Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 17:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6551 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422 ... 437  Następna strona
 Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji 
Autor Wiadomość

Post Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Bramin, najwyrazniej nie rozumiesz slowa pisanego, albo zbyt emocjonalnie podchodzisz do moich wpisow.
Gdzie ja wysmiewalem wasza wiare?
Wysmiewalem rozne rozwazania kolegow z forum na tematy bibilijne z ktorych kazdy wyciaga inne i coraz dziwniejsze wnioski na temat zjawisk tam opisanych, co do ktorych zadnej pewnosci nie mozna miec.
No i opisalem moje odczucia dotyczace smierci z ktora, mam wrazenie stoje ostatnio w jednym szeregu - ale mysle ze te przemyslenia mam prawo miec jak kazdy kto ma okazje ja blisko obserwowac.

Pt lut 03, 2023 19:46
subadam napisał(a):
Bramin, najwyrazniej nie rozumiesz slowa pisanego, albo zbyt emocjonalnie podchodzisz do moich wpisow.
O tak, uczony mężu, nie posiadłem tej umiejętności w takim stopniu jak Ty.
Jednak moim zdaniem jak wchodzę np. na forum islamu to "nie robię sobie jaj" z tekstowych niuansów Koranu, jak rozmawiam z wyznawcami hinduizmu to nie żartuję z ich rozważań, zwyczajów itp. tylko grzecznie słucham co oni mi powiedzą, staram się zrozumieć ich zwyczaje, myślenie, ich święte pisma, pytam jak czegoś nie rozumiem.
Cytuj:
Nie myslisz Logika ze mu sie tam troche nudzi, gdy tak siedzi od wielu milionow lat?
Moze wolalby nawet sie troche poruszac zamiast siedziec?
Wasze rozwazania na temat roznych niuansow bibilijnych i proby zrozumienia co ( podobno natchniony ) autor chcial powiedziec w tym co napisal pare tys lat temu jako zywo przypominaja mi identyczne dywagacje teoretykow marksizmu z czasow mojej mlodosci tlumaczacych swoje "swiete ksiegi" na jezyk zrozumialy dla maluczkich / owieczek albo probujace je interpretowac zgodnie z "najnowsza linia" partii.
Albo rozwazania mnichow sredniowiecznych "ile diablow zmiesci sie na lebku szpilki".
Ogladam te dziesiatki tematow na temat duszy, zbawienia i zycia wiecznego i pusty smiech mnie ogarnia.

No ubaw po pachy.

Pt lut 03, 2023 20:25

Mhm, nie bylo moja intencja wysmiewanie wiary jako takiej, tylko raczej podejscie do niej przez ciagle analizy tekstow bibilijnych i proby "wyciagniecia" z nich informacji pozadanych dla "wyciagajacych". Co uwazam za jalowe podejscie do tematu wiary. Moze zauwazyles ze rzadko wypowiadam sie na ten temat na forum, wlasnie dlatego ze uwazam ze nie mozna dyskutowac z wiara.
Teraz mozna powiedziec ze mi sie troche "ulalo" w zwiazku z ostanimi wydarzeniami w naszym zyciu za co przepraszam. Doceniam rowniez ze napisales wprost o co ci chodzi zamiast straszenia, czy dawania ostrzezen.

So lut 04, 2023 18:24
Ok, w porządku, rozumiem.
subadam napisał(a):
Doceniam rowniez ze napisales wprost o co ci chodzi zamiast straszenia, czy dawania ostrzezen.
Ja nigdy nie straszę, ja tylko proszę i upominam :).

N lut 05, 2023 20:50

Post Re: Ostrzeżenia...
Chcę zapytać o ostrzeżenia - jaka ich liczba sprawia, że jest się na forum pozbawionym czegoś i czego konkretnie? Dzięki za odpowiedź.

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Wt lut 07, 2023 9:30
Z reguły po pierwszych trzech ostrzeżeniach użytkownik jest zbanowany na dwa tygodnie, jeśli jest recydywa na miesiąc.
Oznacza to w praktyce, ze ma zablokowaną możliwość pisania na forum.
Są tez inne możliwości banowania, na krótszy, dłuższy czas lub na stałe, jeśli użytkownik nie przestrzega regulaminu.

Wt lut 07, 2023 9:41

Proszę o wyjaśnienie, dlaczego w dziale ogólnym "Wierzyć, nie wierzyć" w temacie "Sens chrztu niemowląt" otrzymałem dwa ostrzeżenia za "herezje" oraz rzekome "manipulacje".
Szczególne zasady dyskusji obowiązują w działach: "Prawdy wiary" i "Żyć Wiarą" - respektuję to. Ale w pozostałych działach jest "miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących" (cytat z regulaminu).
Dlaczego zatem arbitralna ocena moderatora twierdzącego, że rzekomo wyrażam poglądy niezgodne z nauczaniem katolickim ma mnie eliminować z dyskusji?
Domagam się w związku z tym cofnięcia udzielonych mi ostrzeżeń.

Zgłaszam również swój protest wobec faktu, że w tym samym temacie po raz kolejny moderator usunął moje wpisy, forsując bezpodstawną tezę, że żydowskie obrzezanie nie ma związku z tematem chrztu niemowląt. Tymczasem nie tylko ja, lecz także inni uczesstnicy dyskusji taki związek dostrzegają.
W tej sytuacji proszę o przywrócenie skasowanych plików (w tym jeden z początków dyskusji) w temacie "Sens chrztu niemowląt", a jeśli nie, to przynajmniej przekazanie ich na moją skrzynkę mailową.

Cz lut 09, 2023 15:51
Rabarbar napisał(a):
Proszę o wyjaśnienie, dlaczego w dziale ogólnym "Wierzyć, nie wierzyć" w temacie "Sens chrztu niemowląt" otrzymałem dwa ostrzeżenia za "herezje" oraz rzekome "manipulacje".
Już to wyjaśniałem i nie będę tego powtarzał.
Rabarbar napisał(a):
Dlaczego zatem arbitralna ocena moderatora twierdzącego, że rzekomo wyrażam poglądy niezgodne z nauczaniem katolickim ma mnie eliminować z dyskusji?
Przeczytaj dokładnie regulamin portalu i forum, tam dokładnie jest napisane jakie poglądy nie są mile widziane na forum.
Na podstawie Twoich wypowiedzi przypuszczam, ze nie zapoznałeś się z regulaminem.
Rabarbar napisał(a):
Twoje poglądy są nie tylko sprzeczne z katolickim nauczaniem ale również chrześcijańskim.
Rabarbar napisał(a):
Domagam się w związku z tym cofnięcia udzielonych mi ostrzeżeń.
Przykro mi ale nie spełnię Twojego żądania.
Rabarbar napisał(a):
Zgłaszam również swój protest wobec faktu, że w tym samym temacie po raz kolejny moderator usunął moje wpisy, forsując bezpodstawną tezę, że żydowskie obrzezanie nie ma związku z tematem chrztu niemowląt.
Nie ma, wynika to z polemiki Pawła z judeochrzescijanami, który wkurzony ich namolną argumentacją poradził im aby sie najlepiej wykastrowali (oficjalne tłumaczenie jest bardzo wygładzone i nie oddaje dokładnie tego sformułowania), teologia chrztu u Pawła jest jednoznaczna.
Ponadto obrzezanie dotyczyło tylko chłopców, chrzest obejmuje również dziewczynki.
Rabarbar napisał(a):
W tej sytuacji proszę o przywrócenie skasowanych plików (w tym jeden z początków dyskusji) w temacie "Sens chrztu niemowląt", a jeśli nie, to przynajmniej przekazanie ich na moją skrzynkę mailową.

Ostatnie dwa posty prześlę Ci na PW.

Cz lut 09, 2023 18:11

@bramin
Otrzymałem pliki o które prosiłem. Dziękuję.

Cz lut 09, 2023 21:21

Mam pytanie: Czy na forum można w jakiś krytyczny sposób się odnosić do jakiejkolwiek nauki katolickiej, czy zaraz to będzie podlegać pod regulamin i skutkować ostrzeżeniem?
Podam przykłady, ale nie traktujcie tego jako czegoś, co trzeba zaraz regulaminowo traktować; to tylko pytam, by uniknąć ewentualnego kiedyś ukarania.
Dajmy na to, czy można wyrazić krytyczne zdanie na temat np. kultu relikwii... albo kultu figur i obrazów... lub zasadności czyśćca... tudzież np. jeszcze tematu celibatu wśród duchowieństwa... i spowiedzi w konfesjonale?

Pt lut 10, 2023 7:07
Moderator

Tak. Można i nawet są takie tematy, ale nie w zastrzeżonych działach: Prawdy wiary i Żyć wiarą. Użyj wyszukiwarki.

Pt lut 10, 2023 8:08

Piszesz o tych dwóch działach: https://forum.wiara.pl/viewforum.php?f=48

https://forum.wiara.pl/viewforum.php?f=50

Tylko te dwa działy mają być wolne od zdań krytycznych nt katolicyzmu, tak? Inne działy nie są objęte takim zakazem, tak?
Dziękuję za wyjaśnienie.

Pt lut 10, 2023 8:29

@Małgosiaa
Cytuj:
Tak. Można i nawet są takie tematy, ale nie w zastrzeżonych działach: Prawdy wiary i Żyć wiarą.

Czy zatem udzielenie mi przez moderatora dwóch ostrzeżeń z powodu rzekomej herezji w dziale "Wierzyć, nie wierzyć" jest złamaniem regulaminu (przez moderatora)?

Pt lut 10, 2023 8:54
Moje pytanie do Ciebie Rabarbar: czy przeczytales regulamin?
Czekam na Twoją odpowiedź.
Krytyczne wypowiedzi, dyskusja to co innego, a co innego głoszenie poglądów sprzecznch z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum.

Pt lut 10, 2023 9:56

@bramin
Cytuj:
Moje pytanie do Ciebie Rabarbar: czy przeczytales regulamin?
Czekam na Twoją odpowiedź.

Najpierw odpowiem krótko: przeczytałem oba regulaminy.
A Ty, czy przeczytałeś oba, czy tylko jeden?

Jeden regulamin, nazwę go Regulamin1 znajduje się tutaj:
https://www.igomedia.pl/Regulamin-forum

Jest on umieszczony na zewnętrznej stronie internetowej.
W nim znajdziemy między innymi słowa, na które się powołujesz:
Cytuj:
"§5 Zakaz dostarczania treści bezprawnych
2. W szczególności zabronione jest zamieszczanie, przechowywanie, rozpowszechnianie lub propagowanie treści:
g) godzących w dobre imię Kościoła Rzymskokatolickiego lub sprzecznych z jego nauczaniem albo etyką chrześcijańską lub naruszających inne wartości propagowane przez Operatora"

Od kiedy obowiazuje Regulamin1?
Odpowiedź znajdziemy pod koniec dokumentu:
Cytuj:
§8 Postanowienia końcowe
2. Regulamin wchodzi w życie w dniu jego opublikowania pod adresem internetowym viewtopic.php?t=10498.

Korzystamy więc ze wskazanego linku i odnajdujemy pod nim Regulamin2.

A w nim przeczytamy, miedzy innymi:
Cytuj:
§ I: Zasady ogólne:
1. Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Forum stanowi zatem miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących.
3. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych pogladów i przekonywania. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne. Nie oznacza to jednak prawa do prowadzenia agitacji na rzecz poglądów i działań, które są sprzeczne z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum (np. rozpowszechnianie informacji o akcjach propagujących aborcję, związki homoseksualne itp.)

Od nikogo nie oczekuje się, że będzie propagował wyłącznie oficjalne nauczanie Kościoła katolickiego. Wyjątek dotyczy wybranych działów:
Cytuj:
7. O sposobie moderowania zawsze decyduje moderator, nie autor tematu. Prawo do określenia charakteru tematu nie oznacza "prawa do tematu" i dopuszczania na życzenie autora tematu wypowiedzi, które są sprzeczne z regulaminem forum.

Szczególne zasady dyskusji obowiązują w działach: "Prawdy wiary" i "Żyć Wiarą" - informacja znajduje się w tym konkretnym dziale.

Owe szczególne zasady, ograniczone do dwóch działów, dotyczą akceptacji perspektywy katolickiej, jako podstawy dyskusji.
Zatem który z dwóch regulaminów obowiązuje?
Oczywiście Regulamin2, jako znajdujący się pod linkiem wskazanym w Regulaminie1. Gdyby obowiązywać miał Regulamin1, to pod wskazanym linkiem znajdowałaby się jego kopia.
Krótko mówiąc Regulamin1 albo jeszcze nie obowiązuje, albo stracił ważność wprowadzeniem Regulaminu2.

Pt lut 10, 2023 11:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6551 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422 ... 437  Następna strona