Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Przestań z tym nie odpowiadasz i nie odpowiadasz, ten twój slogan mi się już znudził. Znajdź jakąś inną metodę. Nie odpowiadam ci na pytania bo ich nie zadajesz, to nie są pytania co mi zadajesz. Jeszcze raz ci powtarzam że Bóg czyni tylko cuda a demon tego nie potrafi i żadne twoje znaki tego nie zmienią. Ty chciałbyś żeby tyko demon czynił cuda a ja ci powtarzam że demon czyni oszustwa a nie żadne cuda . A jeżeli z Biblii wyciągasz inne wnioski i stawiasz szatana na równi z Bogiem to znaczy że nie umiesz czytać .
|
So maja 13, 2023 7:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IPW, jakie to cudowne oszustwa poczynił demon? Mógłbyś wymienić kilka?
|
So maja 13, 2023 7:52 |
|
 |
Jerzy_67
|
 Re: Czy naukowcy powinni korzystać z Biblii w pracy?
DrogaDoZycia napisał(a): Wszystko rozumiem, dzięki. Skoro tak, to chwała Bogu! DrogaDoZycia napisał(a): Poza tym jesteś katolikiem, czy protestantem? Tylko tak pytam, bo większość protestantów korzysta z Biblii Warszawskiej, albo Gdańskiej Na katolicyzmie się wychowałem do ćwierćwiecza, ale od lat 30 z protestantami mi po drodze... BW to moja pierwsza Biblia, ale lubię inne przekłady; lubię porównywać - np. dzięki tej Biblii Internetowej: https://biblia.apologetyka.co/read[jest tam też świetna opcja wyszukiwania wersetów] Na forum tu przeważnie cytuję BT, ale lubię też Biblię Paulistów (to, że zacytowałem akurat z BW to skutek tego, że właśnie przy pomocy wskazanej strony wyszukałem werset mi potrzebny, bo pamiętałem coś z jego treści...). BG to dla mnie za trudna językowo więc nie korzystam prawie wcale (ale jak ktoś jest przywiązany do BG, to jest UBG: Uwspółcześniona Biblia Gdańska). Ty katolik?
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So maja 13, 2023 12:40 |
|
|
|
 |
Jerzy_67
|
Mam jedną zasadniczą prośbę: IPW - przeczytaj cały komentarz (cały, tzn. cały!). Inny_punkt_widzenia napisał(a): Przestań z tym nie odpowiadasz i nie odpowiadasz, ten twój slogan mi się już znudził. To zacznij odpowiadać! Czy mamusia nie nauczyła, że jak ktoś grzecznie pyta, to niegrzecznie jest nie dać żadnej odpowiedzi?!... Inny_punkt_widzenia napisał(a): Znajdź jakąś inną metodę. A jaką mam znaleźć, jak Ty nie czytasz tego, co się pisze do Ciebie?! Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie odpowiadam ci na pytania bo ich nie zadajesz, to nie są pytania co mi zadajesz. Serio? Nie widzisz pytajnika tu (używasz źle dobranych okularów, że nie widzisz, że to jest pytanie? Powiększyłem pytajniki, cytując to, co już chyba czytałeś; a może nie doczytałeś do końca?...): Ponieważ napisałeś, że Bóg tylko cuda czyni, dając do zrozumienia, że Bóg nie czyni znaków - to czy na podstawie zacytowanych wersetów, dalej obstajesz przy takim stanowisku, czy może pokornie przyznasz się do mylnego poglądu i od tej pory uznasz, że Bóg czyni i cuda i znaki? oraz tu: Czy przyznajesz się do