ten system wartości mi narzucać, to dyskusja przestaje mieć sens.
Także nie regulamin, a zdrowy rozsądek.
PS
I nikt tutaj nie oczekuje, że będziecie kasować posty. A bynajmniej nie ja, wieć Paschalisie, nie nadinterpretuj
Crosis
|
So sty 12, 2008 11:47 |
|
 |
Zencognito
|
Paschalis napisał(a): Zencognito i Crosis, nie rozumiem czego oczekujecie. Że na chrześcijańskim forum moderatorzy będzie zakazywać argumentacji wziętej z Biblii i kasować posty, które taką argumentację zawierają?
Z regulaminu (§ I, 6):
Autor tematu ma prawo do określenia jego charakteru (np. tematy rozważaniowe, dzielenie się doświadczeniem, rozważanie konkretnych wypowiedzi autorytetów lub dokumentów, czy konkretne pytanie w którym autor oczekuje odpowiedzi zgodnej ze swoim światopoglądem); może również w pewnym stopniu określić założenia konkretnej dyskusji (np. może wyrazić życzenie, aby w tym temacie dyskusja była prowadzona z punktu widzenia katolika czy chrześcijanina)
No więc ja, jako założyciel tematu o karpiu, określiłem żeby nie powoływać się na argumenty z własnej religii tylko rozmawiać na neutralnym gruncie. Zgodnie z regulaminem miałem prawo ustalić takie reguły w założonym przez siebie temacie, a egzekwowania moich ustaleń odmówiono.
|
So sty 12, 2008 13:09 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Zen, czyli rozumiem, że twoje stanowisko nie odnosi się już generalnie do dopuszczalności stosowania argumentacji teologicznej wobec ateistów na forum tylko do tego czy autor wątku może założyć wątek z życzeniem by nie prowadzić w nich dyskusji z poziomu teologii. W takich przypadkach masz rację. Ale w temacie o karpiu w SWT ten przypadek nie zachodzi.
W tej sytuacji mamy wątek, w którym wcale nie napisałeś przy jego zakładaniu, że chcesz by nie podejmowano w nim żadnej argumentacji z perspektywy teologicznej. A to wcale nie jest oczywiste, tym bardziej, że jest to wątek o akcji nie jedzenia karpia na Święta, które są jak najbardziej religijnym i chrześcijańskim wydarzeniem. To czemu niby nie chcieć np. przemówić do kogoś religijnego by nie jadł karpia w Wigilię argumentem, że Biblia tego zakazuje? Lub odwrotnie, jeśli się z tym nie zgadza. To przecież samo się w takim wątku narzuca bo dla wielu odbiorców tego apelu to może być ważny argument. I wtedy nie ma tu zjawiska przekonywania niewierzących do swych racji z argumentu teologicznego. Bo skoro zakładasz wątek z apelem „nie zjadajcie karpia w Wigilię”, to normalne, że jak ktoś się z tobą nie zgadza może napisać: "zjadajcie go bo Biblia nam na to pozwala" (abstrahując od tego czy to prawda). I jasne, że wtedy ten kto tak pisze chce zmniejszyć wpływ twojej argumentacji na tych, którzy Wigilię głównie świętują, czyli silniej lub słabiej wierzących, chrześcijan. Czy to ma być zabronione?
