Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Początki Kościoła. 
Autor Wiadomość
Post Początki Kościoła.
Cześć,

proszę bardzo o jakieś źródła gdzie mogę się dowiedzieć, bądź napisać mi same początki Kościoła i jego działalności. W internecie jest niestety dużo informacji nieprawdziwych, często zarzucających coś Kościołowi.

Interesuje mnie głównie domniemana "walka" Kościoła z gnostykami na samym początku. Teksty gnostyckie uznane dziś za apokryfy zostały przez Kościół w większości zniszczone. Ciekaw jestem jednak jak to wyglądało wszystko od drugiej - gnostyckiej strony. Według nich Kościół się pomylił a sami mieli rację?

Ponadto chciałbym się dowiedzieć, czy to prawda, że swego czasu władze Kościelne przegłosowały zasady takie jak reinkarnacja, nieodpłatna spowiedź czy czyściec - którego podobnież z początku nie było?

Pozdrawiam

Śr sie 05, 2009 21:55

Początki Kościoła opisują Dzieje Apostolskie ;) no i może trochę Listy Apostolskie. Najlepiej poczytac jakieś opracowania tych dzieł.

Co do reinkarnacji to z pewnością od zawsze była odrzucana. Właściwie cała Ewangelia mówi o zmartwychwstaniu - nie ma tu miejsca na reinkarnację.
pozdrawiam

Śr sie 05, 2009 22:38
Z gnostykami polemizuje już Jezus w Ewangelii. Jeśli chodzi o fałszywki gnostyckie (podszywające się pod autorstwo apostołów jak np. tzw. ewangeliz Tomasza) to pochodzą one z II wieku.

Cz sie 06, 2009 9:45
Początki Kościoła opisują Dzieje Apostolskie ;) no i może trochę Listy Apostolskie. Najlepiej poczytac jakieś opracowania tych dzieł.

No właśnie nie wiem czy można to traktować jako obiektywne historyczne źródło.

Marek MRB - teksty gnostyckie były spisywane znacznie wcześniej. Najpóźniejsze o jakim słyszałem natomiast pochodziło chyba z V wieku.

Cz sie 06, 2009 10:37

No właśnie nie wiem czy można to traktować jako obiektywne historyczne źródło.

No to rzeczywiście problem...

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz sie 06, 2009 11:05
Dla mnie owszem. Jeśli Kościół miał konkurenta i wygrał, to oczywistym jest, że Pismo będące potwierdzeniem tez Kościoła przeszły, a inne - sugerowane przez gnostyków - nie. Znam wersję Kościoła, częściowo wersję gnostycką również. Nie wiem jednak jak - z punktu obiektywnego obserwatora to wyglądało - i tego chciałbym się dowiedzieć.

Cz sie 06, 2009 11:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]