Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Przeemek napisał(a):
A jak ktoś zaznacza "napisz gramatycznie", to znaczy, że dobrze wie (uważa), że zdanie jest niegramatyczne, a żeby to wiedzieć trzeba znać sens i kontekst zdania
Oczywiście jest to brednia. Np. zdanie „Dwa kobieta transmitowali imbryku” jest niegramatyczne i można to łatwo stwierdzić nie zagłębiając się w jego sens (którego nie ma).
Cytuj:
a dodatek: "Bo nie wiem, o co w nim chodzi." był tylko ironicznym podtrzymaniem złośliwej uwagi.
Jeśli będziesz lepiej ode mnie wiedział, co znaczą moje wypowiedzi, to ciężko będzie nam dyskutować.
Cytuj:
Dlatego dostałeś ironiczną odpowiedź
A gdybyś odpowiedział wprost zamiast ironizować, byłoby nam łatwiej.
Cytuj:
"Ale to nie jest mój problem, że Wy macie kiepskie standardy.". Dyskutujemy o PiW, w toku wyjaśnień konkluduję "takie mamy standardy" nawiązując do państwowej instytucji, gdzie "takie mamy" oznacza "my" Polacy. To albo nie jesteś Polakiem, albo wolaé zadrwi i zrobiłeś z tego złośliwą, "osobistą uwagę", albo rzeczywiście nie zrozumiałeś i zgubiłeś kontekst.
Z bycia Polakiem nie wynika przecież traktowanie każdego wydawnictwa w Polsce jako wyroczni.
Cytuj:
Gdzie ostateczna konkluzja np. historyka Jean Danielou jest taka, że stał się on powszechny dopiero w VIw.
No dobrze. Powszechna ikonodulia może rzeczywiście stała się w VI wieku. Ale nie dyskutowaliśmy o tym.
Cytuj:
Dlatego zachowując uczniwość napisałem, że trudno jest ustalić dokładną datę, lecz oficjalnie Kult Ikony zaistniał w Kościele(w budynkach) bardzo późno.
Ale przynajmniej w IV wieku już funkcjonował, skoro pseudosobory zadały sobie trudu, by go zakazywać.
Cytuj:
nieporzebnych inwektyw
Proszę wskazać jedną inwektywę, którą usłyszałeś z mojej strony, albo przeprosić za oczernianie mnie.

Pn lip 06, 2020 19:36
Posty o polityce w kościele przeniosłem tutaj: viewtopic.php?f=2&t=42198

Wt lip 07, 2020 13:37

gzaze napisał(a):
Oczywiście jest to brednia. Np. zdanie „Dwa kobieta transmitowali imbryku” jest niegramatyczne i można to łatwo stwierdzić nie zagłębiając się w jego sens (którego nie ma).

To, że Twój powyższy przykład jest niegramatyczny, nie znaczy, że jest analogiczny lub nawet w małym fragmencie podobny do mojego zdania które nazwałeś "niegramatyczne", sam sobie teraz "produkujesz" argumentację na potrzeby kontynuacji swojej bredni.

gzaze napisał(a):
Jeśli będziesz lepiej ode mnie wiedział, co znaczą moje wypowiedzi, to ciężko będzie nam dyskutować.

Tak jak Ty wiedziałeś lepiej ode mnie, że się rzekomo do czegoś przyznałem?
To może przestańmy zgadywać co się kryje w naszych wypowiedziach i w tedy nie będzie się nam ciężko dyskutować.

gzaze napisał(a):
A gdybyś odpowiedział wprost zamiast ironizować, byłoby nam łatwiej.

Ja tylko podążałem Twoim "śladem"..... daj mi lepszy przykład, a nie pierwszy zaczynasz tak dyskutować, a teraz mnie pouczasz? zwykła hipokryzja. W tedy rzeczywiście będzie nam łatwiej, a nie wyrzucasz do mnie swoje frustracje.

gzaze napisał(a):
Z bycia Polakiem nie wynika przecież traktowanie każdego wydawnictwa w Polsce jako wyroczni.

