Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 13:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 222  Następna strona
 Uwagi do moderacji II 
Autor Wiadomość
Nie wiem o co poszło i wiedziec nie chcę.
Przypadkowo dziś tu weszłam i czytam i przykro mi bardzo.
Obydwu stronom konfliktu polecam lekturę Pisma świętego np. Listu do Rzymian rozd 12. :)
List do Rzymian
12
1 A zatem proszę was, bracia, przez miłosierdzie Boże, abyście dali ciała swoje na ofiarę żywą, świętą, Bogu przyjemną, jako wyraz waszej rozumnej służby Bożej 2 Nie bierzcie więc wzoru z tego świata, lecz przemieniajcie się przez odnawianie umysłu, abyście umieli rozpoznać, jaka jest wola Boża: co jest dobre, co Bogu przyjemne i co doskonałe.
3 2 Mocą bowiem łaski, jaka została mi dana, mówię każdemu z was: Niech nikt nie ma o sobie wyższego mniemania, niż należy, lecz niech sądzi o sobie trzeźwo - według miary, jaką Bóg każdemu w wierze wyznaczył. 4 Jak bowiem w jednym ciele mamy wiele członków, a nie wszystkie członki spełniają tę samą czynność - 5 podobnie wszyscy razem tworzymy jedno ciało w Chrystusie, a każdy z osobna jesteśmy nawzajem dla siebie członkami. 6 Mamy zaś według udzielonej nam łaski różne dary: bądź dar proroctwa - [do stosowania] zgodnie z wiarą; 7 bądź to urząd diakona - dla wykonywania czynności diakońskich3; bądź urząd nauczyciela - dla wypełniania czynności nauczycielskich; 8 bądź dar upominania - dla karcenia. Kto zajmuje się rozdawaniem, [niech to czyni] ze szczodrobliwością; kto jest przełożonym, [niech działa] z gorliwością; kto pełni uczynki miłosierdzia, [niech to czyni] ochoczo.
9 Miłość niech będzie bez obłudy! Miejcie wstręt do złego, podążajcie za dobrem! 10 W miłości braterskiej nawzajem bądźcie życzliwi! W okazywaniu czci jedni drugich wyprzedzajcie! 11 Nie opuszczajcie się w gorliwości! Bądźcie płomiennego ducha! Pełnijcie służbę Panu! 12 Weselcie się nadzieją! W ucisku bądźcie cierpliwi, w modlitwie - wytrwali! 13 Zaradzajcie potrzebom świętych! Przestrzegajcie gościnności!

14 Błogosławcie tych, którzy was prześladują! Błogosławcie, a nie złorzeczcie! 15 Weselcie się z tymi, którzy się weselą, płaczcie z tymi, którzy płaczą. 16 Bądźcie zgodni we wzajemnych uczuciach! Nie gońcie za wielkością, lecz niech was pociąga to, co pokorne! Nie uważajcie sami siebie za mądrych!
17 Nikomu złem za złe nie odpłacajcie. Starajcie się dobrze czynić wobec wszystkich ludzi!4 18 Jeżeli to jest możliwe, o ile to od was zależy, żyjcie w zgodzie ze wszystkimi ludźmi! 19 Umiłowani, nie wymierzajcie sami sobie sprawiedliwości, lecz pozostawcie to pomście [Bożej]! Napisano bowiem5: Do Mnie należy pomsta. Ja wymierzę zapłatę - mówi Pan - ale: Jeżeli nieprzyjaciel twój cierpi głód - nakarm go. 20 Jeżeli pragnie - napój go! Tak bowiem czyniąc, węgle żarzące zgromadzisz na jego głowę.
21 Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj!

Wt maja 20, 2008 7:52

Nie wiem o co poszło i wiedziec nie chcę.

trochę nielogiczne podejście ;) i powiedziałabym, że mało chrzescijańskie ;)

a podany tekst odpowiedni :) dziękuję :)

Wt maja 20, 2008 8:29
Elka,po pierwsze: musiałabym poznać zdanie obydwu stron, po drugie: z góry wiadomo że racja pewnie leży po obu stronach, bo każdy ma swój punkt widzenia, po trzecie : każdy ma prawo czuć sie rozżalony,emocje nie do końca od nas zależą i czasem trudno je tak na żywo racjonalizować, po czwarte: wierzę,( może naiwnie) że każdy miał dobre intencje po piate : pytanie : o co poszło? kończy się zwykle na wywlekaniu różnych rzeczy, żalów nienawiści, złości, a wolałabym,żeby to nie miało miejsca. Po szóste: Czytam ten rozdział 3 listu Jakuba i myślę że to dotyczy też słowa pisanego, Po siódme: wierzę, że Pan Bóg umie z wszystkiego wyprowadzić dobro, czego wszystkim serdecznie życzę. Po ósme:Niektóre rzeczy trzeba najpierw przemodlić. (najlepiej wszystkie)
Więc może i nielogiczne i mało chrześcijańskie , ale szczere :)

Wt maja 20, 2008 8:55

mnie chodziło o to, że połączyłaś dwie rzeczy: nie wiesz, o co poszło z tym, że wiedzieć nie chcesz - co jednak nie przeszkodziło Ci w zabraniu głosu :) być może, gdybyś chciała poznać racje obu stron i weszła w konflikt, przyszłyby Tobie na myśl inne słowa Pisma niż te, które zacytowałaś :) dlatego ważne jest wiedzieć, czego problem dotyczy - moim zdaniem ;)

nawet mając na uwadze wszystkie względy, które wymieniłaś, trzeba w problemy wchodzić i wnikać - bo skąd Paweł czy Jakub wiedzieliby, o czym konkretnie napisać wspólnotom, do których swoje słowa kierowali, gdyby stwierdzili, że nie wiedzą, o co im chodzi i wiedzieć nie chcą ;)

tylko dlatego, że to wiedzieli i że zależało im na nich, więc chcieli w te problemy wniknąć i je rozważyć, wiedzieli, co mają napisać. Oni nie teoretyzowali, pisali w odpowiedzi na konkretny problem nie uważając, że racja [prawda?] leży po obu stronach [nie mam tu na myśli tego konkretnego przypadku, omawianego wyżej w tym temacie!!]

może czasem nasz problem polega na tym, że nam nie zależy na tyle, by poświęcić swoj czas [dużo czasu] na wniknięcie w problem na tyle, na ile się da? [zarzut do mnie]

echh, za dużo się rozpisałam - przepraszam :)

Wt maja 20, 2008 9:08

Jeżeli Wy jako użytkownicy tego forum zdecydowanie będziecie domagać się takiego naszego (moderatorskiego) postępowania to nie ma sprawy - tylko nie wiem czy forum w ogóle będzie czytelne.

Jakie otwarcie Moderacji na opinie użytkowników ;)

Skorzystam z okazji i napiszę, że nie domagam się zmiany w procedurze usuwania postów, więcej, jestem za jej zachowaniem.

Wt maja 20, 2008 10:06

Zauważyłam , że w tematach sekty i ruchy religijne jeden moderator wciąż zamyka wątki na skutek tego powstają nowe. Może troszkę wyluzować niech sobie ludzie popiszą jak mają o czym, żadnych bluzgów nie ma ani spamów, a jak nie na temat czy nie lepiej ciachnąć post osoby,a nie od razu zamykać.

Wt maja 20, 2008 10:34

może przeoczyłaś, ale mrówka wyjaśniła czereśniowej katolicki punkt widzenia
poza tym napisała, że treści niezgodne z nauczaniem Kościoła są często, ale nie zawsze, usuwane

dlatego nie widać tu nierównego traktowania userów

... Ja także to zrobiłam.... chyba, że Biblia nie jest katolicka- stąd nierówne traktowanie ...

A moje motywacje wyjazdu lub nie zostaw w spokoju i zajmij się własnymi. Wyjdzie Ci to na zdrowie (mi też).

Wt maja 20, 2008 11:22

A moje motywacje wyjazdu lub nie zostaw w spokoju i zajmij się własnymi. Wyjdzie Ci to na zdrowie (mi też).

8) Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem ;)

Wt maja 20, 2008 11:44

elka napisał(a):

może przeoczyłaś, ale mrówka wyjaśniła czereśniowej katolicki punkt widzenia
poza tym napisała, że treści niezgodne z nauczaniem Kościoła są często, ale nie zawsze, usuwane

dlatego nie widać tu nierównego traktowania userów

... Ja także to zrobiłam.... chyba, że Biblia nie jest katolicka- stąd nierówne traktowanie ...

a możesz mi wyjaśnić bardziej szczegółowo, w którym momencie pisząc to jedno zdanie, wyjaśniałaś katolicki punkt widzenia, jak mrówka czereśniowej? bo sama napisałaś w poście z dnia 19.05 godz. 21.17:

Cytuj:
weszłam na Forum na chwilę. Nie miałam zbyt dużo czasu na długie odpowiedzi... Poza tym moja odpowiedź miała kogoś zmusić do poszukania i zastanowienia się- to forma pytania retorycznego.

poza tym najpierw zarzuciłaś nierówne traktowanie userów, gdyż " traktujecie ludzi różnie i jednym wolno wątpić, a innym nie .....", a teraz znowu piszesz, że ta nierówność miałaby być powiązana z niekatolickością Biblii - trochę to zagmatwane i przez to trudno się ustosunkować :)

mogłabyś wyjaśnić, na czym miałoby polegać nierówne traktowanie ze względu na fakt, że Biblia jest dla nas [bo chyba nas masz na myśli] niekatolicka?

Wt maja 20, 2008 12:06

Wt maja 20, 2008 12:12

chciałam napisać, że w takim razie cała ta dyskusja była niepotrzebna, ale może jednak była, skoro doszłaś do takiego wniosku :)

pozdrawiam Cię serdecznie :)

Wt maja 20, 2008 12:44

Zauważyłam , że w tematach sekty i ruchy religijne jeden moderator wciąż zamyka wątki na skutek tego powstają nowe. Może troszkę wyluzować niech sobie ludzie popiszą jak mają o czym, żadnych bluzgów nie ma ani spamów, a jak nie na temat czy nie lepiej ciachnąć post osoby,a nie od razu zamykać.

Jo_tka zamknęła temat ''ja świadek jehowy'' zupełnie bez przyczyny czego nie rozumiem ale trudno... :x

Wt maja 20, 2008 14:10
Cytuj:
Po pierwsze zuco - modzi są ludźmi a nie maszynami - w naszym przypadku pomyłki, emocje, sympatie i antypatie - są czymś naturalnym - bo to akurat leży w naszej ludzkiej naturze

Nie w moja strone to kieruj a w strone mrowki w koncu to ona napisala:
Cytuj:
I bardzo proszę nie mieszać standardowej moderatorskiej pracy z jakimiś powiązaniami emocjonalnymi użytkowników.

Wt maja 20, 2008 14:36
zuco- bo moderacja ma prawo do uczuć i emocji - zwykli userzy już nie - zwróć uwagę, że Asienkka pisze o modach, a mrówka o userach ....

Wt maja 20, 2008 14:47

zuco- bo moderacja ma prawo do uczuć i emocji - zwykli userzy już nie - zwróć uwagę, że Asienkka pisze o modach, a mrówka o userach ....

Bez przesady, aż tak bardzo nas tu moderatorzy nie dyskryminują ;)

Po prostu należy dążyć do tego, aby "nie mieszać standardowej moderatorskiej pracy z jakimiś powiązaniami emocjonalnymi użytkowników", ale też trzeba zdawać sobie sprawę z faktu, iż "modzi są ludźmi a nie maszynami - w naszym przypadku pomyłki, emocje, sympatie i antypatie - są czymś naturalnym - bo to akurat leży w naszej ludzkiej naturze". Coś na zasadzie, że człowiek powinien unikać grzechu, ale wiadomo, że i tak mu się to tak całkiem nie uda, bo to leży w jego naturze.

A tak przy okazji, Twoje odejście przypomina mi ostatni mecz Zidane'a: dobry zawodnik, wiele potrafił, ale pożegnał się z karierą w mało elegancki sposób. I nie wnikam w to, na ile miał powody, bo tego do końca nigdy się nie dowiem. Jako kibic mogę jedynie stwierdzić: szkoda, że tak się stało.

Wt maja 20, 2008 15:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 222  Następna strona