Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6551 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423 ... 437  Następna strona
 Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji 
Autor Wiadomość
Post Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Ja podałem jakie są zasady i nie jest to mój wymysł.
Tak to sobie wymyślili twórcy tego portalu i forum. Jesteś wolnym człowiekiem albo respektujesz te zasady, na które zgodziłeś przy rejestracji albo je ignorujesz i liczysz się z konsekwencjami.
Byłoby dziwne i zakrawałoby na swego rodzaju schizofrenię gdyby twórcy forum akceptowali poglądy, które są sprzeczne z ich wiarą i poglądami. A jakie są ich poglądy można przeczytać w artykułach, felietonach itp. na tym portalu.
Poproszono mnie o moderowanie i robią to z przyjemnością, poświęcam swój czas ale nie będę go tracił na bezowocne polemiki i przepychanki.
Nie zgadzasz się z moją linią moderowania, chcesz zmienić regulamin to zgłoś te sprawy do administracji.

So lut 11, 2023 10:30

@bramin

nie odniosłeś się do wątpliwości co do obowiązywania jednego bądź drugiego Regulaminu.

Poza tym jak wyobrażasz sobie swobodną dyskusję ze strony kogoś, kto nie jest np. katolikiem (a do tego zachęca regulamin), bez wyrażania poglądu, który może być sprzeczny z doktryną katolicką?

To raczej Twoje stanowisko bramin jest schizofreniczne.

So lut 11, 2023 11:08
Moderator

Wyrażanie poglądu i dyskusja, a autorytatywne twierdzenie to są różne sprawy

So lut 11, 2023 12:11

Tak, to prawda.

Trudno mi jednak ocenić, czy Rabarbar formułował autorytatywne twierdzenie. Z tego, co pamiętam, wyrażał raczej poglądy.

So lut 11, 2023 12:42

Wyrazem tego, co jest akceptowalne na forum.wiara.pl jest regulamin. W grę wchodzą dwa regulaminy, jednak ten pierwszy (Regulamin1), jako właściwą stronę publikacji regulaminu wskazuje tę, na ktorej znajduje się Regulamin2. Oznacza to, że obowiazuje Regulamin2.

Jeśli ktoś z moderatorów ma inne zdanie, to wystarczy w miejscu, gdzie obecnie znajduje się Regulamin2, umieścić Regulamin1.
Bramin każe nam domyślać się, jakie treści akceptują, a jakich nie akceptują twórcy portalu i forum. Ale w obowiązującym Regulaminie2 czytamy:
Cytuj:
§ I: Zasady ogólne:
1. Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Forum stanowi zatem miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących.
3. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych pogladów i przekonywania. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne. Nie oznacza to jednak prawa do prowadzenia agitacji na rzecz poglądów i działań, które są sprzeczne z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum (np. rozpowszechnianie informacji o akcjach propagujących aborcję, związki homoseksualne itp.)

Na to twórcy portalu i forum już sie zgodzili, a z drugiej strony na takie zasady zgodzili się zalogowani uczestnicy forum (chyba że Regulamin2 podstępnie wkleili hakerzy).

Dlatego mam prawo, jako uczestnik dyskusji, prezentować nawet kontrowersyjne poglądy i ich bronić. Jeślibym sformułował błędne "autorytatywne" twierdzenie (np. odwołując się do Pisma świętego i oczekując jego respektowania), to inny uczestnik może te treści prostować - bo na tym między innymi polega dyskusja, wyrażanie własnych poglądów i przekonywanie do nich, a na to zezwala mi regulamin, nawet jeśli byłbym np. ateistą.

So lut 11, 2023 13:42
Rabarbar napisał(a):
Oznacza to, że obowiazuje Regulamin2.
Rabarbar napisał(a):
Oznacza to, że obowiązuje Regulamin2.

Obowiązują dwa regulaminy i nie Ty będziesz o tym decydował.
Rabarbar napisał(a):
Bramin każe nam domyślać się, jakie treści akceptują, a jakich nie akceptują twórcy portalu i forum.
Nie, bramin wskazuje na regulamin i jest tam wyraźnie wyartykułowane co jest zabronione.
Rabarbar napisał(a):
Dlatego mam prawo, jako uczestnik dyskusji, prezentować nawet kontrowersyjne poglądy i ich bronić.

Nie masz takiego prawa, jeśli prezentacja kontrowersyjnych poglądów jest sprzeczna z regulaminem.
Swołocz napisał(a):
To raczej Twoje stanowisko bramin jest schizofreniczne.

Po pierwsze, zachowuj sie kulturalnie, po drugie odpowiadałem Rabarbarowi a nie Tobie.
Już napisałem wcześniej, jak ktoś się nie zgadza z linią moderowania lub chciałby zmiany regulaminu może odwołać się do wyższej instancji czyli do administracji.
Ten temat uważam za zamknięty.

Pn lut 13, 2023 10:37

Powinieneś prawidłowo moderować, niezależnie od tego, czy przysługuje odwołanie do administratora. Nie możesz sobie moderować jak chcesz, a w razie zastrzeżeń - twierdzić, że przecież można odwołać się do administratora.

Nie odniosłeś się też do mojej uwagi, że trudno dyskutować swobodnie, nie przedstawiając swoich poglądów, które w danym przypadku mogą być sprzeczne z wiarą katolicką.

Pn lut 13, 2023 10:55
Wyrażać poglądy a głosić je to jednak jest różnica. On je przedstawił i dalej głosił, mimo ze mu zwróciłem uwagę. Rabarbar uważa to za słuszne, nawet jeśli Kościół katolicki tego nie akceptuje .
Swołocz napisał(a):
Nie możesz sobie moderować jak chcesz, a w razie zastrzeżeń - twierdzić, że przecież można odwołać się do administratora.
Dziękuje za cenna uwagę. :D
To chyba dobrze, ze są instancje odwoławcze?
Dlatego temat uważam za skończony i nie będzie tu więcej przepychanek. Zgłoś to do administracji, w przeciwnym wypadku uznam to za awanturnictwo.

Pn lut 13, 2023 11:12

Mam taką sugestię dla tych, co mogą coś technicznego zmienić na forum. Otóż gdy się pokazują nowe posty do przeczytania, to widać tam taki malutki znaczek: strzałka w kółeczku... Jest to takie małe, że dość precyzyjnie trzeba celować, by się wyświetlił pierwszy nieczytany post... Moja sugestia: Powiększenie tego kółka ze strzałką, by nie trzeba tak celować, by post otworzyć.
Da się zrobić?
Jeszcze to komuś sprawie trudność?...

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pn lut 13, 2023 12:01

@bramin
Cytuj:
Wyrażać poglądy a głosić je to jednak jest różnica.

Jaka? Każde głoszenie poglądów jest jednocześnie ich wyrażeniem, a z kolei każde publiczne wyrażenie poglądów jest ich głoszeniem.

Uważam, że takie prawo daje mi regulamin:
Cytuj:
§ I: Zasady ogólne:
1. Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Forum stanowi zatem miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących.

3. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych pogladów i przekonywania. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne. Nie oznacza to jednak prawa do prowadzenia agitacji na rzecz poglądów i działań, które są sprzeczne z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum (np. rozpowszechnianie informacji o akcjach propagujących aborcję, związki homoseksualne itp.)

Punkt 1 daje każdemu uczestnikowi dyskusji, niezależnie od jego konfesyjnej tożsamości, prawo zabierania głosu. A punkt 3 zezwala mu na wyrażanie własnych poglądów i przekonywanie do nich. Nie pozwala natomiast na prowadzenie agitacji na rzecz poglądów i działań, które są sprzeczne z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum. Po to jednak, byśmy nie musieli za każdym razem zastanawiać się, jakiego rodzaju agitacji mamy się wystrzegać, autorzy regulaminu wskazali konkretne przykłady. Oba przykłady dotyczą agitacji (rozpowszechniania informacji) o zewnętrznych działaniach środowisk propagujących np. aborcję i związki homoseksualne. Jest to przykład, pozwalający rozumieć zastrzeżenie wnoszone przez punkt 3.

