Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 6:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pytanie o obowiązującą wykładnię nowego relulaminu działu.. 
Autor Wiadomość

Post Pytanie o obowiązującą wykładnię nowego relulaminu działu..
... "Liturgia" oraz kilka pytania techniczne:
viewtopic.php?t=8629

Czy paragraf (wytłuszczenie jak w oryginale):
Cytuj:
4. Nieprawidłowości, nadużycia mogą być przedstawiane w wydzielonym temacie i tylko tam, pod warunkiem, że autor postu równocześnie będzie potrafił wykazać niezgodność przedstawionej sytuacji z przepisami posoborowymi (oczywiście przez sobór rozumiemy Sobór Watykański II) , a zamieszczenie takiej informacji będzie mogło zapobiec podobnym sytuacjom w przyszłości – ocena tej przydatności jest subiektywna, należy do moderatora i nie podlega dyskusji

Należy rozumieć jako:
"Nawet jeśli podane przykłady nadużyć są niezgodne z przepisami Kościoła i nam to udowodnicie to i tak nie udowodnicie, że ta publikacja zapobiega takim naduzyciom na przyszłość (bo przy takim sformułowaniu regulaminu jest to niemożliwe) a ponadto i tak mamy dodatkowy punkt, że to my decydujemy i to subiektywnie a dyskusji nie ma, więc wykasujemy wam wszystko jak leci i nawet się nie będziecie mogli regulaminem zasłonić."
czyli klasyczny "paragraf 22" uniemożliwiający podanie jakiejkolwiek informacji na temat jakiegokolwiek nadużycia liturgicznego?

Ponadto mam pytanie do moderator "Baranek" i administracji forum w świetle punktu (podkreślenie moje):
Cytuj:
5. Forum nie jest albumem fotograficznym. Nie świadczymy usług pt. darmowy hosting obrazków. W postach obowiązuje zasada przewagi pisma nad obrazem.

Czy moderator "Baranek" i administracja tego forum znają znaczenie słowa "hosting" oraz czy stosunek słowo/obraz liczy sie od "literki na piksel" czy "słowa na obrazek" i jakie sa obowiązujące proporcje w tej materii.

Co do punktu
Cytuj:
7. Na Forum jest wyszukiwarka. Korzystaj z niej- unikniesz zdziwienia z powodu znikających tematów.

prosiłbym o podanie instrukcji obsługi do wyszukiwarki pozwalającej na wyszukanie postów i watków wykasowanych zupełnie i bez śladu.

Dziękuję za uwagę i łączę wyrazy szacunku z niecierpliwościa czekając na odpowiedź.

Pt cze 01, 2007 10:17
1. Zakładanie, że moderator w każdym przypadku uzna, iż informacja nie może wpłynąć na zapobieżenie podobnym sytuacjom w przyszłości, jest błędem logicznym :) - Niemniej jednak nie ukrywam, że nie bedzie to łatwe :)

2. Zdecydowanie wolę formę literka/piksel :P:D (dzięki za podpowiedź :D)

3. Pytanie retoryczne ;-)

Pozdrawiam :)

P.S. Zdarza się, że pracuję :D;)

Pt cze 01, 2007 14:51

1. Zakładanie, że moderator w każdym przypadku uzna, iż informacja nie może wpłynąć na zapobieżenie podobnym sytuacjom w przyszłości, jest błędem logicznym :) - Niemniej jednak nie ukrywam, że nie bedzie to łatwe :)

Sformułowanie zakłada że warunek niezgodności z przepisami Kościoła i zapobieżenie w przyszłości to warunki komplementarne, ale pomyślimy...

baranek napisał(a):
2. Zdecydowanie wolę formę literka/piksel :P:D (dzięki za podpowiedź :D)

To ja poprosze jeszcze o dokładny stosunek litery/pixele obowiązujący w dziale.

baranek napisał(a):
3. Pytanie retoryczne ;-)

Dlaczego? Cytowany punkt regulaminu wyraźnie to sugeruje, czyżby moderacja wstydziła się swojej roli cenzora i tego, że nie mając argumentów tnie niewygodne dla siebie posty?

Pt cze 01, 2007 15:12

No i ktoś, bez związku z regulaminem (nawet szczegółowym) wyciął mi posta.

Czyżby brakowało argumentów a prawda w oczy bodła?

Pt cze 01, 2007 16:09

A ja pozwole sobie wtrącić uwagę do wstępu do regulaminu:
Cytuj:
Liturgia ma na celu uobecnić historię zbawienia, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa, oraz budować komunię (wspólnotę) wiernych. Niestety nie jest to możliwe, kiedy na Forum pojawiają się osoby, które zamiast rozmawiać o pięknie liturgii, szukają jedynie nieprawidłowości i chcą udowodnić wyższość jednego rytu nad drugim :

Jak widać pojawianie się na forum pewnych osób uniemożliwia spełnianie celu liturgii. Gratuluję dociekliwości...

Radziłbym napisać jeszcze raz ten regulamin. Tym razem pożądnie...

Pozdrowienia z forum.krzyz.div.pl ;-)

Pn cze 04, 2007 11:16

Ja proszę o wykładnię punktu aneksu do regulaminu dotyczącego zakazu używania łaciny. Ja oraz vanitas używamy łacińskich nicków. Czy to oznacza, że powinniśmy zamieścić gdzieś tłumaczenie nicków na polski? Gdzie należy ten przekład umieścić - czy może być w stopce maila? Co grozi za złamanie zakazu?

Pn cze 04, 2007 13:52
Zobacz profil WWW

I jeszcze jedno - czy do starożytnej greki, hebrajskiego i aramejskiego moderatorzy mają podobne zastrzeżenia? (aż chciałoby się napisać kompleksy)
I czy można używać wypowiedzi angielskich, francuskich, niemieckich, hiszpańskich lub włoskich, czy też wszystko trzeba tłumaczyć?
@Głos_z_głębokości ;-)
Zamieściłem w podpisię odpowiednie tłumaczenie...

Pn cze 04, 2007 15:03

Nie widzę u Pana przekładu w podpisie. Niech Pan szybko poprawi bo jeszcze Pana zabanują...

Pn cze 04, 2007 15:30
Zobacz profil WWW

Radzę zapoznać się z "głównym" regulaminem tego forum :)

A dokładniej z tym punktem:
Cytuj:
5. Językiem używanym na forum jest język polski. Dopuszcza się zamieszczanie krótkich wypowiedzi w języku obcym pod warunkiem, że autor przetłumaczy je na język polski.

Nie wiedziałam, że nie raczyliście się zapoznać z regulaminem - tacy inteligentni panowie :D a nie wiedzą sami na co się zgodzili - akceptując regulamin ;)
Zawiodłam się na was :)

Pn cze 04, 2007 15:37
Vox de profundis widzę,że jesteś tu od długiego czasu i jakoś moderatorzy nie mają zastrzeżeń do Twojego łacińskiego nicka.Zresztą łacina jest używana w KK na przykład podczas odprawiania mszy świętej przez Benedykta XVI na Placu Św.Piotra czy w Bazylice Św.Krzyża w Warszawie,skąd transmitują Eucharystię.A są to msze w rycie posoborowym.

Mam małe pytanie do Asienkki:Czy łacińskie nicki i podpisy trzeba przetlumaczać,czy nie.Mam nick "Polonium",co jest również łacińską nazwą Polski.Czy też tłumaczyć należy wyłącznie własne teksty i cytaty?

Pn cze 04, 2007 15:48

Zresztą łacina jest używana w KK na przykład podczas odprawiania mszy świętej przez Benedykta XVI na Placu Św.Piotra czy w Bazylice Św.Krzyża w Warszawie,skąd transmitują Eucharystię.A są to msze w rycie posoborowym.

Na forum Wiara Benedykt XVI nie mógłby nawet "Dominus vobiscum" napisać, bo by kazali mu tłumaczyć na polski.

Pn cze 04, 2007 15:50
Zobacz profil WWW

Polonium - regulamin jasno mówi co trzeba tłumaczyć :)

Pn cze 04, 2007 15:55
Cytuj:
Na forum Wiara Benedykt XVI nie mógłby nawet "Dominus vobiscum" napisać, bo by kazali mu tłumaczyć na polski.

Nie przesadzaj profundisie.Uważam,że ten offtopic nie był z Twojej strony konieczny.[/quote]

Pn cze 04, 2007 15:55

Ja zaraz zaczne wycinać różne domysły i wymysły ;)

Pn cze 04, 2007 15:57

Polonium - regulamin jasno mówi co trzeba tłumaczyć :)

Aneks do regulaminu działu liturgia zakazuje w ogóle używać łaciny.

Cytuj:
6. Posługujemy się językiem polskim. Wszelkie próby pokazania komuś swojej wyższości z powodu znajomości łaciny są skazane z góry na niepowodzenie.

Pn cze 04, 2007 16:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona