Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Mistrzowski Plan Zniszczenia Kościoła Katolickiego 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Mistrzowski Plan Zniszczenia Kościoła Katolickiego
Widzę, że na tym forum jeszcze nie jest ujawniony więc pozwolę sobie go zacytować wg. relacji dr Deniquesa, który go odnalazł.
I zaraz na początku pozwolę sobie ponowić apel na który często zwracam uwagę - aby czcić Boga !!!
jak człowiek śmie stać przed Bogiem, ludzie włażą z kościoła na ołtarz do czytania i nawet nie przyklękną przed Najświętszym Sakramentem, kiwając sobie głową jakby ich słońce oślepiło, podobnie z udzielaniem Komunii Świętej - ludzie do Komunii podchodzą na stojąco - co za brak szacunku... że o przyjmowaniu Komunii Świętej na rękę nie wspomnę...
Żaden, absolutnie żaden ruch kościelny nie powinien naruszać zasad liturgii świętej, a teraz można to zauważyć jak jest to nagminnie łamane, a co gorsza, wielu księzy samemu łamie przepisy, np. ostatnio miałem misje parafialne a tu ksiądz wyskoczył sobie z Ołtarza na kościół i pobiegł niemal z Najświętszym Sakramentem, zeby udzielać Komunii Świętej pod drzwiami! - uważam, że to skandal!

No dobra, nie przedłuża, oto treść planu:

So gru 20, 2008 23:02
Zobacz profil WWW

kolejna "spiskowa teoria dziejów" - jakoś nie widzę w tym tekście żadnych konkretnych dowodów - coś jak Kod Leonarda da Vinci :?

N gru 21, 2008 0:21

Doprawdy trudno znaleźć mi określenie na autora tych słów i na osobę wklejającą. Nabzdyczony, szowinistyczny, pełen pychy i pogardy dla innych zadufek.

N gru 21, 2008 0:43

Jacsonie, lepiej będzie jak podasz link - kto zechce, przeczyta. kastor

N gru 21, 2008 2:30
Post Re: Mistrzowski Plan Zniszczenia Kościoła Katolickiego
Jacson napisał(a):
Widzę, że na tym forum jeszcze nie jest ujawniony więc pozwolę sobie go zacytować wg. relacji dr Deniquesa, który go odnalazł.
I zaraz na początku pozwolę sobie ponowić apel na który często zwracam uwagę - aby czcić Boga !!!
jak człowiek śmie stać przed Bogiem, ludzie włażą z kościoła na ołtarz do czytania i nawet nie przyklękną przed Najświętszym Sakramentem, kiwając sobie głową jakby ich słońce oślepiło, podobnie z udzielaniem Komunii Świętej - ludzie do Komunii podchodzą na stojąco - co za brak szacunku... że o przyjmowaniu Komunii Świętej na rękę nie wspomnę...
Żaden, absolutnie żaden ruch kościelny nie powinien naruszać zasad liturgii świętej, a teraz można to zauważyć jak jest to nagminnie łamane, a co gorsza, wielu księzy samemu łamie przepisy, np. ostatnio miałem misje parafialne a tu ksiądz wyskoczył sobie z Ołtarza na kościół i pobiegł niemal z Najświętszym Sakramentem, zeby udzielać Komunii Świętej pod drzwiami! - uważam, że to skandal!

Całą tę przemowę mogę podsunować krótko: BRAK WIEDZY piszącego. Dziwne, że podobnego zgorszenia nie budzi sposób przyjmowania Komunii podczas Ostatniej Wieczerzy :D Radzę sobie poczytać o postawie stojącej i Komunii na rękę - obydwa tematy były na Forum omawiane.

Co do udzielania Komunii pod drzwiami: kiedy Jezus przyszedł do celnika Mateusza, też wielu uważało to za skandal :-D

A jeśli chodzi o wszelkie plany zniszczenia Kościoła, jestem spokojna. Ufam obietnicy Jezusa:

Cytuj:
Ty jesteś Piotr Opoka i na tej opoce zbuduję mój Kościół, a bramy piekielne go nie przemogą

:)

N gru 21, 2008 10:45

http://xtomasz.wordpress.com/2007/12/16 ... tolickiego

Kolejna teoria spiskowa, chociaż niektórym założeniom przyznam rację.

