Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Kanao
|
 Re: Podczas Mszy Świętej kapłan działa "in persona Christi"
Przemek napisał(a): Przekazywanie władzy poprzez sakrament święceń... - nie ma bibilijnych podstaw do ustanowienia odrębnego sakramentu święceń Nie ma Biblijnych podstaw do wyznawania sola scriptura Cytuj: Idea "in persona christi" jest późniejszym wymysłem teologicznym, nieopartym na Piśmie Świętym i niepotrzebnie dzielącym wierzących na klasy duchownych i świeckich Idea sola scriptura czy sola fide nie mają Biblijnych podstaw i są wymysłem chorego człowieka
_________________ I saw in you what life was missing You lit a flame that consumed my hate I'm not one for reminiscing but I'd trade it all for your sweet embrace
|
Śr paź 04, 2023 14:34 |
|
|
|
 |
Przeemek
|
Kanao napisał(a): Nie ma Biblijnych podstaw do wyznawania sola scriptura ... Idea sola scriptura czy sola fide nie mają Biblijnych podstaw i są wymysłem chorego człowieka Wskaż definicje Sola Scriptura lub źródło na którym bazujesz twoje rozumienie tego terminu? To Ci wyjaśnię......
|
Cz paź 05, 2023 13:10 |
|
 |
Oskar2000
|
 Re: Biblijne sprzeczności
Dlaczego uważa Pan? drugą wersję teksu (moją) za absurdalną. Tworzy logicznie spójne zdanie. To jest czysto umowne. I to robili tłumacze. Robili, co chcieli.
Czyli przyznaje Pan, że transsubstancjacja nie zachodzi. To metafora? Jeśli tak, nie jest Pan katolikiem. Jeśli Pan jest oczywiście. Jeśli nie, to nie rozumiem zdania: Czy słyszałeś kiedyś o metaforze?
No Grecy nie do końca sobie radzili. Mnóstwo nieporozumień było z tego tytułu.
|
Cz paź 05, 2023 21:06 |
|
|
|
 |
Rabarbar
|
 Re: Biblijne sprzeczności
Jeśli 2000 to rok Twojego urodzenia, to jestem niemal trzy razy starszy od Ciebie. Ale w internecie nie musimy sobie "Pan"-ować, można zwracać się per Ty, byle z szacunkiem. Tego szacunku zabrakło w pierwszym Twoim wpisie: Cytuj: ...pierdoły... ...ksiąg biblijnego absurdu. Obie te "religie" powinny być zakazane... ...promowanie kanibalizmu... Słowa "absurd" użyłeś Ty. Cytuj: Czyli przyznaje Pan, że transsubstancjacja nie zachodzi. To metafora? Jeśli tak, nie jest Pan katolikiem. Katolicy nie twierdzą, że transsubstancjacja zachodzi w warstwie widzialnej i zmysłowej, a tylko wtedy słowa Jezusa nie byłyby metaforą.
|
Cz paź 05, 2023 21:53 |
|
 |
Kanao
|
Przeemek napisał(a): Kanao napisał(a): Nie ma Biblijnych podstaw do wyznawania sola scriptura ... Idea sola scriptura czy sola fide nie mają Biblijnych podstaw i są wymysłem chorego człowieka Wskaż definicje Sola Scriptura lub źródło na którym bazujesz twoje rozumienie tego terminu? To Ci wyjaśnię...... Była ci podawana wielokrotnie
_________________ I saw in you what life was missing You lit a flame that consumed my hate I'm not one for reminiscing but I'd trade it all for your sweet embrace
|
Pt paź 06, 2023 10:12 |
|
|
|
 |
Swołocz
|
 Re: Boża sprawiedliwość
@Guest to prawdopodobnie dawny użytkownik @szach200 czy coś w tym stylu.
Jego wypowiedzi nie grzeszą jakąś merytoryczną treścią, są zazwyczaj jednozdaniowe, jakby były wyrzucanymi myślami bez zastanowienia się nad tym, co jest wyrzucane w eter. Dla mnie to taki trolling. @Guest ciągle pyta czy Bóg jest sprawiedliwy, ciągle mu się coś nie podoba...
|
Pt paź 06, 2023 10:21 |
|
 |
Guest
|
 Re: Boża sprawiedliwość
Swołocz, to że Ty jesteś bystry nie znaczy ,ze wszyscy są bystrzy jak Ty.
Jeśli jestem trolem jak twierdzisz a moze po prostu mnie nie rozumiesz. Trudno. Moze niech sie admin wypowie i tyle. Bo to trochę nie fair.
|
Pt paź 06, 2023 11:30 |
|
 |
Swołocz
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
@Andy! A co to się stało? Co Cię po takim czasie przywiodło znowu na forum? Gdzie bywałeś przez ten czas? 
|
So paź 21, 2023 11:03 |
|
 |
Andy72
|
Ostatnio na forach innych np "Z Chrystusem"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So paź 21, 2023 11:15 |
|
 |
Swołocz
|
 Re: Wartość życia wiecznego
Ale ja nie chcę wysłuchiwać filmików na temat Boga, tylko chciałbym otrzymać od Ciebie zwięzłą odpowiedź, która rozwieje moją negatywną ocenę działań Boga w Biblii. Jeżeli nie pamiętasz, co jest w tych filmikach i nie potrafisz sam z siebie uzasadnić, np. dlaczego Bóg w sposób tak okrutny zażądał ofiary od Abrahama, to powiedz po prostu: nie potrafię, nie kieruję się racjonalnością w wierze w Boga, tylko moją chęcią, moją wiarą, moim myśleniem życzeniowym, żeby to była prawda.
Jeżeli treści z tych filmików nie potrafisz streścić, to znaczy, że to co oni tam mówią nie jest zbyt przekonujące, skoro już to zapomniałeś i nie jesteś w stanie tego tutaj przedstawić.
|
N paź 22, 2023 19:28 |
|
 |
Jerzy_67
|
 Re: Wartość życia wiecznego
Swołocz - ale czy aż tak bardzo Ci zależy na czytaniu, jeśli możesz się spokojnie ułożyć i tylko słuchać?!... A przy okazji słuchania jeszcze inne wątki poznasz, których tu nie opiszę, bo ileż by na to trzeba czasu (czas nie jest z gumy, więc myślę, że dobrą daję Ci opcję; zastanów się raz jeszcze nad nią, proszę...).
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn paź 23, 2023 6:38 |
|
 |
george45
|
Jerzy_67 napisał(a): Celem moim było pokazanie[…] Nie brnij, dobrymi chęciami jest piekło wybrukowanie. Bzdury napisałeś, podparłeś bzdurną historyjką, którą traktujesz niczym przypowieść Jezusa. Jako chrześcijanin piszesz o Bogu w czasie przeszłym: To był prezes nie do ruszenia! Mówiąc to, innymi słowy przytaczasz szeroko cytowane zdanie Fryderyka Nietzschego „Bóg nie żyje” (niem. „Gott ist tot”). Jerzy, mi to powiewa, co piszesz, ale pomyśl jak taki wpis na forum chrześcijańskim odbierają ludzie wierzący w Boga. Czy nie obrażasz ich uczuć? Podsumowując, Jerzy przeproś i nie czyń tego więcej. Radząc, mowa jest srebrem, a milczenie złotem. Przemyśl po dwakroć to co chcesz powiedzieć (napisać).
|
Pt paź 27, 2023 12:18 |
|
 |
Andy72
|
@george45, ty przeproś, za to że wciąż winę zrzucasz na Boga
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt paź 27, 2023 12:44 |
|
 |
Jerzy_67
|
george45 - do tej pory to się mnie czepiałeś tak "umiarkowanie", ale teraz to złośliwość Twoja nie zna miary! Dobre wiesz, o co mi chodziło, ale na złość się czepiasz, bo taka Twoja natura chyba(?). Żegnam! Przepraszam za george45 - uważajcie na niego i nie dajcie się wkręcać w gadki z nim: lepiej przemilczeć tego gościa!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt paź 27, 2023 14:33 |
|
 |
Swołocz
|
Zgadzam się z Tobą, Jerzy_67. Też poczułbym się dotknięty i zaczepiany. Tych dwóch gości - nolda i george45 - są podobni zarówno w poglądach, jak i zachowaniu 
|
Pt paź 27, 2023 15:15 |
|
|
|