Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:53

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 czy JutrzenkiPokoju mogą przenieśc sie na ten dział ? 
Autor Wiadomość

Po pierwsze to że ktoś "coś tam" to nie znaczy zę ja tak samo musze. Po drugie Buddyzm ma inne założenia i nie jest do końca religią, zatem to porównanie jest troche mylne. Można sypać takimi przykładami z rękawa ale jakie to ma znaczenie? Liczy się specyfika tej konkrentej "grupy" o której mówimy, czyli religijnej, lub świeckiej.

Buddyzm był pierwszym przykładem jaki mi przyszedł do głowy, możesz wpisać sobie co tylko Ci przyjdzie do głowy. ;p

Cytuj:
A nie uważasz, że pokój i troska o dobro kraju jest wartością SPOŁECZNĄ?

Masz rację, ja wiem. Pragnę przypomnieć, że nigdzie nie napisałem, że ten paragraf jest zły, manipulacyjny czy coś. Ma dobre założenia, owszem, ale jest spisany w prawie dotyczącym jedynie katolików i po prostu dziwnie brzmią tam słowa, że każdy człowiek jest do jego przestrzegania zobowiązany.

Cytuj:
I zobowiązany jest do niej każdy człowiek, obywatel, rządzący? Innymi słowy - nikt nie może powiedzieć, że to nie jego sprawa?

Wiesz, szczerze powiedziawszy, w świetle ostatnich wydarzeń w chlewie sejmie zwanym, coraz bardziej skłaniam się do olania tej bandy kretynów. Bo to co oni tam wyprawiają, tego nie robią dorośli ludzie, tak zachowują się dzieci w piaskownicy. I wiesz, ja zaczynam wychodzić z założenia, że skoro oni mają nas, obywateli, głęboko w poważaniu to i ja zacznę olewać ich.

Wiem, to pewnie taka walka z wiatrakami, ale mi już powoli nerwy puszczają jak widzę i słyszę co oni robią.

Cytuj:
Przypominam, za nieprzestrzeganie Katechizmu Kościoła Katolickiego nie grożą żadne kary. Zwłaszcza niekatolikom. Co zupełnie nie oznacza, że ich postępowanie sprzeczne z pewnymi zasadami będzie obiektywnie dobre.

No, czy obiektywnie to tu można się kłócić. :P Zależy jakie zasady.

Śr mar 19, 2008 10:35

Tylko jak już napisałem nie można do końca porówywać Buddyzm z Chrześcijaństwem w tej materii o której mówimy. Tak smmo nie można porównywac harcerstwa ze szkoła bo jedno zakłada dobrowolnośc, a drugie obowiązke. Podobne założenie mają odpowiednio Buddyzm i Chrześcijaństwo, czy to oznacza że ze względu na jedno drugie musi być takie same?

Śr mar 19, 2008 13:24

Jejku buddyzm był tylko przykładem, jak chcesz to zmień sobie go na anglikanizm albo islam, wedle życzenia.

Chodzi mi o to, że pisałeś, że dana religia może wymagać od ludzi przestrzegania jej zasad moralnych nawet gdy jest w mniejszości cytuję: "Każda "grupa" ludzi która jakoś odnosi się do kwestii moralnych czy etucznych, nawet jeśli nie jest u steru władzy, lub nie jest liczna ma prawo oczekiwać że ich wartości będą realizowane w społeczeństwie"

Dlatego mówię, że raczej byś nie był przychylny do tego, żeby np. w Polsce nagle muzułmanie zachcieli żeby przestrzegać ich praw moralnych. Buddyzm był tylko przykładem, nie czepiaj go się tak.

Śr mar 19, 2008 14:01

Post Jutrzenki Pokoju dla Forum
wszystkim użytkownikom i kierownictwu naszego Forum Jutrzenki przekazują serdeczne życzenia jak najpiękniejszych owoców wielkopostnych praktyk, a zwłaszcza głębokiego zrozumienia jak wielkim i ważnym obecnie dla świata problemem jest zagrożony pokój,
i świadomości jak wiele od każdego z nas zależy, by nieustannie podejmować społeczne inicjatywy na rzecz ratowania zagrożonego pokoju

na te dni szczególne w naszym duchowym życiu - jak najowocniejszych przeżyć współcierpienia z Panem, który poświęcił dla ciebie i mnie swoje życie, byśmy mogli żyć
oraz łaski od Pana Boga zachwytu nad cudem Bożej Miłości względem grzesznych ludzi...

Śr mar 19, 2008 14:23

A ja Ci wskazuje że był to przykład nie trafiony, a na tym też polega dyskusja. Skoro coś piszesz to musisz się liczyć z tym, czy ma to wartość w dyskusji i że zostanie zanegowane. Ale zostawmy to.

Ależ przecież to wynika z mojej wypowiedzi i dobrze rozumujesz - każda grupa np. Muzułmanie też ma prawo chcieć, oczekiwać, postulowac itd. że ich zasady będą wprowadzone w życie każdego człowieka. Ja wcale nie musze uznawac tych zasad, bo jest to ich pragnienie, nie kategoryczne stwierdzenie że albo się nawrócicie, albo koniec (choć w tej kwestii Muzułmanie mogą się żle kojarzyć). To oczywiste, dla mnie przynajmniej, że skoro dane zasady w religii okresla się jako uniwersalne, to są takie dla całego świata. Wynika to też z przykazania miłości, bo to co najlepsze chcemy aby każdy człowiek przyjął. Nie wiem w czym jest problem zatem i co w tym złego. A na koniec to skąd wiesz co ja bym chciał - myśle że w swoich twierdzeniach jestem bardziej konsekwentny niż "moje jest ok, a reszta nie ma prawa aby ich też był uznane". Także mylisz się, każdy ma prawo pragnąć i nie wiem czemu jest w tej dyskusji z tym problem. A jak już powiedziano, są to najlepsze intencje wobec całego społeczeństwa, w którym Kościół ma pełne prawo uczestniczyć, tak jak inni.

Wzajemnie pokojwam.

Śr mar 19, 2008 22:33

Post Apel w sprawie Afganistanu i Iraku
Jutrzenki Pokoju pragną oficjalnie oświadczyć na Forum publicznym:

flagę naszego Apelu w sprawie Afganistanu i Iraku:
"franciszkański ruch na rzecz obrony pokoju"

zmienia się na:
"ruch na rzecz obrony pokoju im. Św. Franciszka"

Jutrzenki Pokoju
Karpiński, Kraszewski, pokojwam@tlen.pl

Pn kwi 14, 2008 15:43

Post z cyklu: świętość życia; Jutrzenki Pragną podzielić się ...
Jutrzenki pragną podzielić się z Forum refleksjami w związku z doniesieniami mass mediów nt. degradacji znaczenia dziewictwa w naszym społeczeństwie, a zamiast tego: lansowania i manifestowania postaw życiowych nastolatków sprzyjających demoralizacji i utraty cnoty czystości:

Boże Serce oczekuje od nas świętości życia, w tym cnoty czystości. Jest to ogromnie ważne w życiu człowieka. Dlatego naprawdę warto ją strzec, z pomocą Bożą, warto, mimo lawiny mediów, reklam z piekła rodem, które będą promować pokusę łatwego, przyjemnego życia, w tym sprowadzania spraw życia płciowego człowieka do poziomu zwykłego zezwierzęcenia, do traktowania kobiety jako po prostu przedmiotu pożądania
Zważmy jaki procent mediów i reklam promuje czystość serc ?
Ta lawina chcąc niechcąc oddziałuje na naszą świadomość, motywacje i postawy życiowe.

Pan powiedział jednoznacznie:
zgorszenia przyjdą na ludzi, ale... takiemu człowiekowi, który sieje zgorszenie byłoby lepiej uwiązać kamień młyński u szyi i wrzucić go w morze
Dobry mailing o Sercu (środa, 9 kwietnia 2008) powołuje się na słowa Matki Teresy z Kalkuty:
Jeśli wasze serce będzie czyste, Bóg uczyni wielkie rzeczy dla was i przez was.

Życzymy więc nastolatkom oraz mediom i reklamom im poświęconym - aby minione święta Nocy Zmartwychwstania zaoowocowały łaską wzrostu duchowego i pogłębianiem postawy czystości na każdy dzień, żeby w naszym życiu ważną rolę odgrywała nie ilość zaspokajanych pożądliwości serc, a raczej ilość dni przeżytych w czystości serca, skromności życia.

Jutrzenki Pokoju
Karpiński, Kraszewski, pokojwam@tlen.pl

Pn kwi 14, 2008 16:09

Post Co to jest forum dyskusyjne i do czego sluzy
Jedna z definicji
Proponuje jutrzenkom przeczytanie, zrozumienie i zastanowienie sie nad tym.

Pn kwi 14, 2008 20:12

Do informowania o wydarzeniach lub własnych radościach/smutkach służy blog, nie forum dyskusyjne.

Ten temat zostanie zamknięty. Kolejne, których rodzaj będzie podobny, również.

Śr kwi 16, 2008 6:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2