Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Cytuj: 3. Zobowiązuje się wszystkich dyskutantów do poszanowania poglądów innych oraz rzeczowości w dyskusji i sporach. Oznacza to, że żaden pogląd, choćby wydawał się dziwny i żadna wypowiedź, choćby świadczyła o niewielkiej wiedzy osoby wypowiadającej się, nie może być wyśmiewana czy atakowana Teraz wykaż że gdziekolwiek wśmiewałem czy atakowałem czyjeś poglądy Cytuj: W Twoich postach nie było ani dowodu, ani argumentu, a tylko stwierdzenie, że osoby reprezentujące lewicowe poglądy nie są zdolne do autorefleksji Czyli nadal nie ma ani wyśmiewania ani atakowania
|
Pt sty 03, 2020 15:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosia napisał(a): katolika dodatkowo przykazanie miłości, więc proszę, zmień ton
Co w posoborowiu jest rozumiane jako "daj się opluwać i nie waż się podnieść głosi krytyki A teraz zobaczmy jak wypowiadali się święci Chrystusa św. Tomasz z Akwinu do Wilhelma napisał(a): „Wrogowie Boga, ministrowie diabła, członkowie Antychrysta, wrogowie zbawienia ludzkości, oszczercy, bluźniercy, niegodziwi, ignoranci, równi faraonowi”
św. Bonawentura o Gerladzie napisał(a): , „bezczelny, zniesławiający, zwariowany, trujący, ignoranckim podstępny, niegodziwy, głupi i perfidny”. św. Grzegorz Wielki papież o biskupie Konstantynopola napisał(a): „profanacyjną i obrzydliwą dumę, dumę Lucyfera, jego głupie słowa, próżność i brak inteligencji”.
Dalej mi się nie chce cytować
|
Pt sty 03, 2020 15:22 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Quinque napisał(a): Cytuj: 3. Zobowiązuje się wszystkich dyskutantów do poszanowania poglądów innych oraz rzeczowości w dyskusji i sporach. Oznacza to, że żaden pogląd, choćby wydawał się dziwny i żadna wypowiedź, choćby świadczyła o niewielkiej wiedzy osoby wypowiadającej się, nie może być wyśmiewana czy atakowana Teraz wykaż że gdziekolwiek wśmiewałem czy atakowałem czyjeś poglądy Cytuj: W Twoich postach nie było ani dowodu, ani argumentu, a tylko stwierdzenie, że osoby reprezentujące lewicowe poglądy nie są zdolne do autorefleksji Czyli nadal nie ma ani wyśmiewania ani atakowania Właśnie to zrobiłem, pokazując Ci, że samo stwierdzenie: osoby po lewej nie przejawiają oznak autorefleksji - jest atakowaniem i obrażaniem czyiś poglądów, a nawet czyjejś postawy i czyjejś osoby. Nie poparłeś swojej opinii żadnym dowodem i żadnym argumentem. Przemyśl to na spokojnie, to porozmawiamy. Co do cytatów - mogę Ci powklejać tyle samo, a nawet więcej równoważnych, zaczynając od słynnego: "Kiedy ktoś Cię uderzy, nadstaw drugi policzek". Co będzie wynikać z takiego przerzucania się cytatami?