Cytuj:
Niech ludzie nie klęczą otrzymując Komunię, ponieważ jest to tylko rodzaj posiłku nie wymagający jakiegoś specjalnego zachowania
Ostatnio jest popularna procesyjna postawa przyjmowania Komunii Świętej. To trochę rozładowuje ruch w kościele i księżom jest wygodnie. Przed przyjęciem Komunii trzeba przyklęknąć, ale prawie nikt tego nie robi. Postawa klęcząca jednak miała swoje zalety. Ciągle boję się, że kiedyś ksiądz popełni błąd i podczas hostia wypadnie mi z ust, choć u Komunii nie byłem już kilka miesięcy.

Cytuj:
Wzięcie Komunii do ręki także pomoże odrzucić ten mistyczny sens, święty sens Eucharystii.
Jest większe ryzyko profanacji Najświętszego Sakramentu (przeciwnicy często wymieniają np. hostii wynoszenie z kościoła lub wyrzucanie), ale tak naprawdę nie ma znaczenia, czy przyjmiesz Komunię do ust czy do ręki, ale z zachowaniem pewnych zasad. Język też jest częścią ciała - tak samo jak ręka, tylko o innej budowie i przeznaczeniu. Skład chemiczny też jest podobny (wszystkie tkanki organiczne zawierają węgiel, który sam w sobie jest czarny!). Chociaż istnieje ryzyko niezamierzonej profanacji...

Cytuj:
Eliminacja uwielbienia dla Matki Boskiej i świętych
Kościoła Katolickiego to jeszcze nie dotyczy, a przynajmniej tak mi się zdaje, za to wizerunki i rzeźby są traktowane z większą czcią niż sami święci.

Cytuj:
Niech ksiądz będzie odwrócony twarzą do ludzi.
Czy to problem? Przecież jest odwrócony twarzą do ołtarza. Gdzie znajduje się tabernakulum, nie ma wielkiego znaczenia - choć najlepiej w centrum. Świeccy powinni widzieć, co się dzieje na ołtarzu. Księża zasłanialiby wszystko.

Cytuj:
Osiągnięcie tego jest proste przez utożsamianie słowa “pobożność” z dewocją, z ludźmi bez charakteru, bezkrytycznymi, jest konieczne mówienie, że “pobożność” kojarzy nam się ze starą kobietą, która nie ma co robić i z nudów spędza czas w kościele.
Święta racja. Obserwujemy to w XXI wieku. Powszechnie akceptowane jest chodzenie do kościoła w niedzielę.

Jest dużo ataków na protestantów, a oni przecież odłączyli się przez błędy KK w średniowieczu i nadmierne bogacenie się władców kościelnych.

Może napiszę Diabelski Plan Naprawy Kościoła Katolickiego? :D

N gru 21, 2008 10:53
Ciągle boję się, że kiedyś ksiądz popełni błąd i podczas hostia wypadnie mi z ust, choć u Komunii nie byłem już kilka miesięcy

:hmmm: Znaczy, od Komunii powstrzymuje Cię ta obawa ? I .... hmmm- wydawało mi się, że niezależnie od tego, czy się klęczy, czy stoi, usta otwieramy tak samo ;-)

Cytuj:
Chociaż istnieje ryzyko niezamierzonej profanacji..

A czy w ogóle może być niezamierzona profanacja ?

N gru 21, 2008 11:08

czy się klęczy, czy stoi, usta otwieramy tak samo
Ksiądz lepiej widzi, gdzie kładzie hostię, gdy wierny klęczy, szczególnie, gdy Δh między celebrantem i świeckim ma wysoką wartość.

N gru 21, 2008 11:26
Ksiądz lepiej widzi, gdzie kładzie hostię, gdy wierny klęczy, szczególnie, gdy Δh między celebrantem i świeckim ma wysoką wartość.

Tworzysz problemy :) ...kapłani stoją na stopniu prezbiterium a wierni na posadzce kościoła - różnica wynosi zatem 20-30cm.

N gru 21, 2008 13:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]