Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 3:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
 Co oznacza zasłanianie krzyży w Wielkim Poście? 
Autor Wiadomość

Post Co oznacza zasłanianie krzyży w Wielkim Poście?
Szczęść Boże !
Jestem katolikiem. Zbliża się Wielki Post. Stąd moje pytanie: przy końcu W.Postu chyba w sobotę przed V-tą Niedzielą następuje zasłanianie krzyży.Nie wiem co ono symbolizuje i od kiedy zostało wprowadzone ?
Bardzo proszę o odpowiedż. Przepraszam, jeśli ten post umieściłem w nieodpowiednim dziale,
miałem zamiar umieścić go w "Kościół w społeczeństwie"
Pozdrawiam !
Dawid

So lut 06, 2010 19:13

Post Re: Co oznacza zasłanianie krzyży w Wielkim Poście?
ks. Dariusz Kwiatkowski napisał(a):
Na początku Wielkiego Postu, począwszy od XI wieku, w kościołach zasłaniano ołtarze tzw. „suknem postnym”. W wiekach wcześniejszych nie pozwalano patrzeć na ołtarz i być blisko niego publicznym grzesznikom. Na początku Wielkiego Postu wszyscy uznawali prawdę o swojej grzeszności i podejmowali wysiłki pokutne prowadzące do nawrócenia. Zasłonięte ołtarze, symbolizujące Chrystusa miały o tym ciągle przypominać i jednocześnie stanowiły post dla oczu. [...]

Zwyczaj zasłaniania krzyży i obrazów jest nieco późniejszy, gdyż pochodzi z XIII wieku. Istnieją różne próby wyjaśnienia tego zwyczaju. Biskup Wilhelm Durand z Mende we Francji tłumaczy go faktem ukrycia przez Chrystusa w czasie męki swojego bóstwa. W jednym z Mszałów wydanych przed Soborem Watykańskim II znajdujemy objaśnienie, iż zwyczaj ten chce podkreślić wyniszczenie Chrystusa i zmierza do tego, aby obraz Jezusa ukrzyżowanego mocniej zapadł w ludzkich sercach. Trzeba także pamiętać, że dawne krzyże nie często posiadały korpusu Chrystusa, lecz były zdobione cennymi kamieniami. W okresie rozważanie Męki Pańskiej należało więc zasłonić wszelkie bogactwo i znaki tryumfu, gdyż jest to czas postu i umartwienia.[...]

ks. Dariusz Kwiatkowski

źródło: http://www.opiekun.kalisz.pl/KsKwiatkow ... KsKw50.htm

Zamykam wątek ponieważ zacytowany artykuł ks. Kwiatkowskiego stanowi pełną odpowiedź na postawione pytanie. Pod wskazanym adresem znajduje się pełna wersja artykuły i polecam ją przeczytać - zawiera trochę więcej informacji.

So lut 06, 2010 23:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2 ]