Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 2:16

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Przeciwnicy Radia Maryja wsród moderatorów forum !!! 
Autor Wiadomość
Post Przeciwnicy Radia Maryja wsród moderatorów forum !!!
Proszę zauważyć, że jest już temat ,,Radio Maryja", a pomimo to, moderatorzy forum tolerują wybitnie negatywnie sformułowany przeciwko Radiu Maryja temat: ,,Radio Maryja sektą" (o słuchaczach i twórcach Radia Maryja), choć wiadomo, że oficjalne stanowisko Kościoła Katolickiego jest zupełnie inne i nie jest ono na liście sekt - jest to więc nadużycie. Natomiast kiedy ja założyłem temat ,,odwrotny" - o atakujących radio Maryja - ,,Przeciwnicy Radio Maryja heretykami" - oparty o dokument wydany przez Kongregacja Nauki Wiary i podpisany przez obecnego Ojca Świętego, niejaki Pędziwiatr - wziął mnie ,,za mordusię", pogroził na pw i zamknął temat. Pytam: Gdzie tu obiektywizm ? To hańba ! To totalitarne metody ! To działanie z pozycji siły. Jeśli temat nie zostanie przywrócony, nie uwierzę w obiektywizm moderatorów tego forum.
A teraz do samego Pędziwiatra.
Zobaczcie jak manipuluje moimi słowami! Powiedział on minowicie:
,,Ponadto, forum nie jest trybuna do wyrazania sadow o innych uzytkownikach, ani tym bardziej potepiania ich."Tymczasem ja napisałem:
,,POTĘPIAM (...) herezję forumowiczki Meg, która". Potępiłem zatem herezję, a nie osobę (mało tego - to był mój obowiązek zwalczać błędy). Dlaczego osoba, która manipuluje słowami niewygodnych forumowiczów jest tu moderatore ! Hańba !
W podobnym ,,ewangelicznym" tonie odezwał się PTRqwerty
,,Fundamentem religii jest miłość. Nie jestem pewien, czy w ogóle starasz się o tym pamiętać. Co rozumiesz przez potępienie? Odrzucenie? Przyzwolenie na pogardę i nienawiść? Niechęć? Pogrożenie komuś piekłem?" Powtórzę Wam sznowni moderatorzy podstawową zasadę: ,,Potępiać grzech, a nie grzesznika, błędy, a nie błądzących". I daję każdemu sznsę: napisałem przecież: ,,wskazywac pacami i karać, nawet ekskomuniką, jeśli uparcie przeczą nauczaniu Kościoła(...)",Ja potępiłem herezję, a nie forumowiczkę, jak wyżej zacytowałem.
Domagam się surowego upomnienia Pędziwiatra (wskazane czasowe zabranie uprawnień) i odblokowania tematu. Zobaczymy, czy moderatorzy na tym forum potrafią ukarać jednego ze ,,swoich".

Pn lip 04, 2005 20:40

Nie denerwuj się tak. Czwarty temat o Radiu Maryja nie jest potrzebny. Są trzy i mam problem z przypomnieniem sobie gdzie co pisałem. Rzepak, prowadzę samotny bój przeciw obelgom i bzdurom w tych tematach. Nie mnóżmy bytów ponad potrzebę.

Pn lip 04, 2005 20:43
Wyjaśnij mi jedną rzecz.
Czy Tobie się wydaje, że katolicy nie mają nic lepszego do roboty niż tylko zajmować się kwestią Radia Maryja? No jest taka sobie jakaś inicjatywa w Toruniu ~ robią sobie radio. Mnie ona osobiście od 1,5 roku w ogóle nie zajmuje.
Zniechęciłem się po tym jak przedstawiało integrację europejską w samych czarnych barwach.
Tobie się wydaje, że moderatorzy na tym forum z racji, że są katolikami, muszą wspierać Radio Maryja? Ja czegoś nie rozumiem w Twoim myśleniu.

Pn lip 04, 2005 20:45
Wyjaśnij mi jedną rzecz.
Czy Tobie się wydaje, że katolicy nie mają nic lepszego do roboty niż tylko zajmować się kwestią Radia Maryja?

