Co Kościół może czerpać z Odnowy w Duchu Świętym?
Autor |
Wiadomość |
gacjan
|
 Re: Co Kościół może czerpać z Odnowy w Duchu Świętym?
daleki jestem od tropiciela masonów i ogólnie od FSSPX w ogóle bardzo daleki, nie uważam nowego rytu i Komunii Św. na stojąco za największe zło, które trawi Kościół, ale...
1) Powstanie listopadowe było zrywem tak głupim i tak źle przygotowanym, że nikt rozsądny poprzeć go nie mógł. Polska wtedy cieszyła się dużą swobodą (w unii personalnej z caratem, który u nas testował co się stanie, jak poluzuje nieco), a spisek podchorążych był w zasadzie wymierzony w generałów (fakt, zabito ich czterech już w pierwszy dzień powstania). Potem się to wymknęło spod kontroli. Niestety jesteśmy społeczeństwem kochającym się w bezsensownych zrywach i tak to wygląda.
2) Nie jestem zwolennikiem Odnowy w Duchu Świętym i zasadniczo nie podoba mi się protenstantyzacja Kościoła. Zasadniczo uważam, że takie ruchy jak Odnowa, czy Neokatechumenat należy wziąć pod lupę. Ale jako posłuszny syn Kościoła nie kłócę się z tymi, którzy je uznali w Kościele. Sam jednak trzymam się z dala.
3) Tradycjonaliści mogliby wreszcie zrozumieć, że to co dzieje się teraz też jest elementem tradycji, dogmaty się nie zmieniają natomiast pewne poglądy ewoluują z czasem - poza tymi zasadniczymi.
|
Pt cze 22, 2012 12:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gacjan napisał(a): Nie jestem zwolennikiem Odnowy w Duchu Świętym i zasadniczo nie podoba mi się protenstantyzacja Kościoła.... Kłóćcie się o co chcecie: o postawy, o muzykę, o język, o modlitwy ale nie wciągajcie w to protestantów. Co mają do tego protestanci?
|
Pt cze 22, 2012 13:07 |
|
 |
Ofir
|
gacjan napisał(a): Nie jestem zwolennikiem Odnowy w Duchu Świętym i zasadniczo nie podoba mi się protenstantyzacja Kościoła. Gdyby nie "protestantyzacja" Kościoła to byś nawet Biblii w domu nie mógł posiadać nie mówiąc już o jej tłumaczeniu na znany Ci język, co pewnie nie przeszkadzałoby Ci być nadal posłusznym synem Kościoła... ale nie wiedziałbyś jak stać się posłusznym Synem Boga bo po dziś dzień by Ci mówili, że Boże Synostwo możesz sobie kupić u nich w ramach odpustu! Powinniście Katolicy ucznić Lutra świętym bo więcej zrobił dla waszego wyznania niż niejeden Papież 
|
Pt cze 22, 2012 13:30 |
|
|
|
 |
gacjan
|
@ Kozioł Odnowa jest akurat ruchem wywodzącym się z protestantyzmu. @ Orin I tak by doszli do tego. Można było nie odłączać się od Kościoła, ale reformować od wewnątrz, jak św. Franciszek, czy św. Ignacy Loyola. Odejście nigdy nie jest dobre - posłuszeństwo tu powinno być najważniejsze.
Przy czym ja osobiście do protestantów nic nie mam, co nie zmienia faktu, że w ich doktrynie jest fundamentalny błąd.
|
Pt cze 22, 2012 13:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gacjan napisał(a): @ Kozioł Odnowa jest akurat ruchem wywodzącym się z protestantyzmu. W żadnym wypadku! Co ma z protestantyzmu? Jakie dogmaty, jakie nauczanie?
|
Pt cze 22, 2012 14:25 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Ofir napisał(a): Powinniście Katolicy ucznić Lutra świętym bo więcej zrobił dla waszego wyznania niż niejeden Papież  Gdybyście do nas wrócili, pewnie już dawno by nim był. Na razie wciąż jest symbolem rozłamu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 22, 2012 14:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gacjan napisał(a): Przy czym ja osobiście do protestantów nic nie mam, co nie zmienia faktu, że w ich doktrynie jest fundamentalny błąd. Albo wrzucasz wszystko do jednego worka pod "zdaje mi się" albo fundamentalnym błędem jest nieuznanie zwierzchnictwa biskupa Rzymu. Jeżeli katolicy i znacząca część luteran ( ŚFL), a za luteranami znacząca część metodystów ( ŚRM) podpisali Wspólną Deklarację o Usprawiedliwieniu, to w sprawach fundamentalnych (w zbawieniu) się zgadzamy.
