Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 29, 2025 18:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 "przenoszenie" świąt w Anglii i Walii 
Autor Wiadomość
Post "przenoszenie" świąt w Anglii i Walii
Angielscy i walijscy biskupi w tajemnicy przed wiernymi załatwili w Watykanie zgodę na przeniesienie świąt Bożego Ciała, Wniebowstąpienia i Trzech Króli na niedziele.

Od razu przypomniało mi się podobne załatwienie w Polsce cichaczem przeniesienie Wniebowstapienia, zniesienie postu w Wigilię Bożego Narodzenia i obowiązku uczestnictwa w mszy w święta będące dniami roboczymi, poza Trzema Królami. O ile pamiętam, uzasadniano to u nas prośbami wiernych. A ja jakoś nie przypominam sobie, by ktokolwiek poddawał ten temat pod społeczną dyskusję przed wprowadzeniem zmian.

Co sądzicie o takim ułatwianiu sobie życia? Jak to się ma do ostrzeżenia Chrystusa, że do zbawienia wiedzie wąska ścieżka?

Wt sie 01, 2006 20:46
- "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!
Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a daliście Mi pić;
byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;
byłem nagi, a przyodzialiscie Mnie;
byłem chory, a odwiedziliście Mnie;
byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie" (Mt 25,34-36)
- "Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, który spełnia wolę Ojca mego, który jest w niebie" (Mt 7,21)
Bóg zapyta: "Czy kochałeś?" a nie "w które dni uczestniczyłeś w Mszy Świętej....jak dotychczas wszystkie terminy świąt są umowne, Kościół ustalił daty i Kościół ma prawo je zmieniać.

Wt sie 01, 2006 21:16
Nie dostrzegasz w tej praktyce pewnego rodzaju "pójścia na łątwiznę"? Bo w zasadzie to można by w ramach konsekwencji po za okresem wielkanocnym w ogóle kościoły zamykać... a jaka oszczędność na elektryczności, ogrzewaniu, sprzątaniu....

Wt sie 01, 2006 21:25

(...)Bóg zapyta: "Czy kochałeś?" a nie "w które dni uczestniczyłeś w Mszy Świętej(...)

A przykazania z Dekalogu?

Śr sie 02, 2006 7:31

Alus napisał(a):
(...)Bóg zapyta: "Czy kochałeś?" a nie "w które dni uczestniczyłeś w Mszy Świętej(...)

dodam jeszcze pytanie co to znaczy kochać Boga i czy p. Alus nie wysuwa drugiego przykazania miłości nad pierwsze?

Śr sie 02, 2006 7:38
Bo ja wiem... mnie nikt nic nie poprzesuwał. Wy do jakichś dziwnych kościołów musicie chodzić :P

Śr sie 02, 2006 7:57

A może, o zgrozo, biskupi polscy po prostu pomyśleli o tych, którzy faktycznie nie mogą ze względu na pracę (mówię o Wniebowstąpieniu - ale są też tacdy, którzy w Boże Ciało pewnie pracują) uczestniczyć we mszy :?:

A terazn Angole biorą z nich przykład.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sie 02, 2006 8:01
Zobacz profil WWW

Alus napisał(a):

Rz 13:9,10 - 'Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego! Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.'

Śr sie 02, 2006 8:03

vvv napisał(a):
Alus napisał(a):

Rz 13:9,10 - 'Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego! Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.'

Niech św.Mateusz Panu odpowie:
Mt 22, 36 «Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? 37 On mu odpowiedział: . 38 "To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy".

Śr sie 02, 2006 8:13

A może, o zgrozo, biskupi polscy po prostu pomyśleli o tych, którzy faktycznie nie mogą ze względu na pracę (mówię o Wniebowstąpieniu - ale są też tacdy, którzy w Boże Ciało pewnie pracują) uczestniczyć we mszy :?:

A terazn Angole biorą z nich przykład.

a Pan Jezus ile dni po Zmartwychwstaniu przebywał na ziemi? Dlaczego nie poczekał do niedzieli na Wniebowstąpienie?

Śr sie 02, 2006 8:16

no i problem sprowadza się do tego, co to znaczy "miłować Pana Boga całym swoim sercem, duszą i ze wszystkich sił" :)

Śr sie 02, 2006 8:26

no i problem sprowadza się do tego, co to znaczy "miłować Pana Boga całym swoim sercem, duszą i ze wszystkich sił" :)

miłowac Pana Boga, to pełnic Jego wolę.

Śr sie 02, 2006 8:38

1 A dusze sprawiedliwych są w ręku Boga
i nie dosięgnie ich męka*.
2 Zdało się oczom głupich, że pomarli,
zejście ich poczytano za nieszczęście
3 i odejście od nas za unicestwienie,
a oni trwają w pokoju.
4 * Choć nawet w ludzkim rozumieniu doznali kaźni,
nadzieja ich pełna jest nieśmiertelności.
5 Po nieznacznym skarceniu dostąpią dóbr wielkich,
Bóg ich bowiem doświadczył
i znalazł ich godnymi siebie.
6 Doświadczył ich jak złoto w tyglu
i przyjął ich jak całopalną ofiarę.
7 W dzień nawiedzenia swego zajaśnieją
i rozbiegną się jak iskry po ściernisku*.
8 Będą sądzić ludy, zapanują nad narodami,
a Pan królować będzie nad nimi na wieki.
9 Ci, którzy Mu zaufali, zrozumieją prawdę,
wierni w miłości* będą przy Nim trwali:
łaska bowiem i miłosierdzie dla Jego wybranych*.
10 A bezbożni poniosą karę stosownie do zamysłów,
bo wzgardzili sprawiedliwym i odstąpili od Pana:
11 nieszczęsny bowiem, kto mądrością gardzi i karnością.
Nadzieje ich płonne, wysiłki bezowocne,
bezużyteczne ich dzieła.

te słowa z Księgi Mądrości odnoszą sie do wszyskich postępowców - reformatorów

Śr sie 02, 2006 8:48

Fajnie, jak ktoś coś pisze, ja się do tego ustosunkowuję, a osoba do której wypowiedzi się ustosunkowałem - nic.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sie 02, 2006 16:25
Zobacz profil WWW

Przypominam, ze nie jest to watek o lefebrystach, a o praktyce przenoszenia swiat na niedziele. Posty nie zwiazane z tematem beda konsekwentnie usuwane

Śr sie 02, 2006 17:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona