Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 8:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6551 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 437  Następna strona
 Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
frater, głosisz, że grzech pierworodny był seksem. I oczywiście możesz tak głosić. Ale teraz stwierdziłeś, że wynika to z nauczania papieża. A to już nie jest prawdą, ponieważ papież nic takiego nie powiedział.

Zatem będziesz mógł zacząć tak twierdzić natychmiast, gdy tylko Kościół (papież) oficjalnie to ogłosi.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz mar 21, 2013 19:38
zbanowana na stałe

Przytocz cytat, proszę.

Nadto sytuacja dojrzała do tego, że założę temat o grzechu pierworodnym i przyjrzymy się temu bliżej.

Żaden dokument KK nie sugeruje, że tak nie jest. Żaden.
Nadto jest sporo argumentacji popierającej mój głos. Będziesz się mógł do tego odnieść w stosownym temacie , który założę najpierw bo widzę tu braki u co po niektórych.

Umotywuj w Magisterium KK i PŚ moje ostrzeżenie , proszę.

Ostatnio edytowano Cz mar 21, 2013 20:05 przez frater, łącznie edytowano 1 raz

Cz mar 21, 2013 19:53
frater napisał(a):

Nadto sytuacja dojrzała do tego, że założę temat o grzechu pierworodnym [...]

Po moim trupie.

Są aktywne tematy o grzechu pierworodnym na forum, proszę korzystać z wyszukiwarki i kontynuować wedle chęci w już otwartych wątkach.

Cz mar 21, 2013 20:03
Moderator

frater,

fuller napisał(a):
frater wie lepiej.
Kiedys napisał a ostatnio powtórzył mi na PW (...), że pierwsi rodzice zgrzeszyli seksem.
frater napisał(a):
@fuller
Jakbyś się wczytał w przytoczony przeze mnie fragment Papieża Emeryta to też byś zrozumiał czym jest grzech pierworodny

Po prostu nie możesz twierdzić, że to właśnie wynika z wypowiedzi papieża.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz mar 21, 2013 20:06
zbanowana na stałe

@MARIEL
Chętnie skorzystam.

I tam udowodnijcie mi, że nie mam racji. A ja przedłożę tam konkretną argumentację, że mam rację

Już możecie rozważać, co znaczy Niepokalane poczęcie PANA JEZUSA i Mamy BOŻEJ

@Soul33

"...

Rozdział trzeci Księgi Rodzaju ukazuje, jak ta prawda o osobie ludzkiej jako obrazie Boga została zaciemniona przez grzech pierworodny. Wynika z tego niezbicie utrata świadomości charakteru przymierza, właściwego charakteru jedności, jaką osoby ludzkie posiadały z Bogiem i między sobą. Chociaż ciało ludzkie zachowuje jeszcze swoje "znaczenie oblubieńcze", to jest ono obecnie zaciemnione przez grzech. W ten sposób zepsucie spowodowane przez grzech nadal rozwija się w historii mieszkańców Sodomy (por. Rdz 19, 1-11). Nie można mieć tutaj wątpliwości co do wyrażonego tam sądu moralnego o stosunkach homoseksualnych. W Księdze Kapłańskiej 18, 22 i 20, 13 autor, wyliczając warunki konieczne dla przynależności do ludu wybranego, wyklucza z niego tych, którzy zachowują się w sposób homoseksualny.

Na tle tego prawodawstwa teokratycznego św. Paweł rozwija perspektywę eschatologiczną, w której powtarza na nowo to samo nauczanie, wyliczając wśród osób, które nie wejdą do Królestwa Bożego, także tych, którzy zachowują się w sposób homoseksualny (por. 1 Kor 6, 9). W innym miejscu w swoich listach, opierając się na tradycjach moralnych swoich przodków, ale umieszczając je w nowym kontekście porównywania chrześcijaństwa ze społecznością pogańską swoich czasów, przedstawia zachowanie homoseksualne jako przykład zaślepienia, w jakie popadła ludzkość. Zastępując pierwotną harmonię między Stwórcą i stworzeniem, poważna dewiacja bałwochwalstwa doprowadziła do różnego rodzaju wynaturzeń na płaszczyźnie moralnej. Św. Paweł znajduje bardzo jasny przykład braku tej harmonii w stosunkach homoseksualnych (por. Rz 1, 18-32). Również w doskonałej ciągłości z nauczaniem biblijnym, na liście tych, którzy postępują w sprzeczności ze zdrową nauką, wymienia się wyraźnie jako grzeszników tych, którzy popełniają czyny homoseksualne (1 Tm 1, 10).

..."

JOSEPH Kard. RATZINGER
Prefekt

+ ALBERTO BOVONE
Abp tyt. Cezarei Numidyjskiej
Sekretarz

A o czym jest podkreślony tekst? pomijając czy czytaliście całość.

Braki w wiedzy Soul33`a nie upoważniają do dawania ostrzeżenia.

@Soul33

Umotywuj w Magisterium KK i PŚ moje ostrzeżenie , proszę.

ps
wiem, że jest to wiedza teologiczna i wybaczam Wam niewiedzę :)

A o czym jest podkreślony tekst? pomijając czy czytaliście całość.
Więc, by Was nie męczyć, bo i tak Prawda jest Jedna i konkretna powoli wytłumaczę Wam w konkretnym temacie i tylko tyle ile będziecie wstanie udźwignąć.
A ostrzeżenie to uznaję za niebyłe.