Ponadto, sam w takich dyskusjach teologicznych brałeś udział w tym temacie. Tamte posty, które wskazałeś w linku domagając się ich usunięcia, już jakiś czas temu usunąłem, ale z innej przyczyny bo były offtopem i odnosiły się generalnie do traktowania zwierząt o czym są już inne wątki. Ale to wygląda dość ciekawie bo kilka postów poniżej teologicznego posta Lucyny, który chciałeś z tego tytułu usunąć, znajdował się tam twój post:
Zencognito napisał(a): Jeszcze pytanie konkretnie do chrześcijan. W 11 rozdziale Księgi Izajasza mamy obraz idealnej krainy, w której zwierzęta nie są zabijane - nawet przez siebie nawzajem. Jeśli właśnie tak jest malowana rajska idylla która nastąpi, to czemu jako chrześcijanie do tego nie dążycie i przystajecie na zabijanie zwierząt (a nawet z tego zabijania czynicie zwyczaj, jak z tym karpiem)? Czekacie aż Bóg przyjdzie i za was wszystko zrobi? No stary. Jeśli to nie jest argumentacja teologiczna to ja się nazywam Rumpelstiltskin.  A z tych postów, które nie zostały wywalone z tego wątku to choćby ten: Zencognito napisał(a): Chrystus mówi: „Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich” (J 15,13). Cytat z opisu karielskiego psa na niedźwiedzie - to nazwa rasy psa która została wyhodowana do ochrony myśliwych przed atakami niedźwiedzi (czyli nie do polowania na niedźwiedzie, tylko żeby w razie niespodziewanego ataku niedźwiedź nie zabił człowieka) : "Ten pies skłoni niedźwiedzia do walki lub atakowania go z wielką wojowniczością i poświęci własne życie dla swojego pana". I co teraz powiesz Lucyno? Zastosujesz moralność Kalego - jak człowiek odda życie to jest prawdziwa miłość, a jak zwierzę odda życie to nie jest? viewtopic.php?p=310145#310145Co nie przeszkadzało ci apelować na forum i w uwagach do moderacji by nie było w tym wątku postów z argumentacją teologiczną. Dlatego jak chcesz, żeby usuwano posty z argumentacją teologiczną z zakładanego przez ciebie tematu to: - zaznacz to przy jego zakładaniu - sam nie stosuj w nim teologicznej argumentacji, bo wtedy wysyłasz do moderacji sprzeczne sygnały co do tego czego naprawdę chcesz I wtedy myślę, że nie będzie problemu. No chyba, że go założysz w jakimś tematycznie typowo chrześcijańskim dziale, ale rozumiem, że nie o tym tu mówimy. Crosis napisał(a): Jednym słowem: nie zabraniam Lucynie ani nikomu oceniania mnie wg Waszego systemu wartości. Ale jeśli w dyskusji będziecie ten system wartości mi narzucać, to dyskusja przestaje mieć sens. Nikt ci niczego nie narzuca. Jeśli taka argumentacja ci nie odpowiada to nic nie stoi na przeszkodzie byś dał temu wyraz w dyskusji. Nie sądzę też żeby klimat społeczny czy coś w tym stylu, wymuszało na tobie dostosowanie się do takiej argumentacji jeśli tylko chcesz o czymś porozmawiać z wierzącymi. Cytuj: Także nie regulamin, a zdrowy rozsądek. Możliwe, ale jak wyżej – to raczej powinno być zasygnalizowane na poziomie dyskusji. Cytuj: I nikt tutaj nie oczekuje, że będziecie kasować posty. A bynajmniej nie ja, wieć Paschalisie, nie nadinterpretuj 
Zencognito oczekuje choć w bardziej szczegółowym problemie, a ty nie wiem stąd pytanie.  Ale w takim razie, czego ty oczekujesz od moderacji?
_________________ www.onephoto.net
|
So sty 12, 2008 14:21 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Znowu Forum zeszło do podziemia?
Pytam, gdyż ze strony głównej portalu znikło pudełko z informacją o najświeższych wpisach na Forum.
Czy to już na zawsze? Ja bym wolał by w Portalu poskromiono nieco pewną kategorię uciążliwych reklam, niż właśnie Forum.
Z irlandzkim pozdrowieniem, Stanisław.
Cz sty 17, 2008 11:52 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Już pudełeczko Forum na stronie głównej Portalu jest.
Błyskawiczna reakcja.
Dzięki temu większa rzesza gości Portalu pozna kulinarne zdolności redaktor Joanny.

Cz sty 17, 2008 16:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
NUC napisał(a): Ale ja np. doskonale rozumiem, że lesbijka może chcieć wreszcie po latach niespełnienia possać piersi, polizać miejsca intymne... ile się można masturbować???