błędnego połączenia apostoła Tomasza z historią Jaira? Inny_punkt_widzenia napisał(a): Jeszcze raz ci powtarzam że Bóg czyni tylko cuda a demon tego nie potrafi i żadne twoje znaki tego nie zmienią. A powtarzać to możesz sobie i 10 000 razy, ale to nie zmieni tego, co jest napisane w Biblii! Zechciej w końcu przeczytać (tylko jeden werset podaję, bo mądrej głowie dość pół słowie...): Dz 2,22 BT5 (22) Mężowie izraelscy, słuchajcie tego, co mówię: Jezusa Nazarejczyka, Męża, którego posłannictwo Bóg potwierdził wam niezwykłymi czynami, cudami i znakami, jakich Bóg przez Niego dokonał wśród was, o czym sami wiecie, Uwaga! Zadaję pytania - zaraz odpowiadam, bo Ty nie lubisz tego robić: Czy Jezus to Bóg? Tak! Czy Jezus czynił cuda? Tak! Czy Jezus czynił znaki? Tak! Czy IPW ma rację, gdy się upiera, że Bóg tylko cuda czyni, ale znaków to Bóg nie czyni? Nie! IPW nie ma racji tak myśląc i pisząc! Robiąc tak, IPW zaprzecza Bożemu Słowu i źle z nim, bo źle jest zaprzeczać Pismu Świętemu! Inny_punkt_widzenia napisał(a): Ty chciałbyś żeby tyko demon czynił cuda a ja ci powtarzam że demon czyni oszustwa a nie żadne cuda . Zatem wyjaśnij mi ten tekst: 2Tes 2:9 BT5 "Pojawieniu się jego towarzyszyć będzie działanie szatana, z całą mocą, wśród znaków i fałszywych cudów," Ty się upierasz, że moce demoniczne na czele z szatanem nie czynią cudów... Ale ap. św. Paweł - jak widzisz - zapisał coś innego! Jak to wyjaśnisz?! A jak wyjaśnisz to (wybacz, że powiększam pewne słowa, ale chcę, abyś je zobaczył)?: Mt 24:24 BT5 "Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych."
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So maja 13, 2023 13:16 |
|
 |
Andy72
|
Chodzi po prostu o to że to nie będą sztuczki, oszustwa prestidigitatorskie ale fałszywe, demoniczne "cuda"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So maja 13, 2023 13:28 |
|
|
|
 |
Jerzy_67
|
Andy72, czy to piszesz do mnie, czy do IPW? Bo jeśli do mnie, to ja się zgadzam z Tobą tu. Szatan z demonami nie robi cyrkowych sztuczek (z np. przecinaniem kobiety piłą), ale cuda dosłowne i realne!
|
So maja 13, 2023 13:32 |
|
 |
Andy72
|
Nie cyrkowe sztuczki, ale czy to można nazwać cudami, raczej fałszywymi cudami, nie wiemy jak to robi Bóg ma we władzy cała naturę, szatan może wykorzystywać swą inteligencję jakby był cywilizacją przewyższającą nas o milion lat , ale raczej nie działa na polu techniki, tylko na obszarze pomiędzy wiarą a fizyką. Jak jakieś objawienie jest fałszywe i szatańskie to ma opinię że nie ma nic nadnaturalnego.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So maja 13, 2023 13:47 |
|
 |
Jerzy_67
|
Są w obiegu fałszywe banknoty, ale choć są fałszywe, to są realne i nawet oszustom udaje się nimi coś zapłacić... oszukując sprzedawcę!
To samo z fałszywymi cudami (albo znakami, bo to na jedno wychodzi) - są realne (choć fałszywe, bo nie od Boga pochodzące), i mogą być skuteczne w oszukiwaniu ludzi...
|
So maja 13, 2023 14:19 |
|
 |
DrogaDoZycia
|
Jerzy_67 napisał(a): DrogaDoZycia napisał(a): Wszystko rozumiem, dzięki. Skoro tak, to chwała Bogu! DrogaDoZycia napisał(a): Poza tym jesteś katolikiem, czy protestantem? Tylko tak pytam, bo większość protestantów korzysta z Biblii Warszawskiej, albo Gdańskiej Na katolicyzmie się wychowałem do ćwierćwiecza, ale od lat 30 z protestantami mi po drodze... BW to moja pierwsza Biblia, ale lubię inne przekłady; lubię porównywać - np. dzięki tej Biblii Internetowej: https://biblia.apologetyka.co/read[jest tam też świetna opcja wyszukiwania wersetów] Na forum tu przeważnie cytuję BT, ale lubię też Biblię Paulistów (to, że zacytowałem akurat z BW to skutek tego, że właśnie przy pomocy wskazanej strony wyszukałem werset mi potrzebny, bo pamiętałem coś z jego treści...). BG to dla mnie za trudna językowo więc nie korzystam prawie wcale (ale jak ktoś jest przywiązany do BG, to jest UBG: Uwspółcześniona Biblia Gdańska). Ty katolik? Tak, jestem katolikiem i lubię wymieniać się poglądami z protestantami.
|
So maja 13, 2023 19:22 |
|
 |
Jerzy_67
|
DrogaDoZycia - Zatem możemy dalej robić wymianę poglądów: publicznie albo prywatnie...
|
N maja 14, 2023 4:26 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jerzy 67 Jeżeli Bóg czyni znaki i cuda to dlaczego w nie nie wierzysz, czy Bóg w dzisiejszych czasach nie czyni żadnych cudów, czy nie potrafisz odróżnić działania Boga od działania szatana?
|
N maja 14, 2023 12:37 |
|
 |
Jerzy_67
|
IPW - znów nie odpowiedziałeś na moje pytania... Smuci mnie to, bo w ten sposób to jak z Tobą rozmawiać?! Sam zadajesz szereg pytań (choćby teraz nowe), ale sam nie jesteś skory na cokolwiek odpowiadać... Sam ze sobą więc sobie dyskutuj, bo moje stanowisko znasz: chcę poznać odpowiedzi na moje pytania zaległe - bez tego nie pisz już do mnie, bo nie będę tego ciągnął...
PS. Mylisz się, że nie wierzę w cuda! [ale tematu i odpowiedzi nie rozwijam, bo sam nie chcesz dawać odpowiedzi]
|
N maja 14, 2023 12:58 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jerzy 67 Nie wierzysz w żadne Boże cuda, nie potrafisz przedstawić ani jednego Bożego Znaku i Cudu jakie mają miejsce dzisiaj, bo Bóg dla ciebie nie istnieje i nie ma Go w twoim życiu - nie wierzysz w Boga. Żadne pismo, żadne cytaty, żadna dyskusja tego nie zmieni. A ty chcesz rozmawiać o Znakach o Cudach, o stygmatach, z kim , z kim ty chcesz o tym rozmawiać. Ja wierzę w Boga, wierzę że Jest żywy i że działa, wierzę w Jego Znaki i Cuda, wierzę że Jest tu i teraz, wszystkie, wszystkie Znaki i Cuda które prowadzą do Boga są od Boga, a ty w to nie wierzysz, rozumiesz - nie wierzysz . Próbowałem od ciebie coś wyciągnąć, coś dobrego, jakiś znak, jakieś jedno dobre żywe słowo, coś co wskazywało by na to że jakaś tam jednak wiara się w tobie tli. Nic sama pustka, same puste słowa, potrafisz tylko wklejać cudze słowa, cudze myśli, cudzą wiarę. Nie chcę rozmawiać z kimś kto jest pusty w środku i nic nie ma innym do zaoferowania, prócz własnej bezradności i wątpliwości.
|
Pn maja 15, 2023 10:04 |
|
 |
Swołocz
|
@Inny_punkt_widzenia
Opanuj się! Co Ty w ogóle tu trenujesz? To jest forum dyskusyjne, a nie kozetka terapeutyczna. Pisz Chłopie logicznie i uzasadniaj racjonalnie swoje wypowiedzi, a nie uderzaj niekulturalnie w czyjąś wiarę, wypisując potok jakichś uczuć.
|
Pn maja 15, 2023 11:15 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
A kto założył wątek : Wzajemne uwagi między użytkownikami?
|
Śr maja 17, 2023 21:40 |
|
|
|