Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Co to za cenzura? 
Autor Wiadomość

Post Co to za cenzura?
Czy to automat czy ktoś cenzuruje tak posty bez pojęcia o języku polskim?

Czy w pogoni za czystością języka nie posunięto się ciut za daleko wycinając wyraz "pieprz" oraz metaforę "pieprzny dowcip"? :o

Powtórzę - bo może to automat p-i-e-p-r-z to przyprawa!

Taka cenzura to absurd!

Cz lip 27, 2006 10:59

Inteligencję mogą skutecznie przesłonić lub nawet zabić emocje. Strzeż się zatem, bo aby pod kopułą, którą unosisz na swych barkach, nie zagasło światło, które jest gwarantem Twojego przetrwania.

Pomyślmy co mamy. Mamy wyrazy wulgarne i tendencję do ich eliminowania. Znamy popularne wulgaryzmy. Tutaj mamy sytuację, gdzie wyraz, który w innych okolicznościach byłby wulgarny, został zamieniony na "(censored)".
Mamy też zbulwersowanego człowieka, który sądzi, że zrobił to inny człowiek. Jakim umysłem trzeba dysponować, by sobie wyobrażać, że umysł jest zdolny do takich błędów ??

Cz lip 27, 2006 11:17
Zobacz profil WWW

Demostenesie - nawet stylizowanie się na pseudo-grecka składnię nie pomoże w maskowaniu fałszywego wstydu, udawanej skromności czy zalatującej dulszczyzną małomiasteczkowej pruderii.

Za troske o mój umysł dziękuję, ale zanim zaczniesz pouczać innych postaraj się zastosować swoje światłe rady najpierw do siebie.

Cytuj:
Mamy też zbulwersowanego człowieka, który sądzi, że zrobił to inny człowiek. Jakim umysłem trzeba dysponować, by sobie wyobrażać, że umysł jest zdolny do takich błędów

Wyjasnię ci - logicznym.
Plus odrobina widzy technicznej - albowiem każdy filtr jest przez kogoś ustawiany - i z jakiejś przyczyny ów ustawiający filtr osobnik jest zbulwersowany nazwą sympatycznej przyprawy niezbędnej do rosołu.
Kończąc wyjaśnienie - być może jestem zbulwersowany - bo bulwersuje mnie zakłamanie i fałszwość.
EOT
[/quote]

Cz lip 27, 2006 11:30

Cóż można odpowiedzieć, gdy ktoś oczekuje od tego typu filtru, by był kontekstowy. Człowiek się staje oszołomiony widząc takie roszczenie i może rzeczywiście odczuwa wstyd, że coś takiego czyta.
Ale nie w udawaną skromność.

Proponuję też nie używać w rozmowie ze mną określenia "dulszczyzna". Nie lubię dyskusji, gdzie opponenci wiedzę o człowieku zakończyli na lekturze lektur obowiązkowych.

Cz lip 27, 2006 12:01
Zobacz profil WWW

po prostu chodzi o słówko p-i-e-p-r-z-y-ć - rozumiane jako obelga.

Rozumiesz :?: A że w tym słówku zawiera się nazwa przyprawy... :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lip 27, 2006 13:37
Zobacz profil WWW

po prostu chodzi o słówko p-i-e-p-r-z-y-ć - rozumiane jako obelga.

Oczywiście że rozumiem co ustawiający filtr miał na myśli.
I abstrachując od mojego podejscia do przekleństw /tak, uważam że są częścią żywego języka i wolę normalne jędrne przekleństwo w odpowiedniej sytuacji niż jegą wątła niewmiarową kalkę w stylu "o kurcze!"- kto waląc się młotkiem w palec woła "o kurczę!" :o / na forum wiara raczej nie należy oczekiwać postów ociekających bluzgami.
A może było inaczej?

W sumie można zamknąć temat bo do niczego nie dojdziemy.

Cz lip 27, 2006 14:06

Ale takie posty, Trway, po prostu się pojawiają.

Cóż, może dla niektórych takie słownictwo jest argumentem...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lip 27, 2006 22:18
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]