Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 22:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Uwagi co do forum 
Autor Wiadomość
Post Uwagi co do forum
Na początek chcę wyjaśnić, że daję ten temat w tym dziale, bo naprawdę nie ma odpowiedniego działu na forum, by tam coś takiego umieścić. Więc wybrałem pierwszy lepszy, a moderator lub administrator niech zrobi z tym co zechce. Na stronie głównej www.wiara.pl również nie ma żadnych namiarów na kogoś związanego z forum.

Tworzę ten temat, bo wydaje mi się, że na forum przydałoby się trochę zmian. Przez to, że jest ich brak korzystanie z forum staje się dość uciążliwe. Pierwszą ważną rzeczą jest przestarzała wersja forum phpbb, która poza swoimi wadami wynikającymi z wieku, jest także bardziej obciążająca serwer. Jedyna godna polecenia jest najnowsza wersja PHPBB Modified by Przemo, czyli wersja 1.12.5. Jest ona o wiele szybsza i o wiele bardziej użyteczna - wiem, bo sam prowadzę forum.

Oprócz tego jest tutaj kilka rzeczy, które wg. mnie należałoby zmienić. Wymienię po prostu po kolei:
- brakuje funkcji edytowania swoich postów: nie można się tłumaczyć tym, że ktoś mógłby oszukiwać, bo w nowej wersji Przema, każda zmiana jest zapisywana i admin lub moderator może zobaczyć jak dany post został zmieniony

- brakuje modułu szybkiej odpowiedzi;

- nie ma funkcji cytowania selektywnego, co jest niesłychanie uciążliwe, bo aby napisać posta z wielokrotnym cytowaniem, to należy spędzić wiele czasu, aby kopiować - wklejać i tak na okrągło;

- nie ma czytelnie napisane kto należy do obsługi forum;

- użytkownik powinien mieć do wyboru chociaż 2 lub 3 dodatkowe style, a nie tylko ten zielony;

- w najnowszej wersji forum kliknięcie na nazwę tematu powoduje skierowanie do pierwszego nieprzeczytanego postu; tutaj nie dość, że tego nie ma to w dodatku sam muszę pamiętać, który post jest nowy, a który już czytałem;

Do tej listy dochodzi spora lista ułatwień jaką oferuje wersja 1.12.5. Proszę o zastanowienie się nad tym i naprawdę aktualizacja forum nie jest taka trudna - każdy powienien sobie poradzić.

Wt cze 13, 2006 22:46

...Ale czemu w "Wierzyć czy nie wierzyć"?

Śr cze 14, 2006 0:01

Na edycję postów nie licz - była już o tym dyskusja, wnioski z cyklu "nie bo nie" pojawiły się :roll:

Okienko do szybkiej odpowiedzi - jak najbardziej mile widziane :D

Cytowanie selektywne - cóż, cytuję "ręcznie", więc generalnie nie używałbym. Ale co poniektórym by się na pewno przydało :)

No właśnie. Skoro w regulaminie jest podane, że administratorką jest Jo_tka, to czemu ma pod avatarkiem "moderator" :?: To jest mylące :)

Style - cóż, ja tam się przyzwyczaiłem do tego zielonego. Może zostać :biggrin:

Generalnie - też się zastanawiam, czemu to forum nie jest upgrade'owane :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr cze 14, 2006 8:21
Zobacz profil WWW

Dobrze, że ktoś poruszył ten temat. Szczególnie niemożność edycji własnych postów bywa irytująca. A moduł szybkiej odpowiedzi też by się przydał.

Od siebie zaproponowałbym też możność umieszczania większych avatarów conajmniej 60 X 60 pikseli (ja musiałem swojego obcinać) i możliwość zmiany avatara samemu w profilu bez "pielgrzymek" do moderatorów, czy konieczności wyboru z dostępnej galerii. :)

Najbardziej wkurza mnie jednak konieczność częstego logowania nawet podczas jednej wizyty, pomimo że ustawiam automatyczne logowanie - użytkownik powinien być wylogowywany tylko wtedy gdy sam zdecyduje się wylogować. :?

Czarny Wiatr napisał(a):
...Ale czemu w "Wierzyć czy nie wierzyć"?

Bo potrzeba głębokiej wiary by uwierzyć w ulepszenie tego forum. ;-)

Śr cze 14, 2006 8:50
(...)

Najbardziej wkurza mnie jednak konieczność częstego logowania nawet podczas jednej wizyty, pomimo że ustawiam automatyczne logowanie - użytkownik powinien być wylogowywany tylko wtedy gdy sam zdecyduje się wylogować. :?

Jestem na Forum zalogowana pół dnia... odświeżam stronę co pewien czas i nie mam takich problemów :) Może warto poszukać winy w swoim komputerze ?

Śr cze 14, 2006 19:32
Tu sie zgodze z barankiem - w tej sytuacji problem lezy po stronie kompa uzytkownika, a nie po stronie forum. Czesto zwiazane jest to z ustawieniami kompa, serwera sieci lub proxy, ktore miesza z ciasteczkami. Albo zwyczajnie po stronie przegladarki.

Crosis

Cz cze 15, 2006 2:02

ja od swojej strony dodam, ze przydałoby sie by to:

" Forum WIARA.PL Strona Główna Zobacz posty od ostatniej wizyty
Zobacz swoje posty
Zobacz posty bez odpowiedzi"

było dostępne cały czas
a nie tylko na stronie głównej

jak koncert życzeń to na całego ;) :P

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz cze 15, 2006 11:47

Skoro jest opcja "zobacz posty od ostatniej wizyty" - to skoro na innych forach jest coś takiego, to chciałbym aby również na tym forum obok tego linku było w nawiasie, ile postów jest od ostatniej wizyty.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz cze 15, 2006 12:44
Zobacz profil WWW

Fajnie gdyby się dało dodać taki niewielki "guziczek" pt. "Odznacz wszystkie fora jako przeczytane"

Cz cze 15, 2006 15:13

Monika masz do tego link na samym dole strony forum po lewej stronie (to tyczy się całego forum) a w poszczególnych działach na górze po prawej oznaczenie wszystkich tmatów w dziale jako przeczytane... nie wiem czy symboliczny przycisk byłby lepszy od linku z całym tekstem ;)

Kris podałeś dokładnie wszystkie unowocześnienia skryptu forum... ja nie wiem czy one są potrzebne koniecznie... wolałabym żebyś wypowiedział się co Ty tak naprawdę chciałbyś zamiast przepisywać co jest w nowszej wersji.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz cze 15, 2006 15:22
Monika masz do tego link na samym dole strony forum po lewej stronie (to tyczy się całego forum) a w poszczególnych działach na górze po prawej oznaczenie wszystkich tmatów w dziale jako przeczytane... nie wiem czy symboliczny przycisk byłby lepszy od linku z całym tekstem ;)

No widzisz...... ale ze mnie gapa. Ale to dlatego, że nigdy nie wchodzę przez poszczególne działy, tylko przez "Zobacz posty od ostatniej wizyty" (a na innych forach ten link pojawia się też w "postach od ostatniej wizyty")

Cz cze 15, 2006 15:31
Kris podałeś dokładnie wszystkie unowocześnienia skryptu forum... ja nie wiem czy one są potrzebne koniecznie... wolałabym żebyś wypowiedział się co Ty tak naprawdę chciałbyś zamiast przepisywać co jest w nowszej wersji.

Nie jestem Kris ;) ale napiszę od siebie.
Według mnie - z tego co podał Kris - przydałoby się bardzo:
- możliwośc edytowania swoich postów
- cytowanie selektywne

Cz cze 15, 2006 15:34

Proponuję wprowadzić blokadę wprowadzania nicków krótszych niż te z którymi radzi sobie wyszukiwarka.
I jakieś z automatu wydłużenie tych istniejących, które tego warunku obecnie nie spełniają np. znakiem '@'. To umożliwi znalezienie swojego loginu, przez takiego 'krótkiego' forumowicza, a zarazem nie będzie potrzeby grzebania w treści postów.

Cz cze 15, 2006 17:46
Zobacz profil WWW
Taki drobiazg.
Proponuję wprowadzić blokadę wprowadzania nicków krótszych niż te z którymi radzi sobie wyszukiwarka.

Jakiś przykład ? Sprawdziłam loginy dwuliterowe i nie ma najmniejszego problemu. - Jednoliterowych nie kojarzę.

Cz cze 15, 2006 18:09

Baranku - nie wiedziałem, że zostało to poprawione.
Przyjmuję, że to oficjalne zawiadomie dla forumowiczów, że już mogą znaleźć posty np. A. czy R6 ... :)

Cz cze 15, 2006 18:38
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona