Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Odmowa przeprowadzenia mszy 
Autor Wiadomość

Post Odmowa przeprowadzenia mszy
Witam serdecznie

Jako że skończyłem teologie zastanawiałem się nad kwestią o której opowiedziała mi wczoraj jedna z kobiet w mojej pracy.
Chodzi mianowicie o to iż ktoś z jej rodziny został skremowany chcieli poprosić księdza o normalną mszę / obrządki itd jak to ma miejsce zazwyczaj przed pogrzebem, niestety ksiądz odmówił przeprowadzenia mszy gdyż "on kremacji nie uznaje" powiedział że mszę przeprowadzi ale bez ciała a za dojazd / przyjazd z parafii do cmentarza zażyczył sobie 200zł .
Tutaj me pytanie: Czy ksiądz miał prawo odmówić mszy przedpogrzebowej jeśli ciało zostało skremowane? Czy mógł zażyczyć sobie 200zł bez wspominania co łaska?

Pozdrawiam

Robert

Pt sty 28, 2011 10:46

Post Re: Odmowa przeprowadzenia mszy
Witam .
Pytanie dziwne jak na kogoś kto powinien znac odpowiedź, jestes teologiem .
Kremacja nie jest zabroniona dla katolików. Aczkolwiek powinna odbyć się po obrzędach pogrzebowych , a nie przed . Ksiądz nie ma prawa odmówić Mszy z uwagi na samą kremacje . Ksiądz podlega biskupowi i jego widzi misie nie ma tu nic do gadania . Chyba , że kremacja była wyrazem niewiary w zmartwychwstanie .
Co do 200 PLN , to nie wiem . Daleko z parafii na cmentarz ? A za Msze pogrzebową owi znajmi coś dali czy te 200 zł jest już opłata za Msze pogrzebową ?

OSOBY, KTÓRYM NALEŻY UDZIELIĆ LUB ODMÓWIĆ POGRZEBU KOŚCIELNEGO

Kan. 1183 -

§ 1. Co do pogrzebu, katechumeni są zrównani z wiernymi.

§ 2. Ordynariusz miejsca może zezwolić na pogrzeb kościelny dzieci, których rodzice mieli zamiar je ochrzcić, a jednak zmarły przed chrztem.

§ 3. Ochrzczonym przynależnym do jakiegoś Kościoła lub wspólnoty kościelnej niekatolickiej, można pozwolić na pogrzeb kościelny według roztropnego uznania ordynariusza miejsca, jeśli nie ma ich własnego szafarza; chyba że się ustali, iż mieli przeciwną wolę.

Kan. 1184 -

§ 1. Jeśli przed śmiercią nie dali żadnych oznak pokuty, pogrzebu kościelnego powinni być pozbawieni:

1° notoryczni apostaci, heretycy i schizmatycy;

2° osoby, które wybrały spalenie swojego ciała z motywów przeciwnych wierze chrześcijańskiej;

3° inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych.

§ 2. Gdy powstaje jakaś wątpliwość, należy się zwrócić do miejscowego ordynariusza, do którego decyzji należy się dostosować.

Kan. 1185 - Pozbawienie pogrzebu zawiera w sobie także odmowę odprawienia jakiejkolwiek Mszy świętej pogrzebowej.

Pt sty 28, 2011 11:02

Jesteś teologiem, i mówisz o przeprowadzeniu Mszy? Mszę to się odprawia, celebruje.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt sty 28, 2011 11:04
Zobacz profil WWW

Nie powiedziałem przecież że nie znam odpowiedzi. Mam też swoje źródła i swoją wiedzę ale chciałem się w przekonaniach upewnić. Poza tym jesteśmy tylko ludźmi mamy prawo do popełniania błędów i nie posiadania wiedzy absolutnej.

Dziękuje za udzieloną odpowiedź.

Pt sty 28, 2011 11:07

musisz popracować nad pewnościa siebie w Bogu

Pt sty 28, 2011 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]