Pare uwag do quera i mu podobnych / moderacja postow
Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
 Pare uwag do quera i mu podobnych / moderacja postow
Jako osoba ktora chyba najwiecej , lub jedna z osob najwiecej dyskutujacych z querem mam mieszane uczucia do do jego bana
Z jednej strony chcialbym aby na tym forum byl pluralizm , i rzeczywiscie przekroj wszystkich pogladow spolecznych..poniewaz jesli wszyscy beda jednomyslni w wierze pogladach i obyczajach , forum stanie sie nudne
Z drugiej jednak strony wszyscy Ci ktorzy maja poglad na katolicyzm zblizony do querra musza sie liczyc z tym ze wiary nei powinno sie obrazac
Jesli dla kogos argumenty przeciwko homoseksualizmowi to jednoznaczne cytaty z biblii, to MUSI sie je uszanowac jako argument przeciwko homo innaczej forum to nie byloby forum wiara.pl a racjonalista.pl
Querr tez tak jak i Danbog w oczywisty sposob przecza faktom odnosnie homoseksualizmu ( zwiazek z pedofilia ), tak wiec kolejny problem ..mozna rozmawiac ..ale jesli ktos zaprzecza ozywistym faktom , to kazda dyskusje mozna wyjalowic w ten sposob
Mozna rozmawiac jak zaradzac takim faktom / ale nie mozna te fakty odrzucac poniewaz nie jest to dialog wtedy a niepotrzebna klotnia
Moje zdanie jest takie, odblokowac mu konto na probe ( w imie pluralizmu ) z tym tylko ze MUSI szanowac wartosci chrzescijanskie, poniewaz zyje w tym kraju , poniewaz te wartosci sa najwieksza czescia naszej kultury
Jesli jednak w dalszym ciagu tego nie zrozumie , to nie ma wyjscia bedzie musial odejsc
To jest takie moje skromne zdanie
cc : jotka
|
Wt cze 06, 2006 12:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gabrielu, ja tylko tak do Ciebie.
Oczywiscie, ze nalezy tutaj respektowac pewne wartosci, niezaleznie od tego, czy sa one chrzescijanskie, czy nie. Przede wszystkim nalezy respektowac to, ze kazdemu nalezy sie szacunek. Szczegolnie adwersarzom.
Cytuj: tylko ze MUSI szanowac wartosci chrzescijanskie, poniewaz zyje w tym kraju , poniewaz te wartosci sa najwieksza czescia naszej kultury
Czy wartosci chrzescijanskie sa najwieksza czescia naszej kultury - sprzeczalbym sie. Najwieksza czescia naszej kultury sa wartosci uniwersalne, takie jak szacunek dla czlowieka i dla jego pogladow. Z nich bedzie wynikal tez szacunek dla Twoich pogladow jako chrzescijanskich.
Jesli chcesz wiec porozmawiac o tym, czy wypracowanie pewnych wartosci jest uzaleznione od wiary to zapraszam tutaj:
viewtopic.php?t=4826
Crosis
|
Wt cze 06, 2006 13:47 |
|
 |
SweetChild
|
 Re: Pare uwag do quera i mu podobnych / moderacja postow
gabriel napisał(a): Moje zdanie jest takie, odblokowac mu konto na probe ( w imie pluralizmu ) z tym tylko ze MUSI szanowac wartosci chrzescijanskie, poniewaz zyje w tym kraju , poniewaz te wartosci sa najwieksza czescia naszej kultury
Takiego wymogu nie ma ani w Konstytucji RP, ani w Regulaminie Forum. Ale rzeczywiście zdaje się, że takie podejście obowiązuje, więc może lepiej byłoby wpisać taki ustęp do Regulaminu?
|
Wt cze 06, 2006 14:07 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Gabriel - POWINIEN, bo na pewno nie musi. Polska (z założenia przynajmniej) katolickim krajem z punktu widzenia prawa nie jest. Owszem - Kościół ma sporo przywilejów, ale państwo jest neutralne poglądowo.
SweetChild - pisałem już, że ten regulamin ma się do rzeczywistości nijak.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt cze 06, 2006 14:49 |
|
 |
gabriel
|
Czegos tutaj ktos nie rozumie
Czy ja pisze ze z punktu widzenia prawa jest krajem katolickim ?
Piszcie sobie na forum racjonalista.pl czy innym ateistycznym ile wam sie podoba o ile nie lamiecie polskeigo prawa
Pisze natomiast ze jest to forum wiara.pl , i tutaj dobrze robia moderatorzy ze wymagaja respektu dla chrzescijanskich wartosci a jak komus sie to nie podoba bo niby nie musi z punktu widzenia prawa polskiego to zawsze mu zostaja lewackie / kosmopolityczne fora do dyskusji
Ps
Nie bede tez klocil sie z ignorancja wiedzy nt spuscizny kulturowej narodu polskiego
|
Wt cze 06, 2006 15:16 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
gabriel napisał(a): Pisze natomiast ze jest to forum wiara.pl , i tutaj dobrze robia moderatorzy ze wymagaja respektu dla chrzescijanskich wartosci (...) Niezależnie od tego, czy to dobrze czy nie, uważam że powinno się dodać taki punkt do Regulaminu, skoro i tak jest niepisanym prawem. ToMu napisał(a): SweetChild - pisałem już, że ten regulamin ma się do rzeczywistości nijak.
Ja aż tak czarno tego nie widzę, dlatego zgłaszam powyższą inicjatywę ustawodawczą 
|
Wt cze 06, 2006 16:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szacunek należy się każdemu - niezależnie od poglądów , natomist fakt, iż Forum opiera się na wartościach chrześcijańskich, jest ujęty w 1 pkt. Regulaminu :
Regulamin napisał(a): 1. Forum serwisu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga i zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.
|
Wt cze 06, 2006 16:54 |
|
 |
SweetChild
|
baranek napisał(a): Szacunek należy się każdemu - niezależnie od poglądów, (...) Nie chodzi o szacunek dla osoby, ale o szacunek dla pewnych wartości. Określenie "mam gdzieś beatyfikację" wyraża brak szacunku dla procesu beatyfikacji, istotnego z punktu widzenia wartości chrześcijańskich, a nie brak szacunku dla beatyfikowanej osoby. Podobnie określenie homoseksualizmu jako zboczenia, dewiacji, choroby czy wreszcie nieuporządkowania może być odbierane jako brak szacunku dla wartości kultury gejowskiej. Zauważalna jest wyraźna asymetria w traktowaniu tych dwóch przejawów braku szacunku i uważam, że dla jasności powinna zostać wpisana do regulaminu. baranek napisał(a): natomist fakt, iż Forum opiera się na wartościach chrześcijańskich, jest ujęty w 1 pkt. Regulaminu : Regulamin napisał(a): 1. Forum serwisu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga i zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.
Nigdzie jednak nie dopatrzyłem się wskazówki, że wartościom chrześcijańskim należy się szacunek. Człowiek może być zainteresowany problemami danej religii, co nie znaczy, że musi okazywać jej szacunek.
|
Wt cze 06, 2006 18:21 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Nie chodzi o szacunek dla osoby, ale o szacunek dla pewnych wartości. Określenie "mam gdzieś beatyfikację" wyraża brak szacunku dla procesu beatyfikacji, istotnego z punktu widzenia wartości chrześcijańskich, a nie brak szacunku dla beatyfikowanej osoby. Czyli jesli ktos przychodzi do Twojego domu i mowi mam gdzies mieszkancow Twojego domu , to rozumiem ze wg Ciebie nie znaczy ze ma brak szacunku do Ciebie tak ? Cytuj: Podobnie określenie homoseksualizmu jako zboczenia, dewiacji, choroby czy wreszcie nieuporządkowania może być odbierane jako brak szacunku dla wartości kultury gejowskiej. Zauważalna jest wyraźna asymetria w traktowaniu tych dwóch przejawów braku szacunku i uważam, że dla jasności powinna zostać wpisana do regulaminu.
No coz, pedofil rowniez mialby uzasadnione pretensje ze istnieje oczywista asymetria z szanowanymi przez niego wartosciami i wartosciami chrzescijanskimi Mam rowniez nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze dla 95 % chrzescijan homoseksualizm jest tak samo grzech jak i pedofilia Cytuj: Nigdzie jednak nie dopatrzyłem się wskazówki, że wartościom chrześcijańskim należy się szacunek. Człowiek może być zainteresowany problemami danej religii, co nie znaczy, że musi okazywać jej szacunek.
Zalezy o jakiej religii piszesz .Moralnosc i etyka na tym forum to wzorce chrzescijanstwa i na tych wzorcach sie opiera kultura dyskusji a takze definicje dobra i zla
Jesli pojdziesz na forum ateistyczne ich definicja dobra i zla opiera sie na ateizmie, a jesli pojdziesz na forum islamskie , definicja dobra i zla to koran i hadisy
|
Wt cze 06, 2006 18:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uwaga, zgodze sie z Gabrielem.
Po pierwsze, chrzescijanstwu, katolicyzmowi i kazdej jednej religii na tym forum nalezy sie szacunek. Szacunek wynikajacy chocby z elementarnego szacunku do ludzi. Na tym oppiera sie kultura dyskusji, niezaleznie czy dyskutujacy jest ateista, muzulmanem czy hindusem.
Ponadto jest to forum chrzescijanskie. A wiec jako takie ma prawo rzadzic sie wlasnymi prawami.
