|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży
Zaproponuję temat o Katolickim Stowarzyszeniu Młodzieży (KSM).Jest to organizacja katolicka o której warto wspomnieć. Jej hasło to:Przez cnotę,naukę i pracę służyć Bogu,Kościołowi i Ojczyźnie.GOTÓW! Organizacja prowadzi wiele działań charytatywnych i akcji.Rozważa teksty przemówień papieskich i naukę Kościoła.Organizuje też wiele obozów i warsztatów m.in.dziennikarskich.Sympatykiem KSM może być każdy,natomiast kandydaci na członków KSM składają przyrzeczenie oraz otrzymują legitymację i znaczek.Ale nie o same struktury tu chodzi.KSM działają w większości diecezji i posiadają:ks.asystenta,prezesa,wiceprezesa,sekretarza i skarbnika oraz członków i sympatyków.
Można się podzielić świadectwem o tej organizacji lub o niej napisać.Zapraszam.Sebastian.
|
Pn wrz 11, 2006 14:22 |
|
|
|
 |
Ks.Marek
|
KSM to przedrośle Akcji Katolickiej. To stowarzyuszenie ma na celu angażowanie w czynne właczanie się ludzi w życie lokalnnege wspólnoty, np parafii.
_________________ Qui in virtute Dei custodimini per fidem in salutem paratam revelari in tempore novissimo
|
Wt wrz 12, 2006 10:06 |
|
 |
czarek:)
|
Pochodze z malej parafii, przy ktorej od niedawna (nie caly rok) dziala KSM. Jako ze staram sie uczestniczyc w zyciu duchowym naszej parafii, zaczęłem przychodzic na spotkania tego stowarzyszenia. Jak do tej pory bylem bodajże na 3 i.....więcej (raczej) nie przyjde!!!  To co dzieje sie w KSM (nazwa miejscowości), jest dzialaniem na szkode KK. Spotkania te polegają na bezsensownych rozmowach, wyglupach i popalaniu (różnych uzywek)!  Nie sądze, aby takie sytuaqcje mialy miejsce we wszystkich KSM-ach, ale tu tak jest!!  Wg mnie tacy ludzie i takie stowarzyszenia odpychają ludzi od Boga!!
_________________ www.pielgrzymka.czerniejewo.prv.pl
"prawda was wyzwoli" J 8,32b
|
Pt wrz 22, 2006 18:49 |
|
|
|
 |
Ks.Marek
|
czarek:) napisał(a): Pochodze z malej parafii, przy ktorej od niedawna (nie caly rok) dziala KSM. Jako ze staram sie uczestniczyc w zyciu duchowym naszej parafii, zaczęłem przychodzic na spotkania tego stowarzyszenia. Jak do tej pory bylem bodajże na 3 i.....więcej (raczej) nie przyjde!!!  To co dzieje sie w KSM (nazwa miejscowości), jest dzialaniem na szkode KK. Spotkania te polegają na bezsensownych rozmowach, wyglupach i popalaniu (różnych uzywek)!  Nie sądze, aby takie sytuaqcje mialy miejsce we wszystkich KSM-ach, ale tu tak jest!!  Wg mnie tacy ludzie i takie stowarzyszenia odpychają ludzi od Boga!!
PTRku - badź Apostołem 13 i zgrom tych ludzi - oczywiście po chrześcijańsku!
A kapłan czyli asystent kościelny co na to wszystko?
_________________ Qui in virtute Dei custodimini per fidem in salutem paratam revelari in tempore novissimo
|
Pt wrz 22, 2006 20:19 |
|
 |
|
ks.Marek napisał(a): A kapłan czyli asystent kościelny co na to wszystko?
Nasz kapłan mam wrazenie ze poprostu nie radzi sobie z tym problemem  chociaz ostatnio slyszalem ze wyrzucil jednego czlonka...ale tak naprawde wg mnie sa tylko dwa wyjscia:
1) cala grupa przebedzie głeboką formacje duchową
2) KSM trzeba bedzie trzeba rozwiązać
Ja póki co tylko sie modle...ale coraz bardziej boli mnie jak patrze na to jak ranią naszego Pana!!!!
|
Pt wrz 22, 2006 21:23 |
|
|
|
 |
szara_sowa
|
 temat w 10...
Niedawno wróciłam właśnie ze spotkania KSM-u. Początki były trudne, jak to zwykle bywa, ale grunt to się przełamać. Teraz luźno odpowiadam na zadawane mi pytania podczas takiego spotkania. Czuje, że to stowarzyszenie zbliżyło mnie do Boga i samoistnie odpowiedziało na pytania, które zdawały się być dla mnie retorycznymi. Cieszę się, że mogłam czegoś takiego doświadaczyć. Nawiam serdecznie wszysskich do uczęszczania na KSM 
|
Pt wrz 22, 2006 21:37 |
|
 |
Ks.Marek
|
czarek:) napisał(a): ks.Marek napisał(a): A kapłan czyli asystent kościelny co na to wszystko? Nasz kapłan mam wrazenie ze poprostu nie radzi sobie z tym problemem  chociaz ostatnio slyszalem ze wyrzucil jednego czlonka...ale tak naprawde wg mnie sa tylko dwa wyjscia: 1) cala grupa przebedzie głeboką formacje duchową 2) KSM trzeba bedzie trzeba rozwiązać Ja póki co tylko sie modle...ale coraz bardziej boli mnie jak patrze na to jak ranią naszego Pana!!!!
Jeszcze jedno jest wyjście: jeśli to towarzystwo spotykac się zacznie w Duchu i w Prawdzie, to się ostanie. Jeśli zaś nie mam w tym nic Bożego, to z całą penością pójdzie w zapomnienie i się rozpadnie
|
Pt wrz 22, 2006 21:40 |
|
 |
|
ks.Marek napisał(a): Jeszcze jedno jest wyjście: jeśli to towarzystwo spotykac się zacznie w Duchu i w Prawdzie, to się ostanie. Jeśli zaś nie mam w tym nic Bożego, to z całą penością pójdzie w zapomnienie i się rozpadnie
Piekne,a co najwazniejsze prawdziwe slowa...dziekuje!!!Mysle ze duzo mi wyjasnily 
|
Pt wrz 22, 2006 21:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W lubelskim zarządzie KSM padła propozycja Eucharystii dla KSM-owiczów przynajmniej raz w miesiącu.Druga propozycja to unikanie tzw."fajności",bo przecież KSM to nie zamknięta "grupka wzajemnej adoracji'' ale organizacja katolicka,która za cel ma służbę innym ludziom.
"Eucharystia jest źródłem i szczytem życia chrześcijańskiego".
Ecclesia de Eucharistia
dotyczy to również KSM-u
|
Wt paź 17, 2006 13:58 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|