|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Nadajmy święte imiona, ale nie za często te same
Autor |
Wiadomość |
niewazny12
|
 Nadajmy święte imiona, ale nie za często te same
Patrząc na statystykę, jakie imiona rodzice nadają dzieciom, można zauważyć, że niektóre z nich pojawiają się szczególnie często, przez co stają się "oklepane" i dochodzi do niezbyt przyjemnej sytuacji, że jedno imię kilkukrotnie powtarza się w stosunkowo niewielkiej klasie. Po co te mody? Przydałoby sie urozmaicenie, aby poszczególne imiona "nie wybijały się" nad inne. Świat byłby ciekawszy. Nieco nudno jest, gdy wszyscy mają te same imiona...
Szkoda, że ludzie śmieją się z kogoś, że ma rzadkie imię, zwłaszcza wtedy, gdy ma ono swego patrona w Niebie. Jeżeli czyjeś imię jest oryginalne, to nawet lepiej i ciekawiej. Rodzice nie powinni kierować się modami przy nazywaniu swoich dzieci.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Cz maja 12, 2011 10:17 |
|
|
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
 Re: Nadajmy święte imiona, ale nie za często te same
Cz maja 12, 2011 14:31 |
|
 |
Ela G.
|
ja mialam w klasie 3 Joanny i jakos nikomu to nie przeszkadzalo. jak innym sie podoba oklepane imie to niech daja. Ty ja bedziesz miec swoje dzieci to dasz im imiona "starszej daty". ja mam w domu mala Weronike i czekam na drugie jak bedzie chlopiec to bedzie Adam a jak dziewczynka to jeszcze sie glebiej niezastanawialam na imieniem. wiec czy to sa imiona az tak bardzo oklepane?
|
Cz maja 12, 2011 15:56 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
A ja mam na imię Ania. To jest nie wiem czy wiecie najczęstsze imię kobiece na świecie! Nie przeszkadza mi to. Imię jest ładne, normalne, mam patronkę, nikt nigdy się ze mnie nie śmiał jak byłam mała. Nie chciałabym mieć oryginalnego imienia. Moi synkowie mają popularne, ładne, często spotykane imiona i znanych Patronów- jeden apostoła, drugi Ewangelistę. Jest tyle ładnych "normalnych" imion, że naprawdę nie ma sensu udziwniać. U nas w pracy jest powiedzenie że im gorzej wykształceni rodzice tym bardziej wymyślne imię ma dziecko  Coś w tym jest. jeśli rodzice inteligentni, dziecko to czesto Jaś, Piotruś, Marysia, Ania czy Kasia, a jeśli mama ledwo się umie podpisać bezblednie imię rodem z telenoweli murowane...
_________________ Ania
|
Cz maja 12, 2011 17:06 |
|
 |
Silva
|
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
So maja 14, 2011 9:18 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|