Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 3:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wiara i wątpliwości II 
Autor Wiadomość

Post Wiara i wątpliwości II
Cytuj:
Ponieważ nie napisałeś nic konkretnego, a jesteśmy na forum dyskusyjnym, w istocie nie wiadomo o czym chcesz byśmy dyskutowali. Nie podałeś tematu dyskusji. Jak będziesz miał jakieś pytanie, to je zadaj otwierając nowy wątek, bo ogólnie "wątpliwości" to praktycznie nic nie znaczy, bo znaczyć może po prostu wszystko. Dlatego ten temat blokuję, bo nie wiadomo o czym mielibyśmy dyskutować.

Prostestuję !!!! PTRQwerty, tak nie można !! Człowiek prosi o pomoc, wrecz woła rozpaczliwie, a Ty zamykasz mu temat ????[/quote]

Pt wrz 09, 2005 11:39
A co ma zrobic? FOrumjest dyskusyjne, ale trzeba miec o czym dyskutowac. A nie wstawic temat: mam watpliwosci. Ja tez mam. Nie wiem na przyklad czy teraz odpalic papierosa, czy za pol godziny. NIech doczyta istniejace watki ( o watpliwosciach jest juz od groma) i troche na portalu ktorego adres jest na forum caly czas, a potem sprecyzuje watpliwosci.

Crosis

Pt wrz 09, 2005 11:41

Nektariuszu,
Znajdujemy się na forum dyskusyjnym, które aby funkcjonowało musi mieć jakieś zasady dyskutowania. Jedną z głównych takich zasad jest to, że skoro strona techniczna forum wygląda tak, że ktoś zakłada temat, a forumowicze mu odpisują, to aby utrzymać porządek dyskusji, pierwszy list musi jasno wyrażać co konkrektnie jest przedmiotem dyskusji. Dawid powiedział tylko tyle, że ma wątpliwości odnośnie wiary i że nie chciałby jej stracić. Oczywiście jest to wołanie o pomoc, ale jak Ty sobie wyobrażasz dalszą dyskusję? Że co? Że w jednym wątku przedyskutujemy kwestie sensowności wprowadzenia do światopoglądu Boga, że przedyskutujemy jaki jest to Bóg, że przedyskutujemy różnorodność religii, dogmaty kościoła katolickiego, krytykę kościoła katolickiego z pozycji protestanckich oraz np. racjonalistyczno-ateistycznych? Co to "wątpliwości w wierze" ? Ja nie odebrałem Dawidowi możliwości dyskutowania na forum. Po prostu gdy określi jaki temat go nurtuje, to niech założy temat z konkretnym pytaniem. Jestem pewien, że uzyska wtedy sensowne odpowiedzi od forumowiczów, bo jak na razie, to nie wiadomo co Dawidowi pisać, bo nie wiemy co on rozumie poprzed wątpliwości w wierze.

Ponadto popadłeś w sprzeczność Nektariuszu. Najpierw w tyn liście napisałeś, że: nie da się prowadzić duszpasterstwa na odległość. Powinieneś jak najszybciej zgłosić się osobiście do księdza lub do osoby, która jest dla Ciebie auturytetem. Może spróbuj pojechać na weekend do jakiegoś klasztoru i porozmawiać z mnichami !, po to by zaprotestować, gdy ja zablokowałem wątek argumentując, że nie wiadomo o czym mielibyśmy rozmawiać.

Nektariuszu masz więc do wyboru dwa warianty:
1) Da się prowadzić duszpasterstwo przez odległość
2) Nie da się tego robić.

Z tym że popadłeś w sprzeczność sam ze sobą. Ja jestem pewien, że jeśli tylko Dawid skonkretyzuje pytania, to jesteśmy odpowiedzieć. Blokując wątek dałem mu linka do strony Wuja, gdzie tematyka fundamentów światopoglądu jest analizowana od strony logicznej, gdzie Wujo uzasadnia sensowność wiary w Boga. To chyba i tak więcej niż Twoje rozłożenie rąk, że się nie da.

Ja uważam, że się da, ale przestrzegając sposobów dyskutowania. Tylko wtedy będziemy wiedzieli co Dawida interesuje.

Kończąc... rozumiałbym gdybym to ja protestował, że PTR zablokował wątek, bo ja wierzę, że można dyskutować nt. światopoglądu przez net. Ty jednak rozłożyłeś ręcę więc o co Ci chodzi ?

Pt wrz 09, 2005 13:58

Takie wyjaśnienie funkcjonowania forum oznacza iż forum dyskusyjne może działać destrukcyjnie na wiarę. Na forum dyskusyjnym katolika wiele osób powiedziało, że utraciło przez to wiarę. Wiarę pogłębia się przez modlitwę, czytanie Pisma Świętego i literatury religijnej, sakramenty i wspólnotę, a nie dyskusje w internecie. Przecież można mu poradzić jak radzić sobie z wątpliwościami w wierze. Chyba, że swoje pytanie skieruje do działu zapytań portalu wiara lub forum pomocy katolika.

Pt wrz 09, 2005 14:42
Aby radzić sobie z pytaniami, trzeba jasno określić co stanowi wątpliwość, wyartykułować wątpliwość i znaleźć odpowiedź.

Pt wrz 09, 2005 14:48

Wiarę pogłębia się przez modlitwę, czytanie Pisma Świętego i literatury religijnej, sakramenty i wspólnotę, a nie dyskusje w internecie.

Pewnie jest w tym sporo racji, z tym że dyskusji nie ograniczałbym do internetu. Dyskusje zawsze mogą działać destrukcyjnie na wiarę. Ale mogą też przybliżać do Prawdy. Największe Przykazanie mówi bowiem:
Cytuj:
Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą (Mk 12, 28–30).

Pt wrz 09, 2005 15:21

A jakie mogę mieć wątpliwości chodzi o wątpliwości wiary w Boga!!!!!!!!
Raz jest dorze, ale czasem coś mi w myśli mówi "Boga nie ma" , "Po co się do niego modlisz??" itp. nie mogę tego opanować. To mnie przeraża!!!!!!!!!!!!!!!!

Pt wrz 09, 2005 15:38
To szukaj, szukaj, szukaj... wskocz na portale, takie jak wiara.pl katolik.pl i szukaj, czytaj... bo Boga latwo mozesz znalezc w inncyh ludziach, tak jak ja go znalazlem. Mimo, ze sam w niego nie wierze.

Crosis

Pt wrz 09, 2005 15:40
A jakie mogę mieć wątpliwości chodzi o wątpliwości wiary w Boga!!!!!!!!
Raz jest dorze, ale czasem coś mi w myśli mówi "Boga nie ma" , "Po co się do niego modlisz??" itp. nie mogę tego opanować. To mnie przeraża!!!!!!!!!!!!!!!!

Więc wypłyń na głęboką wodę i zacznij czytać dyskusje pomiędzy na ten temat. Dawałem Ci już tego linka: http://www.geocities.com/jarkowi/ ale widać nie przeczytałeś. Przeczytaj najpierw i przemyśl. Aktualnie Wuj jest na tym forum tu: http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=4938 Możesz się włączyć do dyskusji.

Pt wrz 09, 2005 15:57

jak Ty sobie wyobrażasz dalszą dyskusję?

Oczywiście, tak jak napisałem uważam, że nie da się prowadzić duszpasterstwa na odległość, dlatego zasugerowałem Dawidowi by się zgłosił do księdza lub mnicha, który mógłby z nim porozmawiać osobiście i mu pomóc.

Chodzi jednak o to, że jeśli bym się spóźnił i wszedł na forum już po tym gdy zablokowałeś temat, to nie mógłbym udzielić Dawidowi tej porady. Być może ktoś, zaraz po tym jak zablokowałeś temat też wszedł na forum i chciał udzielić podobnej porady do mojej lecz o wiele bardziej konkretnej, kierując Dawida do konkretnej osoby, która mogłaby mu pomóc. Tymczasem nie móglby tego uczynić, gdyż temat jest zablokowany !

Nadal uważam, że nie da się prowadzić duszpasterstwa na odległość i udzielać przez internet szczegółowych pastoralnych wskazówek, ale nie widzę sensu w blokowaniu tematu, skoro możemy przecież pomóc Dawidowi w inny sposób, wykorzystując temat do skierowania go do osób, który by mu pomogły. Zamykając temat uniemożliwiasz człowiekowi jakąkolwiek pomoc. Nie można być przesadnie rygorystycznym.

Pt wrz 09, 2005 15:58

Owszem, że wątpliwości w wierze rozwiązuje się przez szukanie odpowiedzi na nurtujące pytanie, ale także przez pogłębianie wiedzy religijnej . Również nie zgadzam się z zamknięciem tematu. Jest to bowiem problem wielu ludzi i tutaj potrzeba pomocy. Ja osobiście uważam taki temat za potrzebny. I w takiej sytuacji nie ma sensu np. odpieranie argumentów ateisty, bo skoro ma się problem w wierze to on pogłębił by się jeszcze bardziej.
PTR-qwerty to że ty masz taki typ duchowości, intelektualnej starającej się udowodnić istnienie Boga, potrafiącego wykazać błędy logiczne ateistów nie znaczy że tak musi wierzyc każdy. Komuś może wystarczyć prosta wiara. Skoro dział wierzyć jest miejscem starć między wierzącymi i ateistami to może temat jak rozwiązywać wątpliwości w wierze nadawałby się bardziej do działu duchowośc, i skoro nie odpowiadało ci sformułowanie tematu więc może ułożyć je trochę inaczej.

Pt wrz 09, 2005 18:37

I jeszcze jedno: jak to wygląda gdy człowiek prosi o pomoc w rozwiązaniu problemu dotyczącego wiary i uniemożliwia się innym udzielenie mu pomocy?

Natomiast przez wiele dyskusji jakie prowadzone są na forum można utracić wiarę i tak często działają - destrukcyjnie na wiarę.

Pt wrz 09, 2005 19:11
Ja takich nie widzialem. A poza tym av, takich dyskusji, na taki wlasnie temat toczono na forum wiele. Wystarczylo poszukac i czytac czytac czytac. Kliknac opcje szukaj na gorze forum.... Ale dla niektorych to po prostu za duzo. Byly podabne linki, miedzy innymi do strony Wuja Zbuja, do tego do dyskusji z jego udzialem. W takich dyskusjach mozna sprecyzowac swoj problem, a moze nawwet rozwiazac go.

Crosis

Pt wrz 09, 2005 19:15

Zapomniałam dodać, że działają na mnie destrukcyjnie. Na moją wiarę forum dyskusyjne negatywnie oddziałuje. Obawiam się brać udziału w takich dyskusjach by nie utracić wiary. Pozostanę przy takiej formie pogłębiania wiary, bo taka jest chyba najodpowiedniejsza: modlitwa, czytanie P.Św, sakramenty, pogłębianie wiary, wspólnota.

Pt wrz 09, 2005 19:22

Powodzenia, av :)

Crosis

Pt wrz 09, 2005 19:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona