Autor |
Wiadomość |
Agatka
|
ToMu , przypomnij sobie opowieśc o zbłąkanej owcy i o synu marnotrawnym. Nie przykładaj miary ludzkiej do zamiarów Boga. Nie nam sądzić i oceniać, nawet teoretycznie.
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
Pt mar 31, 2006 13:01 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
ToMu jest napisane ,ze raz do roku się spowiadać i komunie święta w czasie wielkanocnym przyjmowac...
myślę, że i ci co od czasu do czsu przyczłapią do kościoła spełniaja minimum obowiazku
to jest miedzy nimi a Bogiem zreszta jak sie kocha to sie chodzi a jak nie to tak samo jak do rodziny...
inni Tomu myslę,ze sie nie maja za katolików ja rozumię,że chcialbyś napewno by ci co tak szaleja i robią KK "reklame" swoim zachowaniem by się poprawili lecz nic na siłe sami beda za to co robia odpowiadać przed Bogiem tak jak my zreszta...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Pt mar 31, 2006 13:51 |
|
 |
Maksymilian
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: a polacy to nie katolicy? a czy każdy polak to katolik? Te 90% polaków-katolików to bajka. W Polsce mamy niezbyt wielki odsetek katolików. Mówie o tych prawdziwych, a nie "niedzielnych"
Jaki jest wiec wg. ciebie obraz prawdziwego katolika?
_________________ Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli
(J 8,32)
|
Pt mar 31, 2006 15:31 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Dla mnie prawdziwy katolik to ktoś, kto wypełnia przykazania Chrystusa na codzień, a przynajmniej stara się je wypełniac na miarę swoich możliwości.
Agatko - są oczywiście katolicy gorliwi i letni (ale tych letnich Bóg najbardziej nie lubi, nawet bardziej od zimnych). Ale tu nie chodzi o podizał katolików na "lepszych czy gorszych". Tu chodzi o podział na katolików i osoby, które sie za katolików uważaja, a nimi nie są.
|
Pt mar 31, 2006 17:29 |
|
 |
Maksymilian
|
Kamyk napisał(a): Dla mnie prawdziwy katolik to ktoś, kto wypełnia przykazania Chrystusa na codzień, a przynajmniej stara się je wypełniac na miarę swoich możliwości. to troche szerokie pojecie Mozna powiedziec, ze sie ma male mozliwosci i slabo wypelniac przykazania.  Kamyk napisał(a): Agatko - są oczywiście katolicy gorliwi i letni (ale tych letnich Bóg najbardziej nie lubi, nawet bardziej od zimnych). Bog osobiscie ci przekazal taka informacje czy moze masz jakies inne zrodlo takiej wiedzy? Kamyk napisał(a): Ale tu nie chodzi o podizał katolików na "lepszych czy gorszych". Tu chodzi o podział na katolików i osoby, które sie za katolików uważaja, a nimi nie są. a dlaczego nimi nie sa? (choc sie za takich uwazaja)
(J 8,32)
|
Pt mar 31, 2006 17:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maksymilian napisał(a): Kamyk napisał(a): Agatko - są oczywiście katolicy gorliwi i letni (ale tych letnich Bóg najbardziej nie lubi, nawet bardziej od zimnych). Bog osobiscie ci przekazal taka informacje czy moze masz jakies inne zrodlo takiej wiedzy? Przypuszczalnie Biblia  Apokalipsa 3,16 napisał(a): A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust.
|
Pt mar 31, 2006 20:39 |
|
 |
Maksymilian
|
Cytuj: (ale tych letnich Bóg najbardziej nie lubi, nawet bardziej od zimnych). baranek napisał(a): Przypuszczalnie Biblia  Apokalipsa 3,16 napisał(a): A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust. i tu jest napisane ze BARDZIEJ OD ZIMNYCH
A jaki jest kontekst tego zdania?
(J 8,32)
|
Pt mar 31, 2006 21:28 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Kamyk napisał(a): ale tych letnich Bóg najbardziej nie lubi, nawet bardziej od zimnych
A co to za teoria  I skąd ta pewność 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt mar 31, 2006 22:21 |
|
 |
Kamyk
|
W Apokalipsie czytamy: "Bądź zimny albo gorący, ale nie letni. Jeśli natomiast nie jesteś zimny, ani gorący, tylko letni, wypluję Cie z moich ust". Więc jasno z tego wynika, że Bóg woli, aby ktoś sie po prostu przyznał że w Niego nie wierzy, a nie udawał przed ludźmi chrześcijanina, a naprawde miał to gdzieś.
Mamy być gorący lub zimni - nie możemy być pośrodku, czasami tak, a czasami siak
|
So kwi 01, 2006 13:02 |
|
 |
Mieszek
|
jednak myślę,że postawa pogan z pewnego okresu w Polsce niestety nie pamietam jakiego ale po 1400 juz roku pokazywała jak ci ludzie niewierzący w Boga dla miłości ojczyzny i spójności etycznej szli w ślady katolików był taki okres czytałem o tym w któreś z książek,że zachowanie takie było tych ludzi
wszystko robili z miłości do ojczyzny i woleli pokazać ,że sa Polakami a nie zwyrodnialcami hmmmm to chyba było za czasów jakiegos wieszcza... jak ówcześniejsi moskale przesladowali katolicyzm.. tak, to zapewne o tych czasach czytałem..
w kazdym bądxrazie wchodzili w szeregi katolików dlatego,że Polska była kojarzona z katolicyzmem i wstyd im było stać obok i nie być prześladowanym choc byli Polakami
myślę,ze pokazali swoja postawą piekna milość ku ojczyźnie swojej [naszej ] chcieli by ich dzieci wierzyły i zachowały tę wiare katolicka choc sami nie potrafili uwierzyc w Boga chocby zapewne dla tradycji która otrzymalismy w spadku po przodkach te tradycje tak trudną do utrzymania katolicyzm wspierał Polske i ci ludzie to widzieli
myslę ,że to była akurat piekna postawa tych ludzi
a i to chyba były czasy gdy żydzi podarowali katolikom monstrancje a katolicy żydom kandelabr bodajże
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N kwi 02, 2006 16:39 |
|
|
|