Koncertu Madonny ciąg dalszy
Autor |
Wiadomość |
Sareneth
|
Poganin nie musi szanować krzyża z prostej przyczyny: on może nie mieć zielonego pojęcia, ze dla kogo jest święty. Tak samo ty mozesz bezcześcić kibel, który jest dla wyznawców jakiejś sekty obiektem kultu...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N wrz 06, 2009 7:19 |
|
|
|
 |
Sareneth
|
Leontodonie: ja nie mogę odbierać krzyża, tak jak odbieram, poniewaz Waszej wiary nie wyznaję. Ale i tak będąc z dala od tego wiem, że krzyż "miejscem" świetym nie jest.
Bobeszu cały czas piszesz o tym, że KAŻDY krzyż jest święty. I nie przyjmujesz zadnej argumentacji. I wybacz. Ale skoro nie łapiesz podstawowej definicji słowa miejsce, to cóż...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N wrz 06, 2009 7:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sareneth napisał(a): Poganin nie musi szanować krzyża z prostej przyczyny: on może nie mieć zielonego pojęcia, ze dla kogo jest święty. Tak samo ty mozesz bezcześcić kibel, który jest dla wyznawców jakiejś sekty obiektem kultu...
Tylko pod warunkiem, że nie zna znaczenia owego krzyża dla chrzescijan.
Podobnie z symbolami innych religii, lub barw narodowych, hymnu.
W przeciwnym wypadku prezentuje chamstwo i zdziczenia.
A z tego co mi wiadomo Madonna wywodzi się z chrześcijańskiej rodziny.
|
N wrz 06, 2009 7:48 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
1. Szacunek dla drugiego człowieka i tego, co dla niego jest ważne/ święte jest wyrazem kultury osobistej. Nie będę poganiać batem krowy w Indiach. Na przykład. Nie dlatego, że uważam krowę za świętość, tylko z szacunku dla mieszkających tam ludzi.
2. - Gdzie (w jakim miejscu) to położyłeś? - Na krześle, na wieszaku (warianty odpowiedzi). Czy krzesło albo wieszak są obszarem? Wieszak zwłaszcza?
Zresztą dyskusję o tym, co jest miejscem, uważam za bezsensowne schodzenie z tematu.
3. Krzyż jest świętym znakiem przez obecność/ śmierć na nim Chrystusa. Bez tego wydarzenia krzyż byłby równie święty co np. szubienica...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N wrz 06, 2009 8:45 |
|
 |
Kancermeister
|
Alus napisał(a): A z tego co mi wiadomo Madonna wywodzi się z chrześcijańskiej rodziny. Stalin i Hitler też wywodzili się z chrześcijańskich rodzin...
Pn wrz 07, 2009 6:36 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Dural napisał(a): Przeciez to oczywiste, ze Madonna sie z wiary nabija. Czy jednak czlowiek rozumny ma ksztusic sie ze zlosci bo ktos, cos, itd.?
Właśnie, dla mnie to też oczywista oczywistość, że Madonna się z wiary nabija, natomiast brakuje mi tak otwartego postawienia przez osoby krytykujące protesty w tym wątku.
Co do reakcji na to oczywiste nabijanie, to zdania mogą być różne. Ja akurat zgadzam się, że nie należy się krztusić ze złości, ale też nie widzę powodów, aby udawać głupszego niż jestem i twierdzić,i że pada deszcz.
|
Pn wrz 07, 2009 9:10 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Bobesz napisał(a): Mroczny Pasażer - te informacje i zdjęcia łatwo uzyskasz przez jakąkolwiek wyszukiwarkę. Bądź łaskaw nie sprowadzać mnie do roli twojego chłopca na posyłki i sam rusz palcami po klawiaturze, jeśli oczywiście interesuje cię odpowiedź a nie ściąganie tematu na ślepe uliczki uznania lub nieuznania dowodów, tłumaczenia, zgody/niezgody na dowody, dowodów dodatkowych, wiarygodności żródeł dowodów etc. Może sam zostań chłopcem na posyłki - i klepnij w wyszukiwarkę. A może uda ci się znaleźć dowody na to, że madonna NIE jest antykościelna, może nawet znajdziesz dowody na to, że jest praktykującą chrześcijanką, pobożną i niezwykle kochającą przykazania i skromną oraz nieprowokującą i szanującą wiarę innych ludzi istotą Jeszcze jak uda ci się wykazać tezę, że ta pani jest kompletnie nieświadoma tego co robi w sferze reklamowej i ideologicznej i że np. jej pseudonim też jest przypadkowy - to naprawdę zmienię zdanie :)
Słuchaj dziecko, Ty stawiasz zarzuty, Ty podajesz dowody, proste jak konstrukcja cepa. Więc póki tych dowódów nie ma Twoje zarzuty są jedynie pustosłowiem.
Ja niczezgo wykazywać nie zamierzam bo o nic jej nie oskarżam. Nie popieram jej, ani nie potępiam, wskrócie - wali mnie ona równo. Ale Ty, jako osoba, która mówi, że Madonna była reklamowana w Polsce w taki, a nie inny sposób, że koncert był taki, a nie inny jesteś zobowiązany do udowodnienia tego.
Nie zrobiłeś tego więc można śmiało stwierdzić, że Twoje słowa są poparte jedynie Twoimi wyobrażeniami. No chyba, że masz jakieś źródła.
Czekam cierpliwie.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pn wrz 07, 2009 9:10 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Właśnie, dla mnie to też oczywista oczywistość, że Madonna się z wiary nabija, natomiast brakuje mi tak otwartego postawienia przez osoby krytykujące protesty w tym wątku.
A może owe osoby uważają, że sprawa jest bardziej złożona ? Czytałem wywiad z Madonną, w którym tłumaczyła, dlaczego zdecydowała się na ten nieszczęsny krzyż, i nie brzmiało to jak nabijanie się z wiary.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 07, 2009 10:18 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): A może owe osoby uważają, że sprawa jest bardziej złożona ? Czytałem wywiad z Madonną, w którym tłumaczyła, dlaczego zdecydowała się na ten nieszczęsny krzyż, i nie brzmiało to jak nabijanie się z wiary.
Też tak może być. Akurat tego wywiadu nie czytałem, ale często podobne wyjaśnienia skandalizujących artystów przypominają mi tłumaczenia nacjonalistów, którzy twierdzą, że hajlowanie to salut rzymski.
Natomiast nie chcę się upierać, że wywiadu nie czytałem, ale i tak wiem, o czym był i ogólnie moja racja jest najmojsza 
|
Pn wrz 07, 2009 11:11 |
|
 |
Bobesz
|
aaa, to jestem jeszcze "moherowy". Rozmawiaj sobie w takim razioe sam ze soba. Baj.
|
Wt wrz 08, 2009 21:00 |
|
 |
Bobesz
|
Słuchaj dziecko, Ty stawiasz zarzuty, Ty podajesz dowody, proste jak konstrukcja cepa. Więc póki tych dowódów nie ma Twoje zarzuty są jedynie pustosłowiem.
Ja niczezgo wykazywać nie zamierzam bo o nic jej nie oskarżam. Nie popieram jej, ani nie potępiam, wskrócie - wali mnie ona równo. Ale Ty, jako osoba, która mówi, że Madonna była reklamowana w Polsce w taki, a nie inny sposób, że koncert był taki, a nie inny jesteś zobowiązany do udowodnienia tego.
..."Nie zrobiłeś tego wiec można śmiało stwierdzić, że Twoje słowa są poparte jedynie Twoimi wyobrażeniami. No chyba, że masz jakieś źródła."...
Możesz sobie twierdzić co tylko ci się podoba. Ja także do niczego nie jestem wobec ciebie zobowiązany. A twoje wyrażenia typu "wali mnie rowno" i zwracanie się do mnie per "dziecko" definitywnie kończa tę pseudodyskusję podszytą twoją agresją. A propos "dowody proste jak konstrukacja cepa" - odpowiadam: vice versa
|
Wt wrz 08, 2009 21:10 |
|
 |
Leontodon
|
Agresywny to jesteś ty , Bobeszu. Mroczny sie wkurzył zupełnie słusznie. Masz jakieś dowody na to co zarzucasz w sprawie koncertu? Czy tylko takie sobie pomawianie?
_________________ Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!
|
Wt wrz 08, 2009 21:16 |
|
 |
Bobesz
|
Powiedziałem, że odpowiem ci tylko raz - i tak zostanie. Jeśli ci to nie wystarcza - trudno.
Trochę zbyt łatwo przychodzi ci osądzać. Ale to już nie moja sprawa.
Były twój rozmówca - Bobesz
|
Wt wrz 08, 2009 21:37 |
|
 |
kastor
|
W związku z imponująco wysoką zawartością merytoryczną kilkunastu ostatnich postów - temat zamykam 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Wt wrz 08, 2009 22:20 |
|
|
|