|
Pt cze 22, 2012 14:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ofir napisał(a): Powinniście Katolicy ucznić Lutra świętym bo więcej zrobił dla waszego wyznania niż niejeden Papież  Gdybyście do nas wrócili, pewnie już dawno by nim był. Na razie wciąż jest symbolem rozłamu. Symbolem rozłamu jest KK zrywając więzy z kościołami prawosławnymi. Prawosławni nazywają to Wielką Schizmą. A słowo "protestant" pochodzi z protestu przeciwko chęci narzucenia siłą wyznania katolickiego. Jest świadectwem siłowych rozwiązań KK.
|
Pt cze 22, 2012 14:40 |
|
 |
Tomek44
|
W sumie Endek ma racje w tym, że tylko jedna religia jest prawdziwa. Takie pytanko do Endeka: w 1984r. w Asyżu odbyło sie spotkanie modlitewne prawie wszystkich religii świata. Katolicyzm reprezentował Jan Paweł II, który m. in. całował Świętą Księgę Islamu: Koran. Która z tych religii cieszy się uznaniem Boga?
|
Pt cze 22, 2012 16:19 |
|
 |
Endek
|
Tomek44 napisał(a): Która z tych religii cieszy się uznaniem Boga? Dlaczego masz wątpliwości?
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pt cze 22, 2012 16:34 |
|
 |
Tomek44
|
Bo zgodnie z Biblią: 2 Kor. 6: 14-16 Bw: Cytuj: Nie chodźcie w obcym jarzmie z niewiernymi; bo co ma wspólnego sprawiedliwość z nieprawością albo jakaż społeczność między światłością a ciemnością? (15) Albo jaka zgoda między Chrystusem a Belialem, albo co za dział ma wierzący z niewierzącym? (16) Jakiż układ między świątynią Bożą a bałwanami? Myśmy bowiem świątynią Boga żywego, jak powiedział Bóg: Zamieszkam w nich i będę się przechadzał pośród nich, I będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim. Innymi słowy ani Chrystus, ani apostołowie NIGDY nie organizowali by żadnych wspólnych spotkań z "synagogami szatana" jak to pięknie ująłeś, ani też nie pocałowaliby żadnej "świętej księgi" będącej fundamentem takowej "synagogi".
|
Pt cze 22, 2012 16:40 |
|
 |
Endek
|
Johnny99 napisał(a): Ofir napisał(a): Powinniście Katolicy ucznić Lutra świętym bo więcej zrobił dla waszego wyznania niż niejeden Papież  Gdybyście do nas wrócili, pewnie już dawno by nim był. Na razie wciąż jest symbolem rozłamu. Luter nigdy nie będzie świętym Kościoła. Kościół uszanował jego wolę zerwania z Nim i tak już pozostanie na wieki.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pt cze 22, 2012 17:02 |
|
 |
Endek
|
Tomek44 napisał(a): Innymi słowy ani Chrystus, ani apostołowie NIGDY nie organizowali by żadnych wspólnych spotkań z "synagogami szatana" jak to pięknie ująłeś, ani też nie pocałowaliby żadnej "świętej księgi" będącej fundamentem takowej "synagogi". Kościół Katolicki takim procederem nierządu liturgicznego się brzydzi.
