Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 A co Wy na to? 
Autor Wiadomość

Post Re: A co Wy na to?
Crosis napisał(a):
A ja proponuje pelna kontrole skarbowa wszelkich istniejacych w Polsce zwiazkow wyznaniowych, KrK, judaizmu, islamu, prawoslawia, itd itd... sekt, nie sekt, wszystkiego.
Od gory do dolu. Z pelna odpowiedzialnoscia za wszelkie nieprawidlowosci. Sprawdzic konta praywatne, organizacyjne, przychody, rozchody, zdolnosci finansowe przebadac pod katem posiadanych dobr. Jechac od gory do dolu, po calosci.
Co Wy na to?
Crosis

REWELACJA.

Bezdyskusyjne korzyści:

1. Np. jako sposób na bezrobocie. Przynajmniej na kilka lat. Bo jak się już wszystko sprawdzi , od góry do dołu, to taki strach pójdzie po narodzie, że już nigdy nikt nie ośmieli się KPIĆ Z FISKUSA. I znowu w skarbówce będą redukcje ...

2. Np. jako sposób na DZIURĘ BUDŻETOWĄ. [...]
Jeśli ciebie dobrze zrozumiałem, nie chodzi ci tylko o kościoły, związki wyznaniowe i sekty ?

Pn maja 01, 2006 2:50
Zobacz profil WWW

Ty to pisałeś na poważne? :o :D :D :D rotfl.
[...] pedziwiatr
Chyba tylko, bo narazie tylko one nie są poddane dobrej kontroli, cała normalna reszta musi się spowiadać ze wszystkiego.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn maja 01, 2006 13:23
A to zescie zrobili z tego. Ja nie proponuje, na co to wydac. Nie mowie tez, ze jakas organizacje sprawdzac nalezy bardziej niz inne.

Zakladam dwie rzeczy:
1. Mozliwe jest symultaniczne, dokladne i obiektywne sprawdzenie wszstkich zarejestrowanych w Polsce zwiazkow wyzniowych.
2. Sprawdzenie dokonane jest sprawiedliwie pod katem istniejacego prawa, a w razie nieprawidlowosci wyciagane sa zgodne z prawem konsekwencje.

Wiem, ze to czysta teoria. Ale czy jestescie ZA, czy PRZECIW?

Aha, Stanislawie - kredyty to trzeba by bylo splacac... ale po Walesie i rzadach Solidarnosci. Sprawdz sobie, ile wynosil poziom dlugu zagranicznego przed nimi a ile po nich. To moje zdanie, wynikajace z liczb. Ty przedstawiles swoje, ja swoje, ale w temacie tym prosze o tym nie gadac. Zalozmy nowy jak cos. Ale prawde mowiac, nie mam ochoty o to sie sprzeczac. Bo ani Ty nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie, a czasu mam teraz malo. Wiec moze lepiej nie zakladac.

Crosis

Pn maja 01, 2006 23:16

Była o tym kiedys audycja Janusza Weissa w RadiuZet.

Najbardziej spodobało mi sie finansowanie kościołów w Niemczech. Tam w PIT jest rubryka gdzie wierny określoną przepisami kwotę może wpłacić na swój kościół - i ma wszystko za darmo ! tzn. wszelkie posługi typu chrzciny, wesela pogrzeb itd.

Co więcej ksiądz musi je udzielić jeśli nawet nigdy nie widział wiernego na oczy ! - i bardzo dobrze bo wara księdzu od osądzania czy dany człowiek pójdzie do nieba czy do piekła. To sprawa między wiernym a Bogiem - NIGDY między wiernym a duchownym !

Tylko w KK jest to chore, katolicka rodzina takiego wiernego może w majestacie prawa kanonicznego usłuszeć "żył poza kościołem - odmawiam katolickiego pochówku".

W Hiszpanii przy okazji zmiany rzadów, na dzień dobry zerwano konkordat z Watykanem .... to też było u Weissa.

Wiecej nie pamietam, ale nigdzie nie jest to tak chore jak u nas ....

