Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 3:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży 
Autor Wiadomość
Post Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży
Zaproponuję temat o Katolickim Stowarzyszeniu Młodzieży (KSM).Jest to organizacja katolicka o której warto wspomnieć. Jej hasło to:Przez cnotę,naukę i pracę służyć Bogu,Kościołowi i Ojczyźnie.GOTÓW! Organizacja prowadzi wiele działań charytatywnych i akcji.Rozważa teksty przemówień papieskich i naukę Kościoła.Organizuje też wiele obozów i warsztatów m.in.dziennikarskich.Sympatykiem KSM może być każdy,natomiast kandydaci na członków KSM składają przyrzeczenie oraz otrzymują legitymację i znaczek.Ale nie o same struktury tu chodzi.KSM działają w większości diecezji i posiadają:ks.asystenta,prezesa,wiceprezesa,sekretarza i skarbnika oraz członków i sympatyków.

Można się podzielić świadectwem o tej organizacji lub o niej napisać.Zapraszam.Sebastian.

Pn wrz 11, 2006 14:22

KSM to przedrośle Akcji Katolickiej. To stowarzyuszenie ma na celu angażowanie w czynne właczanie się ludzi w życie lokalnnege wspólnoty, np parafii.

Wt wrz 12, 2006 10:06

Pochodze z malej parafii, przy ktorej od niedawna (nie caly rok) dziala KSM. Jako ze staram sie uczestniczyc w zyciu duchowym naszej parafii, zaczęłem przychodzic na spotkania tego stowarzyszenia. Jak do tej pory bylem bodajże na 3 i.....więcej (raczej) nie przyjde!!! :? To co dzieje sie w KSM (nazwa miejscowości), jest dzialaniem na szkode KK. Spotkania te polegają na bezsensownych rozmowach, wyglupach i popalaniu (różnych uzywek)! :o Nie sądze, aby takie sytuaqcje mialy miejsce we wszystkich KSM-ach, ale tu tak jest!! :cry: Wg mnie tacy ludzie i takie stowarzyszenia odpychają ludzi od Boga!!

"prawda was wyzwoli" J 8,32b

Pt wrz 22, 2006 18:49
Zobacz profil WWW

Pochodze z malej parafii, przy ktorej od niedawna (nie caly rok) dziala KSM. Jako ze staram sie uczestniczyc w zyciu duchowym naszej parafii, zaczęłem przychodzic na spotkania tego stowarzyszenia. Jak do tej pory bylem bodajże na 3 i.....więcej (raczej) nie przyjde!!! :? To co dzieje sie w KSM (nazwa miejscowości), jest dzialaniem na szkode KK. Spotkania te polegają na bezsensownych rozmowach, wyglupach i popalaniu (różnych uzywek)! :o Nie sądze, aby takie sytuaqcje mialy miejsce we wszystkich KSM-ach, ale tu tak jest!! :cry: Wg mnie tacy ludzie i takie stowarzyszenia odpychają ludzi od Boga!!

PTRku - badź Apostołem 13 i zgrom tych ludzi - oczywiście po chrześcijańsku!

A kapłan czyli asystent kościelny co na to wszystko?

Pt wrz 22, 2006 20:19

Nasz kapłan mam wrazenie ze poprostu nie radzi sobie z tym problemem :-( chociaz ostatnio slyszalem ze wyrzucil jednego czlonka...ale tak naprawde wg mnie sa tylko dwa wyjscia:
1) cala grupa przebedzie głeboką formacje duchową :)
2) KSM trzeba bedzie trzeba rozwiązać :cry:
Ja póki co tylko sie modle...ale coraz bardziej boli mnie jak patrze na to jak ranią naszego Pana!!!!

Pt wrz 22, 2006 21:23
Zobacz profil WWW

Post temat w 10...
Niedawno wróciłam właśnie ze spotkania KSM-u. Początki były trudne, jak to zwykle bywa, ale grunt to się przełamać. Teraz luźno odpowiadam na zadawane mi pytania podczas takiego spotkania. Czuje, że to stowarzyszenie zbliżyło mnie do Boga i samoistnie odpowiedziało na pytania, które zdawały się być dla mnie retorycznymi. Cieszę się, że mogłam czegoś takiego doświadaczyć. Nawiam serdecznie wszysskich do uczęszczania na KSM :)

Pt wrz 22, 2006 21:37

ks.Marek napisał(a):

Nasz kapłan mam wrazenie ze poprostu nie radzi sobie z tym problemem :-( chociaz ostatnio slyszalem ze wyrzucil jednego czlonka...ale tak naprawde wg mnie sa tylko dwa wyjscia:
1) cala grupa przebedzie głeboką formacje duchową :)
2) KSM trzeba bedzie trzeba rozwiązać :cry:
Ja póki co tylko sie modle...ale coraz bardziej boli mnie jak patrze na to jak ranią naszego Pana!!!!

Jeszcze jedno jest wyjście: jeśli to towarzystwo spotykac się zacznie w Duchu i w Prawdzie, to się ostanie. Jeśli zaś nie mam w tym nic Bożego, to z całą penością pójdzie w zapomnienie i się rozpadnie

Pt wrz 22, 2006 21:40

Jeszcze jedno jest wyjście: jeśli to towarzystwo spotykac się zacznie w Duchu i w Prawdzie, to się ostanie. Jeśli zaś nie mam w tym nic Bożego, to z całą penością pójdzie w zapomnienie i się rozpadnie

Piekne,a co najwazniejsze prawdziwe slowa...dziekuje!!!Mysle ze duzo mi wyjasnily :)

Pt wrz 22, 2006 21:49
Zobacz profil WWW
W lubelskim zarządzie KSM padła propozycja Eucharystii dla KSM-owiczów przynajmniej raz w miesiącu.Druga propozycja to unikanie tzw."fajności",bo przecież KSM to nie zamknięta "grupka wzajemnej adoracji'' ale organizacja katolicka,która za cel ma służbę innym ludziom.

"Eucharystia jest źródłem i szczytem życia chrześcijańskiego".
Ecclesia de Eucharistia

dotyczy to również KSM-u

Wt paź 17, 2006 13:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]