łamanie regulaminu przez moderację - przykład
Autor |
Wiadomość |
ziobro Adama
|
 łamanie regulaminu przez moderację - przykład
po skasowaniu mojego posta, w którym ośmieliłem się skrytykować działania moderacji na tym forum, otrzymałem odpowiedz .. oto fragment najciekawszy:
baranek napisał(a): ... [na wiara.pl] nie można głosić swoich poglądów sprzecznych z nauką KK ... zatem nie wiem co tutaj robią wszyscy, którzy nie należą do KrK lub w najbliższym czasie nie zamierzają się przechrzcić ... nie wiem co JA tutaj robię, skoro nie mogę swobodnie wygłaszać swoich przekonań i dyskutować o nich ... a jednak ... co innego moderator, a co innego regulamin: Cytuj: § I: Zasady ogólne:
1. Forum serwisu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga i zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.
prosiłbym zatem o wyjaśnienie, czy ów regulamin obowiązuje nadal, czy też moderator może regulamin łamać ?
z góry dziękuję za odpowiedź Administratora .. o ile takowy istnieje
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Pt sie 25, 2006 14:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę zapoznać się z pojęciami : " wyrażać", " dyskutować", a " głosić" . Post został skasowany PO OSTRZEŻENIU, jako nie na temat :
viewtopic.php?p=186020#186020
Jeżeli wyciągasz PW, prosiłabym o CAŁOŚĆ, gdyż w części wypowiedzi, którą pominąłeś , wyraźnie zwracam uwagę na istnienie owej różnicy.
I polecam lekturę całości Regulaminu:
Regulamin napisał(a): 7. Moderator ma prawo wykasować post lub jego fragment w następujących przypadkach: (...) - w przypadku używania forum jako "ambony" do głoszenia własnych poglądów, zwłaszcza sprzecznych z nauczaniem Kościoła, z jednoczesnym unikaniem dyskusji;
|
Pt sie 25, 2006 15:26 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A ja powiem tak.
Obie strony - Ziobro i Baranek - powołują się na inne postanowienia regulaminu. I oboje mają rację. To nie chodzi o to, że regulamin jest ze sobą wewnętrznie sprzeczny: chodzi bardziej o to, że w każdej praktycznie sytuacji, każdy moderator może dowolnie interpretować dany zapis, zgodnie z własnymi przekonaniami.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt sie 25, 2006 15:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle, że te postanowienia się nie wykluczają. Tylko trzeba zrozumieć różnicę między pojęciami ... 
|
Pt sie 25, 2006 15:51 |
|
 |
ToMu
|
Baranku - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Nie jestem stroną w tym sporze, więc widzę lepiej.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt sie 25, 2006 20:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja też już nie jestem stroną w sporze - jak miło, ale wydaje mi się, że widzę coś, czego ToMu nie będziesz miał okazji uświadczyć (bo nie zostaniesz modem). Otóż istnieje pewien obiektywny problem, z którym muszę się zmierzyć wszystkie duże fora światopoglądowe. Mianowicie chodzi o istnienie forumowiczy, którzy nie dyskutują, ale głoszą. Te dwa określenia to żargon wewnętrzny tutejszych modów. Chodzi o to, że istnieją ludzie, którzy nie dyskutują na argumenty, którzy kluczą, nie mają jasnej argumentacji, którą chcieliby przedstawić. Mają tylko pewne odczucia nt. świata, nie bardzo obchodzi co do nich mówisz, stoją na środku skrzyżowania na podwyższeniu, i z zapamiętaniem głoszą swoje poglądy. O ile bez większego echa przechodzi zwracanie uwagi głoszącycm katolikom na katolickim forum, że mogliby odkryć to, że można być konsekwentnym, o tyle te same działania podjęte pod adresem nie-katolików na katolickim forum muszą spowodować zarzuty o brak tolerancji, zamordyzm i inne takie. Problem istnieje realnie, nie można przekroczyć pewnej cienkiej, niewidocznej linii pomiędzy dbaniem o poziom dyskusji a faktycznym zamordyzmem. Potrzebne jest wyczucie, którego modom niektórym faktycznie brakuje, a którego Ty absolutnie byś nie posiadał.
|
So sie 26, 2006 8:40 |
|
 |
ToMu
|
PTRqwerty napisał(a): Ja też już nie jestem stroną w sporze - jak miło, ale wydaje mi się, że widzę coś, czego ToMu nie będziesz miał okazji uświadczyć (bo nie zostaniesz modem). Na pewno wielką przyjemność sprawiło Ci napisanie tego, prawda  Cóż, z przykrością muszę Ci powiedzieć - nawet gdyby zaproponowano mi bycie modem na tym forum, odmówiłbym. PTRqwerty napisał(a): Potrzebne jest wyczucie, którego modom niektórym faktycznie brakuje, a którego Ty absolutnie byś nie posiadał.[/color]
Rozumiem, że to wszystko to wykład pod moim adresem  Tylko czemu nie na PW
Oj, zapomniał wół...
|
So sie 26, 2006 10:19 |
|
 |
akacja
|
Muszę stwierdzić że wysuwane zarzuty wobec moderacji są bezpodstawne i są oskarżeniami.