_________________ MODERATOR
|
Pt sty 03, 2020 15:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście nie jest tym samym. Bo nie jest skierowane w żadną konkretną osobę. Jakbym napisał "nazista z samego faktu bycia nazistą nie nieskłonny do refleksji" też byś mi dał ostrzeżenie? Śmiechu warte. Już całkowicie pomijam fakt że wiele moich postów o historii np. Francji czy Hiszpanii. Są jednym wielkim argumentem za moją tezą
Po prostu ostrzeżenia od Ciebie nie są niczym innym jak zwykłymi porachunkami. A jeżeli Cię to uszczęśliwi możesz dać mi trzeciego. Nara
|
Pt sty 03, 2020 15:49 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Nie przeginaj, bo tym razem nie będzie żadnych warunków.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So sty 04, 2020 11:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
viewtopic.php?p=1051691#p1051691Czyzby w moderacji cholerycy przejeli paleczke? Juz kiedys byl tu taki choleryczny admin, ktory wszystko i wszystkich wycinal. Na wszelki wypadek. Moze tytul nie byl zbyt szczesliwy, ale transformacja poczatku lat 90. obrosla wieloma negatywnymi mitami, ktire lyka bezkrytycznie szczegolnie mlodsze pokolenie, pamietajace (jesli w ogole) koniec socjalizmu z opowiesci dziadkow i "sierot po socjalizmie", ktore liczbami sie nie przejmowalo i do dzis wierzy albo w mozliwy "socjalizm z ludzka twarza" albo mozliwy cud gospodarczy bez planu (i osoby) Balcwrowicza. Ten artykul jest dobra baza do dyskusji o transformacji jaka byla i zmierzeniem sie z wlasnymi wyobrazeniami i zyczeniami "co by bylo, gdyby". No ale moderatorka zobaczyla w tytule "ad personam" i juz zadna merytoryka jej nie interesuje. Zdrowia i cierpliwosci zycze moderacji w Nowym Roku. I moze troche wiekszego dystansu do siebie i swojej (chwalebnej choc niewdziecznej, ale w koncu dobrowolnej) funkcji. Zamykac tematy i uciszac rozmowcow kazdy moze. Czy chcielibyscie byc tak traktowani, jak wy innych traktujecie (to pytanie szczegolnie do dwojga majmlodszych stazem moderatorow)?
|
So sty 04, 2020 12:08 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Quinque napisał(a): Oczywiście nie jest tym samym. Bo nie jest skierowane w żadną konkretną osobę. Jakbym napisał "nazista z samego faktu bycia nazistą nie nieskłonny do refleksji" też byś mi dał ostrzeżenie? Śmiechu warte. Już całkowicie pomijam fakt że wiele moich postów o historii np. Francji czy Hiszpanii. Są jednym wielkim argumentem za moją tezą
Po prostu ostrzeżenia od Ciebie nie są niczym innym jak zwykłymi porachunkami. A jeżeli Cię to uszczęśliwi możesz dać mi trzeciego. Nara Tak, dałbym ostrzeżenie, ponieważ z faktu bycia nazistą nie wynika jeszcze fakt braku autorefleksji. Nie ma tutaj wynikania - potrzebny jest argument. Co do Twoich wszystkich postów - sam sobie wystawiasz świadectwo. Najrozsądniejszym wyjściem z mojej strony jest pozostawienie Cię samemu sobie, a sam się skompromitujesz. Życzę powodzenia i wszystkiego dobrego. Oby to, co Ty życzysz osobom, które nie podzielają Twojego światopoglądu, nie dotknęło Ciebie samego.
|
So sty 04, 2020 12:50 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@Kael Możesz wyrażać się jaśniej? Nie wiem o co Tobie chodzi, bo o ad personam mówiłam w odpowiedzi Henrykowi, który wszystkich rozmówców nazwał głupcami. Natomiast w zalinkoeanym zamkniętym wątku nie ma nic o ad personam.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So sty 04, 2020 16:46 |
|
 |
subadam
|
Kael napisał(a): https://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=1051691#p1051691
Czyzby w moderacji cholerycy przejeli paleczke? Juz kiedys byl tu taki choleryczny admin, ktory wszystko i wszystkich wycinal. Na wszelki wypadek.
Moze tytul nie byl zbyt szczesliwy, ale transformacja poczatku lat 90. obrosla wieloma negatywnymi mitami, ktire lyka bezkrytycznie szczegolnie mlodsze pokolenie, pamietajace (jesli w ogole) koniec socjalizmu z opowiesci dziadkow i "sierot po socjalizmie", ktore liczbami sie nie przejmowalo i do dzis wierzy albo w mozliwy "socjalizm z ludzka twarza" albo mozliwy cud gospodarczy bez planu (i osoby) Balcwrowicza. Ten artykul jest dobra baza do dyskusji o transformacji jaka byla i zmierzeniem sie z wlasnymi wyobrazeniami i zyczeniami "co by bylo, gdyby". No ale moderatorka zobaczyla w tytule "ad personam" i juz zadna merytoryka jej nie interesuje.
Ach, dopiero ten post Kael oswiecil mnie o zamknieciu mego watku, wiec szybko sprawdzilem i rzeczywiscie zamkniety. Tytulem wyjasnienia tytulu - zaadresowalem watek do Jockey'a myslac ze podniesie paleczke w dyskusji z powodu czestego przedstawiania transformacji jako tragedii, ktora sie Polsce przydarzyla dzieki "spiskowi z Magdalenki" zezwalajacemu na "uwlaszczeniu nomenklatury". Nie mialem na to argumentow, dopuki nie przeczytalem artykulu zbierajacego w jednym miejscu ogolnie dostepne dane gospodarcze i porownywujace je z okresem PRL, ktore musze przyznac dla mnie samego bylo sporym zaskoczeniem. No ale jakos nie chcial zabrac glosu na ten temat, tak samo jak zaden z 75 klikajacych - widocznie ciezko dyskutowac z twardymi danymi. Chociaz z drugiej strony mialem juz tu na forum kilka tematow, w ktorych nikt sie dlugo nie odzuwal a potem rozwinely sie w ciekawe dyskusje. Malgosiu, widocznie Kael odniesienie z tytulu wziela jako ad personam.
|
So sty 04, 2020 16:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): @Kael Możesz wyrażać się jaśniej? Nie wiem o co Tobie chodzi, bo o ad personam mówiłam w odpowiedzi Henrykowi, który wszystkich rozmówców nazwał głupcami. Natomiast w zalinkoeanym zamkniętym wątku nie ma nic o ad personam. Mrs_Hadley napisał(a): Post Re: Artykul o transformacji w prezencie noworocznym dla Jock Wątek nie spełnia wymogów regulaminowych(§ I/6, § II/4, § II/5,§ II/6), ponadto istnieje już temat przeznaczony na uwagi skierowane do konkretnej osoby np. Wzajemne uwagi. Dlatego na przyszłość proszę dokładniej przemyśleć intencje i cel tematu, który zamierzasz założyć, ponieważ to forum dyskusyjne. Temat ZAMYKAM.
To nie bylo do Ciebie, tylko tu konkretnie do Mrs_Hadley. Zreszta nie jestes jedna z dwojga najmlodszych stazem moderatorow.
|
So sty 04, 2020 18:00 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Możliwe, tylko Mrs_Hadley wyraźnie napisała o powodzie zamkniecia tematu, który nijak nie pasuje do zarzutów stawianych przez Kael.
|
So sty 04, 2020 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No, sorry. Jesli Mrs_Hadley uwaza, ze ten temat to jaks forma "uwag do uzytkownika", to nie zrozumiala tematu. A sprawdzilas punkty regulaminu, ktore kolezanka moderator starannie wypunktowala? Nijak sie maja do tematu i wpisu.
|
So sty 04, 2020 18:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Moze tytul nie byl zbyt szczesliwy, Tytuł jest bezsensu w tej formie, którą nadał mu @subadam. Kael napisał(a): Ten artykul jest dobra baza do dyskusji o transformacji jaka byla i zmierzeniem sie z wlasnymi wyobrazeniami i zyczeniami "co by bylo, gdyby". Jednym z podstawowych błędów @subadama było brak określenia o czym chciał dyskutować. To, że zrobisz to za niego dopiero wtedy, gdy zamknięto temat nijak nie sprawi, że jego wątek nagle stanie się regulaminowy. On jest tu na tyle długo, by wiedzieć, że zakładając temat należy określić ramy dyskusji. Własnymi słowami. Kael napisał(a): No ale moderatorka zobaczyla w tytule "ad personam" i juz zadna merytoryka jej nie interesuje. To dość zabawne, przypisujesz mi własny odbiór tematu @subadama, bo ja nawet nie sugerowałam że jednym z powodów było "ad personam". Ponadto w temacie nie ma żadnej merytorki, bo @subadam poza wrzuceniem linka nic od siebie nie dodał. Uprzedzając ewentualne pretensje- nie oceniam tu zawartości samego odnośnika. Kael napisał(a): Czy chcielibyscie byc tak traktowani, jak wy innych traktujecie (to pytanie szczegolnie do dwojga majmlodszych stazem moderatorow)?
Pudło, nie jestem jednym z dwóch najmłodszych stażem modów. Kael napisał(a): A sprawdzilas punkty regulaminu, ktore kolezanka moderator starannie wypunktowala? Nijak sie maja do tematu i wpisu. W takim razie proszę to w końcu wykazać, bez wyszukiwania skaz charakteru moda, oczywiście. Potrafisz? EDIT: Poprawiono błąd w cytowaniu po uwadze Zbigniewa. MH
|
So sty 04, 2020 19:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I.6 Rozwój tematu to wypadkowa pierwotnej jego koncepcji w założeniu autora i kolejnych, kształtujących temat, wypowiedzi dyskutantów. Linii tematycznej powinni się trzymać wszyscy rozmówcy (również autor tematu). Nie jest możliwe zakładanie "własnych" tematów, w których jeden autor porusza kolejne niezwiązane ze sobą wątki.
Autor tematu ma prawo do określenia jego charakteru (np. tematy rozważaniowe, dzielenie się doświadczeniem, rozważanie konkretnych wypowiedzi autorytetów lub dokumentów, czy konkretne pytanie w którym autor oczekuje odpowiedzi zgodnej ze swoim światopoglądem); może również w pewnym stopniu określić założenia konkretnej dyskusji (np. może wyrazić życzenie, aby w tym temacie dyskusja była prowadzona z punktu widzenia katolika czy chrześcijanina) albo zechcieć, aby w dyskusji np. na tematy etyczne nie odwoływać się do argumentów biblijnych, a jedynie naukowych (z oczywistych powodów to ostatnie ograniczenie nie może dotyczyć zagadnień, które są przedmiotem wiary). Takie ograniczenie powinno być szanowane. Nie może ono jednak nigdy dotyczyć wypowiadania się w danym temacie jednej osoby lub grupy osób, a jedynie założeń światopoglądowych.
W pierwszym wpisie subadam nie okreslil kierunku, ale dla osob sledzacych rozne watki bylo jasne, ze chodzi o dyskusje o transformacji. W swoim drugim wpisie to doprecyzowal. Cytuj: II/4. Na forum zabrania się: - łamania prawa; - wypowiedzi wulgarnych, obraźliwych, ośmieszających lub poniżających; - werbowania do sekt; - agitacji na rzecz poglądów i działań sprzecznych z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum; - trollingu (działań mających na celu wzniecenie kłótni internetowej); definicja tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling5. Na forum dyskusyjnym można odnieść się do każdego postu i tematu nawet po dłuższym zastanowieniu. Nie dopuszcza się prowadzenia dyskusji na zasadzie "ping-ponga" tj., jednozdaniowych lub jednowyrazowych wstawek. 6. Do wymiany uwag i pytań prywatnych i wszelkich uwag niezwiązanych z tematem powinno służyć PW oraz e-mail. Ja w tych dwoch wpisach subadama nie widze nic, co by do tego pasowalo, no ale ty widzisz, wiec na pewno potrafisz uzasadnic. Niektorzy moderatorzy przy takich tematach zaczynaja od prosby o uscoslenie tematu. No, ale mozna zaczac od zamkniecia. Nie mam nic wiecej do dodania. To byla moja uwaga do moderacji. Co moderacja z tym zrobi, na to nie mam wplywu. Jesli przeoczylam kogos z moderacji miedzy Toba a Zbigniewem to przepradzam. Moderacja zaprzestala dobrego zwyczaju informowania o zmianach w swoim gronie i mozliwe, ze nie nadazam.
|
So sty 04, 2020 20:00 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Mrs_Hadley napisał(a): Zbigniew3991 napisał(a): Ten artykul jest dobra baza do dyskusji o transformacji jaka byla i zmierzeniem sie z wlasnymi wyobrazeniami i zyczeniami "co by bylo, gdyby". Jednym z podstawowych błędów @subadama było brak określenia o czym chciał dyskutować. To, że zrobisz to za niego dopiero wtedy, gdy zamknięto temat nijak nie sprawi, że jego wątek nagle stanie się regulaminowy. On jest tu na tyle długo, by wiedzieć, że zakładając temat należy określić ramy dyskusji. Własnymi słowami. Kael napisał(a): No ale moderatorka zobaczyla w tytule "ad personam" i juz zadna merytoryka jej nie interesuje. Przepraszam, ale nie przypominam sobie, żebym był autorem zacytowanego fragmentu.
|
So sty 04, 2020 20:50 |
|
|
|