Katolikom ono nie przeszkadza i nie dyskutują - ateiści i heretycy -ci to się dopiero rozpisują.....

Pn lip 04, 2005 20:54

Swoją drogą uważam sa skandal niesamowity, że moderatorzy tolerują tytuł tematu "Radio Maryja sektą". A katolików powinna łączyć solidarność. Tej solidarności zwłaszcza z Radiem Maryja brak.

Pn lip 04, 2005 20:55
Istotnie, ja się nie solidaryzuję z Radiem Maryja. :) To nie jest moje Radio.

Pn lip 04, 2005 20:58
A sam temat ma wartość poznawczą, bo herezja zawsze mi się kojarzyła z prawdami wiary, a tu zachodzi sprzeczność z dokumentem Kongegacji Nauki Wiary...

Pn lip 04, 2005 21:04

Sobór Watykański II - Dekret o środkach społecznego przekazywania myśli "Inter mirifica"

Niechaj wszyscy synowie Kościoła starają się jednomyślnie i jednozgodnie o to, by środki przekazu społecznego stosowane były skutecznie - bez zwłoki i z jak największą zapobiegliwością - w rozlicznych pracach apostolskich, tak jak tego wymagają okoliczności spraw i czasu. Niech uprzedzają szkodliwe inicjatywy, szczególnie tam, gdzie postęp religijny i moralny wymaga pilniejszej aktywności. (DSP13)

Tak samo skuteczną pomoc należy okazywać godziwym transmisjom radiowym i telewizyjnym, zwłaszcza tym, które przedstawiają wartość dla rodzin. Szczególnie zaś należy popierać transmisje katolickie, które prowadzą słuchaczy i widzów do uczestnictwa w życiu Kościoła i karmią ich prawdami religijnymi. Gdzie zachodzi tego potrzeba, winno się także z pilnością zakładać katolickie stacja nadawcze i baczyć, aby programy ich odznaczały się odpowiednim poziomem i skutecznością oddziaływania.
(DSP14)

Jest rzeczą wprost niegodną synów Kościoła, by bezczynnie patrzyli jak przepowiadanie słowa zbawienia krępowane jest trudnościami technicznymi i wydatkami - co prawda olbrzymimi - które związane są z tymi środkami. Dlatego też święty Sobór zwraca uwagę, że obowiązkiem ich jest utrzymywanie i wspomaganie katolickiej prasy, czasopism, przedsięwzięć kinematograficznych, stacji nadawczych oraz transmisji radiowych i telewizyjnych, których głównym celem ma być rozpowszechnianie i obrona prawdy oraz troska o chrześcijańskie wychowanie ludzkiej społeczności. (DSP17)

Pn lip 04, 2005 21:13
Rzepak - Piszesz teraz wciąż o wątku, że Radio Maryja jest sektą? Jeśli tak, to zakładanie kontrowersyjnego tematu jest raczej dopuszczalne na forach dyskusyjnych. Tu się dyskutuje, a nie odbiera innym prawo do wypowiedzi.

Pn lip 04, 2005 21:13

Czy uważasz, że gdyby rynek mediów katolickich był większy niż tylko jedno duże Radio Maryja, Twoja argumentacja byłaby w mocy? Wtedy nagle okazałoby się, że każde z nich ma trochę inne spojrzenie na rzeczywistość. Jedne byłyby bardziej optymistyczne, inne bardziej pesymistyczne, jedne skupiłyby się na medytacjach, inne szukałyby intelektualnej formy religii. Można by było wybierać z większego spektrum. Radio Maryja natomiast jest samo jedno. I z niezrozumiałych powodów dla mnie oczekujesz ode mnie, że tylko dlatego, że ono jest, ja będę je "bronił" i za nie "walczył". A daj Ty mi spokój. A jak powstanie Radio Anna, które nie będzie tak pesymistyczne, gdzie będą inaczej rozłożone akcenty, które by optymistyczniej patrzyło na świat, to co zrobisz? Nagle się wtedy okaże, że będzie w ramach katolicyzmu polskiego dialog, jakaś wymiana myśli. Dziś powstało jedno radio, które często postrzega bardzo subiektywnie rzeczywistość, pesymistycznie, a ów subiektywizm chce zobiektywizować jako obligatoryjny dla katolików. Nie ze mną takie numery meritusie :)

