Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Moim zdaniem Trump to taki Katechon, który powstrzymuje świat z zwłaszcza USA przed przyjściem czystego zła.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz cze 04, 2020 11:09 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Dyskusje polityczne/na temat polityków, proszę przenieść w odpowiednie miejsce. Tu wpisujemy wzajemne uwagi, jaie mamy wobec siebie.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz cze 04, 2020 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Kael napisał(a): Ot, takie typowe dla wyznawcow prezesa "zdradzieckie mordy" w ustach "dobrych panow". Wszelkie chwyty dozwolone. Ale tylko dla wiernych dobrej zmianie. Kael napisał(a): Tak do Polaków przemawia PiS, bazując na najgorszych instynktach. Ja sobie nie życzę abyś na katolickim forum używała terminów "wyznawcy" lub "wierni" w stosunku do sympatyków, zwolenników obojętnie jakiej partii. To jest duze nadużycie i świadczy o poziomie Twojej agresji i politycznym fanatyzmie. To forum ma łączyć a nie dzielić, przychodzą tu ludzie różnych opcji politycznych.
Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie ale dyskusja powinna mieć charakter merytoryczny, możesz krytykować do woli swoich oponentów ale to musi być uczciwa krytyka. U Ciebie tego niestety nie widze. Żeby tylko u Kael, to samo prawisz do Bieveliga, do mnie....
|
Cz cze 04, 2020 12:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin a teraz moja odpowiedz do ciebie jako uzytkownika: przyjelam twoje prywatne zdanie do wiadomosci, ale swojego w tej kwestii nie zmienie. Kult prezesa nie jest normalnym zjawiskiem. Tak jak normalnym zjawiskiem nie jest kult o. Rydzyka. Przybiera to znamiona kultu jednostki, zahaczajacego o sekty i religie. Ale to nie watek o elementach religijnych w jakiejkolwiek partii.
Jezeli takie sformulowania obrazaja twoje uczucia religijne, co nie bylo moim celem, to moze zacznij od refleksji nad soba i swoimi uczuciami?
|
Cz cze 04, 2020 13:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, powiedz mi proszę czy te wypowiedzi Kael, które zacytowałem są merytoryczne?
Ty, Kael macie określone sympatie polityczne i w porządku, Każdy je ma.
Ale w dyskusji, w swoich opiniach bądźmy mniej emocjonalni. Nie jestem do Ciebie uprzedzony . Bierzesz udział w różnych dyskusjach i kiedy masz racje to masz racje. Natomiast w dyskusjach dotyczących polityki to ja Was czyli Ciebie i Kael nie poznaje. Jakbyście były innymi ludźmi, widać wielkie emocje i uprzedzenia.
|
Cz cze 04, 2020 13:44 |
|
|
|
 |
bert04
|
bramin napisał(a): Ja sobie nie życzę abyś na katolickim forum używała terminów "wyznawcy" lub "wierni" w stosunku do sympatyków, zwolenników obojętnie jakiej partii.
Byłbym skłonny się z Tobą zgodzić. Ale to do Jarosława mówiono (nie "modlono się"), żeby Polskę zbawił. A co do Dudy, to był ten cytat w szczenicnie z Łk 11,27, porównujące go z Jezusem, a od którego nigdy się nie odcięli. O semi-kanonizacji większości ofiar pewnego wypadku samolotowego nie wspominając. Może to i ekstremalne przypadki a może jednak pokazują pewną, nazwijmy to, niezdrową atmosferę zahaczającą o bałwochwalstwo. Nie poradzę na to, że tak to zewnąrz wygląda. Cytuj: To forum ma łączyć a nie dzielić, przychodzą tu ludzie różnych opcji politycznych.
Ale naród już jest podzielony. Na forum tego nie naprawisz, można co najwyżej wymagać pewnych obyczajów. Cytuj: Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie ale dyskusja powinna mieć charakter merytoryczny, możesz krytykować do woli swoich oponentów ale to musi być uczciwa krytyka. U Ciebie tego niestety nie widze.
Ale czy piszesz teraz o oponentach na forum? Czy o oponentach w świecie polityki? Bo jeśli to drugie, to - moim skromnym zdaniem - wymaganie niewykonalne.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz cze 04, 2020 14:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Natomiast w dyskusjach dotyczących polityki to ja Was czyli Ciebie i Kael nie poznaje. Jakbyście były innymi ludźmi, widać wielkie emocje i uprzedzenia. Bo nie wiesz ile obie oberwałyśmy przez lata na PW za poglądy, które wedle co poniektórych userów kolidują z "jedynie słuszną postawą prawego katolika".
|
Cz cze 04, 2020 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): przyjelam twoje prywatne zdanie do wiadomosci, Dziękuję, to już cos. Milo z twojej strony. Kael napisał(a): ale swojego w tej kwestii nie zmienie. A ja cię ´do tego nie zmuszam ani mi nic do tego. Kael napisał(a): Kult prezesa nie jest normalnym zjawiskiem. Tak jak normalnym zjawiskiem nie jest kult o. Rydzyka. Przybiera to znamiona kultu jednostki, zahaczajacego o sekty i religie. Ale to nie watek o elementach religijnych w jakiejkolwiek partii. Żaden kult poza religijnym nie jest normalny. Zrozumiałem, wkurza cię o. Rydzyk i prezes bo są twoim zdaniem obiektami kultu i dlatego nazywasz sympatyków tych delikwentów "wyznawcami" i "wiernymi". Ja mam inne zdanie aczkolwiek także krytyczne w niektórych sprawach na temat tych dwóch panów choć uważam, ze maja oni w sobie charyzmę, która obecnie trudno znaleźć wśród czołowych polityków czy duchownych (wymieniłbym tu jeszcze Tuska i Trzaskowskiego bo reszta jest już nijaka) stad niektóre partie maja problemy, Kościół tez potrzebuje ludzi z charyzma. Kael napisał(a): Jeżeli takie sformułowania obrażają twoje uczucia religijne, co nie było moim celem Takie sformułowania uważam za mocno przesadzone ale wierze w twoja dobra wole. Kael napisał(a): to może zacznij od refleksji nad sobą i swoimi uczuciami? Przed chwilą zacząłem i dopadły mnie wielkie refleksje.
|
Cz cze 04, 2020 15:08 |
|
 |
katon
|
Alus napisał(a): bramin napisał(a): Natomiast w dyskusjach dotyczących polityki to ja Was czyli Ciebie i Kael nie poznaje. Jakbyście były innymi ludźmi, widać wielkie emocje i uprzedzenia. Bo nie wiesz ile obie oberwałyśmy przez lata na PW za poglądy, które wedle co poniektórych userów kolidują z "jedynie słuszną postawą prawego katolika". Nie nie wiem jak było wcześniej jednak uważam że to forum obecnie ma swoją specyfikę i o wiele łatwiej jest tu głosić poglądy anty-PIS i tylko czasem ktoś wpadnie i popsuje szyki. Ciekawe jest to że u ludzi mocno zacietrzewionych na PIS to często ich mentalność jest pisowska. Naprawdę nie reprezentujesz tu jedynie słusznych poglądów? Naprawdę bez uprzedzeń? Starasz się tak trochę obiektywnie?
|
Cz cze 04, 2020 15:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Bo nie wiesz ile obie oberwałyśmy przez lata na PW za poglądy, które wedle co poniektórych userów kolidują z "jedynie słuszną postawą prawego katolika". A wiesz ilu użytkowników odeszło z tego forum przez emocjonalne politykowanie? Alus, jak chcesz być wiarygodna i autentyczna, stoisz za swoimi poglądami to niestety czasami sie obrywa, nie tylko Tobie. I nie mowie teraz tego złośliwie żeby ci dokopać. Mnie chodzi tylko o to aby na forum była dobra atmosfera a te atmosferę psuje polityka, która niestety wlazła tutaj i zatruwa atmosferę bo ludzie nie potrafią bez emocji dyskutować na te tematy.
|
Cz cze 04, 2020 15:28 |
|
 |
katon
|
bert04 napisał(a): Ale naród już jest podzielony. Na forum tego nie naprawisz, można co najwyżej wymagać pewnych obyczajów.
A co takiego brakuje abyśmy nie byli podzieleni? Musimy być podzieleni?
|
Cz cze 04, 2020 15:30 |
|
 |
katon
|
Alus napisał(a): Osoba, która myśli o budowaniu murów, a nie mostów, nie jest chrześcijaninem, papież Franciszek. Nie jest też chrześcijaninem ten kto nie kocha swoich nieprzyjaciół i to też powiedział papież Franciszek. Niestety na wrogów patrzymy przez pryzmat uprzedzeń, dlatego też nasze ocenki są tak często wypaczone. Prawda, rzeczywistość jest jednak inna.
|
Cz cze 04, 2020 15:40 |
|
 |
bert04
|
katon napisał(a): Nie nie wiem jak było wcześniej jednak uważam że to forum obecnie ma swoją specyfikę i o wiele łatwiej jest tu głosić poglądy anty-PIS i tylko czasem ktoś wpadnie i popsuje szyki. Nie wiem, w porównaniu do czego, do jakiego forum, tak to oceniasz. Podejrzewam, że łatwo znajdziesz fora, w których jest dokładnie odwrotnie, dominuje PiS i tylko od czasu do czasu wpadnie jakiś dyżurny anty-PiS i zepsuje humory. katon napisał(a): Ciekawe jest to że u ludzi mocno zacietrzewionych na PIS to często ich mentalność jest pisowska. Jest takie niebezpieczeństwo, że stajemy się tym, co zwalczamy. Pokusa symetryzmu, odpłacania pięknym za nadobne, wybijaniem zęba za ząb jest zbyt mocno zakorzeniona w naszej naturze. Ale pewne różnice pozostają, mimo powierzchownych podobieństw. Pewną podstawową, siedzącą u podłoża konfliktu jest to, że anty-PiS-owi obca jest postawa "prawdziwkowa". To, że w rodzinie pewnego kandydata na prezydenta jedno z dzieci ma Pierwszą Komunię a drugie nie jest jak najbardziej reprezentatywne dla tej mentalności. katon napisał(a): Naprawdę nie reprezentujesz tu jedynie słusznych poglądów? Naprawdę bez uprzedzeń? Starasz się tak trochę obiektywnie? No przecież już samo to, że tę grupę definiujesz jako "anty-PiS" oznacza, że nie znalazłeś dla nich żadnej wspólnej etykietki. Znajdziesz więc tu razemitów chcących dowalić bogaczom podatkami, znajdziesz libertian odrzucających nakaz zapinania pasów, znajdziesz platformersów chcących dogodzić wszystkim po trochu ciepłą wodą w kranie, znajdziesz jakieś grupy transdżenderowe, chcące wprowadzić 500+ nowych definicji płci. I znajdziesz PSL, który... jest po prostu PSL i tyle. W kwestii poglądów niewiele te grupy łączy. Oprócz sprzeciwu wobec dominacji "prawdziwków". (I nie mogę za to, że kojarzy mi się to z opozycją podziemną 1981-89, która gromadziła ateistów i katolików, robotników i inteligenciaków) ___________________ katon napisał(a): A co takiego brakuje abyśmy nie byli podzieleni? Musimy być podzieleni? Ech, zadajesz filozoficzne pytanie. Czego brakuje? Chyba na początek szacunku. Wzajemnego, bo widzę też po "mojej stronie" ciągoty dezawuacji drugiej strony. Przykładowo tam gdzie u "was" walczy się argumentacją religijną, tam u "nas" argumentacją wykształcenia. I tak dalej, przykładów można by mnożyć. A czy musimy? A czemu nie? Gdyby wzajemne poszanowanie różnorodności pozwalało na współpracę, to żadne podziały by nie przeszkadzały. Obawiam się jednak, że u "was" różnorodność nie jest w cenie, a liczy się "prawdziwkowatość". Wybacz, że tak skrótowo, ale wysłałem pierwszą wersję postu i czas edycji mi się kończy. Na razie tyle.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz cze 04, 2020 16:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Alus napisał(a): Bo nie wiesz ile obie oberwałyśmy przez lata na PW za poglądy, które wedle co poniektórych userów kolidują z "jedynie słuszną postawą prawego katolika". A wiesz ilu użytkowników odeszło z tego forum przez emocjonalne politykowanie? Alus, jak chcesz być wiarygodna i autentyczna, stoisz za swoimi poglądami to niestety czasami sie obrywa, nie tylko Tobie. I nie mowie teraz tego złośliwie żeby ci dokopać. Mnie chodzi tylko o to aby na forum była dobra atmosfera a te atmosferę psuje polityka, która niestety wlazła tutaj i zatruwa atmosferę bo ludzie nie potrafią bez emocji dyskutować na te tematy. Aktualnie dyskusje o polityce to tylko margines tego co się działo przed 2015r. Zobacz w dziale "z kraju i ze świata" ile było tematów w rodzaju: Jaki jest prezydent Komorowski 128 stron w 80% paszkwili; Platforma nieobywatelska 153 str; Tusk szefem RE; Ekskomunika dla Gronkiewicz Waltz;Manipulacje w mediach 40 str (os 2011r-2014r; Czy mamy wolną Polskę... Najwięcej odeszło osób tych, które nie były w stanie przyjąć, że interlokutor ma prawo mieć własne poglądy i nie zasługuje tym, na ostracyzm.
|
Cz cze 04, 2020 17:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Aktualnie dyskusje o polityce to tylko margines tego co się działo przed 2015r. No i bardzo dobrze. Alus napisał(a): Najwięcej odeszło osób tych, które nie były w stanie przyjąć, że interlokutor ma prawo mieć własne poglądy i nie zasługuje tym, na ostracyzm. Całkiem możliwe ale dużo odeszło kiedy tutaj wdepnęli i zobaczyli tu PiS albo PO. Wytworzyła sie tez opinia, ze nie warto tu wchodzić bo tu popierają partie X albo Y, to moja subiektywna opinia na podstawie rozmów z ludźmi, być może mogę sie mylić. Dlaczego ludzi, którzy są zaangażowanymi katolikami odrzuca środowisko Radia Maryja? Na pewno częściowo wizja ludowego, masowego katolicyzmu itp. ale przede wszystkim widoczne, konkretne sympatie polityczne i "bogo-ojczyzniane" klimaty związane z tymi partiami, dobre na czasy gdy Kościół był prześladowany i panowała komuna ale nie teraz.
|
Cz cze 04, 2020 18:14 |
|
|
|