Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 04, 2024 4:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Kościół bez Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: Kościół bez Boga?
@C2H6O
Kilka lat temu nasi dobrzy znajomi, ludzie wierzący, mieli ślub swojego syna. Zaprosili nas na ten ślub, który odbył się w parafii katolickiej. Gdy później wspomnieliśmy o tym innemu naszemu, tym razem protestanckiemu znajomemu, oburzył się na nas! Jak mogliście tam pójść!

Ten rodzaj protestantyzmu, który jak widzę i Ty wyznajesz, nie jest moim. A Twoją opowieść o małpach odnieś do siebie. Chyba że wiesz jakiego rodzaju grzech popełniliśmy, siedząc gdzieś w ostatniej ławce podczas kościelnej ceremonii.

So sie 17, 2024 16:12

Rabarbar napisał(a):
@C2H6O
Kilka lat temu nasi dobrzy znajomi, ludzie wierzący, mieli ślub swojego syna. Zaprosili nas na ten ślub, który odbył się w parafii katolickiej. Gdy później wspomnieliśmy o tym innemu naszemu, tym razem protestanckiemu znajomemu, oburzył się na nas! Jak mogliście tam pójść!

Ten rodzaj protestantyzmu, który jak widzę i Ty wyznajesz, nie jest moim. A Twoją opowieść o małpach odnieś do siebie. Chyba że wiesz jakiego rodzaju grzech popełniliśmy, siedząc gdzieś w ostatniej ławce podczas kościelnej ceremonii.

Ale wiesz, że Słowa Bożego ani Boga nie definiuje żaden wyraz taki jak katolicyzm czy protestantyzm?
Widocznie dostałeś łomot i skoro tak boli, a o rodzaju grzechu już napisałem wcześniej :razz:

So sie 17, 2024 17:47

@C2H6O
Cytuj:
Widocznie dostałeś łomot i skoro tak boli

Przedawkowałeś C2H5OH i teraz głupoty piszesz.

So sie 17, 2024 17:59

Rabarbar napisał(a):
@C2H6O
Cytuj:
Widocznie dostałeś łomot i skoro tak boli

Przedawkowałeś C2H5OH i teraz głupoty piszesz.

Nie przedawkowałem, napisałem to po trzeźwemu.
Cofnijmy się do momentu:

Odpowiedziałbym tu z uśmiechem, że normalnie. Ci ludzie byli dla nas bliscy, tak to czuliśmy i oddaliśmy im tylko naszą ogromną sympatię.
Napisałem Ci o klatce, żebyś się ogarnął, co i jak tam działa.
Ja czuję się doskonale w każdej świątyni (no może ostatnio oprócz Piotrowej z powodu zasieków z drutu kolczastego, uważam, że to trochę poniżające).
Jak napisał sam Paweł, Bóg (Chrystusa) jest wszędzie.
Gdybyś wierzył w Słowo Boże to z pewnością żadna uraza ze strony innych by Cię nie spotkała.
Tego właśnie Ci życzę :)

So sie 17, 2024 22:41

Idący napisał(a):
Jerzy_67 napisał(a):
Idący napisał(a):
Może dlatego, że trudno jest o tym mówić, gdy brak tej postaci. Gdy już gości w człowieku.
Co dalej się dzieje z tym goszczeniem?

Gdybyś kiedykolwiek przyjął Chrystusa, to znałbyś odpowiedź.
Sprawiłeś mi wielki zawód tym pytaniem. Nie sądziłem, że masz problemy z odnajdywaniem Chrystusa i przyjmowaniem Go (niezależnie od formy i postaci, liczy się treść tego aktu). Jestem rozczarowany.
Może źle Cię zrozumiałem, ale myślałem, że piszesz o zjadaniu hostii - dlatego zadałem to pytanie...

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

N sie 18, 2024 8:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2