Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 12:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
szyszkownik napisał(a):
Szok... Ale nie przesadzajmy. Mimo wszystko to nie lobby pedofilskie, lecz lobby świętoszkowatych.
No nie wiem w jaki sposób świętoszkowatość miałaby prowadzic do obrony pedofilów. Początkowo sądziłem że jest to po prostu interes korporacyjny, bronienie swoich za wszelką cenę. Skoro jednak Episkopat milczy, jego przewodniczący wypowiada się wiadomo jak, a następni dołączają, to wskazuje, że afera ma głębokie podłoze.
Cytuj:
Kościół obecnie chyba przyjął nową taktykę - szokować i w ten sposób jest na falii. Nie ważne co się powie, byle było to bardziej szokujące.
Nie, Kościół to nie Palikot, nigdy takiej taktyki nie stosował. W tej sprawie polski Kościół ma taktykę usprawiedliwiania.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz lis 07, 2013 19:14

Johnny99 napisał(a):
Sytuacja powoli dojrzewa do wydania jakiegoś ogólnego zakazu wypowiadania się przez księży w mediach - przynajmniej na temat pedofilii :? No, może ze ściśle określonymi wyjątkami.. (choć, jak słusznie zauważyła kuria, wypowiedzenie się księdza w mediach w ogóle wymaga zgody biskupa, aczkolwiek wydaje się, że jest to przepis martwy..), tymczasem mamy kolejnego księdza, który bez żadne skrępowania mówi, choć słychać, że nie ma nic mądrego do powiedzenia. Nie potrafi nawet jasno odpowiedzieć na pytanie "czy dorosły może na taki 'wybór' pozwolić".. a w dodatku wszystko mu się miesza z karami cielesnymi, Apokalipsą itp. Dziwne, że z seminariów wypuszcza się tak wielu ludzi, którzy mają wyraźnie totalny mętlik w głowie.

Nie zmienia to, oczywiście, faktu, że temat jest niezwykle silnie stabuizowany. Potępiona i szokująca będzie każda wypowiedź inna niż absolutne potępienie, przerażenie i oburzenie. A trzeba przecież pamiętać, że w niektórych krajach coraz wcześniejsza inicjacja seksualna staje się już powoli problemem społecznym. Jeżeli dzieci w wieku 12 lat mają już mieć za sobą kilka lat "edukacji seksualnej", mają się uczyć o antykoncepcji itp. to musi to zmienić ogólny obraz zjawiska pedofilii. Nie ma siły. Nie można przecież mówić dziecku o antykoncepcji, nie mówiąc mu zarazem o "wyborze". Ucząc o antykoncepcji, uczymy przecież zarazem wielu innych rzeczy, choć może nie zdajemy sobie z tego sprawy - o prawie do "wolnego seksu", z każdym, niezależnie od ślubu, bez zobowiązań czy odpowiedzialności, od której środek antykoncepcyjny uwalnia. Może to kogoś szokuje, ale dzieci w pełni uświadomione w sprawach seksu będą się "pchały do łóżek" coraz częściej - taka jest naturalna kolej rzeczy. Cóż z tego, że nie zdejmuje to z dorosłych odpowiedzialności? Dorosłych też trzeba odpowiedzialności uczyć. Pisałem już, że widziałem w życiu całe tysiące dorosłych nie mających zielonego pojęcia o odpowiedzialności, a już zwłaszcza o odpowiedzialności w kwestiach seksu (faceci "produkujący" kolejne dzieci, nie dając rady spłacać alimentów nawet po tych pierwszych i kobiety na to im pozwalające - to już jest w naszym kraju wręcz jakiś standard). Cóż z tego, że dorosłego, który nie zachował się "odpowiedzialnie", możemy zamknąć w więzieniu? No, możemy, więc będziemy ich zamykać coraz częściej. Niealimenciarze też chodzą do więzień, albo komorników i niczego to nie zmienia. Musimy wreszcie zrozumieć, gdzie leży problem. A leży on rzeczywiście w odpowiedzialności - i w tym, że widzimy ją tylko w konkretnych przypadkach, ale nie poczuwamy się już do odpowiedzialności za to, że narzucamy dzieciom chore ideologiczne doktryny.

Zastanów sie czy i Tobie się ten totalny metlik nie udzielił. Myślisz, ze bronisz Koscioła, a faktycznie bronisz pedofili. Obecny papież, jak i poprzedni, sformułował zasadę "zero toleracji", wiec nie 50%, nie 5 % ani nawe 1%, ale równe zero. Nie ma więc zadnych usprawiedliwień.
Gdyby nawet zdarzył sie taki wyjątkowy przypadek, ze dziecko prowokuje, to psim obowiązkiem dorosłego, a szczególnie ksiedza, jest odwiedzenie go od takiego zamiaru, a nie korzystanie z okazji. A któż jak nie Kosciół zaleca wstrzemieźliwość nawet w małzeństwie?!
Sugerujesz, ze winna jest edukacjia seksualna, co jest logicznym składnikiem koscielnej linii obrony. Edukacja jest konieczna, oczywiście dostosowana do wieku dziecka. Czasy, gdy "te sprawy" przemilczano, mamy juz za sobą. Przeglądnij sobie programy edukacji seksualnej, a potem dopiero zabieraj głos. Kładzie się tam nacisk własnie na odpowiedzialność i na miłosc,a nie -jak pewnie sądzisz- na techniki seksualne.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz lis 07, 2013 19:34
Alus napisał(a):
To jest język i argumentacja pedofila, choć pada z ust kapłana
Askadtowiesz napisał(a):
To samo czytałem dziś w "Gazecie". Ten ksiądz odgrywa rolę teoretyka pedofilii.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... aid=111a01