Jest więc, jak rozumiem, dozwolone prowadzenie dyskusji nt. postulatów dotyczących ewentualnego zakazu spowiedzi nieletnich, a nawet popieranie w dyskusji takich postulatów, natomiast nie byłoby dozwolone oglaszanie i propagowanie ewentualnej akcji zbierania podpisów w sprawie petycji do Sejmu z takim postulatem.
Cytuj:
On je przedstawił i dalej głosił, mimo ze mu zwróciłem uwagę. Rabarbar uważa to za słuszne, nawet jeśli Kościół katolicki tego nie akceptuje .

Napisałem wtedy (Śr lut 08, 2023 15:51):
Cytuj:
Jezus powiedział do żydów:
Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście (J. 8,47)
Wolę spełniać kryteria Chrystusa (czyli słuchać Bożych słów), niż kryteria wyłącznie katolickie, które być może, w pewnych sytuacjach stawiałyby mnie poza chrześcijaństwem i poza Bogiem.

I nadal te słowa podtrzymuję. Nie rozstrzygam w nich, czy "kryteria wyłącznie katolickie" są w konflikcie z "kryteriami Chrystusa". Wyrażam w tych słowach pewną hierarchię autorytetów.

Pn lut 13, 2023 12:48

W Regulaminie napisano: "(...) W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne."

Widocznie braminie uznałeś, że Rabarbar uderzył swoją wypowiedzią zbyt między oczy, mówiąc inaczej - nie wyraził swojego poglądu w sposób kulturalny.

Pn lut 13, 2023 13:19
Cytuj:

Odpowiedz z cytatem
Nowy post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Nolda, to jest przegląd prasy i aktualności, przestań wreszcie czepiać się innych użytkowników i zacznij dyskutować.
Prymus, więcej się módl a mniej dyskutuj na ten temat. To co piszesz jest szkodliwe i z punktu widzenia chrześcijańskiego głęboko niemoralne i godne potępienia. Powiedz to ludziom, którzy musieli uciekać z Ukrainy, powiedz ofiarom tej wojny, deportowanym do Rosji ukraińskim dzieciom.
Przypominam Ci jeszcze raz o zasadach pisowni języka polskiego.

Drogi panie bramin , a mówienie o pokoju to rzecz godna potępienia ? A mówienie prawdy to rzecz godna potępienia ?
Przywołaj mój post i pokaż które sfomułowania są godne potępienia .
Godne potępienia jest przyklaskiwanie złemu i aprobowanie zła .
A dokładnie wpisujesz się w ten schemat .
Udawanie zasłanianie się jakimś schematem wiary jaką stosujesz nie zmieni faktu , że pokoj jest zawsze lepszym rozwiązaniem od wojny .
Musisz stanąc w prawdzie a nie udawać , że jesteś w prawdzie . pozdrawiam :D

Wt lut 21, 2023 14:00
Moderator

@prymus
Optujesz za tym, aby nie dostarczać broni Ukrainie, a tylko się modlić o pokój. @Kael dokładnie wyjaśniła bezsens Twojej wypowiedzi. Proszę zaprzestać moralizatorstwa, bo niejednokrotnie już udowodniłeś, że Twój nick nie ma nic wspólnego z treścią Twoich postów.

Wt lut 21, 2023 14:45
W temacie , który założyłem ( Co czeka wyznawców itd . ) - usunięto mój post .
Pytam więc w czym tkwi wasz problem , ze usuwacie posty , które de facto nikogo nie obrażają , nikomu krzywdy nie robią , a rzucają trochę światła na problem .
Macie ze mną problem to zbanować mnie na stałe i spokój .
:o ł

Cz lut 23, 2023 18:26
Dobra , coby nie przedłużać , proszę o usunięcie mojego konta i zamknięcie tematu
Co czeka wyznawców itd..)
pozdrawiam :brawo:

Cz lut 23, 2023 18:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6551 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423 ... 437  Następna strona