Wt maja 02, 2006 0:37

Cytuj:
A to zescie zrobili z tego. Ja nie proponuje, na co to wydac. Nie mowie tez, ze jakas organizacje sprawdzac nalezy bardziej niz inne.

ty chyba kpisz
wszyscy maja być obowiązani?naprawdę wszyscy?
a jedni... bardziej-co? ;/
bo nie wiem czy sobie zdajesz z tego sprawę co mówisz ale póki co wszyskich obowiązuje rozliczenie osobiste zwane podatkiem
ty chcesz pominąć ateistów w swojej zuchwałości i obarczyć wyznania dodatkowym podatkiem
takie kity wciskane ludziom są doprawdy godne podziwu ze względu na ich... bezczelność

[...]

rafal3006
Cytuj:
Najbardziej spodobało mi sie finansowanie kościołów w Niemczech. Tam w PIT jest rubryka gdzie wierny określoną przepisami kwotę może wpłacić na swój kościół - i ma wszystko za darmo ! tzn. wszelkie posługi typu chrzciny, wesela pogrzeb itd.

Tylko w KK jest to chore, katolicka rodzina takiego wiernego może w majestacie prawa kanonicznego usłuszeć "żył poza kościołem - odmawiam katolickiego pochówku".

kolejny agent :P
wyobraź sobie sytuację kiedy z poza Niemiec delikwent [nazwijmy takiego bizantyńca katolikiem na przykład] przyjedzie do takiej parafi z omnipotencja państwową i się dowie,ze w tym kościele [sic!] nie płacił na składki więc nie może być pochowany...
bo tez państwo zeżarło forse w kraju x z KK
a w kraju y odmówiono mu w imieniu KK pochówku bo nie płacił
i co teraz?
zapewne ściepa na pogrzeb i krytyka władz o lewe dochody...itp itd

sobie lepiej dajcie spokój z tym wymyslaniem jak tu komu dogodzić by było bosko na świecie i sprawiedliwe
juz tysiace takich mądrali było na ziemi
a jak wiemy z historii kończyło to się tryskaniem krwi po brukach ulic miast i wsi na lewo i prawo

przypuśćmy ,że wyznanie x sie zgodzi na takie coś
wiemy dobrze jak protestanci lubują się w takich rzeczach
i co w imieniu tego wyznania będziecie głosić jak to jest z naszej strony niesprawiedliwie bo się nie dołączamy...
rezultat?
na rezultat nie ma co długo czekać
z historii wiemy dobrze jak to się kończyło gdy z państwem żyli w zgodzie pewni wyznawcy a inni nie
ktoś rzucił hasło "to niesprawiedliwe bo oni nie chcą być cacy" i wszyscy co nie byli cacy zostali prześladowani
w kazdym kraju cacy była inna religia oczywiście

wy sobie nie zdajecie sprawy z konsekwencji takiego myslenia

[...]

PS

Crosis jeszcze dla twojej wiadomości
personalizm oznacza ,że podatek jest obowiązany kazdy płacić i się rozliczać
kazde grupowe rozwiązanie niszczy personalizm
nawet wtedy gdy Żydom kazano płacić inaczej niz nam podatek rozliczano "od głowy" czyli personalnie
ty proponujesz jakies hybrydy wprowadzić prawne

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt maja 05, 2006 13:50

Zaproponowalem nastepujace cos:
- zalozylem, ze jest mozliwosc obiektywnego i symultanicznego sprawdzenia,
- obiektywnego wprowadzenia kar,
- obiektywnego wyciagniecia wnioskow,
- obiektywnej oceny.

W takich to, nierealnych warunkach zalozylem sprawdzenie kazdego zwiazku wyznaniowego w Polsce. Zapytalem sie : co Wy na to?

Wiem, e to nie jest realne. Ale co byscie powiedzieli gdyby bylo?

Wiec nie wyskakuj mi tutaj z tekstami w stylu "jedni bardziej" bo widac nie umiesz doczytac sie posta. Wyobraz sobie, ze mozliwe jest takie sprawdzenie jak opisalem w zalozeniach, a potem odpowiedz na pytanie z tematu.

Crosis

Pn maja 08, 2006 7:46

jak widac nie rozumiesz konsekwencji wprowadzania takich teorii w praktyke

Pn maja 08, 2006 20:09
Moment napisałeś, żeby sprawdzać, czy pieniadze z datków poszły na umówiony cel. Ale przecież to gdzie one poszły to już sprawa danego związku wyznaniowego: wiernych i zwierzchników związku. Więc nikt z zewnątrz nie musi tego kontrolować i w dodatku nic mu do tego. Jeżeli lud czuje, że to co dał jest wykorzystywane nie tak jak trzeba to niech on sam rozwiązuje ten problem a nie ktoś co kontroluje wszystkie związki.