Czy na katolickim Forum jest miejsce na takie teksty ? 
|
So sty 19, 2008 19:59 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Na tym forum nie ma wolności słowa więc pewnie i nie będzie miejsca dla takich słów.
A tak na poważnie, czy to kogoś bulwersuje? Bo jeśli tak to ten ktoś ma mały problem ze sobą.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
So sty 19, 2008 22:10 |
|
 |
akacja
|
baranek napisał(a): NUC napisał(a): Ale ja np. doskonale rozumiem, że lesbijka może chcieć wreszcie po latach niespełnienia possać piersi, polizać miejsca intymne... ile się można masturbować??? Czy na katolickim Forum jest miejsce na takie teksty ? 
Czyżbyś przyznała rację, że to forum jest pseudokatolickie?
Przecież moderatorzy usuwają takie teksty, tylko nie są w stanie robić tego natychmiast.
A tak na marginesie to dlaczego już nie moderujesz? Twoje działy są bez opieki, a Ciebie brak bo Ty jesteś niezastąpiona.
|
So sty 19, 2008 22:24 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
akacja: get a life.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
So sty 19, 2008 22:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akacja napisał(a): A tak na marginesie to dlaczego już nie moderujesz? Twoje działy są bez opieki, a Ciebie brak bo Ty jesteś niezastąpiona.
Nie ma ludzi niezastąpionych. Nie ma mnie od 2 tygodni i dopiero teraz ktoś zwrócił uwagę  Poza tym jeden dział już ma opiekuna  A czemu odeszłam- nie czas i miejsce, by to wyjaśniać.
|
N sty 20, 2008 10:05 |
|
 |
akacja
|
baranek napisał(a): Nie ma ludzi niezastąpionych. Nie ma mnie od 2 tygodni i dopiero teraz ktoś zwrócił uwagę Poza tym jeden dział już ma opiekuna A czemu odeszłam- nie czas i miejsce, by to wyjaśniać
Już od samego początku zwróciłam uwagę na to, że Cię nie ma wymienioną pod działami, ale nie miałam możliwości zapytać co się stało.Obawiałam się jednak zapytać, dlaczego nie moderujesz, bo mogłaś to odebrać jako ingerencję w prywatność, bo może nie chcesz tego wyjaśniać.
Autentycznie szkoda, że odchodzisz.
Naprawdę tak świetnie Baranek moderowała i tyle pozytywnego wnosiła do forum, i tak dobrze były prowadzone działy przez Baranka, że aż miło było.
Nikt nie będzie w stanie robić tego tak wspaniale jak Ty.
|
N sty 20, 2008 11:06 |
|
 |
Kamyk
|
baranek napisał(a): NUC napisał(a): Ale ja np. doskonale rozumiem, że lesbijka może chcieć wreszcie po latach niespełnienia possać piersi, polizać miejsca intymne... ile się można masturbować??? Czy na katolickim Forum jest miejsce na takie teksty ? 
IMO - tak
|
N sty 20, 2008 13:12 |
|
 |
Zencognito
|
Myślę że opis NUC jest niepotrzebny (tzn. można było sobie szczegółów oszczędzić), ale nie jest wulgarny dlatego nie uważam, aby był powód aby go usuwać. Tak wyglądają seksualne pieszczoty i myślę, że takie opisy nie powinny nikogo razić, o ile nie są pisane dla samego pisania.
|
N sty 20, 2008 13:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakoś mnie to Kamyku nie dziwi- Twoje zdanie zazwyczaj było inne niż moje
Znaczy, jak opiszę np. czyjąś ochotę popieszczenia penisa będzie ok ? - To jest identyczny przykład, jak ten, na który się zgadzasz. Bo skoro można pisać o lizaniu piersi, to o całowaniu penisa też - wulgaryzmów tu nie ma  Ot, ludzka rzecz- pieszczoty
Szkoda tylko, że nie patrzycie na zgorszenie ...
|
N sty 20, 2008 13:52 |
|
|
|