|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Czy to moja wina, czy tak już musi być?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Czy to moja wina, czy tak już musi być?
Jak się wpisuje autora cytatu, to zawsze wyświetla się "napisał". Czy można jakoś zrobić, żeby było "napisała"? W końcu nie jesteśmy bezpłciowi, a w profilach chyba była opcja zaznaczenia płci (ewentualnie można dorobić). Nie żeby to było coś ważnego, ale jednak byłoby trochę ładniej... 
|
Pt paź 20, 2006 22:24 |
|
|
|
 |
Gimlas
|
równouprawnienia sie zachciewa 
|
So paź 21, 2006 23:11 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Polskie tłumaczenie skryptu forum najwyraźniej nie przewiduje równouproawnienia.
Chyba to nie jest taki problem, co 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N paź 22, 2006 8:05 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Chyba to nie jest taki problem, co 
Wystarczy korektor i flamaster. Najpierw się na ekranie maźnie białą farbką, a potem wpisuje "napisała".
N paź 22, 2006 15:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żartujecie sobie, a to poważna sprawa.
Z jednej strony forma nie koniecznie wskazuje na mężczyznę, ale może być bezosobowa, z drugiej strony forum mogłoby uwzględniać płeć forumowiczy. Ale też jak na razie się ono nie pyta o płeć - ale mogłoby.
A jeszcze z innej strony, to tak jak nie wierzę, że Rita ma w dowodzie Rita, tak samo nie mam podstaw wierzyć, że ludzie podadzą prawdę o płci. Tzn. nie wszyscy są tak prostoduszni jak tych kilku co w loginie podali personalia, lub w podpisie swoje zdjęcie, lub dali linka o stronie o sobie. Ostatecznie net ma być anonimowy.
|
N paź 22, 2006 16:02 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
PTRqwerty napisał(a): Żartujecie sobie, a to poważna sprawa. 
Oczywiście. Korektor i pisak tak do końca też się nie sprawdzają.
Wystarczy "przewinąć" ekran, a wszystko się rozjeżdża ... 
Pn paź 23, 2006 1:38 |
|
 |
jo_tka
|
Rito - poważnie - obecnie tego się zmienić nie da.
(w ramach dyskusji na ten temat kiedyś na tym forum pojawiła się saxonia i Belizaria...  )
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn paź 23, 2006 7:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aby wilk był syty i owca cała. To ja mam propozycję
Może w celu unikniecia dodatkowej roboty po prostu dołożyć tylko jedna literkę. Nie wiem ile to uczyni pracy (nie jestem informatykiem) i czy jest to wogóle możliwe. Widziałem jednak na niektórych forach, ze sprawy płci sa uwzględniane..
Podtrzymuje jednak moja propozycje i wnosze o dłożenie literki "o"
Zamiast "napisał" bedzie "napisało
Ptr, dopiero wtedy bedzie prawidłowa forma bezosobowa
przykłady:
tolkien napisało PTR napisało Stanisław Adam napisało jotka napisało Rita napisało
Heh, jak fajnie brzmi a i posądzeń o dyskryminacje płci zabraknie 
|
Pn paź 23, 2006 8:07 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Aby wilk był syty (użytkownik) i owca cała (Forum) proponuję zupełnie bezbolesny zabieg: usunięcie słów "cytat" i "napisał" ze skryptu phpBB.
Dokładniej - zastąpienie ich ciągami pustymi: "".
Czyli - bez grzebania w procedurach, tworzenia warunków itp. zabiegów, które mogłyby w przyszłości przysporzyć kłopotów (np. po aktualizacji do nowszej wersji phpBB).
Cytuje się nie tylko wypowiedzi przedmówców lecz również teksty artykułów. Wtedy i "napisał" i "napisała" są nieadekwatne, jeśli chce się dać w nagłówku np. tytuł artykułu czy np. nazwę czasopisma.
Że jakiś tekst jest cytatem widać od razu, bo jest ujęty w ramkę (jaki koń jest każdy widzi).
Ponieważ uprawnień do stosowania HTMLa chyba nikt spośród użytkowników Forum nie ma, więc kolizji i niejednoznaczności nie będzie.
Ramka zawsze wskazywać będzie że coś jest cytatem.
Dobry pomysł, czy nie bardzo ?
Pn paź 23, 2006 15:53 |
|
 |
Mark Zubek
|
Proponuję inne rozwiązanie.......... napisał(a), albo odwrotnie tzn.
napisała(ał).
Drugie rozwiązanie nie jest stosowane w praktyce z powodu rymowania z innymi słowami jak np. ; szczekAŁ itp.
PS.
PTRquerty, net jest anonimowy dla tych którzy mają coś do ukrycia,
albo nie są pewni własnego zdania.
Zdjęcia i rysunki jako forma własnej ekspresji jest dla mnie do przyjęcia,
o ile mieści się w granicach przyzwoitości.
Pozdrawiam.
|
Wt paź 24, 2006 3:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zdecydowanie najlepszy pomysł wymyślił Mark Zubek. Ewentualnie forma teraźniejsza "pisze" np. "jotka pisze:"
Mi jeszcze do głowy wpadło:
Pół roku: "napisał", pół roku "napsała"  , ale to może grozić jakimś rozdwojeniem osobowości u niektórych użytkowników...
Nie jest to oczywiście żaden problem, ale pomyślałam sobie że nawet "prawie doskonałe" forum można poprawić
Pozrdrawiam
|
Wt paź 24, 2006 13:57 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|