Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 16:49

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
 nProf. Paweł Tatrocki i dogmaty maryjne 
Autor Wiadomość

Post nProf. Paweł Tatrocki i dogmaty maryjne
Tak mnie podkusiło, żeby zapytać, bo i czemu nie, skoro jest taki piekny dział jak moderacja.

Proszę nie myśleć, że się czepiam - po prostu się dziwię i proszę o wyjaśnienie.

Przed chwilą (możliwe, że juz dłuższą) czytałam post osoby podpisującej się nProf. Paweł Tatrocki w dziale "Maryja", nt dogmatów maryjnych. Post ten zostal usunięty.
No... był on może dziwaczny, zgadzam się (nawet go skomentowałam samymi emotkami :o , co w sumie jest niezgodne z regulaminem, ale dopiero teraz doczytałam :oops: (wychodzi na to, ze mój powinien być usunięty - co też się stało)), ale żeby go zaraz usuwać?

Dlaczego?
Nie był obraźliwy. Nie wiem nawet czy byl sprzeczny z nauką KK, ale nawet jeśli by był to, nie oszukujmy się, nie on jeden.

Po prostu nie rozumiem, dlaczego zostal usunięty...

Nieśmiało liczę na odpowiedź moderatorów, w końcu...
Cytuj:
Moderator nie ma obowiązku informowania o powodach usunięcia postu (jednak zazwyczaj to robi).

:-D

So gru 17, 2005 22:46

Usunelam ten post za tresc niezgodna z nauczaniem Kosciola. Na temat Niepokalanego Poczecia Maryi mowi Katechizm Kosciola Katolickiego w bardzo przystepny sposob:

http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-2.htm

Cytuj:
Niepokalane Poczęcie
490 Aby być Matką Zbawiciela, "została obdarzona przez Boga godnymi tak wielkiego zadania darami". W chwili Zwiastowania anioł Gabriel pozdrawia Ją jako "pełną łaski" Łk 1, 28. Istotnie, by móc dać dobrowolne przyzwolenie wiary na zapowiedź swego powołania, było konieczne, aby Maryja była całkowicie przeniknięta przez łaskę Bożą.

491 W ciągu wieków Kościół uświadomił sobie, że Maryja, napełniona "łaską" przez Boga (Łk 1, 28, została odkupiona od chwili swego poczęcia. Właśnie to wyraża dogmat Niepokalanego Poczęcia, ogłoszony w 1854 r. przez papieża Piusa IX:

Najświętsza Maryja Dziewica od pierwszej chwili swego poczęcia, przez łaskę i szczególny przywilej Boga wszechmogącego, na mocy przewidzianych zasług Jezusa Chrystusa, Zbawiciela rodzaju ludzkiego, została zachowana nienaruszona od wszelkiej zmazy grzechu pierworodnego.

492 Maryja została "ubogacona od pierwszej chwili poczęcia blaskami szczególnej zaiste świętości"; świętość ta pochodzi w całości od Chrystusa; jest Ona "odkupiona w sposób wznioślejszy ze względu na zasługi swego Syna". Bardziej niż wszystkie inne osoby stworzone Ojciec napełnił Ją "wszelkim błogosławieństwem... na wyżynach niebieskich - w Chrystusie" (Ef 1, 3). Wybrał Ją "z miłości przed założeniem świata, aby była święta i nieskalana przed Jego obliczem".

493 Ojcowie Tradycji wschodniej nazywają Maryję "Całą Świętą" (Panaghia), czczą Ją jako "wolną od wszelkiej zmazy grzechowej, jakby utworzoną przez Ducha Świętego i ukształtowaną jako nowe stworzenie". Dzięki łasce Bożej Maryja przez całe życie pozostała wolna od wszelkiego grzechu osobistego

Zielona, Twoj post "zawisl w powietrzu, dlatego zostal usuniety" :)

Ostatnio edytowano N gru 18, 2005 1:48 przez pedziwiatr, łącznie edytowano 1 raz

So gru 17, 2005 23:54

IHMO ten post wcale nie nie był sprzeczny z nauką Kościoła, próbował ją tylko po ludzku (może za bardzo po ludzku i w tym jego problem) wyjaśnić.
Ale to tylko moja opinia i nie pozostaje mi nic innego jak usunąć się przed autorytetem moderatora...

PS Mój post powinien wylecieć nie tylko dlatego, że zawisł w próżni, ale też za to że składał się prawie wyłącznie z emotek = nie mam żalu :-) :-) :-)

N gru 18, 2005 0:20

Osoba o nicku Tatrocki już kiedyś na tym forum pisała... Ocena z tekstów pisanych może być jedynie hipotezą i to bardzo zgrubną, więc potraktuj to jedynie jako moje wrażenie, nie rozpoznanie, niemniej wówczas treść tego, co ten ktoś pisał, sugerowała chorobę psychiczną :(

N gru 18, 2005 22:58

Zaraz zaraz... to ten co pisał monologi polityczne?

N gru 18, 2005 23:10
Moderator

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

N gru 18, 2005 23:42

Ale czy on ostatnim razem nie był mgr? Bo coś mi się tak kojarzy 8)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn gru 19, 2005 0:12

Był, był, ale dostał profesora od Mikołaja pod poduszkę ;-)

Pn gru 19, 2005 2:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8 ]