kapłani, zakonnicy, zakonnice na forum
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 kapłani, zakonnicy, zakonnice na forum
Zawsze mnie to zainteresowało - kto na tym forum jest osobą duchowną.
Wiem, o kilku, które się ujawniły. Ale chciałbym, aby napisały tutaj osoby (albo o nich) będące kapłanami, zakonnicam i zakonnikami. Niekoniecznie katoliccy.
Ja wiem o Saxonie i Celniku, w sumie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So maja 13, 2006 20:49 |
|
|
|
 |
elka
|
a do czego potrzebna ci ta wiedza?  skoro sie z tym nie afiszują, moze chcą pisać anonimowo? 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
So maja 13, 2006 20:53 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Na forum obowiązuje taka sama zasada jak na czacie - jeśli ktoś chce używać nicku wskazującego na bycie osobą duchowną musi mieć zgode administratora, tak więc wszystkie osoby zarejstrowane z takimi nickami na pewno spełniają Twoje kryteria 
A co do reszty zgadzam się z Elką 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
So maja 13, 2006 20:59 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Tak jestem ciekaw
Choćby dlatego, że osoby z wykształceniem teologicznym powinny mieć pewną wiedzę, a także pewne wyczucie.
Po prostu zastanawia mnie, czy inni też tutaj są.
Anonimowość - tak. Ale czy kapłaństwo czy zakon jest rzeczą do ukrywania, na forum gdzie nie da się ukryć rozmawiamy o wierze 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So maja 13, 2006 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu- a ja Ci radzę porównać niektóre nicki z listą księży zarejestrowanych na czacie
http://chat.wiara.pl/?grupa=6&art=11177 ... 1117719035
Na pewno znajdziesz tam ksPiosika
Jest jeszcze księciunio, który wprost pisze, że jest księdzem :
viewtopic.php?p=146198#146198
|
So maja 13, 2006 21:00 |
|
|
|
 |
elka
|
kapłanstwo i zakon to nie cos do ukrywania
natomiast ciekawa jest reakcja osob wierzących na słowa innych, kiedy nie znają ich "statusu"  jesli jakąś prawde teologiczna napisze osoba, o ktorej wiadomo, ze jest osobą swiecką, nie wierzy sie jej, dyskutuje, wykłóca
gdy to samo napisze "ksiądz" - reakcja jest zupelnie inna
możesz swoją niewiedze co do statusu osob piszących potraktowac jako ciągłe wyzwanie do własnych poszukiwań i odkryć, by nie poprzestac na łatwej-wierności 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
So maja 13, 2006 21:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zielona_mrowka napisał(a): Na forum obowiązuje taka sama zasada jak na czacie - jeśli ktoś chce używać nicku wskazującego na bycie osobą duchowną musi mieć zgode administratora, tak więc wszystkie osoby zarejstrowane z takimi nickami na pewno spełniają Twoje kryteria 
A tu się nie zgodzę  Przecież niektórzy najpierw rejestrują nick, potem jest on sprawdzany  - Podobnie na czacie- nieraz jako ksiądz wchodzą osoby, które księdzem nie są. Fakt, że taki nick długo się nie utrzyma, jednak na początku można mieć wątpliwości.
Tak więc zasada podana przez mrówkę pozwala ufać osobom duchownym, które " przetrwały" tutaj powiedzmy tydzień przynajmniej 
|
So maja 13, 2006 21:07 |
|
 |
ToMu
|
Baranku - z czata nie korzystam. Pytam o forum, a to nie to samo
Co do kilku "ksiadz_na_czacie_xx" - to się domyśliłem 
|
So maja 13, 2006 21:07 |
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Baranku - z czata nie korzystam. Pytam o forum, a to nie to samo  Co do kilku "ksiadz_na_czacie_xx" - to się domyśliłem 
ToMu, czy dobrze rozumiem ? Proponujesz LUSTRACJĘ Forum 
N maja 14, 2006 22:06 |
|
 |
ToMu
|
Lustrację  Pod jakim kątem - przynależnośc do stanu duchownego
Nie.
Zwykła CIEKAWOŚĆ, Stasiu. Nic więcej.
I taka prośba - jak ktoś chce o sobie albo kimś innym napisać, to niech pisze.
Ale podziękuję za wypowiedzi dopytujące się, po co ja pytam o to.
|
N maja 14, 2006 22:35 |
|
 |
pedziwiatr
|
O innych raczej nie powinno sie pisac bez ich zgody, bo to sie nazywa platka lub obmowa  . Kazdy ma prawo do prywatnosci. Jesli beda chcieli, to napisza 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Pn maja 15, 2006 0:29 |
|
 |
ToMu
|
I dlatego liczę głównie na ich samych.
Choć, jak napisałem, nie rozumiem, czego tu się wstydzić, szczególnie na takim forum.. 
|
Pn maja 15, 2006 7:07 |
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): I dlatego liczę głównie na ich samych. Choć, jak napisałem, nie rozumiem, czego tu się wstydzić, szczególnie na takim forum.. 
Pewnie, że nie ma. Ale co tak naciskasz ? Co tak pod włos ...
A może to jest właśnie przejaw dobroci. Nie chcą konfudować niektórych forumowiczów. Z księdzem nawet ateista inaczej rozmawia.
Koniecznie chcesz wiedzieć komu można, a komu nie można prawić farmazony. Komu można, a komu nie można nawtykać . . . 
Pn maja 15, 2006 15:16 |
|
 |
ToMu
|
Nic nie naciskam, Stasiu.
Tylko nie rozumiem reakcji niektórych, w tym Twojej: ja pytam - a Ty, nie mając w tej kwestii nic do powiedzenia (nie podaleś nikogo nowego), zadajesz pytanie odnośnie mojego pytania.
|
Pn maja 15, 2006 19:42 |
|
 |
jlp
|
Stanisław Adam napisał(a): ToMu napisał(a): I dlatego liczę głównie na ich samych. Choć, jak napisałem, nie rozumiem, czego tu się wstydzić, szczególnie na takim forum..  Pewnie, że nie ma. Ale co tak naciskasz ? Co tak pod włos ... A może to jest właśnie przejaw dobroci. Nie chcą konfudować niektórych forumowiczów. Z księdzem nawet ateista inaczej rozmawia. Koniecznie chcesz wiedzieć komu można, a komu nie można prawić farmazony. Komu można, a komu nie można nawtykać . . . 
sorry ale to naprawde troszke nie logiczne co piszesz.
jezeli ktos nie chce wyjawic kim jest to wystarczy, ze powie ze ma powody prywatne aby te informacje zachowac dla siebie.
i kazdy musi to zaakceptowac ale gadka o wytykaniu jest zupelnie nie na miejscu. wyzuty czy cos jest pod wlos czy z wlosem to poprstu dziecinada.
nie mowiac o grzechu bo przeciez przemilczenie prawdy to tez klamstwo a przynajmniej wedle panujacego prawa cywilnego.
|
Wt maja 16, 2006 3:24 |
|
|
|