Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
A ja uwazam, ze czlowiek przyzwoity i dobrze wychowany, ktory pisze o znanych mu faktach ma ten link pod reka i po prostu wkleja.
Dla mnie takie zlosliwe "nie jestes glupi, sam sobie poszukaj" jest jednym z objawow niskiej kultury osobistej. W realu takich ludzi unikam, w internecie tym bardziej.
|
Cz gru 29, 2022 8:49 |
|
|
|
 |
Swołocz
|
Aleś to dosadnie ujęła, Kael. Nie za ostro?
|
Cz gru 29, 2022 10:29 |
|
 |
pom
|
A ja kocham wszystkich i Wam proponuję taką samą postawę. 
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
Cz gru 29, 2022 14:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pom napisał(a): A ja kocham wszystkich […] W jakim celu trąbisz na prawo i lewo o swej miłości do wszystkich? Nie przemawia czasem pycha przez ciebie? Tak celem przypomnienia, grzechy główne w polskim tłumaczeniu Katechizmu Kościoła Katolickiego: Pycha Chciwość Nieczystość Zazdrość Łakomstwo Gniew Lenistwo lub znużenie duchowe Ludzie pyszni są uznawani za złe towarzystwo: „Lepiej być skromnym pośród pokornych, niż łupy dzielić z pysznymi” – Księga Przysłów 16,19 Są obrzydliwi Bogu: „Obrzydłe Panu serce wyniosłe, z pewnością karania nie ujdzie” – Księga Przysłów 16,5 „Obrzydłe Panu serce wyniosłe, z pewnością karania nie ujdzie” – Księga Przysłów 16,5 Będą poniżeni: „Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony” – Ewangelia Łukasza 14,11 „Wielu zaś pierwszych będzie ostatnimi, a ostatnich pierwszymi” – Ewangelia Mateusza 19,30
|
Cz gru 29, 2022 20:12 |
|
 |
pom
|
My katolicy mówimy o miłości. Czym jest miłość bez przekazywania jej innym? Także trzeba dawać dobry przykład innym. I poczytaj na stronach katolickich co to jest pycha. Jest tu strona o pokorze, może byś podzielił się swoją refleksją. viewtopic.php?f=21&t=93afilatelista napisał(a): Cytuj: Powiedz mi dlaczego analityczna strona katolicka potop.d500.pl była zwalczana i jest dostępna tylko na linuxie i innej wyszukiwarce? J.w. nie wiem. Podejrzewam że to Twoje spiskowe myślenie. Poszukaj tą stronę i wejdź na nią i ogłoś publicznie jak tego dokonałeś. Podpowiem, że na Windowsie to niewykonalne.
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
Cz gru 29, 2022 20:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O, to jest strona katolicka? A kto ja firmuje i dal imprimatur?
|
Cz gru 29, 2022 21:22 |
|
 |
pom
|
A byłaś na niej, że to kwestionujesz? Nadto ja podnoszę tym problem cenzury liberalno-lewicowej w internecie. Niejedna strona katolicka była zwalczana. Także niejedna, którą tu na forum.wiara.pl prezentowałem.
|
Cz gru 29, 2022 21:24 |
|
 |
katon
|
@pom.
No nie wiem poniewaz Twoja nienawistna postawa tak zostala tu zdiagnozowana:
kael:
"No z nienawisci do Niemiec i kogokolwiek innego na pewno Pan Bog ciebie rozliczy. Nie ludz sie, ze "milosc do Polski" zmieszana z nienawiscia do kogokolwiek wyrowna szale".
Skoro na pewno to zadnych watpilwosci miec juz nie mozna. Jak to wiele mozna przez internet wyczuc a potem osadzic. A mozna bylo poprostu tych Niemcow niekrytykowac.
|
Cz gru 29, 2022 21:30 |
|
 |
pom
|
katon napisał(a): @pom.
. Do kogo czuję tą nienawiść i sumienie mi tego nie wypomina?
|
Cz gru 29, 2022 21:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pom napisał(a): My katolicy mówimy o miłości. Czym jest miłość bez przekazywania jej innym? Także trzeba dawać dobry przykład innym. I poczytaj na stronach katolickich co to jest pycha. My katolicy? Mów o sobie, to nie jakaś grupa katolików powiedziała „A ja kocham wszystkich” lecz Ty. Co przekazałeś, jaką miłość dałeś innym, poza pustymi słowami, charakterystycznymi dla pychy? Pycha – pojęcie i postawa człowieka, charakteryzująca się nadmierną wiarą we własną wartość i możliwości, a także wyniosłością. Człowiek pyszny ma nadmiernie wysoką samoocenę oraz mniemanie o sobie. Gdy jest wyniosły, towarzyszy mu zazwyczaj agresja.
|
Cz gru 29, 2022 21:36 |
|
 |
pom
|
W którym miejscu towarzyszy mi agresja?
|
Cz gru 29, 2022 21:40 |
|
 |
katon
|
pom napisał(a): katon napisał(a): @pom.
. Do kogo czuję tą nienawiść i sumienie mi tego nie wypomina? Wedlug diagnozy na odleglosc postawionej przez kael to do Niemcow. Nie kazde sumienie cos wypomina. Czesto ludzie robia straszne rzeczy i sa przy tym pobozni, a sumienie sie nie odzywa. To co sie odzywa to osad.
|
Cz gru 29, 2022 21:44 |
|
 |
pom
|
Cytuj: Ciągłe kierowanie naszego spojrzenia ku Ojcu niebieskiemu, który widzi w skrytości, który docenia każde, najbardziej nawet ukryte dobro (por. Mt 6,4), ustrzeże nas od gonitwy za ludzkim uznaniem, poklaskiem, popularnością, podziękowaniem itp. Przez skoncentrowanie naszego wzroku na woli Bożej, na wymaganiach stawianych przez Chrystusa i na docenieniu nas przez samego Boga, nasza gorliwość uniezależni się od ludzkich nagród, jakimi są pochwały, wdzięczność, uznanie, popularność itp. Jeśli będziemy szukać tylko Bożej aprobaty dla naszego działania, nasza miłość będzie wierna i nie zniechęci się brakiem wynagrodzenia ze strony ludzi. @katon Nie czuję najmniejszej nienawiści do Niemców, ale nie rozumiem nienawiści Polaków do własnej Ojczyzny. Wytłumacz mi to. Zacytuj mi też moje wypowiedzi, które popierają Twoje stanowisko. Możesz to zrobić na PW, jeżeli tak wolisz lub oficjalnie. 
|
Cz gru 29, 2022 21:49 |
|
 |
pom
|
Niektórych Polaków.
|
Cz gru 29, 2022 22:11 |
|
 |
katon
|
@pom Nie rozumiem co mam zacytowac. Ja troche roznie sie od kael i nie bawie sie w tego typu bezpodstawne osady tylko dlatego ze ktos cos krytykuje.
Uwazam ze w dyskusji mozna sie bez tego obejsc.
Nienawisc do wlasnej ojczyzny bierze sie z tego ze ktos dal sie tak uksztaltowac. Bierze to sie tez z brakow ktore trzeba w jakichs sposob nadrobic. Ktos lubi sie czuc przez to lepszym. Takie przecwstawienie sie tworzy Polska tradycyjna, konserwatywna zacofana do otwartego postepowego liberalnego zachodu. I takie podzialy wchodza niemal wszedzie i na takie forum.
|
Cz gru 29, 2022 22:18 |
|
|
|