Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 19:39

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
 Dlaczego tak nie lubią TVNu? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego tak nie lubią TVNu?
http://www.tvn24.pl/2122659,28378,0,1,1,wideo.html

Ja rozumiem ze TVN pewnie czasem manipuluje, ale pytam się po co sie tak rzucać na jego pracowników? Wielu dziennikarzy tylko na to czeka bo ma co potem pokazać. Taka tania sensacja dla TVN, której nieświadomie dostarczają niektórzy wściekli katolicy. Nie służy ona tym normalnym katolikom.

Wt kwi 29, 2008 9:56

Pytanie dlaczego ci ludzie tak zareagowali? Czy profilaktycznie, czy z przekonania. Bo jednak ukazano tutaj tylko skutek, bez wskazania przyczyny.
Natomiast zadaje sobie pytanie dlaczego akurat TVN miałby nie uczestniczyć. Ukazanie takiego zebrania, które przebiegło by spokojnie, a jego uczestnicy nie mieliby nic do ukrycia nie powinno być powodem do jakiejś obawy. Natomiast nie widze tutaj jakichś scen agresji. Poprostu oznajomiono że nie mają pozwolenia, zatem niech wyjdą - prawo organizatora. Pytanie czy TVN się wprosił czy dziennikarz nie był świadom że on akurat nie ma tam wstępu.

Wt kwi 29, 2008 14:18

Istnieje pojęcie Persona non grata. Jeśli ktoś ileś razy zawiódł czyjeś zaufanie to mu się mówi: dziękujemy, w naszym domu nie jesteś mile widziany.
Piszę to bez jakichś uprzedzeń do TVN - szczerze, chodź inaczej niż R6, uważam że TVN manipuluje nie "czasm", lecz notorycznie. Informacja o tym wyproszeniu też temu służy.
Nie wiem, kogo wyprosili, nie zaglądałem pod podany link, nie ciekawi mnie. Takie wyproszenie wcale mnie nie dziwi. Kimkolwiek byłby wypraszający.

Wt kwi 29, 2008 16:31
Zobacz profil WWW

Ale o co się tak złościć. Nowak by pogadał, oni by to nagrali. Nic by się nie wydarzyło i nie byłoby co pokazywać.

Wt kwi 29, 2008 17:06

No chyba że by to zmanipulowali jakoś. To zależy jakie były intencje.

Wt kwi 29, 2008 22:36

Intencje były proste, pokazać bez manipulacji kogoś o kim ostatnio jest głośno, kto twierdzi że jest stale manipulowany, materiał miał być pokazany w całości aby pokzać kim naprawdę jest "pseudo - naukowiec" Nowak.

Osobiście nie wierzę w rewelacje pana Nowaka, ktoś kto zdobywa punkty do wyborów za dwa lata (a niestety to jego kampania wyborcza) w kościele, jest dla mnie niepoważnym człowiekiem.

Co do książki Grossa, cóż... została napisana, przeczytana i poco o niej dalej jątrzyć?
bez sensu.....

Cz maja 01, 2008 18:14
Zobacz profil WWW

Tak piszecie o tych strasznych manipulacjach, Nasz Dziennik też często o nich pisze, w radiu Maryja również gadają.

Więc ja teraz tych wszystkich obecnych tutaj oskarżycieli proszę - wskażcie mi przynajmniej PIĘĆ przykładów manipulacji z powiedzmy ostatniego miesiąca ze strony TVN lub jakiejś innej stacji/strony popartych linkami do artykułów/filmów. Czekam.

Jeśli nie znajdziecie i nikt tego tu nie przytoczy to może łaskawie zamknęlibyście jadaczki w tej kwestii?

Cz maja 01, 2008 19:15

W manipulacjach to akurat przodują media związane z osobą pewnego małolubianego redemptorysty - aż mnie dziw czasem bierze, czy oni opisują te same wydarzenia, które ja widzę.

A że do RM się czepiają ludzie z TVNu często (bo i powody mają) - to niewygodni.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 02, 2008 12:39
Zobacz profil WWW
zgadzam sie z Tomem nie raz w RM słyszałem tak niewiarygodne bzdury że czasem aż słuchać mi sie nie chce, najlepsze jest to ze jak powiesz że głosowałeś na PO to Cie zresetują;/ BRak obiektywizmu. JEden dzien dzwoniła pani która jest prawnikiem i mowila o zaletach traktatu. Oczywiście została skrytykowana a ksiadz prowadzący lepiej wiedział co i jak no bo przeciez na studiach katechetycznych mają wykłady z prawa międzynarodowego. Ja sam studiuje prawo i moi wykładowchy profesorzy prawa nie mogą pojąć o co chodzi Pisowi z tym traktatem. Wiec czasem warto sie zastanowic kto manipuluje faktami bo w TVn wypowiedziec sie moze każdy , zarówno ten z PO , ten z PiS i ten z PSL a w RM tylko ten kto jest z PiS i ewentualnie z LPR która na szczęscie juz do sejmu nie wejdzie.

Pt maja 02, 2008 20:55

Przypominam, że to nie jest temat o Radiu Maryja. O ile pamiętam, w aktualnościach są już takie ze dwa conajmniej...

So maja 03, 2008 6:26

Kurcze, ale zalew tych TVNowskich manipulacji o które prosiłem, spokojnie chłopaki, nie nadążam z czytaniem.

;d

So maja 03, 2008 10:20

Intencje były proste, pokazać bez manipulacji kogoś o kim ostatnio jest głośno, kto twierdzi że jest stale manipulowany, materiał miał być pokazany w całości aby pokzać kim naprawdę jest "pseudo - naukowiec" Nowak.

Osobiście nie wierzę w rewelacje pana Nowaka, ktoś kto zdobywa punkty do wyborów za dwa lata (a niestety to jego kampania wyborcza) w kościele, jest dla mnie niepoważnym człowiekiem.

Co do książki Grossa, cóż... została napisana, przeczytana i poco o niej dalej jątrzyć?
bez sensu.....

To co nazywa sie rewelacjami Nowaka , jest co najwyżej rewelacjami w Polsce. Kłopot polega na tym ,że to co pisze i mówi ma potwierdzenie w faktach historycznych. jedynie nam sie wmawia ich nieistnienie.

Intrukcja moskiewskiego Komitetu Centralnego z 1943 roku dla bolszewików:

Cytuj:
Członkowie [partii] i główne organizacje [partyjne i społeczne] muszą stale stawiać w trudnym położeniu, dyskretować i poniżać naszych krytyków. Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący, nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. . . Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się ‘faktem’ w opinii publicznej.
— Stephen Goode "Radical Leftovers", cytat za Patrick J. Buchanan "Śmierć Zachodu".

Na tym polega tu najprostsza forma manipulacji. Efektem jest nastepujący schemat. Nikt nie chece dyskutować z Nowakiem bo jest antysemitą. Dlaczego jest antysemitą ? Bo mówi bzdury .. Skąd wiesz , że mówi bzdury ? Bo jest antysemitą... . Mamy podważanie zaufania do osoby, bez zwalczania jego argumentów, nikt nie będzie się przecież zniżał do poziomu antysemity. W ten sposób deprecjonując osobę, ukrywa sie fakty.
Warto przeczytać - Wiek Żydów - Yuri Slezkine. Autor jest wykładowcą historii Rosji na uniwersytecie Berkeley w Kalifornii, rosyjskim Żydem , który wyjechał z ZSRR w 1982 roku. Na sposób żydowski przedstwia historie nowożytną swojego narodu. Istotą opracowania jest to, że odwołuje sie do istnienia tych samych faktów i zjawisk o których pisze Nowak, jedynie interpretacja ich jest jest co zrozumiałe inna. :) Slezkin podaje przebogatą bibliografie i autorów po dotarciu do których (internet ) , okazuje sie , że tzw rewelacje Nowaka nie sa żadnymi rewelacjami.

Na informacje o tamtych czasach i historii Żydów nałożone jest emabargo informacyjne, będące częścia manipulacji. Dam przykład Hannah Arendt, wybitnej filozof izraelskiej i jej informacji z jej ksiązki - Eichmann w Jerozolimie. Ciekawe, Hans Frank Żydem.... ? Oznacza to , że są to sprawy trudne i złozone . Nowak przełamuje cenzurę w Polsce na pewne inforamcje, dlatego się z nim nie dyskutuje , za dużo wyszłoby na jaw..... .

Śr maja 07, 2008 7:42

Kurcze, ale zalew tych TVNowskich manipulacji o które prosiłem, spokojnie chłopaki, nie nadążam z czytaniem.

;d

Omówienie manipulacji musi mieć odniesienie do jakiegoś współnie oglądanego programu. Wtedy można np wyodrebnić zachowanie się prowdzącego , kiedy i komu przerywa, w którym momencie podnosi głos, kogo kojarzy sie na ekranie z rzeczmi pozytywnymi , kogo negatywnymi i wobec kogo stosuje sie ośmieszenie, co sie imputuje , co sugeruje itp. Język i sposoby manipulacji, to bardzo złożona sprawa. Łatwiej wykazać to na słowie pisanym np na przykładzie Nowaka.

Śr maja 07, 2008 7:55

Cytuj:
Członkowie [partii] i główne organizacje [partyjne i społeczne] muszą stale stawiać w trudnym położeniu, dyskretować i poniżać naszych krytyków. Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący, nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. . . Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się ‘faktem’ w opinii publicznej.
— Stephen Goode "Radical Leftovers", cytat za Patrick J. Buchanan "Śmierć Zachodu".

Na tym polega tu najprostsza forma manipulacji.

Tyle, że właśnie RM i Nowak doskonale wcielają w czyn tę zasadę. Z tą różnicą, że epitety są inne, typu "komuniści", "masoni", "zdrajcy", "złodzieje" czy "kłamcy".

Śr maja 07, 2008 9:39

Widzę, że rozmowa na temat nie jest możliwa.

Robur - niezależnie od prawdziwości lub nie poszczególnych faktów (nie wnikam, być może) ton podanych przez Ciebie stron mi zdecydowanie nie pasuje. Ponieważ linki stanowiły sedno wypowiedzi, post został usunięty.

Pt maja 16, 2008 8:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 15 ]