Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 chodzenie do Kosioła 
Autor Wiadomość

Zaskoczyłeś/łaś mnie trochę. Trudno mi uwierzyć że jeśli czytasz Biblię nie natrafiłeś/łaś na te fragmenty. Dodam tylko że nie jestem jakimś mistrzem w ilości przeczytanych stron i zapamiętanych nauk zawartych w Biblii.

Oto przykłady:
Łk 2,41-52
Mt 21, 1-17; 24, 1-3

Ponadto Jezus bywał w synagodze - Mk 3, 1-6

Niestety, ale nie ma czegoś takiego jak buntownik Jezus, który nie chadzał do świątyni. Wręcz przeciwnie, był wzorowym Żydem w tej kwestii, podobnie jak jego rodzice którzy ósmego dnia zanieśli go do świątyni Łk 2, 21.

A zatem warto naśladować mistrza i tu się zgadzamy :)

Jezus był Panem Szabatu, ale jak moja poprzedniczka napisała, kwestionował bardziej rozumienie pewnych rzeczy jak dla przykładu kwestię rozwodu. Poza tym najprostszy możliwy argument. Jezus ustanowił sakramenty, w tym Eucharystię. To nie kwestia że ja się na Mszy dobrze czuje to sobie tam chadzam. Tam czeka na mnie łaska od Boga. To kwestia słów samego Chrystusa. Nie można twierdzić że Msza jest mi zbędna i zarazem w pełni realizować słowa Jezusa, które wypowiedział podczas ostatniej wieczerzy. To jakby jakiś Apostoł powiedział że poczeka na zewnątrz bo jemu wystarczy pomodlić się do Boga i chleb, oraz wino od Mistrza są mu zbędne.

Cz wrz 24, 2009 20:14

Post Re: chodzenie do Kosioła
catherine napisał(a):
mam pytanie:)
jak to jest z chodzeniem do Kościoła? Ja np uważam
...
...,że chodzić sobie mogę do lasu na spacer.
Modlę się w domu,ale staram się być poza niedzielą na mszy. wiadomo jest,że jak rano ide do pracy,to nie będę chodził do Kościoła,żeby się pomodlić, tlyko robie to w domu,ale wracając z pracy kiedy mam troche wiecej czasu ide na Msze.

Cz wrz 24, 2009 20:28
Nie opuszczajmy naszych wspólnych zebrań, jak się to stało zwyczajem niektórych, ale zachęcajmy się nawzajem, i to tym bardziej, im wyraźniej widzicie, że zbliża się dzień.
List św. Pawła Apostoła do Hebrajczyków 10,25

Cz wrz 24, 2009 21:01

Podczas Mszy Świętej możesz spożyć ciało Chrystusa, nie na polance/w domu/w kinie. A musimy spożywać Cialo Chrystusa:

J 6:53
"Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie."

J 6:57
"Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie."

Pt wrz 25, 2009 11:31
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2