Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 18:12

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 125  Następna strona
 Uwagi do moderacji 
Autor Wiadomość

Moderowanie polega tylko na trzymaniu porządku. To wykonania takiej roboty nie jest potrzebna otwartość na Boga. Zatem wcale nie "dobre", ale normalne. Na Śfini to działa jakoś bez problemu. ;-)

Jeśli ze swojego doświadczenia bycia moderatorem twierdzisz że do trzymania porządku na forum nie jest potrzebna otwartość na Boga to Ok, przyjmuję że tak jest.
Jedynie chcę powiedzieć iż zauważyłam, że taktyka działań moderacji polega na stosowaniu znanych jej samej metod i technik podejmowanych w celu by wyeliminować z forum osoby o niewygodnych dla niej poglądach.

Cz cze 01, 2006 17:13
A ja jedynie chciałbym powiedzieć, że istnieją ludzie, którzy lubią walnąć sobie jakiś zarzut, ale już nie lubią go uzasadniać. Tłumaczę to sobie ewolucją. Uzasadnianie wymaga uaktywnienia większych obszarów mózgu i przez to organizm zużywa więcej energii.

Cz cze 01, 2006 17:19

A ja jedynie chciałbym powiedzieć, że istnieją ludzie, którzy lubią walnąć sobie jakiś zarzut, ale już nie lubią go uzasadniać. Tłumaczę to sobie ewolucją. Uzasadnianie wymaga uaktywnienia większych obszarów mózgu i przez to organizm zużywa więcej energii.

Że tak jest potwierdzają moje obserwacje na różnych forach.
Gdy kiedyś Ddv163 promował wartości chrześcijańskiej rodziny na forum, a ktoś dążył do jego wyeliminowania z forum. Mam zbliżone do niego zdanie że forum wiara powinno być narzędziem w ewangelizacji w Internecie, dlatego moderator sam powinien być w zgodzie z nauką Kościoła i o nią dbać na forum.
baranek napisał(a):
Akacja - zgadzam się ze Spidym, iż mylnie interpretujesz założenia Forum. Nasze Forum jest Forum dyskusyjnym- a nie miejscem gdzie gromadzi się dokumenty Kościoła. Co więcej Forum należy do serwisu wiara- którego gospodarze- katrolicy- zapraszają do kulturalnej dyskusji także osoby niewierzące oraz wyznające inną religię.
Żeby się poznać- trzeba rozmawiać. A trudno prowadzić monolog

Usiłujesz mi wmówić nieprawdę jakobym traktowała forum jako miejsce do gromadzenia dokumentów Kościoła a nie dialog z różnymi ludźmi. Czy w ten sposób dążysz do wyeliminowania mnie z forum?
Na forum trafiłam później, najpierw był czat z księdzem, dział zapytań i forum pomocy katolika. Portal wiara wiele mi pomógł w dziedzinie wiary, w przełamaniu kryzysu wiary i rozwiązaniu problemów w wierze, których nie umiałam rozwiązać normalnie w realu, w nabyciu otwartości w mówieniu o wierze,w nawróceniu i powrocie do Boga. Internet stał się dla mnie takim miejscem gdzie można swobodnie rozmawiać o Bogu i wierze i czynić poszukiwania w wierze.
Ale Wasze zdanie odnośnie założeń forum widocznie jest inne, skoro twierdzicie że mylnie interpretuję założenia forum.
baranek napisał(a):
pozwól innym odkrywać Boga także drogą pytań, polemiki , samodzielnego dochodzenia do Prawdy.

I znowu usiłujesz wmówić mi nieprawdę, bo powiedziałam kiedyś żeby samodzielnie dochodzic do prawdy. Jedynie zauważam niebezpieczeństwa dyskusji, że może w niej dojść do zaprzeczenia prawd wiary i sprzeciwu wobec nauki Kościoła. Więc w ten sposób stwierdzam zbędność dyskusji w rozwoju życia duchowego i chrześcijańskiego. W życiu chrześcijańskim potrzeba zjednoczenia z Jezusem, poznawania i pogłębiania wiary i nauki Kościoła i przyjęcia nauki Kościoła w całości i bez zastrzeżeń. A w przypadku upadku w grzech miejscem rozwiązywania problemu jest Sakrament Pokuty
Spidy napisał(a):
Jeśli ktoś szuka na forum stanowiska Kościoła, to znajdzie odpowiednie linki i wykaz literatury (np. wątek Morii o linkach do nauczania JPII). Nie zmyli go przecież "nauczanie" queera w kwestii etyki seksualnej..

