Na początek chcę wyjaśnić, że daję ten temat w tym dziale, bo naprawdę nie ma odpowiedniego działu na forum, by tam coś takiego umieścić. Więc wybrałem pierwszy lepszy, a moderator lub administrator niech zrobi z tym co zechce. Na stronie głównej
www.wiara.pl również nie ma żadnych namiarów na kogoś związanego z forum.
Tworzę ten temat, bo wydaje mi się, że na forum przydałoby się trochę zmian. Przez to, że jest ich brak korzystanie z forum staje się dość uciążliwe. Pierwszą ważną rzeczą jest przestarzała wersja forum phpbb, która poza swoimi wadami wynikającymi z wieku, jest także bardziej obciążająca serwer. Jedyna godna polecenia jest najnowsza wersja PHPBB Modified by Przemo, czyli wersja 1.12.5. Jest ona o wiele szybsza i o wiele bardziej użyteczna - wiem, bo sam prowadzę forum.
Oprócz tego jest tutaj kilka rzeczy, które wg. mnie należałoby zmienić. Wymienię po prostu po kolei:
- brakuje funkcji edytowania swoich postów: nie można się tłumaczyć tym, że ktoś mógłby oszukiwać, bo w nowej wersji Przema, każda zmiana jest zapisywana i admin lub moderator może zobaczyć jak dany post został zmieniony
- brakuje modułu szybkiej odpowiedzi;
- nie ma funkcji cytowania selektywnego, co jest niesłychanie uciążliwe, bo aby napisać posta z wielokrotnym cytowaniem, to należy spędzić wiele czasu, aby kopiować - wklejać i tak na okrągło;
- nie ma czytelnie napisane kto należy do obsługi forum;
- użytkownik powinien mieć do wyboru chociaż 2 lub 3 dodatkowe style, a nie tylko ten zielony;
- w najnowszej wersji forum kliknięcie na nazwę tematu powoduje skierowanie do pierwszego nieprzeczytanego postu; tutaj nie dość, że tego nie ma to w dodatku sam muszę pamiętać, który post jest nowy, a który już czytałem;
Do tej listy dochodzi spora lista ułatwień jaką oferuje wersja 1.12.5. Proszę o zastanowienie się nad tym i naprawdę aktualizacja forum nie jest taka trudna - każdy powienien sobie poradzić.