Pn lip 04, 2005 21:19
Nie tylko Moderatorzy są przeciwni radiu Maryja - równiez i inni Forumowicze.
Tak się składa, rzepaku, że naszym obowiązkiem - jako Katolików - jest słuchanie nauczania Chrystusa, obowiązkiem jest posłuszeństwo Papieżowi i Magisterium Kościoła a nie - ojca Rydzyka :oops: :oops: :oops:
i - zawsze, gdy którykolwiek z braci w Wierze będzie czynił źle - zawsze należą się mu głosy napomnienia.
A to, co wyczynia w co niektórych audycjach ojciec Rydzyk - to najzyklejsze "politykierstwo" a nie głos katolicki.
Przypomnę - działania Radia Maryja stoją czasami wręcz na granicy prawa .
Zatem - nie wpieraj tutaj że mamy słuchać i popierać "radio Maryja" :oops: :oops: :oops:
Mamy wrećz biblijny obowiązek napominać bładzących - zatem otwarcie mówimy o błędach i wypaczeniach w "RM".
Zaś najlepszym potwierdzeniem obawy, że "RM" może przekształcić się w sektę - jest choćby ta twoja wypowiedź inicjująca temat ... :cry:

Pn lip 04, 2005 21:30

Jestem oburzony Twoją wypowiedzią. Cytowałem przed chwilą dokumenty soboru na temat wspierania katolickich mediów. Widzę - grochem o scianę. Jako katolik powtarzasz kolejny raz propagandowe bzdury o łamaniu prawa i politykierstwie.
Na drugi zarzut odpowiadam tak jak zaleca bp. Lepa którego wiele razy cytowałem w tematach zwiazanych z Radiem Maryja: :-)
Na pierwszy powiem krótko: BZDURA. I z tą sektą - szkoda słów. Katolik...

Pn lip 04, 2005 21:38

Moja argumentacja jest w mocy, gdyż Radio Maryja jest radiem katolickim. Katolicy sami je niszczą, co uważam za skandal.
Domagam się bezwzględnego zmienienia tytułu tematu "Radio Maryja sektą" na jakiś zgodny z rzeczywistością. Jeżeli to nie nastąpi będę interweniował wyżej.
Z pesymizmem Radia Maryja nie sposób się zgodzić, co zaświadczą 10.VII setki tysięcy słuchaczy na Jasnej Górze. Ci ludzie chcą zmienić naszą Ojczyznę - jak wielkiego to optymizmu wymaga...

Pn lip 04, 2005 21:46
Proszę nie rozwadniać tematu. Jest jasny. Jego osią jest moja teza, że stwierdzenie jednej z forumowiczek, że
media katolickie nie mogą zajmować się polityką, jeśli faktycznie chcą być zgodne z Ewangelią (moje ,,rozwinięcie")

(dość często powtarzane w mediach laickich) jest w ustach katolika herezją. Podparłem sie tu oficjalnym dokumentem Kongregacji Nauki Wiary. Jeśli zatem ta moja teza nie zostanie obalona
- a trzeba udowodnić, iż można się nie zgadzać z oficjalnym dokumentem Kongregacji Nauki Wiary i nie być - jako Katolik - heretykiem,
to wielu Katolików mówiących dziś, że w katolickim radio nie powinno być polityki,
będzie musiało zmienić swoje poglądy,
pod groźbą kary kościelnej, bo co to za herezja, której się nie karze.. (nie wiem jakie kary są za tego typu trwanie ,,przy swoim" - ale pewnie są i nie jest to od razu ekskomunika).

Wracam do swojego milczenia. Moderatorów forum wzywam do odważnych i sprawiedliwych działań.

Pn lip 04, 2005 21:50
Uprzejmie informuję, że do tematu dopisałam pytajnik :) Mam nadzieję, że to wystarczy. Dalszych zmian tematu nie przewiduję - każdy ma prawo mieć wątpliwości i szukać odpowiedzi.

Pn lip 04, 2005 21:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona