|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Początki Kościoła.
Cześć,
proszę bardzo o jakieś źródła gdzie mogę się dowiedzieć, bądź napisać mi same początki Kościoła i jego działalności. W internecie jest niestety dużo informacji nieprawdziwych, często zarzucających coś Kościołowi.
Interesuje mnie głównie domniemana "walka" Kościoła z gnostykami na samym początku. Teksty gnostyckie uznane dziś za apokryfy zostały przez Kościół w większości zniszczone. Ciekaw jestem jednak jak to wyglądało wszystko od drugiej - gnostyckiej strony. Według nich Kościół się pomylił a sami mieli rację?
Ponadto chciałbym się dowiedzieć, czy to prawda, że swego czasu władze Kościelne przegłosowały zasady takie jak reinkarnacja, nieodpłatna spowiedź czy czyściec - którego podobnież z początku nie było?
Pozdrawiam
|
Śr sie 05, 2009 21:55 |
|
|
|
 |
kastor
|
Początki Kościoła opisują Dzieje Apostolskie  no i może trochę Listy Apostolskie. Najlepiej poczytac jakieś opracowania tych dzieł.
Co do reinkarnacji to z pewnością od zawsze była odrzucana. Właściwie cała Ewangelia mówi o zmartwychwstaniu - nie ma tu miejsca na reinkarnację.
pozdrawiam
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Śr sie 05, 2009 22:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z gnostykami polemizuje już Jezus w Ewangelii. Jeśli chodzi o fałszywki gnostyckie (podszywające się pod autorstwo apostołów jak np. tzw. ewangeliz Tomasza) to pochodzą one z II wieku.
|
Cz sie 06, 2009 9:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kastor napisał(a): Początki Kościoła opisują Dzieje Apostolskie  no i może trochę Listy Apostolskie. Najlepiej poczytac jakieś opracowania tych dzieł.
No właśnie nie wiem czy można to traktować jako obiektywne historyczne źródło.
Marek MRB - teksty gnostyckie były spisywane znacznie wcześniej. Najpóźniejsze o jakim słyszałem natomiast pochodziło chyba z V wieku.
|
Cz sie 06, 2009 10:37 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Galaktyczny napisał(a): No właśnie nie wiem czy można to traktować jako obiektywne historyczne źródło.
No to rzeczywiście problem...
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Cz sie 06, 2009 11:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie owszem. Jeśli Kościół miał konkurenta i wygrał, to oczywistym jest, że Pismo będące potwierdzeniem tez Kościoła przeszły, a inne - sugerowane przez gnostyków - nie. Znam wersję Kościoła, częściowo wersję gnostycką również. Nie wiem jednak jak - z punktu obiektywnego obserwatora to wyglądało - i tego chciałbym się dowiedzieć.
|
Cz sie 06, 2009 11:33 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|