|
Pt cze 22, 2012 17:37 |
|
 |
WIST
|
EndekuWiem, że się nie rozerwiesz, ale ja też czekam na odpowiedz. Szkoda że moje na temat zostalo pominięte, na rzecz rozwijającego się off topa. nirsPomieszanie z poplątaniem jakie panuje w sferze wiary i religijności sprawia, że aby być choć trochę zrozumiałym muszę wprowadzać pewne pojęcia i rozróżnienia. Wiara jest oczywicie jedna. Z definicji powinna być żywa, tzn faktycznie idę na Mszę z własnej woli, rozumiejąc znaczenie liturgii słowa oraz liturgii Eucharystycznej, oraz inne. Wiara świadoma to dla mnie też pewna wiedza co właściwie w danym momencie świętujemy, po co pościmy, że nasze czyny wypływają z miłości do Boga i drugiego człowieka, a nie musu i to nie tylko wiara ale też nasza wewnętrzna postawa. Nie dokonuje jednak rozróżnienia na wiarę żywą i nieżywą. Przeciwieństwem jest przyzwyczajenie, przymus, nacisk społeczny, który faktycznie jest martwą wiarą. A zatem żywa wiara, to pojęcie wprowadzone, aby podkreślić że są ludzie którzy własnie taką wiarą żyją. Trzeba oczywiście być ostrożnym, bo nie przynależność do wspólnoty to nie wyznacznik. To opcja. Podobnie to czy w tygodniu ucześszczamy na Mszę. Natomiast ta wspolnota i ta Msza w ciągu tygodnia to coś ponad minimum wymagań. Jeśli ktoś znajduje siły i chęci, bez zewnętrznego przynaglania, to znaczy że ta wiara jest - słabsza, lub silniejsza ale jest. gacjan napisał(a): Powstanie listopadowe było zrywem tak głupim i tak źle przygotowanym, że nikt rozsądny poprzeć go nie mógł. Polska wtedy cieszyła się dużą swobodą (w unii personalnej z caratem, który u nas testował co się stanie, jak poluzuje nieco), a spisek podchorążych był w zasadzie wymierzony w generałów (fakt, zabito ich czterech już w pierwszy dzień powstania). Potem się to wymknęło spod kontroli. Niestety jesteśmy społeczeństwem kochającym się w bezsensownych zrywach i tak to wygląda. Nasza dyskusja, staje się dyskusją o historii. Zdania mogą być różne, ale gdyby Twoje pierwsze zdanie było prawdziwe owo powstanie nie trwaloby około roku... Pomyśl nad tym. To że zabito kilku generałów, nie oznacza że podchorążowie mieli taki cel. Nie jest tajemnicą, że największym problemem dla spiskowców było nakłonienie kogokolwiek z wyższych oficerów, w tym generałów to przejęcia władzy nad powstaniem. Sam Chłopicki zrobił to niechętnie. Ci, którzy jednak odmówili potraktowani zostali jako zdrajcy, nieraz próbujący uciekać w chwili gdy zostali zatrzymani przez spiskowców. Nie oceniaj też sytuacji przez pryzmat tego co Ci się dziś wydaje. Natomiast co do tak powszechnego przekonania że Polak wszystk co robi, robi bez sennsu, to za długo by o tym pisać, a i nie o tym dyskusja. Napewno lubimy się wymądrzać i narzekać jacy to tragiczni jesteśmy. Fajnie czasem docenić sukcesy, o ile nasza ponura wizja przeszłości takowe w ogóle dopuszcza. Ofir napisał(a): Gdyby nie "protestantyzacja" Kościoła to byś nawet Biblii w domu nie mógł posiadać nie mówiąc już o jej tłumaczeniu na znany Ci język, co pewnie nie przeszkadzałoby Ci być nadal posłusznym synem Kościoła... ale nie wiedziałbyś jak stać się posłusznym Synem Boga bo po dziś dzień by Ci mówili, że Boże Synostwo możesz sobie kupić u nich w ramach odpustu! Posiadanie Biblii w domu nie jest żadną łaską, ani samo w sobie nie jest wartością. Dobrze że każdy może czytać Pismo święte, ale to wymaga czegoś wicej niż sama umiejętność czytania. Bez zrozumienia tego, obraz będzie fałszywy. Zresztą z czym tu dyskutować - ktoś coś rzucił o protestantyzacji, a nie o Protestantach a przewraźliwienie już muszą bronić. Pisano o czym innym, a bronisz czego innego. I standardowo, jedni są dobrzy, a drudzy źli i powinni dziękować że nie są zacofani. Taka wizja rzeczywistości to zwykła propaganda. Pomyśl nad tym zanim znów jej użyjesz.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt cze 22, 2012 17:47 |
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): Dowiem się wreszcie co jest złego w tej Odnowie konkretnie? Największym złem jest zastępowanie katolickich zwyczajów, modlitw, pieśni i Mszy Świętej pod dyktando takich grup, gdzie bardzo jest widoczny niezdrowy nawrót do starożytności. Zostało to potępione encykliką Mediator Dei Piusa XII. http://www.traditia.fora.pl/nowa-wiosna ... ym,93.html
|
Pt cze 22, 2012 18:02 |
|
|
|