Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Wydaje mi się, że nie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt maja 02, 2006 13:51 |
|
|
|
 |
Nelcia
|
Tak, zbiera sie. Jest kollekta , ktora za kazdym razem jest przeznaczona na jakis konkretny cel. Ale jest jeden koszyk (przynajmniej w Niemczech), a nie tak jak w Polsce 2, a czasami nawet 3 (jezeli msza jast za parafian). Pozatym niedzielne msze nie maja intencji, a wiec ksiadz nie dostaje pieniedzy za odprawienie mszy.
|
Śr maja 03, 2006 9:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nelcia napisał(a): Ale jest jeden koszyk (przynajmniej w Niemczech), a nie tak jak w Polsce 2, a czasami nawet 3 (jezeli msza jast za parafian).
Większa ilość koszyków wpływa tylko na szybkość zbierania kolekty i na jej zakończenie przed Komunią. Jeżeli jest więcej ludzi- więcej księży zbiera pieniądze- jednak niezależnie od liczby koszyków - KOLEKTA JEST TYLKO JEDNA.
( natomiast kilka lat temu we Francji spotkałam się z dwukrotnym zbieraniem kolekty w czasie 1 Mszy )
Polecam także do poczytania temat: Podatek na Kościół
|
Śr maja 03, 2006 11:19 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Na pewno ilość koszyków nie wpływa na ilość zebranej kasy
Za to wiem, że czasami wpływa na to fakt, kto zbiera tacę...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr maja 03, 2006 11:24 |
|
 |
wiewiurka
|
Nelcia a mogła byś mi to wytumaczyć dokładniej?? Jakiś przykład tych celów. I co się zmienia w zarobkach koscioła po wprowadzeniu takiego podatku??
|
Śr maja 03, 2006 12:48 |
|
|
|
 |
Nelcia
|
3 Koszyki, mialam na mysli 3 razy trzeba wrzucic (a nie ile koszykow jest w obiegu w kosciele).
Cytuj: Nelcia a mogła byś mi to wytumaczyć dokładniej?? Jakiś przykład tych celów. I co się zmienia w zarobkach koscioła po wprowadzeniu takiego podatku??
Nie wiem co sie zmienia w zarobkach kosciola. Wiekszosc kosciolow, ktore widzialam byly ladne i zadbane. Chociaz nowe koscioly (w odroznieniu do starych, zabytkowych) sa duzo skromniej urzadzone niz nowe koscioly w Polsce
Roznica miedzy Polska a Niemcami, to chyba tez ta, ze w Polsce buduje sie ciagle nowe koscioly, kiedy w Niemczech mowi sie o zamykaniu kosciolow i laczeniu parafii (zwlaszcza na polnocy Niemiec).
Pozatym, na zachodzie zyja ksieza skromniej niz wiekszosc polskich ksiezy.
|
Śr maja 03, 2006 15:35 |
|
 |
Nelcia
|
Jeszcze ciekawostka: Mam okazje od czasu do czasu byc na ewangielickich nabozenstwach. Czesto zbierane sa tam tez dwa razy pieniadze: podczas nabozenstwa i przy wyjsciu z kosciola. Ale na nastepnym nabozenstwie jest zawsze dokladnie powiedziane (co do centa) ile pieniedzy zostalo uzbierane i na jaki cel zostaly one przeznaczone.
|
Śr maja 03, 2006 15:43 |
|
 |
ToMu
|
W takim momencie ciężko cokolwiek komukolwiek zarzucić - skoro rozliczenie jest dokładne
Polecam wielu parafiom, gdzie co rusz się gada po kątach, że kasę zebrali a niewiadomo na co poszła..
|
Śr maja 03, 2006 22:07 |
|
 |
Nelcia
|
Przejrzalam wlasnie cala dyskusje do tego tematu i podaje kilka informacji.
Kosciol w Niemczech, zarowno katolicki jak i ewangielicki, sa za podatkiem koscielnym. Dla znajacych niemiecki polecam strone: http://www.kath.de/bistum/limburg/theme ... euefaq.htm
Cytuj: Ein wirklich überzeugend besseres System als die Kirchensteuer gibt es im Moment nicht.
Pozatym dokladne informacje mozna tez znalezc pod: http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchensteuer
Podatek ten krytykuja ateisci i rozne inne ugrupowania, ktore z KRK nie maja za duzo wspolnego.
Pozatym, kto zarabia ponizej minimum spolecznego nie placi podatkow i tym samy nie placi podatku koscielnego.
Podejrzewam, ze gdyby w Niemczech ten podatek zostal zlikwidowany, to dochody kosciola drastycznie by spadly, bo z kosciola wystepuja i tak tylko osoby, ktore do kosciola nie chodza (jeszcze nie slyszzalam zeby wierzacy, praktykujacy wypisal sie z kosciola), wiec tym samym nic nie daja na tace. Znam za to mnostwo ludzi, ktorzy nie chodza do kosciola, ale pomimo to nie wypisali sie z kosciola i podatek placa nadal. I podejrzewam, ze to sa ci najwieksi przeciwnicy tego podatku, bo nie chca placic, na cos z czym sie za bardzo nie identyfikuja, ale sumienie im moze nie pozwala wyrzec sie wiary. Drugi wazny powod dla wielu to mozliwosc zawarcia slubu koscielnego.
Co sadze o takim podatku w Polsce napisze nastepnym razem... 
|
Cz maja 04, 2006 22:33 |
|
|
|