Jak sam twierdzi to podczas spowiedzi te niektóre dzieci same się obwiniały za to, że - jak mawiał klasyk - lgnęły do ludzi.
Cytuj:
Są to niewątpliwie wyjątki, niemniej jednak one są. Trzeba wiedzieć, że reguły są regułami, natomiast odstępstwa w jedną, jak i w drugą stronę istnieją. Postawienie takiej tezy, że czasami dzieci prowokują do czegoś, nie jest też tak do końca bezpodstawne.
Teoretykiem pedofilii nie można go nazwać, bo przedstawił takie przypadki jako absolutny wyjątek w przeciwieństwie do abpa Michalika kiedyś, który mówił w ten sposób o ogólnych prawidłowościach a nie wyjątkach. Ten ksiądz przedstawił sytuację po prostu uczciwie. Z wyjątków nie wynika, że reguła - penalizacja takich czynów - jest zła.

Pt lis 08, 2013 0:50
Cytuj:
Jak sam twierdzi to podczas spowiedzi te niektóre dzieci same się obwiniały za to, że - jak mawiał klasyk - lgnęły do ludzi.

A od kiedy to i gdzie "lgnięcie" dzieci do dorosłych jest traktowane w kategorii grzechu, z którego dzieci się spowiadają?
Okazywanie sympatii dla dorosłych jest zawsze niewinne, bez podtekstu seksualnego, więc trudno domniemywać, aby dzieci traktowały to jako zło/grzech.
Ksiądz o tym nie wie?
A jeśli nawet napotkał przypadki obwiniającego się dziecka za zło pedofilii, które go spotkało ze strony dorosłego, to ksiądz akceptuje przeniesienie winy z dorosłego na dziecko?

Pt lis 08, 2013 9:20
Alus napisał(a):
A od kiedy to i gdzie "lgnięcie" dzieci do dorosłych jest traktowane w kategorii grzechu, z którego dzieci się spowiadają?
Okazywanie sympatii dla dorosłych jest zawsze niewinne, bez podtekstu seksualnego, więc trudno domniemywać, aby dzieci traktowały to jako zło/grzech.
Oczywiście, ze dzieci nie traktują tego w ten sposób o ile im się tego nie wmówi.
Co do braku podtekstu seksualnego, to jednak taki się zdarza. Nie chodzi jednak o podjęcie jakiś czynnosci seksualnych (brrr, potwornie brzmi) ale o wypróbowanie, czy utozsamienie się z własną rodząca się tożsamością seksualną.
Alus napisał(a):
Ksiądz o tym nie wie?
A skąd ma wiedzieć? Jak wiele innych dziedzin w którcyh wielu księzy się wypowiada, także i w tej nie ma zadnego przygotowania.
Alus napisał(a):
A jeśli nawet napotkał przypadki obwiniającego się dziecka za zło pedofilii, które go spotkało ze strony dorosłego, to ksiądz akceptuje przeniesienie winy z dorosłego na dziecko?
Niestety, nie przemyslał swojej wypowiedzi i tak może to być odebrane.

A początkiem było jedno źle wypowiedziane zdanie przez ważnego w hierarchii biskupa, potem "naprawione", a następnie powtórzone w innej formie. Teraz niektórzy próbując bronic biskupa (którego utożsamiają z Kościołem) pogarszają tylko problem.

Pt lis 08, 2013 10:13

No proszę, nie minęło dużo a czasu, a także na czele tej, "pedofilskiej" nagonki na Kościół stanęły PIS, polskojęzyczne media pisowskie (np "Do Rzeczy"), a także pisowscy fanatycy (jak Johnny99).

Czy należy się temu dziwić? Nie, tego właśnie należało się spodziewać. W końcu PIS, obok TR jest de facto największym wrogiem Kościoła w Polsce :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt lis 08, 2013 10:32

xbart napisał(a):
Teoretykiem pedofilii nie można go nazwać, bo przedstawił takie przypadki jako absolutny wyjątek w przeciwieństwie do abpa Michalika

Z tego co czytałem nie wynika ani że przedstawił jako absolutny wyjątek ani -jako ogólną prawidłowość, Po prostu przedstawił i zrobił to w jakims celu oraz w określonym czasie. Ta wypowiedź wpisuje się w ciag zdarzeń. Jak by nie patrzeć na tę wypowiedź, nie da się zaprzeczyć, ze próbował szukać uzasadnień oraz przypisać przynajmniej część winy dziecku.

G.C. Lichtenberg

Pt lis 08, 2013 17:08
Moderator

Askadtowiesz napisał(a):
Ta wypowiedź wpisuje się w ciag zdarzeń.

Ale jaki ciąg zdarzeń? Samobójczy atak?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lis 08, 2013 17:32
Szybka reakcja kurii - ks. Bochyński zawieszony i pozbawiony funkcji rektora kościoła akademickiego, oraz misji kanonicznej do nauczania religii..
Duchowni zaczynają myśleć i dobrze, lepiej późno niż wcale.

Pt lis 08, 2013 17:38

Soul33 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Ta wypowiedź wpisuje się w ciag zdarzeń.

Ale jaki ciąg zdarzeń? Samobójczy atak?
Z boku wygląda to na autodestrukcję ale oni nie zdają sobie z tego sprawy. Dziś z kolei bp Dec mówił o ataku na Kościół.

G.C. Lichtenberg

So lis 09, 2013 17:05
Projektant mody też zaatakował Kościół, bo "oszukał" proboszcza zezwalającego na pokazy w świątyni.
Duchowny robi z kościoła wybieg, a później naiwnie usiłuje się tłumaczyć.

N lis 10, 2013 9:04

mareta napisał(a):
Czyli problem tkwi w doktrynach? bo nie rozumiem :?:

Czego?

askadtowiesz napisał(a):
Zastanów sie czy i Tobie się ten totalny metlik nie udzielił. Myślisz, ze bronisz Koscioła, a faktycznie bronisz pedofili. Obecny papież, jak i poprzedni, sformułował zasadę "zero toleracji", wiec nie 50%, nie 5 % ani nawe 1%, ale równe zero. Nie ma więc zadnych usprawiedliwień.

O co ci chodzi z tymi usprawiedliwieniami? Powtarzasz jak mantra: usprawiedliwianie, usprawiedliwianie. Jakie usprawiedliwianie?

Cytuj:
Gdyby nawet zdarzył sie taki wyjątkowy przypadek, ze dziecko prowokuje, to psim obowiązkiem dorosłego, a szczególnie ksiedza, jest odwiedzenie go od takiego zamiaru, a nie korzystanie z okazji. A któż jak nie Kosciół zaleca wstrzemieźliwość nawet w małzeństwie?!

No i co ja niby innego napisałem?

Cytuj:
Edukacja jest konieczna, oczywiście dostosowana do wieku dziecka.

To dogmat?

Cytuj:
Czasy, gdy "te sprawy" przemilczano, mamy juz za sobą.

No to należy do nich wrócić.

Cytuj:
Kładzie się tam nacisk własnie na odpowiedzialność i na miłosc,a nie -jak pewnie sądzisz- na techniki seksualne.

Tego nie można nauczyć w szkole - w szkole nie można porządnie nauczyć nawet języka obcego, a co dopiero "odpowiedzialności", nie mówiąc już o "miłości" (!!). To czysty absurd - tak głupi, że aż ciężko uwierzyć, iż ktokolwiek bierze to na poważnie. Szkoła może w tym zakresie wyrządzić jedynie szkody. Nie dotyczy to zresztą tylko edukacji "seksualnej".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 10, 2013 10:14

pilaster napisał(a):
No proszę, nie minęło dużo a czasu, a także na czele tej, "pedofilskiej" nagonki na Kościół stanęły PIS, polskojęzyczne media pisowskie (np "Do Rzeczy"), a także pisowscy fanatycy (jak Johnny99).

Czy należy się temu dziwić? Nie, tego właśnie należało się spodziewać. W końcu PIS, obok TR jest de facto największym wrogiem Kościoła w Polsce :(

Jak zwykle - ani słowa nie było w tym wątku o PiS, dopóki nie przylazł fanatyk PO. Obsesja totalna.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 10, 2013 12:41

Johnny99 napisał(a):
Tego nie można nauczyć w szkole - w szkole nie można porządnie nauczyć nawet języka obcego, a co dopiero "odpowiedzialności", nie mówiąc już o "miłości" (!!). To czysty absurd - tak głupi, że aż ciężko uwierzyć, iż ktokolwiek bierze to na poważnie. Szkoła może w tym zakresie wyrządzić jedynie szkody. Nie dotyczy to zresztą tylko edukacji "seksualnej".

Przy tym poziomie argumentacji to komentarz sobie daruję.

G.C. Lichtenberg

Pn lis 11, 2013 20:46

Szkolne lekcje "miłości i odpowiedzialności" - jak to dla ciebie brzmi? Szkoła jest od uczenia matematyki czy fizyki (bo już z "lekcjami polskiego" jest spory problem, co wie każdy, kto czytał Ferdydurke). Zresztą, mniejsza z tym, wątek nie o tym.

Pn lis 11, 2013 21:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 169  Następna strona