Na forum wiara jest naprawdę duża wolność wypowiedzi a przy tym moderatorzy dbają by osoby o to pytające otrzymały odpowiedź zgodną z nauką Kościoła a w przypadku wypowiedzi niezgodnych z nauką Kościoła próbują wyjaśnić i pokazać jaka jest nauka Kościołą.
Gdyby tak nie było byłaby tu totalna anarchia i można by było zarzucić redakcji serwisu narażanie na utratę wiary forumowiczów a że tak się nie dzieje zawdzięczamy pracy moderatorów.
Według mnie nie powinno być miejsca na wypowiedzi sprzeczne z nauką Kościoła będące agitacją, wyśmiewaniem, propagowaniem własnych poglądów ale nie dotyczy to sytuacji gdy wyraża się wątpliwości, poszukiwania, pytania, niezrozumienie i będące szukaniem Prawdy.
|
So sie 26, 2006 12:18 |
|
 |
ziobro Adama
|
baranek napisał(a): Proszę zapoznać się z pojęciami : " wyrażać", " dyskutować", a " głosić" .
wyobraź sobie, że zapoznałem się z tymi pojęciami i nie zauważyłem, abym coś głosił w poscie który został skasowany ... być moze masz jakieś inne definicje ...
zawsze chętnie dyskutuję o swoich i innych ludzi poglądach, jednak dyskusja nie jest możliwa, gdy moderacja kasuje co jej się żywnie podoba, zamiast pozwolić na udzielenie odpowiedzi komuś, kto być może chciałby podyskutować ..
w ten sposób moderatorzy decydują o czym można dyskutować, a o czym nie można, pod pretekstem zakazu "głoszenia", które to pojęcie jest mało precyzyjne i może być dowolnie interpretowane przez moderatorów
na ogół nie reaguję na usuwanie moich postów .. było ich juz bardzo dużo, bo zdarzają mi się offtopy i nie mam o to pretensji ...
jednak ostatnie poczynania moderatora o nicku "baranek" uważam za bezprawne...
nie mam jednak złudzeń ... spodziewałem się, że mod będzie się tu powoływał na punkt regulaminu, który zakazuje "głosić" ...
manipulowanie słowem świetnie widać na przykładzie tematów o sektach, gdzie śmiało można głosić, iż Świadkowie Jehowy są sektą i mozna na to przytaczać argumenty, ale identyczna sytuacja w odniesieniu do KrK jest już traktowana jako atak, "głoszenie" itd, a posty usuwane bez pardonu i bez odnoszenia się do nich w sposób merytoryczny, choćby poprzez kontrargumentację ... bo i po co ?
dlatego osmieliłem się zwrócić do Administratora i nadal liczę na jego reakcję, lub choćby zajęcie stanowiska w temacie
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Pn sie 28, 2006 10:55 |
|
 |
Stanisław Adam
|
angua napisał(a): Jeśli masz inny - ciekawy i na odpowiednim poziomie - temat do przedyskutowania, załóż go proszę w innej formie i w odpowiednim do tego dziale. Ten wątek zamykam.
Skargi do Strassburga składał nie będę.
Ale czy Hyde Park nie jest właśnie miejscem do bzdurnych i z przymrużeniem oka wypowiedzi ?
Rozdrapałem jakąś ranę ?
Jeśli tak, to przepraszam ... 
Pn sie 28, 2006 20:19 |
|
 |
angua
|
Widzisz, ja nie wykluczam, że tam było coś nadającego się do rozmowy, ale najwyraźniej tak skrzętnie zamaskowane, że ani ja, ani przedmówcy, nie wpadliśmy na ślady tegoż. Ja - tak jak pisałam - widzę tam tylko kpiny z ortografii, z onetowych forumowiczów oraz z PO i jej wyborców. Na który z tych tematów chciałeś rozmawiać?  A jeśli jednak na inny, to może warto byłoby go poruszyć bez wspomnianych punktów? Hydparkowy klimat to jedno, a wyśmiewanie [szukałam jak najłagodniejszego słowa...] to drugie.
A przepraszać nie masz za co
No, oprócz tego, że pisząc tę odpowiedź przypaliłam nieco placki z cukinii 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pn sie 28, 2006 20:34 |
|
 |
Gimlas
|
placki z cukini takie z serem na wierzchu, mniam 
|
Pn sie 28, 2006 23:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
placki z cukini? a jak się je robi? skoro dobre to prosze o przepis  może najlepiej na PW bo tu chyba by moderacja skasowała.... z góry dziękuje za przepis 
|
Pn sie 28, 2006 23:42 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Proszę nie robić z kolejnego tematu Hyde Parku 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt sie 29, 2006 9:20 |
|
 |
angua
|
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt sie 29, 2006 9:31 |
|
|
|