Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Problem w tym, że Zen nie ma w sobie ani trochę buddyjskiego dystansu. Nie mówię tutaj a jakichś przepychankach i obrażaniu, ale "Budda na resorach" - to raczej należy potraktować z przymkniętym okiem...
Crosis
|
Pt mar 28, 2008 18:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mnie nie obchodzi co katolicy myślą, ale jeśli rozchodzi się o forum, to oczekuję powstrzymywania się od tego typu tekstów, tak samo jak ja powstrzymuję się od pisania, że dla mnie Jahwe to zwykły demon. Mówiąc prosto - oczekuję pewnego zachowania ze strony katolickiej - jeśli go nie ma i jest to tolerowane, to i ja nie czuję się zobowiązany okazywania szacunku waszemu bóstwu.
Hmmm, zastanawiam się co tutaj jeszcze robisz? Skoro jesteś buddystą, to dyskutuj sobie na forum dla buddystów. Z tego co wiem to to forum (mimo, mże otwarte) jest forum katolickim.
Dziwię się tylko, że buddysta pisze katolikowi "odejdź stąd". To jakiś absurd i to wyjątkowy.
Buddysta wyrzuca katolika z katolickiego forum.
Czy ktoś tutaj sie nie pomylił?
|
Pt mar 28, 2008 20:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No cóż...szkoda, że moderacja nie widzi, iż to outsider ciągle prowokuje pyskówki i zaczepia - a kazdemu prowokowanemu mogą puścic w koncu nerwy...
róbcie tak dalej a w koncu na forum zostanie jedynie Crosis wzór nad wzory i pupilek moderacji...
|
Pt mar 28, 2008 20:40 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
boeing napisał(a): Hmmm, zastanawiam się co tutaj jeszcze robisz? Skoro jesteś buddystą, to dyskutuj sobie na forum dla buddystów. Ja nie mam potrzeby dyskutowania o buddyzmie. boeing napisał(a): Dziwię się tylko, że buddysta pisze katolikowi "odejdź stąd". To jakiś absurd i to wyjątkowy. Buddysta wyrzuca katolika z katolickiego forum. Czy ktoś tutaj sie nie pomylił?
Nie pomyliłeś się, tylko niedoczytałeś. Outsider dwie czy trzy strony wcześniej w tym temacie pisał jaka to moderacja jest kiepska i że daje sobie na trzy miesiące spokój z tym forum i wróci po tym czasie, jeśli moderacja się poprawi. No i ta deklaracja trzymiesięcznego odejścia skończyła się po kilku dniach gdy outsider zaczął pisać znów.
Jak już musiał obwieścić jak z zażenowaniem opuszcza to forum to niech to zrobi - ot i tyle w kwestii mojego wywalania outsidera stąd.
|
So mar 29, 2008 0:14 |
|
 |
Zencognito
|
Crosis napisał(a): Nie mówię tutaj a jakichś przepychankach i obrażaniu, ale "Budda na resorach" - to raczej należy potraktować z przymkniętym okiem...
Crosis, Ty na serio nie rozumiesz dlaczego lekceważące wypowiadanie się o postaci centralnej dla danej religii nie jest właściwe? Może jako osobie niezwiązanej z żadną religią trudno jest Ci zrozumieć na czym polega darzenie określonych istot czcią, ale następnym razem lepiej się zastanów zanim napiszesz taką bzdurę jak to, że przejawem buddyjskiego dystansu jest milczące tolerowanie kpienia sobie z Buddhy.
|
So mar 29, 2008 0:17 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Zencognito napisał(a): ... ale następnym razem lepiej się zastanów zanim napiszesz taką bzdurę jak to, że przejawem buddyjskiego dystansu jest milczące tolerowanie kpienia sobie z Buddhy.
W chrześcijaństwie o takim "dystansie" mówi się, że należy nadstawić drugi policzek.
To tak w ramach religioznawstwa porównawczego ...
So mar 29, 2008 0:49 |
|
 |
Zencognito
|
Stanisław Adam napisał(a): W chrześcijaństwie o takim "dystansie" mówi się, że należy nadstawić drugi policzek.
Tak? Czyli przykładowo jak chrześcijanin słyszy że ktoś sobie kpi z Jezusa to mówi prześmiewcy coś w stylu "to jeszcze z Ducha Świętego sobie jaja porób"?
Stanisławie Adamie, z kim te numery? Nie pamiętasz już skandali z genitaliami na krzyżu, gejowską ostatnią wieczerzą, albo Madonną na okładce Machiny? Czyżbyś uważał te wszystkie reakcje motywowane obrazą uczuć religijnych za błędne?
Jeśli nie to o co Ci chodzi? Bo mówić o nadstawianiu drugiego policzka jest łatwo gdy samemu się nie dostaje - a najłatwiej jak samemu się uderza.
|
So mar 29, 2008 1:50 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Zencognito napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): W chrześcijaństwie o takim "dystansie" mówi się, że należy nadstawić drugi policzek. Tak? Czyli przykładowo jak chrześcijanin słyszy że ktoś sobie kpi z Jezusa to mówi prześmiewcy coś w stylu "to jeszcze z Ducha Świętego sobie jaja porób"? Stanisławie Adamie, z kim te numery? Nie pamiętasz już skandali z genitaliami na krzyżu, gejowską ostatnią wieczerzą, albo Madonną na okładce Machiny? Czyżbyś uważał te wszystkie reakcje motywowane obrazą uczuć religijnych za błędne? Jeśli nie to o co Ci chodzi? Bo mówić o nadstawianiu drugiego policzka jest łatwo gdy samemu się nie dostaje - a najłatwiej jak samemu się uderza.
Zen, przecież nie o tym pisałem, lecz o tym że ciągle jesteśmy napominani, by policzek nadstawiać. Napominają nas z zewnątrz, ale co gorsze mamy wewntrz, takich "prawowiernych". A tch policzków mamy tylko dwa, oba już sine i opuchnięte, od razów. No może nieco przesadzam, ci "prawowierni" poliki mają czerstwe i rumiane. Sami nie rwą się do nadstawiania.
So mar 29, 2008 2:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No cóż...szkoda, że moderacja nie widzi, iż to outsider ciągle prowokuje pyskówki i zaczepia - a kazdemu prowokowanemu mogą puścic w koncu nerwy...
róbcie tak dalej a w koncu na forum zostanie jedynie Crosis wzór nad wzory i pupilek moderacji... O, zostałem pupilkiem.  Nie widziałem. A teraz na poważnie. Słuchaj mnie, Zen. Zachowywałeś się jak dzieciak jako katolik i teraz jako buddysta nie zmieniło się nic. Dla mnie Budda to też tylko śmieszny człowieczek. A Jezus to postać półmityczna. Czy coś w ten deseń. Tak po prostu już jest, że system wartości jest różny. Outa wszyscy znają. I znają tego sposób dyskusji. I nie jest on obraźliwy z gruntu. Nie. Ty nie masz nic przeciwko wdawaniu się z nim w pyskówki, ale kiedy dostaniesz od niego po uszach, przylatujesz do moderacji. Albo A, albo B. Inaczej: albo rybki albo akwarium. Stasiu, ja nikomu nie mówię, żeby policzek nadstawiał, bo każdy człowiek niezależnie od światopoglądu jest inny. Sam nie nadstawiam, a oddaję, więc nie wymagam od innych czegoś, co sam robię. I jeszcze raz Zen: proponuję dla Ciebie nową mantrę. Powtarzaj w kółko: Akceptuję to, że ludzie mogą mieć inny pogląd na świat niż ja. Rozumiem, że INNY nie oznacza GORSZY.Może to Ci pomoże. I nie rzucaj się jak ryba w sieci z czymś takim: Cytuj: ale następnym razem lepiej się zastanów zanim napiszesz taką bzdurę jak to, że przejawem buddyjskiego dystansu jest milczące tolerowanie kpienia sobie z Buddhy.
Myślisz, że co? Jesteś jedynym buddystą na świecie? Znam buddystów, którzy potrafią sobie żartować ze swojej religii. Znam katolików, których śmieszą dowcipy o Jezusie. Oczywiście w pewnych granicach.
Problem z Tobą jest taki, że Ty chciałbyś wyznaczyć granice wszystkim dookoła, tylko nie sobie.
Ja Ci powiem tak: bycie neofitą w Twoim przypadku przebiega koszmarnie boleśnie dla otoczenia.
Crosis
|
So mar 29, 2008 18:13 |
|
 |
jo_tka
|
A może byście tak zakończyli dyskusję o swoim/drugiego zachowaniu?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So mar 29, 2008 18:16 |
|
 |
Asienkka
|
Panowie - załatwcie tą "kwestię" między sobą - w jaki sposób - to już wasza sprawa Ja ten temat ostatecznie uważam za zamknięty - jak dojdziecie do jakiś wniosków - możecie nam je przedstawić
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
So mar 29, 2008 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...]
Od siebie dodawać możesz na PW - Teresse  Czy ja się nie wyraziłam jasno - post wyżej - że temat uważam za zamknięty? Asienkka
|
So mar 29, 2008 19:23 |
|
 |
Zencognito
|
Asienkka napisał(a): Ja ten temat ostatecznie uważam za zamknięty - jak dojdziecie do jakiś wniosków - możecie nam je przedstawić
Tak - z wypowiedzi Asienkki oraz tego co zostało usunięte, a co nie, wyciągnałęm wniosek, że obrażanie darzonej czcią w mojej religii postaci jest dopuszczalne, ale moje odgryzienie się na tej samej zasadzie już nie - bo "oko za oko" nie będzie tolerowane.
Ty sobie możesz pisać że temat uważasz za zamknięty, ale dla mnie sprawa zamknięta nie jest bo usunięto mojego posta, zostawiwszy post i podpis który kpi z postaci centralnej dla mojej religii. Nie zmiataj sprawy pod dywan tak jakby nic się nie stało i określ jasno - czy kpienie z elementów mojej religii będzie tolerowane, czy też nie i wskazane fragmenty zostaną usunięte.
Żarty się skończyły, więc nie klek mi tu uśmieszków tylko określ jasno jakie zachowania będą na forum akceptowane w kwestii obraźliwego pisania o elementach religii - zwłaszcza czy inaczej będzie traktowane chrześcijaństwo i inaczej inne religie.
|
So mar 29, 2008 22:29 |
|
 |
Asienkka
|
Ok, outsider zostanie poproszony o zmianę swojego podpisu. Może w końcu zajmiecie się czymś bardziej konstruktywnym, a nie ciągłymi kłótniami? Z nich nie wynika nic dobrego, a jedynie kolejne podziały na sympatyzujących z jednym bądź drugim... A admin i tak zawsze jest tym złym
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
So mar 29, 2008 23:48 |
|
 |
Zencognito
|
Asienkka napisał(a): Może w końcu zajmiecie się czymś bardziej konstruktywnym, a nie ciągłymi kłótniami?
Ty myślisz, że ja się kłócę bo lubię albo bo takie mam hobby?
|
N mar 30, 2008 0:09 |
|
|
|