Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Dzis ksiadz juz tak wiedza teologiczna spoleczenstwa nie przerasta. magistrow czy nawet doktorow teologii jest pewnie wiecej niz ksiezy.
Duchowoscia powinni przerastac, osobista relacja z Bogiem, empatia, moralnoscia. A to wszystko wydaje sie byc mocno zaniedbywane w formacji. Te 6 lat powinny doprowadzic do dojrzalej wiary, a nie przemkniecia sie miedzy egzaminami najwygodniejsza droga. Niech nawet powtorzy rok. Niech popracuje w szkole, domu dziecka, szpitalu, domu starcow. Niech pomieszka na stancji i sam sobie zakupy i pranie zrobi. Niech zostanie dojrzalym mezczyzna, ktory potrafi przezyc sam i docenic trud zycia jego (przyszlych) parafian. Ale dopoki mentalnosc biskupow sie nie zmieni i nie postawia na wspieranie dojrzalosci i samodzielnosci wiernych a nie kontrole indeksow i kartectek od spowiedzi, nic sie nie zmieni i w formacji klerykow.
A on (najczesciej) spod maminych skrzydelek pod skrzydelka do siostrzyczek ktore go opieraja i mu gotuja (a moze i sprzataja?) skacze, jakies teorie wbije do glowy, a potem w tempie ekspresowym (“bo moze powolanie sie zmarnuje!“) dochodzi do swiecen i ... zaczynaja sie problemy. Kto dzis w wieku 25 lat jest naprawde dorosly i odpowiedzialny?
|
N mar 19, 2017 10:24 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Gdybym dostał złotówkę, za każdego "proroka" przepowiadającego upadek Kościoła w ciągu jego istnienia, byłbym bardzo bogatym człowiekiem  Myślę, że jest akurat odwrotnie - świat wokół Kościoła upada (dotyczy to zwłaszcza Europy i Ameryki).
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N mar 19, 2017 10:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Dzis ksiadz juz tak wiedza teologiczna spoleczenstwa nie przerasta. magistrow czy nawet doktorow teologii jest pewnie wiecej niz ksiezy.
Duchowoscia powinni przerastac, osobista relacja z Bogiem, empatia, moralnoscia. A to wszystko wydaje sie byc mocno zaniedbywane w formacji. Te 6 lat powinny doprowadzic do dojrzalej wiary, a nie przemkniecia sie miedzy egzaminami najwygodniejsza droga. Niech nawet powtorzy rok. Niech popracuje w szkole, domu dziecka, szpitalu, domu starcow. Niech pomieszka na stancji i sam sobie zakupy i pranie zrobi. Niech zostanie dojrzalym mezczyzna, ktory potrafi przezyc sam i docenic trud zycia jego (przyszlych) parafian. Ale dopoki mentalnosc biskupow sie nie zmieni i nie postawia na wspieranie dojrzalosci i samodzielnosci wiernych a nie kontrole indeksow i kartectek od spowiedzi, nic sie nie zmieni i w formacji klerykow.
A on (najczesciej) spod maminych skrzydelek pod skrzydelka do siostrzyczek ktore go opieraja i mu gotuja (a moze i sprzataja?) skacze, jakies teorie wbije do glowy, a potem w tempie ekspresowym (“bo moze powolanie sie zmarnuje!“) dochodzi do swiecen i ... zaczynaja sie problemy. Kto dzis w wieku 25 lat jest naprawde dorosly i odpowiedzialny? Śp. siostra zakonna, zakrystianka w mojej parafii, na moje zdziwienie brakiem młodych wikarych przy przygotowaniach kościoła i drogi przejazdu papieża, mówiła pani Alu młodzi księża obecnie to paniczyki, nie brudzą sobie rąk fizyczną pracą.
|
N mar 19, 2017 10:49 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Gdybym dostał złotówkę, za każdego "proroka" przepowiadającego upadek Kościoła w ciągu jego istnienia, byłbym bardzo bogatym człowiekiem  Myślę, że jest akurat odwrotnie - świat wokół Kościoła upada (dotyczy to zwłaszcza Europy i Ameryki). Świat upada, a Kościół umywa ręce (. To nie ja byłem Ewą ) To nie ludzie się zmienili, to Kościół stracił poczucie rzeczywistości - a przynajmniej ten, który najbardziej rzuca się w oczy.
|
N mar 19, 2017 11:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co, według Ciebie, powinien wobec tego zrobić Kościół?
|
N mar 19, 2017 11:47 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Daj spokój Yarpen, nie napędzaj kłopotów Krzysztofa - niezależnie, czy są psychiczne czy demoniczne.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N mar 19, 2017 11:49 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Kościół powinien żebrać o Boże miłosierdzie.
|
N mar 19, 2017 12:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pytałem o konkret, a nie hasło, z którego nic nie wynika.
|
N mar 19, 2017 12:06 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
To przeczytaj mój temat ,, Żebrałem o Boże miłosierdzie". To mniej więcej tak miało by wyglądać.
|
N mar 19, 2017 12:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale ciebie Pan Jezus na Sadzie nie rozliczy z zebrania “Panie, Panie“, ale z konkretow: szklanka wody dla bezdomnego, pomoc dla uchodzcy, chleb dla glodzjacych.
Jesli ty nic dobrego nie robisz, zeby swiat z toba byl lepszy niz bez ciebie, to oslabiasz Kosciol.
|
N mar 19, 2017 14:01 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Kael, Świat stanie się lepszy jak ja będę się starał być lepszym. Świat nie stanie się lepszy, jak jeden drugiego będzie naprawiał.
|
N mar 19, 2017 17:38 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Zacznij więc od siebie i przestań nas przekonywać do swoich proroctw, bo to niejako jest próba "naprawiania" nas.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N mar 19, 2017 17:49 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Małgpsiaa, ja nie mam kompetencji żeby naprawiać tak skomplikowaną konstrukcję jak Ty. Ja tylko Ci proponuję abyś zwróciła się w tej sprawie do Jezusa.
|
N mar 19, 2017 19:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie o prawdę, czy falsz idzie, ale o to, że czasem lepiej trzymać język za zębami. Tak więc nietaktem z mojej strony było powiedzenie niepotrzebnie tego co należało zamilczeć. W każdym przypadku wywołało reakcję, więc zabolało. Jeśli zabolało a nie pomogło, znaczy że chybione. Jeśli chybione, należy spróbować zresetować. Nie da się, mogę jedynie przeprosić: wybraną, adęBRD, Iago i Krzysia.
|
N mar 19, 2017 20:37 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
 Prawdziwy Kościół
wybrana napisał(a): kooool napisał(a): Mi 6, 15: Będziesz siał, lecz żąć nie będziesz; będziesz wytłaczał oliwę, lecz oliwą się nie namaścisz; będziesz wyciskał moszcz, lecz nie będziesz pił wina.
Człowiek uciekając przed Prawdą o sobie, czy raczej przed Bogiem, ucieka w swoją "religie, pobożność, dobroć" na pokaz dla samousprawiedliwienia się, ale nie przyzna się do błędu i nie da się z nim prowadzić dialogu. masz zupełną rację W związku z tym, że przyznałaś @koool rację, powiedz, kto według Cibie tu na forum ucieka w swoją religię? Czy aby przypadkiem nie Ty?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn mar 20, 2017 15:34 |
|
|
|