Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Idący
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Mam wątpliwości, czy to właściwy dział do dyskusji biblijnej. Ale jak już tu musiciie się przekomarzać, to spróbujcie wyjaśnić sobie wzajemnie: - czy do piekła czy do piekieł? - czy 1 P3.19 odnosi się do ukaranych (tj. osadzonych) czy uwięzionych (tj. aresztowanych do czasu wydanie werdyktu), - co jest mocniejsze Biblia czy wyznanie wiary powstałe na bazie Biblii, - czy w dyskusji ważniejsze jest zdanie Dunkiela czy własne rozumienie Biblii? Wrzuciłem parę kamyczków nie po to, aby stać się stroną w przepychance, ale aby je dać wam do uzupełnienia układanki. Miłej zabawy.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So lis 18, 2023 8:26 |
|
|
|
 |
Anka-K
|
Biblię szanuję za spójność, że Jezus w nigdy nie sprzeciwił się w niej Bogu, ani nie podważał lub zmieniał (łagodził) jego zdania. Oczywiście wiele razy miałam wątpliwości, naprawdę bardzo wiele, ale zawsze znalazł się ktoś, kto tak mi je wyjaśnił, że znowu wszystko pasowało do siebie idealnie. W Biblii są księgi natchnione. Na pewno w różnym stopniu ale natchnienia nie kwestionuję. Księgi te do Biblii wybrali omylni z natury ludzie. Dlatego nie odrzucam innych źródeł, jeśli nie są sprzeczne. Bóg chyba może przemawiać do człowieka nie tylko słowami Biblii. Kluczowe wydaje się zdanie: "o to wielka tajemnica wiary", ponieważ dopóki jest tajemnica to będzie istniała wiara. Bez tajemnicy nie ma wiary - jest wtedy zrozumienie. Nie twierdzę, że jest ono gorsze od wiary. Jestem tu po informacje, a nie żeby kogoś przekonywać do swojego zasobu wiedzy. Prawdopodobnie nie odbieram wiadomości prywatnych poza administracyjnymi, ponieważ nie mam takiej możliwości.
|
So lis 18, 2023 10:51 |
|
 |
Jerzy_67
|
Anka-K napisał(a): Prawdopodobnie nie odbieram wiadomości prywatnych poza administracyjnymi, ponieważ nie mam takiej możliwości. W swoich profilowych ustawieniach możesz to zmienić i prywatne wiadomości odbierać [każdy tu odbiera - czemu masz być gorsza]. PS. Ten dział wzajemnych uwag nie jest dobry do ciągnięcia tego tematu; nie będę się tu już wypowiadał i Tobie odpisywał - może załóż inny temat.
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So lis 18, 2023 13:38 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Nie wiem, dlaczego nie możesz odbierać wiadomości prywatnych. Może faktycznie coś jest nie tak w ustawieniach. Anka-K napisał(a): Księgi te do Biblii wybrali omylni z natury ludzie. To zależy, ponieważ np. katolicy wierzą, że Kościół powstał z woli Bożej, a Duch Święty w nim działa i go prowadzi. Dzięki temu Kościół ma władzę odprawiania sakramentów i jest nieomylny w pewnych kwestiach - dotyczących dogmatów, a nie takich, jak choćby zachowania duchownych, czy też wszystkie decyzje papieży w historii, które niejednokrotnie były dalekie od ideału.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So lis 18, 2023 16:18 |
|
 |
Anka-K
|
Uczono mnie na religii, że Jezus tchnął uczniom Ducha Świętego dając im prawo odpuszczenia grzechów wg ich uznania, jednak nie byli oni równi jemu i tchnąć Ducha Świętego innym nie mogli. Żaden ksiądz nigdy mi nie potwierdził sukcesji odpuszczenia w Biblii.
|
So lis 18, 2023 20:56 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Sama piszesz, że teksty do Biblii wybierali omylni ludzie (analogicznie musi być zatem z kwestią tłumaczenia, której też dokonywali omylni ludzie), a potem piszesz, że Biblia jest dla Ciebie priorytetem. Z tego jednak logicznie wynika, że nie można wierzyć ani w Kościół, ani w Biblię.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N lis 19, 2023 8:59 |
|
 |
Anka-K
|
Wybierasz tendencyjnie z moich wypowiedzi wszystko, co może podważyć ich spójność. Niektóre apokryfy wydają mi się także natchnione i nie stoją w sprzeczności z Biblią. Podobnie jak nauki KK.
|
N lis 19, 2023 10:33 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Nie uważam, abym wybierał coś tendencyjnie. Sama napisałaś, że skład Biblii ułożyli omylni ludzie, ale nie stosujesz tego argumentu konsekwentnie, tylko tak, jak Ci akurat pasuje.
|
N lis 19, 2023 11:22 |
|
 |
Andy72
|
Anka-K napisał(a): Uczono mnie na religii, że Jezus tchnął uczniom Ducha Świętego dając im prawo odpuszczenia grzechów wg ich uznania, jednak nie byli oni równi jemu i tchnąć Ducha Świętego innym nie mogli. Żaden ksiądz nigdy mi nie potwierdził sukcesji odpuszczenia w Biblii. Rozważ czy to przypadkiem szatan nadając takie myśłi nie chce cię zniechęcić do spowiedzi, Szatan boi się że możesz pójść do spowiedzi i woli trzymać "waszą" "komitywę" w mroku.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lis 19, 2023 11:40 |
|
 |
Swołocz
|
@Andy,
a w jaki sposób ma Anka rozważyć to co jej zapodałeś? W jaki sposób ma stwierdzić, że to przypuszczenie jest prawdziwe?
|
N lis 19, 2023 11:52 |
|
 |
Andy72
|
W normalny
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lis 19, 2023 12:03 |
|
 |
Anka-K
|
Tak przenosisz moje posty po różnych wątkach, że nie wiem gdzie jest kontekst tego, co czego akurat masz swoje ale. Nigdy nie twierdziłam, że nie zgadzam się z Biblią. Jej składu dokonali ludzie omylni, czyli mógł być większy, a nie, że się pomylili co do niego. Skoro nie rozumiesz moich wypowiedzi pomimo kontekstu, to zapytaj, a nie kwestionuj. Dlatego więcej na Twoje uwagi prawdopodobnie już nie odpowiem.
|
N lis 19, 2023 12:18 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Czasem wątki rozmów tak się rozwijają, że trudno zachować porządek. Ale jeśli dobrze pamiętam, to przeniosłem tylko posty dotyczące Szatana. Anka-K napisał(a): Jej składu dokonali ludzie omylni, czyli mógł być większy, a nie, że się pomylili co do niego. A dlaczego nie mniejszy? Skąd pewność w kwestii składu i interpretacji?
|
N lis 19, 2023 12:50 |
|
 |
Swołocz
|
Andy72 napisał(a): W normalny Czyli jaki?
|
N lis 19, 2023 13:08 |
|
 |
Andy72
|
Jesteś adwokatem Anki? 
|
N lis 19, 2023 13:09 |
|
|
|