Pn maja 08, 2006 20:51
Mieszczku, ja nikogo nie prosze o wprowadzenie w praktyke, bo to niemozliwe, wlasnie dlatego. Ale teoretyzujac, (mam nadzieje, ze rozumiesz to slowo), gdyby istniala taka mozliwosc, to wtedy odpowiada sie na pytanie zadane w temacie.

Naprawde nie potrafisz sobie poteoretyzowac? Az tak z Toba zle?

Kris_yul:
To nie o to biega. Ale np nie wykluczysz sytuacji, ze jakas sekta bierze brudne pieniadze. Pierze je. Wprowadza w obieg. Inna handluje narkotykami. Inna bierze pieniadze od panstwa i je wydaje na cos innego niz powinna. Inna pod przykrywka fundacji pomocy dzieciom prowadzi eksperymenty i bierze na nie kase.

O to mi chodzi. I zakladajac wypisane przezemnie nierealne warunki takich kontroli, pytam sie: Co Wy na to?

Crosis

Pn maja 08, 2006 21:26

kazdy podlega naszemu prawu
jesli zabije będzie siedzieć w ciupie
a przynajmniej powinien teoretycznie tam przebywac

czyli:
powołać związek do kontroli etycznej gdzie sprawdzało by się wszystkie wyznania pod kątem etyki cywilizacji łacińskiej :P

krótko mówiąc Crosis to fajne życzenie aby sady działały w końcu tak jak powinny
nienaginając prawa dla jednych według ich cywilizacji i wybielania ich postępków według ich prawa bo tacy są itp
ale według naszego prawa

ale chyba nie twierdzisz iz moje pieniądze na tace co poszły i kupił sobie za nie samochó jakis ksiądz to cię obchodza?
co?
wyobraź sobie,że jako katolik po to daje by częć z tych pieniedzy szła na utrzymanie dla księży by nam nie pomarli z głodu

ty po prostu weź się czepiaj pieniedzy swoich a nie naszych :P
nie sądze by byś się cieszył gdybym wtrącał się w pieniądze które dałeś komus na urodziny np i zawiadywał nimi według swojego uznania i jeszcze mówił o podatku....
podejżewam ,że skróciłbys mnie o głowe wtedy :P:P:P

Pn maja 08, 2006 21:57
Mieszczku, naprawde, nie chce, zebys patrzyl na to jak tylko na uklon w strone KK. Malo mnie interesuja pieniadze dane na zasadzie "na tace" na KK, na Mormonow, czy tez na islamskie meczety. Ale interesuja mnie np pieniadza z budzetow panstwa, interesuja mnie machlojki finansowe w zwiazkach wyznaniowych. I tutaj tez nie czytaj tego jako machlojki w KK. Po prostu w Niemczech ostatnio jakis zwiazek zwlapano na praniu pieniedzy. W stanach tez tego sporo. Moze u nas tez piora? Mnie to np interesuje. A ze w Polsce obowiazuje rownosc wobec prawa, wiec pytam sie ogolnie, nie wyszczegolniajac zadnej grupy.

I ciagle tylko teoretycznie. Wg tych nierealnych kryteriow jakie wypisalem.

Crosis

Pn maja 08, 2006 22:50

Podziwiam Cię Crosis, że masz jeszcze siłę po raz n-ty to tłumaczyć...

Tak powinny się poddać wszystkie związki. No chyba, że mają coś do ukrycia. Ale w takim razie ostatnią instytucją, która powinna się wzbraniać przed tym w mojej opini winien być kk. No chyba, że jednak nie do końca się czysty 8)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn maja 08, 2006 22:55

otóż za granicami naszego pieknego kraju :P w którym jeszcze raz zwyciężyła cywilizacja łacińska [Kaczyński ;)] może i jest dużo machlojek powiązanych z KK od strony cywilizacji bizantyńskiej
wiadomo jak zachowywali się Krzyżacy
w końcu wychowanie to wychowanie [potem furer]
ale w Polsce nie uraczysz zbyt wielkiej grupy takich kombinatorów

bo też ci co kombinuja sa raczej turańcami :P
natomiast KK w Polsce od tej złej strony składa się raczej z łacinników bizantynizujących :P
a nie czystych bizantyńców
i tej malutkiej mimo wszystko grupce zapewne choc nie wiem...
daleko im do ideału :D

Pn maja 08, 2006 23:05

Stawiajac zarzuty komukolwiek, prosze o dowody w sprawie. Artykul prasowy takim dowodem nie jest, dlatego ostatni post zostal usuniety.

Cz maja 18, 2006 11:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2