Crosis
|
Wt cze 06, 2006 20:48 |
|
 |
SweetChild
|
gabriel napisał(a): Czyli jesli ktos przychodzi do Twojego domu i mowi mam gdzies mieszkancow Twojego domu , to rozumiem ze wg Ciebie nie znaczy ze ma brak szacunku do Ciebie tak ? Nie w tym problem, ale w nierównym traktowaniu. Dlaczego ja mam mieć prawo nazwać gościa dewiantem czy zboczeńcem, a on nie ma prawa mieć gdzieś mieszkanców mojego domu? O takiej asymetrii w traktowaniu tych dwóch przejawów braku szacunku pisałem. Nie twierdzę też, że to cos złego (ani dobrego), a jedynie, że powinno być jasno ujęte w Regulaminie. gabriel napisał(a): No coz, pedofil rowniez mialby uzasadnione pretensje ze istnieje oczywista asymetria z szanowanymi przez niego wartosciami i wartosciami chrzescijanskimi Zgadza się, dlatego jest dość oczywiste, że nie może być równego traktowania dla wszelakich poglądów. gabriel napisał(a): Mam rowniez nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze dla 95 % chrzescijan homoseksualizm jest tak samo grzech jak i pedofilia Nie zdaję sobie sprawy, a nawet szczerze w to wątpię. Ale mniejsza o to, tego co jest grzechem i tak nie ustala się metodami demokratycznymi. W każdym razie w mojej moralności różnica między homoseksualizmem a pedofilią jest zasadnicza. I nie zmieni tego liczebność mas myślących przeciwnie, a jedynie siła ewentualnych argumentów. gabriel napisał(a): Zalezy o jakiej religii piszesz .Moralnosc i etyka na tym forum to wzorce chrzescijanstwa i na tych wzorcach sie opiera kultura dyskusji a takze definicje dobra i zla Jesli pojdziesz na forum ateistyczne ich definicja dobra i zla opiera sie na ateizmie, a jesli pojdziesz na forum islamskie , definicja dobra i zla to koran i hadisy Nie w tym rzecz, na czym się forum opiera, ale w tym, czy każdy użytkownik musi okazywać szacunek dla tego oparcia. A jeśli już musi, to aby było to jasno zapisane w Regulaminie. Crosis napisał(a): Ponadto jest to forum chrzescijanskie. A wiec jako takie ma prawo rzadzic sie wlasnymi prawami.
A czy ja twierdzę, że nie ma? Uważam, że lepiej byłoby, gdyby te "własne prawa" zostały ujęte w Regulamnie (wiem, że się powtarzam, ale głównie o to mi chodzi), tak aby każdy użytkownik miał szansę je przeczytać i wiedział, co go tu czeka.
|
Wt cze 06, 2006 22:01 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Zastanawiam się nad reakcją właściciela forum na żądanie Queera z viewtopic.php?t=8147 ...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt cze 06, 2006 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu - forum ma administratora. Wlasciciel jest co najwyzej serwera. Administratorem jest jo_tka, nad nia jest saxon. A wlascicielowi serwera to los queera, mnie czy Ciebie prawdopodobnie zwisa i powiewa. Slusznie zreszta.
Crosis
|
Wt cze 06, 2006 22:32 |
|
 |
Spidy
|
SweetChildzie, logicznie rozumujesz oddzielając szacunek dla osoby o szacunku dla wartości, ale nie w tym jest moim zdaniem problem queera.
Regulamin mówi w pkt. 1. (końcówka):
W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.
Swoje kontrowersyjne, jak na chrześcijańskie forum, poglądy queer wyrażał zbyt często w sposób niekulturalny. Odnosił się wielokrotnie z pogardą dla wartości chrześcijańskich i rzeczywistości duchowej w ogóle.
Łamał w ten sposób cytowany punkt Regulaminu.
Wydaje mi się wobec tego, że zmiana Regulaminu nie jest potrzebna (bo niby dlaczego jeden całkiem zwykły przypadek miałby wymusić zmianę?).
Jakiś specjalny "szacunek dla wartości chrześcijańskich" to jest trochę tautologia... Prawda broni się sama. Bo jak nie zachować szacunku dla wartości, u których podstawy leży... szacunek, godność człowieka i dalej: wolność, miłość, odpowiedzialność...
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
Wt cze 06, 2006 23:19 |
|
 |
akacja
|
Spidy napisał(a): Wydaje mi się wobec tego, że zmiana Regulaminu nie jest potrzebna (bo niby dlaczego jeden całkiem zwykły przypadek miałby wymusić zmianę?). Jakiś specjalny "szacunek dla wartości chrześcijańskich" to jest trochę tautologia... Prawda broni się sama. Bo jak nie zachować szacunku dla wartości, u których podstawy leży... szacunek, godność człowieka i dalej: wolność, miłość, odpowiedzialność...
Jak dla mnie brak szacunku dla wartości chrześcijańskich jest czymś gorszym niż brak szacunku dla osoby. Osoba o zdrowym poczuciu własnej wartości nie przejmuje się epitetami pod względem własnej osoby gdyż wie że Bóg kocha ją taką jaką jest. Dotkliwie rani ją gdy ktoś uderza w jej więź z Bogiem będący integralną czescią jej samej, oraz fundamentem i sensem jej życia.
NAtomiast z poczucia własnej wartości opartej na miłości Bożej wynika także szacunek dla osoby o innym światopoglądzie więc również niewierzącej.
|
Śr cze 07, 2006 6:50 |
|
|
|