Ostatnio edytowano Cz mar 21, 2013 20:33 przez frater, łącznie edytowano 2 razy

Cz mar 21, 2013 20:08
frater napisał(a):
udowodnijcie mi [...]Już możecie rozważać[...]

Wy to znaczy kogo konkretnie masz na myśli?

Cz mar 21, 2013 20:25
zbanowana na stałe

Bardzo wiele osób z tego forum - przytłaczająca większość (2 Przykazania Miłości). Pomijam znanych mi tu Kapłanów Katolickich (łatwo rozróżnić którzy to, bo dostaje się niektórym niemało ;) na tym forum ) . Bo Oni (jak zakładam) na 100% tą wiedzę mają, jak też potrafią Celebrować Mszę Świętą po łacinie.

ps
Soul33 poczytaj o homoseksualizmie więcej byś nie rozbijał Matki KK
i skończcie z tym liberalizmem na tym forum, bo to powoduje u wielu zaciemnienie umysłu.

Wśród Polskich Biskupów jest tylko 1,5 osoby liberałów z tego 0,5 osoby rozkłada się na niejednego Biskupa z racji piastowania Urzędu - rozważcie to proszę

Cz mar 21, 2013 20:31
Wystarczy już tych insynuacji o "rozbijaniu Matki KK".
Sugerowałabym aby na tym zakończyć, bo czasem można się zagalopować i powiedzieć coś czego się będzie żałowało.
Uwag o liberalizmie na forum wysłuchano.

Cz mar 21, 2013 20:51
Do dzisiejszej informacji o banicji fratera:

Wertując wstecz wątek "Jak powinien żyć homoseksualista?" znalazłam taki wpis:
frater napisał(a):
Podejście Mike29 jest czysto ateistyczne. Jest on chory i podatny na działanie złych duchów w takim stopniu, że choćby chciał być zdrowy potrzebna jest w jego wypadku pomoc osób trzecich.

Za tego typu wycieczki osobiste także może zostać przyznane ostrzeżenie. Ze względu na fakt, że użytkownik został i tak zbanowany (z pominięciem dwóch ostrzeżeń) moja uwaga aktualnie nic nie zmienia, ale może się przydać na przyszłość.

Pt mar 22, 2013 14:55

Bardzo mi zal fratra. Mam pytanie czy taki czlowiek, odsuniety od forum banita, ma jakies prawa? Czy moglbym mu w tej chwili nawciskac, tak jak robimy z Tuskiem i innymi J.Dillingerami?
Prosze o odpowiedz nieprzekraczajaca 29-ciu dni.

So mar 23, 2013 0:55
Uważam, ze zamknięcie tematu "Papież Franciszek - co o nim wiemy?" jest sporym nadużyciem moderacji, szczególnie w świetle § I p.6 regulaminu. Temat krążył zarówno wokoło osoby Franciszka, jak i nadziei jakie w nim niektórzy pokładają. Zamknięcie tematu mocno ociera się o cenzurę.

N mar 24, 2013 13:11

Stanowczo protestuję przeciwko zamknięciu tematu o papieżu Franciszku. Faktycznie, znalazło się tam trochę offtopów (ale prosze mi pokazać jakiś długi temat gdzie ich nie ma!!??), niemniej po moim apelu rozmowa wróciła na tematy związane z Franciszkiem właśnie. Rozumiem, że dla niektórych mogą być niewygodne rozważania o sensie celibatu, ale skoro sam papież się nad tym zastanawia, to chyba umieszczenie wzmianki o tym w wątku o papieżu jest na miejscu.

Uzasadnienie zamknięcia tematu jest kuriozalne! Mam nadzieję, że jakiś nadadmin cofnie tę pochopną i nieprzemyślaną, nieregulaminową, złośliwą, szkodliwą i niesprawiedliwą decyzję.

N mar 24, 2013 14:44

W nawiązaniu do postu @Kozła pragnę zauważyć, że temat WATYKAN - gniazdo żmij równiez został zamknięty.
Rzeczywiście, jak napisała @elka "temat totalnie się rozmył", lecz dyskusje w nim prowadzone były z poszanowaniem kultury, pouczające i jak widać znajdowały grono zainteresowanych jego kontynuacją.

Oczywiście rozumiem, że moja opinia wypowiadana jest z punktu widzenia usera na bieżąco czytającego różnorodne tematy i wątki, dlatego może być błędna.
Zupełnie inne zdanie może mieć moderatorka tych działów, która bywa na forum od wielkiego święta, a jej spostrzeżenia wnoszą zapewne świeżość, obiektywizm i chęć zaznaczenia swej sporadycznej obecności.

(Być może, zamiast nie wymagającego wysiłku zamykania tematów, sensownym rozwiązaniem byłaby zmiana ich tytułu, lub przeniesienie do innego działu?)

EDIT:
Widzę, że zdziwionych przybywa. Czy w dyskusji sprzed tygodnia chodziło o "taką reformę" moderowania, polegającą na zamykaniu i wycinaniu tego, co niewygodne?

N mar 24, 2013 15:00

Otto - jaką znowu reformę?!

N mar 24, 2013 15:14

Jeśli jest to forum chrześcijańskie i zamykane są tematy jawnie antychrześcijańskie, nacechowane nietolerancją wobec Kościoła Chrystusowego, to 100% poparcia dla moderacji w takich działaniach.

Antychrześcijańskie demonstracje internetowe niech lepiej pozostaną na forach ateistycznych, tu nie trzeba ich przenosić....

N mar 24, 2013 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6551 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 437  Następna strona