Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Znowu kij w mrowisko! 
Autor Wiadomość

@ Oj jumnik coś mi się zdo,że to Ty nic nie rozumiesz albo jesteś jakimsika teologiem zapatrzonym w książki.
Oj cobyci z tych książek nie wyszło tak jak tymu teologowi z Poznania!
A tak poważnie żyję w małej społeczności około 5 tysięcy mieszkańców,każdego znam i to co piszę to samo smutne życie.
Ja jednak wiem gdzie mnie będą oceniać niech Cię o to głowa nie boli!

So gru 13, 2008 15:15

Jasne. Znasz 5 tysięcy ludzi - wiesz, co myślą, co czują, jak oceniają sytuacje, przed którymi stanęli i w końcu jaka w każdej sytuacji była prawda.

Zastanów się nad tym, zanim zaczniesz być sędzią czyjegokolwiek sumienia.

I przypominam, że zadośćuczynienie wprost jest obowiązkiem w przypadku kradzieży (trzeba oddać) i oszczerstwa (trzeba odwołać). W pozostałych przypadkach można zadośćuczynić w inny sposób.

N gru 14, 2008 10:05

@Jt_ka ja nie chodzę po księzycu tylko po ziemi.Nie muszę zaglądać do ludzkich sumień wystarczy,że patrzę i widzę co robią.
Czyż nie napisane jest po owocach ich poznacie?

N gru 14, 2008 10:27
ale skoro nie zaglądasz do ludzkich sumień ( wielkość mojego oceniłeś po jednej wypowiedzi ;) ) to tym bardziej nie możesz oceniać.

A słyszałeś kiedyś to zdanie:
"Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone." (Łk 6, 37) ?

No, ale spróbujmy:

Pani X. chodzi codziennie na trasie kościół – dom. Nie rozmawia z nikim. Nie odpowiada na dzień dobry. Nie podaje ręki. Codziennie przystępuje do Komunii świętej , a wygląda jakby na cały świat się obraziła.
Potępić ją!
Ale pani X już prawie nic nie widzi. I trasa z kościół – dom jest jedyną, którą zna na pamięć.
Ostatnio pogorszył się jej słuch i prawie nic nie słyszy. Nie poznaje ludzi na ulicy, nie słyszy co mówią.
Wiedziałeś o tym?

N. zabrała do domu farby Przemka. Na zakrętce każdej z farb jest wypisane markerem jego imię. A ona ich nie oddała - trzyma je w domu.
Nie oddała.
Potępiamy?
No jasne!
Ale Przemek od trzech lat nie żyje. Zmarł nagle biegnąc do autobusu.
N. może tylko odmówić za niego „wieczny odpoczynek” ilekroć bierze w ręce jego farby.
Wiedziałeś o tym?

Nie chcę zanudzać przykładami. Jest ich pewnie tyle, ile ludzkich sumień.

„Rzeczy nie zawsze są takie, na jakie wyglądają.”

i w zasadzie dalej nie wiem o czym ma być dyskusja – bo ty oczekujesz podania ( w procentach? ) ilu ludzi ważnie odbyło spowiedź,( zadośćuczynienie jest bowiem jednym z warunków spowiedzi) a my usiłujemy Cię przekonać, że nie można odpowiedzieć na tak zadane pytanie.

Kończąc swój udział w tej dyskusji. –pozdrawiam,
i polecam do rozważenia: Mt 7,1-5

N gru 14, 2008 11:21

:o Przed zesłaniem ognia na Sodomę i Gomorę Abraham targował się z Bogiem dla ilu znajdujących się w tych miastach Bóg ich tzn miast nie zniszczy.
I tak patrząc na te tłumy wychodzące z kościoła zadałem to pytanie koledze który jest biskupem.
Pytania są wyżej i tylko tyle.
Można się licytować i osądzać mnie od czci i wiary ale też można przez chwilę pomyśleć jaka to jest ta nasza pobożność i patrząc na owoce zadać sobie proste pytanie czy my naprawdę wierzymy?
A agresja z jaką spotykają się moje posty może tylko świadczyć o tym,że prawda aż skrzeczy.

N gru 14, 2008 12:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2