Ale bycie Polakiem nie sprawi, że państwowy instytut przestanie być standardem dla swoich obywateli i to prawnie akceptowanym. Więc "takie mamy standardy" i nic na to nie poradzisz. A jak się z tym nie zgadzasz, zawsze możesz złożyć zażalenie do PiW. A na forum jest to akceptowalne źródło informacji.

gzaze napisał(a):
No dobrze. Powszechna ikonodulia może rzeczywiście stała się w VI wieku. Ale nie dyskutowaliśmy o tym.

Moja wypowiedź i cytowane fragmenty nawiązywały i prostowały wypowiedzi użytkownika którego wskazałem z imienia w nagłówku - o tym ja rozmawiałem. Więc miałeś świadomość do jakiej dyskusji się dołączyłeś, a teraz twierdzisz, że nie o tym rozmawiamy.... może właśnie dlatego doszedłeś do niesłusznego wniosku.

gzaze napisał(a):
Ale przynajmniej w IV wieku już funkcjonował, skoro pseudosobory zadały sobie trudu, by go zakazywać.

Poraz "enty.." powtarzam, gdybyś Ty zadał sobie trud i przyjrzał się dyskusji całego wątku - czyli "o czym ja rozmawiałem", to raz ułatwił byś dyskusję o co sam wnosisz, dwa, nie pisałbyś takich stwierdzeń, bo byś znalazł taką wzmiankę w kwestii jak to nazywasz "pseudosoboru", że wprowadzono ten zakaz ponieważ pogaństwo wdzierało swoje stare przyzwyczajenia z idolatrii do wiary chrześcijańskiej i było to nieprawne, więc biskupowie zareagowali. A nie dlatego, że było to funkcjonujące. Powszechnie funkcjonujące to było to w pogańskich wierzeniach.

gzaze napisał(a):
Proszę wskazać jedną inwektywę, którą usłyszałeś z mojej strony, albo przeprosić za oczernianie mnie.

To tak jak mówić do kierowcy który właśnie prowadzi samochód, że nim kieruje...... Nie bawię się w "kotka i myszkę", sam nawet jedną skomentowałeś, a jak teraz chcesz być bezczelny "udając Greka", to nie licz na jakiekolwiek odpowiedzi  z mojej strony.

Śr lip 08, 2020 15:07
Przeemek napisał(a):
To, że Twój powyższy przykład jest niegramatyczny, nie znaczy, że jest analogiczny lub nawet w małym fragmencie podobny do mojego zdania które nazwałeś "niegramatyczne", sam sobie teraz "produkujesz" argumentację na potrzeby kontynuacji swojej bredni.
Ale przykład ten dowodzi nieprawdziwości Twojej tezy, że żeby ocenić coś jako niegramatyczne trzeba to rozumieć.
Cytuj:
To może przestańmy zgadywać co się kryje w naszych wypowiedziach i w tedy nie będzie się nam ciężko dyskutować.
Jeśli będziesz pisał po polsku, to będzie mi łatwiej tak uczynić. Jeśli mamy „zdanie”, co do którego przyznaję się publicznie, że go nie rozumiem, a Ty odmawiasz uparcie poprawienia go, to co innego poza zgadywaniem mi zostaje?
Cytuj:
Ale bycie Polakiem nie sprawi, że państwowy instytut przestanie być standardem dla swoich obywateli i to prawnie akceptowanym. Więc "takie mamy standardy" i nic na to nie poradzisz. A jak się z tym nie zgadzasz, zawsze możesz złożyć zażalenie do PiW. A na forum jest to akceptowalne źródło informacji.
To naprawdę nie ma sensu. Tłumaczenie, z którego korzystałeś jest zafałszowane. I nic na to nie porawdzisz.
Cytuj:
A nie dlatego, że było to funkcjonujące. Powszechnie funkcjonujące to było to w pogańskich wierzeniach.
Co? Ikony Chrystusa?

Cytuj:
To tak jak mówić do kierowcy który właśnie prowadzi samochód, że nim kieruje...... Nie bawię się w "kotka i myszkę", sam nawet jedną skomentowałeś, a jak teraz chcesz być bezczelny "udając Greka", to nie licz na jakiekolwiek odpowiedzi  z mojej strony.
Czyli żadnych inwektyw nie było. Proszę zatem na przyszłość nie stosować strategii „rzucania w nadziei, że się coś przyklei”.

Śr lip 08, 2020 15:41

gzaze napisał(a):
Ale przykład ten dowodzi nieprawdziwości Twojej tezy, że żeby ocenić coś jako niegramatyczne trzeba to rozumieć.

Teza nadal jest prawdziwa, powyżej podałeś tylko dodatkową możliwość braku rozumienia czegoś podając ten radykalnie różny przykład od mojej pierwotnie kwestionowanej przez ciebie wypowiedzi, co wcale nie wyklucza pierwszej możliwości w postawionej tezie.

gzaze napisał(a):
Jeśli będziesz pisał po polsku, to będzie mi łatwiej tak uczynić. Jeśli mamy „zdanie”, co do którego przyznaję się publicznie, że go nie rozumiem, a Ty odmawiasz uparcie poprawienia go, to co innego poza zgadywaniem mi zostaje?

W takim razie Ty też musisz zacząć używać języka polskiego i w tedy się dogadamy.
Wyjaśniłem już raz ironię, ale jak ty nie potrafisz zaakceptować żadnych wyjaśnień i nadal widzisz w tekście to co chcesz zobaczyć, to będziesz musiał zgadywać. Możesz też zawsze normalnie dopytać, bez złośliwych uwag, inwektyw, ironizowania, czy wyrzucania frustracji na swojego adwersarza, nie jest to chyba takie trudne?

gzaze napisał(a):
To naprawdę nie ma sensu. Tłumaczenie, z którego korzystałeś jest zafałszowane. I nic na to nie porawdzisz.

No nie ma sensu co piszesz, rzeczywiście. Najpierw stwierdziłeś, że jest w tej książce źle przetłumaczone słowo - a jak nie mogłem tego nigdzie znaleźć, to poprawiłeś się, że chodzi w zasadzie o sens wynikający z innych dwóch słów części jakiegoś zdania, gdzie ja np. nie widzę tam, by sens wypowiedzi w tym miejscu został zaburzony - ale i tak się nie spierałem, i zaakceptowałem Twoje twierdzenie, właśnie dlatego, że nie mam dostępu do źródła w drugim języku. A teraz twierdzisz i sugerujesz o całej książce, że "tłumaczenie z którego korzystałem jest zafałszowane". No teraz to rzeczywiście robisz z ludzi wariatów. Rzeczywiście, ktoś tutaj musi zacząć pisać po polsku, zdecydowanie się zgadzam, bo zadałem Ci konkretne pytanie w związku ze wskazaniem tego błędu i nie doczekałem się konkretnej opowiedzi.

Wiesz, można też zawsze założyć jakiś błąd, a nie celewość działania mającą na celu fałszerstwo czy manipulację, szczególnie, że źródłem jest Państwowy Instytut Wydawniczy. Bo..... idąc tak radykalną drogą, to można i założyć, że inny państwowy instytut jak Ministerstwo Edukacji Narodowej narzuca nam zafałszowane tłumaczenia książek? to by dopiero było........ więc takim tokie rozumowania, to żadna państwowa instytucja nie musi przecież być wyrocznią prawda? 
gzaze napisał(a):
Co? Ikony Chrystusa?

Ikony boga/bogów w pogańskiej ikonolatrii, jak np. boga Zeusa. Co później analogicznie przeniesiono do kultu Boga.
"Przedstawienie Chrystusa jako Pana Wszechmogącego na tronie sędziego wiele zawdzięczało wyobrażeniom Zeusa." [Henry Chadwick, "Kościół w Epoce Wczesnego Chrześcijaństwa"]

gzaze napisał(a):
Czyli żadnych inwektyw nie było. Proszę zatem na przyszłość nie stosować strategii „rzucania w nadziei, że się coś przyklei”.

Czyli nadal wolisz udawać Greka i widzieć w mojej odpowiedzi co chcesz zobaczyć, a nie rzeczywisty kontekst jaki jest w niej zawarty....... Jednak nie wykazujesz nawet pozorów, że chcesz prowadzić jakąkolwiek dyskusję.

N lip 12, 2020 10:46
Przeemek napisał(a):
Teza nadal jest prawdziwa, powyżej podałeś tylko dodatkową możliwość braku rozumienia czegoś podając ten radykalnie różny przykład od mojej pierwotnie kwestionowanej przez ciebie wypowiedzi, co wcale nie wyklucza pierwszej możliwości w postawionej tezie
Nieważne jak bardzo zakręcisz, pozostaje faktem, że napisałeś niegramatyczne „zdanie”. I poproszony o poprawienie go, nie poprawiłeś. Więc nadal nie wiemy, o co Ci chodziło. Czy Ty sam wiesz? Zaczynam mieć wątpliwości.
Cytuj:
W takim razie Ty też musisz zacząć używać języka polskiego i w tedy się dogadamy.
Co to znaczy w języku polskim „w tedy”? To raz. Dwa – jeśli coś napisałem, nie po polsku, to wskaż co. Inaczej jest to taktyka „rzucania w nadziei, że coś się przyklei”.
Cytuj:
No nie ma sensu co piszesz, rzeczywiście. Najpierw stwierdziłeś, że jest w tej książce źle przetłumaczone słowo - a jak nie mogłem tego nigdzie znaleźć, to poprawiłeś się, że chodzi w zasadzie o sens wynikający z innych dwóch słów części jakiegoś zdania, gdzie ja np. nie widzę tam, by sens wypowiedzi w tym miejscu został zaburzony - ale i tak się nie spierałem, i zaakceptowałem Twoje twierdzenie, właśnie dlatego, że nie mam dostępu do źródła w drugim języku.

Po pierwsze – źródło jest dostępne powszechnie.
Po drugie – słowo zafałszowane jest ewidentnie. Owszem, pomyliłem się, bo zamiast „zwolennicy ikonolatrii” zacytowałem „ikonolatrzy”. Ale akurat moja pomyłka nie zmienia sensu wypowiedzi. A fałszerstwo tłumacza – zmienia.
Cytuj:
to żadna państwowa instytucja nie musi przecież być wyrocznią prawda?
A kto twierdzi, że musi?
Cytuj:
Ikony boga/bogów w pogańskiej ikonolatrii, jak np. boga Zeusa. Co później analogicznie przeniesiono do kultu Boga.
A jak wyglądały te ikony? Gdzie się zachowały?
Cytuj:
Czyli nadal wolisz udawać Greka i widzieć w mojej odpowiedzi co chcesz zobaczyć, a nie rzeczywisty kontekst jaki jest w niej zawarty....... Jednak nie wykazujesz nawet pozorów, że chcesz prowadzić jakąkolwiek dyskusję.
Czyli żadnych inwektyw nie było. Oczerniłeś mnie twierdząc, że rzuciłem inwektywą.

N lip 12, 2020 20:04
robaczek2 napisał(a):
1. Od kiedy nazywanie kogos niewierzacym lub SJ jest obrazliwe?
Jest nie tylko obraźliwe. Jest krzywdzące i bolesne. Zwłaszcza, gdy wypowiada te słowa chrześcijanin do chrześcijanina.
Cytuj:
To ze ktos sie deklaruje katolikiem nie oznacza ze takim jest.
A masz jakieś dowody na to, że Alus i Kael nie są katoliczkami? Bo jeśli nie, to Ty też winieneś im przeprosiny.

Śr lip 15, 2020 13:40

gzaze napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
1. Od kiedy nazywanie kogos niewierzacym lub SJ jest obrazliwe?
Jest nie tylko obraźliwe. Jest krzywdzące i bolesne. Zwłaszcza, gdy wypowiada te słowa chrześcijanin do chrześcijanina.
Cytuj:
To ze ktos sie deklaruje katolikiem nie oznacza ze takim jest.
A masz jakieś dowody na to, że Alus i Kael nie są katoliczkami? Bo jeśli nie, to Ty też winieneś im przeprosiny.

Niestety nie jestem zwolennikiem politycznej poprawnosci i mam nadzieje ze nasi przyjaciele nie rozplacza sie albo nie zrobia jeszcze czegos gorszego za wzmianke o niewierzacych lub SJ.
Po prostu jestesmy na katolickim forum i normalna jest rzecza ze wizyta prezydenta (jakiegokolwiek prezydenta) na Jasnej Gorze moze sie spotkac tylko z entuzjazmem.
Piesn:
"Matko, przed którą niegdyś monarchowie
Kornie schylali zbrojną skroń.
Której rycerstwo, szlachta i wodzowie
W hołdzie składali lśniącą broń."
jest elementem polskiej tradycji niezaleznie od tego co mieli monarchowie i wodzowie na swoim sumieniu ale okazuje sie ze teraz jest wprowadzana inna tradycja.

Tradycja, ktorej poczatki widze w komentarzach do linku podanego przez naszego przyjaciela:
"Czerwone pająki tańczące przed czarną stonką
Chory kraj, sekta rządzi państwem, tragedia :
A to rząd czy zespół pieśni i tańca? A nie to chyba jednak wybrańcy "śmiesznego sortu"
po prostu nie do wiary jak mój kraj stacza się w mroki średniowiecza !
Że też im języki kołkiem nie staną w tych obłudnych gębach."
za: https://www.youtube.com/watch?v=D9_4CliGgsk
Mysle ze autorami sa niewierzacy i w delikatniejszej formie w takie opinie wpisuje sie duzo komentarzy na tym forum dotyczacych wizyty prezydenta.

Poza tym proponowalbym dokladniej czytac wypowiedzi na forum bo Ty i nie tylko Ty najwyrazniej nie zrozumieliscie znaczenia: "To ze ktos sie deklaruje katolikiem nie oznacza ze takim jest" co jest oczywiste i nie mam kwalifikacji do osadzania czy takim jest Alus czy Kael.

Śr lip 15, 2020 20:51
robaczek2 napisał(a):
Niestety nie jestem zwolennikiem politycznej poprawnosci i mam nadzieje ze nasi przyjaciele nie rozplacza sie albo nie zrobia jeszcze czegos gorszego za wzmianke o niewierzacych lub SJ.
Wiesz co? To jest naprawdę żałosne, co robisz. Naprawdę do Ciebie nie dociera, że ktoś może kochać Chrystusa. I że ta miłość sprawia iż uwagi od drugiego chrześcijanina, iż nie jest się „prawdziwym” sługą Chrystusa bolą? Zwłaszcza, jeśli powód tych uwag nie ma żadnego związku z Chrystusem, bo jego powodem jest…
Cytuj:
Po prostu jestesmy na katolickim forum i normalna jest rzecza ze wizyta prezydenta (jakiegokolwiek prezydenta) na Jasnej Gorze moze sie spotkac tylko z entuzjazmem.
…brak entuzjazmu z powodu wizyty prezydenta.

Ja nie mam pojęcia, czy Ty w ogóle czytasz to co piszesz?

Zresztą Twoje działanie jest przeciwskuteczne, o ile chcesz promować PiS. Nie ma chyba lepszego uzasadnienia dla chrześcijanina, by nienawidzić tej formacji z całego serca, niż taka, że próbuje ona rozbić Kościół.
Cytuj:
Poza tym proponowalbym dokladniej czytac wypowiedzi na forum bo Ty i nie tylko Ty najwyrazniej nie zrozumieliscie znaczenia: "To ze ktos sie deklaruje katolikiem nie oznacza ze takim jest" co jest oczywiste i nie mam kwalifikacji do osadzania czy takim jest Alus czy Kael.
Tak samo nie ma takiej kwalifikacji Idący. A jednak to robi. Ty zaś stajesz w obronie jego prawa do takich praktyk.

Cz lip 16, 2020 7:01
Dla podsumowania licytacji kto jest, a kto nie jest katolikiem - Tyle jest możliwości i dróg, do Boga, ile jest ludzi. Bo Bóg ma inną drogę dla każdego człowieka, prymas S. Wyszyński.

Cz lip 16, 2020 7:22

Alus napisał(a):
Dla podsumowania licytacji kto jest, a kto nie jest katolikiem - Tyle jest możliwości i dróg, do Boga, ile jest ludzi. Bo Bóg ma inną drogę dla każdego człowieka, prymas S. Wyszyński.

Calkowita zgoda.
Nie zauwazylem zeby gdzies taka licytacja byla.

Cz lip 16, 2020 11:27
Post Re: swiadome uderzenie w Kościół...
TOMVAD45 napisał(a):
Ale ja nie pisałem o moderacji
Ale pomawiasz moderację, że pozwala Cię obrażać, mimo że nikt Cię nie obraża.
Cytuj:
Chciałeś abym ciebie przepraszał nie wiadomo za co
Wyjaśniłem.
Cytuj:
a sam jak do mnie się odniosłeś?
Jak się do Ciebie odniosłem. Powtarzasz w kółko, że się do Ciebie źle odniosłem, ale nie wyjaśniasz, gdzie i kiedy. To już jest nudne.
Cytuj:
Ja się opieram na konkretnych wypowiedziach ludzi a ty na bajkowych prezentacjach.
No i ani wypowiedzi „konkretne”, ani te którym nadano „bajkową” formę nie pokazują, jakoby Gates chciał kogoś wymordować. Dopóki na filmik, gdzie Gates mówi o efektach ubocznych szczepionek nie naklei się napisu „Gates chce zamordować 700 tys. ludzi”, to nic w konkretnych wypowiedziach Gatesa o tym nie świadczy.

So lip 18, 2020 16:39
@gzaze
Jak chcesz o tym dyskutować załóż nowy temat ponieważ przekracza to ramy tego wątku.
Chce jednak zaznaczyć, ze w takiej dyskusji nie będę brał udziału.
Z zasady nie dyskutuje z ludźmi, którzy wrzucają wszystkich do jednego worka, są zwolennikami odpowiedzialności zbiorowej i lecą według schematu czarno-białego.
Pisząc o naziolach nie tylko obrażasz ks. Isakowicza ale obrażasz narodowców. Gdyby byli naziolami, jak piszesz, nie rozmawialiby z nim bo on nie jest Polakiem.

Pn lip 20, 2020 9:32
bramin napisał(a):
Z zasady nie dyskutuje z ludźmi, którzy wrzucają wszystkich do jednego worka, są zwolennikami odpowiedzialności zbiorowej i lecą według schematu czarno-białego.
Nie rozumiem. Kto, moim zdaniem, powienien podlegać odpowiedzialności zbiorowej?
Cytuj:
Pisząc o naziolach nie tylko obrażasz ks. Isakowicza ale obrażasz narodowców.
Czyli muszę wymyślić jakieś określenie politycznie poprawne? Wolnościosceptycy?

Pn lip 20, 2020 9:42
Zgodnie z prośbą wątek: viewtopic.php?f=37&t=42214

Argument o „odpowiedzialności zbiorowej” zrozumiałem i się odniosłem tam.

Pn lip 20, 2020 9:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419 ... 498  Następna strona