"przenoszenie" świąt w Anglii i Walii
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 "przenoszenie" świąt w Anglii i Walii
Angielscy i walijscy biskupi w tajemnicy przed wiernymi załatwili w Watykanie zgodę na przeniesienie świąt Bożego Ciała, Wniebowstąpienia i Trzech Króli na niedziele.
Od razu przypomniało mi się podobne załatwienie w Polsce cichaczem przeniesienie Wniebowstapienia, zniesienie postu w Wigilię Bożego Narodzenia i obowiązku uczestnictwa w mszy w święta będące dniami roboczymi, poza Trzema Królami. O ile pamiętam, uzasadniano to u nas prośbami wiernych. A ja jakoś nie przypominam sobie, by ktokolwiek poddawał ten temat pod społeczną dyskusję przed wprowadzeniem zmian.
Co sądzicie o takim ułatwianiu sobie życia? Jak to się ma do ostrzeżenia Chrystusa, że do zbawienia wiedzie wąska ścieżka?
|
Wt sie 01, 2006 20:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wąska i wyraźnie zaznaczona przez Pana:
- "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!
Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a daliście Mi pić;
byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;
byłem nagi, a przyodzialiscie Mnie;
byłem chory, a odwiedziliście Mnie;
byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie" (Mt 25,34-36)
- "Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, który spełnia wolę Ojca mego, który jest w niebie" (Mt 7,21)
Bóg zapyta: "Czy kochałeś?" a nie "w które dni uczestniczyłeś w Mszy Świętej....jak dotychczas wszystkie terminy świąt są umowne, Kościół ustalił daty i Kościół ma prawo je zmieniać.
|
Wt sie 01, 2006 21:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie dostrzegasz w tej praktyce pewnego rodzaju "pójścia na łątwiznę"? Bo w zasadzie to można by w ramach konsekwencji po za okresem wielkanocnym w ogóle kościoły zamykać... a jaka oszczędność na elektryczności, ogrzewaniu, sprzątaniu....
|
Wt sie 01, 2006 21:25 |
|
|
|
 |
vvv
|
Alus napisał(a): (...)Bóg zapyta: "Czy kochałeś?" a nie "w które dni uczestniczyłeś w Mszy Świętej(...)
A przykazania z Dekalogu?
|
Śr sie 02, 2006 7:31 |
|
 |
Teresa_M
|
vvv napisał(a): Alus napisał(a): (...)Bóg zapyta: "Czy kochałeś?" a nie "w które dni uczestniczyłeś w Mszy Świętej(...) A przykazania z Dekalogu?
dodam jeszcze pytanie co to znaczy kochać Boga i czy p. Alus nie wysuwa drugiego przykazania miłości nad pierwsze?
|
Śr sie 02, 2006 7:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bo ja wiem... mnie nikt nic nie poprzesuwał. Wy do jakichś dziwnych kościołów musicie chodzić 
|
Śr sie 02, 2006 7:57 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A może, o zgrozo, biskupi polscy po prostu pomyśleli o tych, którzy faktycznie nie mogą ze względu na pracę (mówię o Wniebowstąpieniu - ale są też tacdy, którzy w Boże Ciało pewnie pracują) uczestniczyć we mszy
A terazn Angole biorą z nich przykład.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sie 02, 2006 8:01 |
|
 |
filippiarz
|
vvv napisał(a): Alus napisał(a): (...)Bóg zapyta: "Czy kochałeś?" a nie "w które dni uczestniczyłeś w Mszy Świętej(...) A przykazania z Dekalogu?
Rz 13:9,10 - ' Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego! Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.'
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr sie 02, 2006 8:03 |
|
 |
vvv
|
filippiarz napisał(a): vvv napisał(a): Alus napisał(a): (...)Bóg zapyta: "Czy kochałeś?" a nie "w które dni uczestniczyłeś w Mszy Świętej(...) A przykazania z Dekalogu? Rz 13:9,10 - ' Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego! Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.'
Niech św.Mateusz Panu odpowie:
Mt 22, 36 «Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? 37 On mu odpowiedział: . 38 "To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy".
|
Śr sie 02, 2006 8:13 |
|
 |
Teresa_M
|
ToMu napisał(a): A może, o zgrozo, biskupi polscy po prostu pomyśleli o tych, którzy faktycznie nie mogą ze względu na pracę (mówię o Wniebowstąpieniu - ale są też tacdy, którzy w Boże Ciało pewnie pracują) uczestniczyć we mszy A terazn Angole biorą z nich przykład.
a Pan Jezus ile dni po Zmartwychwstaniu przebywał na ziemi? Dlaczego nie poczekał do niedzieli na Wniebowstąpienie?
|
Śr sie 02, 2006 8:16 |
|
 |
elka
|
no i problem sprowadza się do tego, co to znaczy "miłować Pana Boga całym swoim sercem, duszą i ze wszystkich sił" 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Śr sie 02, 2006 8:26 |
|
 |
Teresa_M
|
elka napisał(a): no i problem sprowadza się do tego, co to znaczy "miłować Pana Boga całym swoim sercem, duszą i ze wszystkich sił" 
miłowac Pana Boga, to pełnic Jego wolę.
|
Śr sie 02, 2006 8:38 |
|
 |
Teresa_M
|
Cytuj: 1 A dusze sprawiedliwych są w ręku Boga i nie dosięgnie ich męka*. 2 Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście 3 i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju. 4 * Choć nawet w ludzkim rozumieniu doznali kaźni, nadzieja ich pełna jest nieśmiertelności. 5 Po nieznacznym skarceniu dostąpią dóbr wielkich, Bóg ich bowiem doświadczył i znalazł ich godnymi siebie. 6 Doświadczył ich jak złoto w tyglu i przyjął ich jak całopalną ofiarę. 7 W dzień nawiedzenia swego zajaśnieją i rozbiegną się jak iskry po ściernisku*. 8 Będą sądzić ludy, zapanują nad narodami, a Pan królować będzie nad nimi na wieki. 9 Ci, którzy Mu zaufali, zrozumieją prawdę, wierni w miłości* będą przy Nim trwali: łaska bowiem i miłosierdzie dla Jego wybranych*. 10 A bezbożni poniosą karę stosownie do zamysłów, bo wzgardzili sprawiedliwym i odstąpili od Pana: 11 nieszczęsny bowiem, kto mądrością gardzi i karnością. Nadzieje ich płonne, wysiłki bezowocne, bezużyteczne ich dzieła.
te słowa z Księgi Mądrości odnoszą sie do wszyskich postępowców - reformatorów
|
Śr sie 02, 2006 8:48 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Fajnie, jak ktoś coś pisze, ja się do tego ustosunkowuję, a osoba do której wypowiedzi się ustosunkowałem - nic.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sie 02, 2006 16:25 |
|
 |
pedziwiatr
|
Przypominam, ze nie jest to watek o lefebrystach, a o praktyce przenoszenia swiat na niedziele. Posty nie zwiazane z tematem beda konsekwentnie usuwane
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Śr sie 02, 2006 17:14 |
|
|
|