Jeśli ktoś szuka jakie jest stanowisko Kościoła, ma w tej sprawie wątpliwości i niejasności to moim zdaniem jest to wywołanie w takiej osobie zamętu i pogłębianie jej wątpliwości

baranek napisał(a):
Jeśli chodzi o postępowanie zgodnie z własnym sumieniem- nikt Cię nie zmusza do robienia czegoś na co Ci sumienie nie zezwala. Jednocześnie zapewniam Cię, że będąc moderatorem Sekt, gdzie jest sporo treści sprzecznych z wiarą, jestem w całkowitej zgodzie z własnym sumieniem.

Mówię tylko że coś na forum było niezgodne z moim sumieniem i wywołało jego niepokój.
A jako apostołka Miłosierdzia Bożego i członkini Faustinum dobrze wiesz że miłosierdzie nie polega na zgodzie i tolerancji wobec zła, że należy potępiać zły czyn, ale nie grzesznika, że w niebie jest radość z grzesznika który wraca do Boga.
Spidy napisał(a):

Wydaje mi się poza tym, że różnimy się z akacją wizją, czym forum powinno być. Właśnie, czy ma być bardziej świątynią (Jerozolimą) czy pograniczem (Galileą).
Jezus wyrzucał ze świątyni przekupniów, ale sam szedł i posyłał do Galilei.

Jezus chodził po Galilei, docierał tam gdzie było normalne życie człowieka, chodziły za Nim tłumy których nauczał. W takim tłumie byli tacy którym się to nie podobało i którzy szykowali wobec Jezusa spisek. A słowo Jezusa trafiało do ludzkich serc i było pokrzepieniem i umocnieniem w ich trudnym życiu.
Taką świątynią z której Jezus wyrzucił przekupniów jest ludzkie serce. Z serca należy wyrzucić wszystko co przeszkadza, co utrudnia oddawanie czci Bogu, co się Jemu sprzeciwia i od Niego oddala, by w nim mogło rozbrzmieć uwielbienie i dziękczynienie wobec Boga, swego Stwórcy i Odkupiciela
Jeśli portal wiara ma być miejscem na poszukiwanie w wierze należy wyrzucić stąd to wszystko co temu przeszkadza i to uniemożliwia.

Stanisław Adam napisał(a):
Ja odnoszę wrażenie, i przypuszczam że Akacja też, że wielu przeciwników wiary chrześcijańskiej (lub katolicyzmu w szczególności) traktuje to Forum jak pole walki na którym wszelkimi dostępnymi środkami (kłamstwem, szyderstwem itd.) chce pokonać nas wierzących.
Nie będę tu wyszczególniał różnych 'chwytów' i 'taktycznych' zagrywek które stosują, a które zaobserwowałem. Byłby to instruktaż dla nowych 'pseudo-gości'. .

Właśnie, chodziło mi dokładnie o to samo co napisał Stanisław Adam.
Tylko pytanie czy dopuszczanie na takie zachowania przyczynić się ma do ich nawrócenia czy raczej przeszkadza tym którzy poszukują?

jo_tka napisał(a):
Akacjo - masz obowiązek słuchać własnego sumienia i nie postępować wbrew niemu. To absolutnie. Warto również - myślę - omówić problem ze spowiednikiem lub kierownikiem duchowym..

W sumieniu człowiek przebywa z Bogiem i tam rozpoznaje co dobre a co złe. Należy słuchać to co mówi sumienie i stosować się do wskazówek spowiednika, poznawać jaka jest Wola Boza zawarta w przykazaniach Bozych przez lekturę KKK i to mnie obowiązuje a nie władza moderatorów na forum tym bardziej że jak stwierdził PTRwerty moderatorzy dbają na forum tylko o porządek, a nie jest konieczne w tym otwarcie na Boga , przez co często jest to niezgodne z moim sumieniem więc mogę być w zgodzie z sumieniem jeżeli się temu sprzeciwiam.

Cz cze 01, 2006 18:45
Aha! Ddv został według Ciebie bohaterem prześladowanym za prawdę. Dobrze. Posłucham Cię innym razem.

Cz cze 01, 2006 18:52

Należy słuchać to co mówi sumienie i stosować się do wskazówek spowiednika, poznawać jaka jest Wola Boza zawarta w przykazaniach Bozych przez lekturę KKK i to mnie obowiązuje a nie władza moderatorów na forum

Moderator na forum nie ma i nie próbuje mieć żadnej władzy odnośnie do Twojego sumienia. Dokładnie to samo napisałam...

Cz cze 01, 2006 21:46
Czy w ten sposób dążysz do wyeliminowania mnie z forum?

To była odpowiedź do Baranka (żeby nie było...)
A teraz moja: Akacjo, mam wrażenie, że swoimi pretensjami Ty chcesz doprowadzić do wyeliminowania m.in mnie z tego forum? I widzisz jaki łańcuszek pokarmowy się robi coraz dłuższy. Boisz się, że ktoś Cię zje i jednocześnie polujesz na mnie :P

akacja napisał(a):
Na forum trafiłam później, najpierw był czat z księdzem, dział zapytań i forum pomocy katolika. Portal wiara wiele mi pomógł w dziedzinie wiary, w przełamaniu kryzysu wiary i rozwiązaniu problemów w wierze, których nie umiałam rozwiązać normalnie w realu, w nabyciu otwartości w mówieniu o wierze,w nawróceniu i powrocie do Boga.

To piękne :)

akacja napisał(a):
I znowu usiłujesz wmówić mi nieprawdę, bo powiedziałam kiedyś żeby samodzielnie dochodzic do prawdy. Jedynie zauważam niebezpieczeństwa dyskusji, że może w niej dojść do zaprzeczenia prawd wiary i sprzeciwu wobec nauki Kościoła.

A czy nie można się sprzeciwiać nauce KK? Kto tak pwoeidział?

akacja napisał(a):
W życiu chrześcijańskim potrzeba zjednoczenia z Jezusem, poznawania i pogłębiania wiary i nauki Kościoła i przyjęcia nauki Kościoła w całości i bez zastrzeżeń. A w przypadku upadku w grzech miejscem rozwiązywania problemu jest Sakrament Pokuty

Ale co ma ofrum dyskusyjne do tego?

akacja napisał(a):
Jeśli ktoś szuka jakie jest stanowisko Kościoła, ma w tej sprawie wątpliwości i niejasności to moim zdaniem jest to wywołanie w takiej osobie zamętu i pogłębianie jej wątpliwości

Twoim zdaniem... :)
A moim zdaniem jest to przedstawienie takiej osobie szerszego horyzontu myślowego. Przedstawienie nowych punktów widzenia.

akacja napisał(a):
A jako apostołka Miłosierdzia Bożego i członkini Faustinum dobrze wiesz że miłosierdzie nie polega na zgodzie i tolerancji wobec zła, że należy potępiać zły czyn, ale nie grzesznika, że w niebie jest radość z grzesznika który wraca do Boga.

Chcesz odmówić potępianej przez Ceibie osobie prawa do potępiania Ciebie?

akacja napisał(a):
Jeśli portal wiara ma być miejscem na poszukiwanie w wierze należy wyrzucić stąd to wszystko co temu przeszkadza i to uniemożliwia.

A więc anarchia, dyktarura, totalitaryzm? ;)
Obawiam się, że musiałabyś wyrzucić większość użytkwqoników. Spójrz jacy sąłbi z nich katolicy, słabi w wierze... Skoro wielu z nich daje się "omamić" moim słowom, to już jest dla was tragedia :P Ale to chyba dobrze, nie? W końcu tacy jak ja s gwarantem oddzielenia ziarna od plew. Na co potrzebni są wam pseudokatolicy, którzy nie rozumieją waszej wiary i nie pojmują zasad KK? :)

akacja napisał(a):
Właśnie, chodziło mi dokładnie o to samo co napisał Stanisław Adam.
Tylko pytanie czy dopuszczanie na takie zachowania przyczynić się ma do ich nawrócenia czy raczej przeszkadza tym którzy poszukują?

Droga Aakcjo, podzielam Twoje obawy (jednocześnie mając je gdzieś). To prawda, że takie queery i inni wprowadzają wam tu pewną "konkurencję myślową", przedstawiając ludziom szerszą perspektywę różnych pojęć. Czy to Cię tak boli? W dzisiejszym świecie nie jesteś w stanie zamknąć katolików na klucz przed wszystkimi innymi ideologiami i światopogladami i stylami życia. To niewykonalne, a widzę, że to Twoje marzenie... Pozostaje mi życzyć powodzenia :)

A co do forum, skoro nie podoba Ci się, że rejestrują się tu również osoby o innych poglądach, ateiści, ludzie innej wiary itd, to zapodaj pomysł do admina, aby wprowadził ścisłą restrykcję i selekcję w doborze i NADZORZE forumowiczów :P

akacja napisał(a):
W sumieniu człowiek przebywa z Bogiem i tam rozpoznaje co dobre a co złe. Należy słuchać to co mówi sumienie i stosować się do wskazówek spowiednika, poznawać jaka jest Wola Boza zawarta w przykazaniach Bozych przez lekturę KKK i to mnie obowiązuje a nie władza moderatorów na forum tym bardziej że jak stwierdził PTRwerty moderatorzy dbają na forum tylko o porządek, a nie jest konieczne w tym otwarcie na Boga , przez co często jest to niezgodne z moim sumieniem więc mogę być w zgodzie z sumieniem jeżeli się temu sprzeciwiam.

No widzisz i ja tak samo myślę z punktu widzenia człowieka niewierzącego. Byłoby sprzeczne z moim sumieniem, gdybym otwarcei i publicznie nie sprzeciwiał się temu wszystkiemu co uważam za bajki i głupotę, zmierzającą do życia w kłamstwie. Zatem Ty masz prawo do potępainia i ja mam prawo do potępiania tego co uważam np Ty niesłusznie potępiasz. Happy? :)

pozdrawiam,
michał

Pt cze 02, 2006 11:12

Był jakiś kataklizm w nocy z 1 na 2 bm. Bo niektóre wczorajsze posty mają czas przesunięty. Np. pamiętam, że jakiś czytałem koło 19:00, a dziś ma czas 23:00.
Niby nic ważnego, ale ...

Pt cze 02, 2006 13:45
Zobacz profil WWW

Już o tym gdzieś pisałem - tutaj na forum zegarke ogólnie jest walnięty, chyba z 15 minut do przodu pokazuje (w stos. do mojego windowsowego) :D

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt cze 02, 2006 14:32
Zobacz profil WWW

Ja pytam o kilka godzin, a nie o marne 'akademickie' 15 minut !

Dokładnie: czas przypisany tym postom (hh:mm) był wczoraj inny niż ten który widzę dziś. Dobrze, że chociaż data jest ta sama (w tych przypadkach, które zauważyłem).

Pt cze 02, 2006 14:54
Zobacz profil WWW

Mnie i tak nie było na forum ani o 19, ani o 23, ale dziwne rzeczy prawisz...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt cze 02, 2006 15:02

No nie daj, Panie Boze, zeby teraz wilczki zaczely wojne :klotnia: i to w dziale Moderacja :D:P
A co ja mam powiedziec, jak mi pokazuje roznice 6 godzin i 20 minut :czarodziej: , to dopiero kataklizm w sieci :D

Pt cze 02, 2006 15:53

A tam wojnę od razu. Ciekawość je zżera :D:D:D

Może za szybko biegasz i stąd ta różnica? :P:D

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt cze 02, 2006 15:58

Moderator na forum nie ma i nie próbuje mieć żadnej władzy odnośnie do Twojego sumienia. Dokładnie to samo napisałam...

Dzięki Jotka :) To jest zgodne z Prawem Bożym :)
queer napisał(a):
A teraz moja: Akacjo, mam wrażenie, że swoimi pretensjami Ty chcesz doprowadzić do wyeliminowania m.in mnie z tego forum? I widzisz jaki łańcuszek pokarmowy się robi coraz dłuższy. Boisz się, że ktoś Cię zje i jednocześnie polujesz na mnie

Należy eliminować zło np z forum. Ale czynić to tak delikatnie by nie ranić nikogo. Jeżeli na forum będzie rozprzestrzeniało się zło to ja wyeliminuję się stąd sama. Albo pójdę za sugestiami Baranka że jeżeli pragnie się pogłębiania i poznania nauki Kościoła to do tego służą artykuły na stronie,a z forum odejdę aby nie grzeszyć.
queer napisał(a):
To piękne :)

Cieszę się że szanujesz moje spotkania z Bogiem :)
queer napisał(a):
A czy nie można się sprzeciwiać nauce KK? Kto tak pwoeidział?

Jeżeli ktoś został wszczepiony we wspólnotę Kościoła, przyjmuje sakramenty (chrzest, sakrament pokuty, komunię) to aby godnie je przyjmować powinien być w zgodzie z nauką KKK.
queer napisał(a):
Ale co ma ofrum dyskusyjne do tego?

Bóg wyznaczył ludziom pewną granicę której nie mogą przekraczać, przekroczenie której jest grzechem. Człowiek z zaufaniem do Boga ma zachowywać Boże przykazania wiedząc o tym że są dla niego dobre a nie czynić polemikę, dlaczego to jest mu zakazane, dlaczego to jest grzechem. Postępowanie w ten sposób zamyka czlowieka na dar przebaczenia i życie w pełnej ufności w przyjaźni z Bogiem. Dlatego wiele dyskusji na forum uważam za zbędne i szkodliwe dla relacji z Bogiem, która powinna opierać się na zaufaniu i miłości.

queer napisał(a):
A moim zdaniem jest to przedstawienie takiej osobie szerszego horyzontu myślowego. Przedstawienie nowych punktów widzenia.

W poznawaniu i pogłębianiu wiary również poszerza się horyzonty myślowe.
A jeśli ktoś ma dylematy moralne to przedstawianie poglądów niezgodnych z nauką Kościoła jest wprowadzaniem człowieka w błąd, bo powinien otrzymać jasne rozeznanie jak postąpić w tej sprawie.
queer napisał(a):
Chcesz odmówić potępianej przez Ceibie osobie prawa do potępiania Ciebie?

Należy potępiać dany czyn który jest zły, ale nie osobę która go czyni. Ja ciągle się nawracam, dlatego w sobie potępiam zło i usiłuję z nim zerwać, a jednocześnie zachowuję pełne poczucie własnej wartości. Podobnie nie mogę Ciebie potępiać, bo nie znam przyczyn dlaczego odrzucasz wiarę, Twej historii życia i dlaczego pojawiłeś się na tym forum.
Tak jak wyrzekł Jezus - Ja ciebie nie potępiam, ale nie grzesz więcej.
queer napisał(a):
A co do forum, skoro nie podoba Ci się, że rejestrują się tu również osoby o innych poglądach, ateiści, ludzie innej wiary itd, to zapodaj pomysł do admina, aby wprowadził ścisłą restrykcję i selekcję w doborze i NADZORZE forumowiczów :P

Gdy przeglądam internet i na onecie i różnych innych forach są różne zdania, opluwanie wiary, antyklerykalne hasła, to jedynie mogę sobie wyrobić negatywną opinię na temat takiego serwisu i to co tam wypisują interesuje mnie jak zeszłoroczny śnieg. Ale to miejsce forum wiara, które jest pod redakcją Gościa Niedzielnego leży mi na sercu, by tu tak nie było. Dlatego wysuwam swoje uwagi do admina, aby to zmienić, aby tu było lepiej. Jeśli co jest złe, niezgodne z moim sumieniem to mam prawo o tym otwarcie mówić.
queer napisał(a):
No widzisz i ja tak samo myślę z punktu widzenia człowieka niewierzącego. Byłoby sprzeczne z moim sumieniem, gdybym otwarcei i publicznie nie sprzeciwiał się temu wszystkiemu co uważam za bajki i głupotę, zmierzającą do życia w kłamstwie. Zatem Ty masz prawo do potępainia i ja mam prawo do potępiania tego co uważam np Ty niesłusznie potępiasz. Happy?

Nie zabraniam Ci sprzeciwiać się temu co uważasz za bajki i głupotę.
Jednak będę o coś uparcie walczyła tak długo aż osiągnę zgodę z własnym sumieniem.
Chciałabym by to miejsce było takim miejscem w internecie by ci którzy tego potrzebują mogli poszukiwać, pogłębiać, umacniać i poznawać swoją wiarę i by nikt nie przeszkadzał im w tym.

Pt cze 02, 2006 19:52

A ja myślę że wystarczy tej dyskusji o formule forum. Kolejne posty na ten temat będę usuwała. Każdy ma prawo do oceny we własnym sumieniu, queer. I to nie podlega dyskusji.

Każdy oczywiście ma prawo do własnej opinii. Niemniej na razie formuła forum pozostaje niezmienna. I określona regulaminem. Pozwolę sobie przypomnieć tylko dwie kwestie:
Cytuj:
1. Forum serwisu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga i zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.

2. Zabrania się wypowiedzi o charakterze obraźliwym, propagującym treści satanistyczne, erotyczne, faszystowskie, rasistowskie, ezoteryczne, itp. (dotyczy to również reklamowania stron o takiej tematyce).

So cze 03, 2006 8:37

Cały dzisiejszy dzień forum chodzi jakby chciało a nie mogło...

Żeby 15 sekund ładowała się strona z postami od ostatniej wizyty :?:

Uprzedam - to nie mój komp, łącze: pozostałe fora gdzie zaglądam, chodzą normalnie.

(pewnie serwer przeciążyła moderacja, banująca ludzi i zamykająca tematy...)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn cze 05, 2006 20:49
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 125  Następna strona