Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
 Nie ufam księżom. 
Autor Wiadomość

Post Nie ufam księżom
profos20 napisał(a):
(...)Wiesz również, a może i nie wiesz. Jak wygląda życie w małym miasteczku gdzie wszyscy się znają, lub na wsi. To nie Warszawa, Poznań, Trójmiasto...to zamknięte środowisko. jeżeli mają pecha i dostaną proboszcza cwaniaka to są umoczeni. Biskup ma to w nosie! Po pierwsze uważa się za kogoś lepszego od reszty, po drugie patrzy głównie na wpływy do kurialnej kasy. Im większe tym lepiej, a małomiasteczkowych krzykaczy można uciszyć. Korporacja zwana "Kościołem Instytucjonalnym" ma wiele możliwości by przeciętny Kowalski zamknął dziób i stał się posłuszny. Od postraszenia "ogniem piekielnym" po środowiskowy ostracyzm.Jako człowiek jesteś istotą gromadną. Chyba nie chciałabyś by nikt ci nie podawał ręki lub spluwał na ziemię na twój widok. Proboszcz w takim małym miasteczku jest w stanie ci to uczynić.

Tak, to prawda: proboszcz w małym miasteczku, czy wiosce może wiele uczynić.
Również wiele złego - jeżeli dba tylko o swoja pychę.
Mój problem dotyczy spostrzegawczości - uwagi przekazywałam proboszczowi. Np. niedawno zachęcał wiernych do uczestniczenia w pewnej "promocji zdrowia", która tak naprawdę miała na celu sprzedaż drogich a wątpliwej jakości urzadzeń paramedycznych. Ale autorytet proboszcza może jakichś naiwnych zachęcić do ryzykownej transakcji.

Jednak ostatnio, gdy mnie zobaczył - potraktował mnie grubiańsko wyśmiewając mnie. Stwierdził. że w kurii też nic nie załatwię bo on i tak ma zawsze poparcie (biskup - kolega z lat szkolnych proboszcza).
Tę kuriozalna przemowę do mnie wykonał w obecności osób postronnych. Gdyby był osobą świecką możnaby o nim powiedzieć "cham". Ale to kapłan ... A pracownicy proboszcza podchwytują ten sposób bycia. Cóż, "jaki pan taki kram".
Ogólnie to smutne ale ludzie widzą co się dzieje w parafii. Niektórzy będą wyśmiewać się ze mnie ale niektórzy będą mówić źle nie tylko o proboszczu ale i o Kościele.
Mnie pozostaje modlitwa, choć przyznam, że być traktowanym jak parias to trudny los :oops:

Cz lis 19, 2009 11:53

Hmmm - a o księdzu nie można powiedzieć, że zachował się po chamsku? A niby dlaczego?

Cz lis 19, 2009 11:58
zbanowany na stałe

Hmmm - a o księdzu nie można powiedzieć, że zachował się po chamsku? A niby dlaczego?

W Warszawie pewnie można, ale w małej miejscowości jest to niedopuszczalne ze wzgledu na własne zdrowie tak fizyczne jak i psychiczne :D
Na wsi czy nawet w miasteczku średniej wielkości taki proboszcz żyje w dobrej komitywie z Burmistrzem (Prezydentem), Rada Miejska (Gminna, Wiejska), komendantem Policji, straży pożarnej i wszelkimi prezesami firm dających prace miejscowym. Moge cię zapewnić (wiem to z doświadczenia ), że taki dobrze "ulokowany" proboszcz może ci załatwić pracę lub całkiem odwrotnie - pozbawić cie jej. Nie mówiąc już o tym, ze miejscowe sprzedawczynie cebuli i marchewki (zwane dawniej przekupkami) zlinczuja cię psychicznie.
"Ksiądz wini Pana, Pan Księdza, a nam prostym zewsząd nędza..."
Rej 500 lat temu dojrzał już te zależności. Dojrzyj jotko i ty :D . Warszawa, mimo ze stolica, pępkiem swiata nie jest :D

Cz lis 19, 2009 13:04
zbanowany na stałe

Zauważyłem "Warszawa", ale nie zauważyłem "Chorzów". Nie bardzo rozumiem bo to dosyc duża odległość. Jednak Chorzów mały nie jest i podobieństwo w tej sprawie do Warszawy jest :-D

Cz lis 19, 2009 13:09

Wiesz - ale mnie chodzi bardziej o określenie faktu w głowie mówiącego, bo wydaje mi się, że tu jest problem.

Zasadniczo z komunikatem, że ktoś zachowuje się po chamsku nie powinno się biegać po całej miejscowości. Niezależnie kim jest. Więc problem odpada.

Najważniejsze nie jest to, co sobie ludzie myślą. Najważniejsze są te bariery, które człowiek sobie sam stawia w głowie. I tego dotyczył mój post.

Cz lis 19, 2009 19:36

Post Re: Nie ufam księżom.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,title, ... omosc.html
Przeczytajcie to, a dowiecie się, czemu nie ufam księżom.

Wt lut 09, 2010 17:32

Ateisto ! Tekst przeczytałem - jest bardzo dosadny . Teraz wiadomo dlaczego nie ufasz księżom i dlaczego ja odszedłem z kościoła - to jest jakaś paranoja .

Wt lut 09, 2010 18:38

księża sa różni.dobrzy, zli, chciwi i tacy co pomagaja, ludzmi sa przeciez, tyle ze ze wzgledu na swoja funkcje powinni swiecic przykladem a nie odstraszac od kosciola.
fakt faktem tez księżom nie ufam.

Cz lut 11, 2010 1:10
Przykład totalnie nierzetelnego artykułu..."w jednej parafii w Chełmie", "pewien proboszcz"..etc.
Tak można pisac o wszystkich "pewien lekarz zgwałcił".... "pewien poseł ukradł"......
Dlaczego Kosciól nie wykresla apostatów - bo księgi parafialne mają rangę dokumentów, a w dokumentach nikt nie kreśli, nie wymazuje.
Pokreślone księgi wieczysta, akta notarialne, PiT są nieważne.
Podobnie w cywilnych dokumentach po śmierci nikt nie wykreśla aktu urodzenia, dopisuje tylko akt zgonu.
PESEL narzeczonych - a w jaki sposób kapłan dokona zgłoszenia, rejstracji ślubu w urzędzie stanu cyilnego, bez szczegółowych danych?
Książa są różni, sama spotkałam takich, którzy pomylili się w swoim wyborze, ale artykuł jest bzdetny, niemetoryczny.

Cz lut 11, 2010 9:02

Podobne historie przewijają się ciągle - rozmawialiśmy już o tym choćby w wątku obok ("Kościół sp z o.o."). Pojawia się jakaś fantastyczna historia w stylu: "inwazja ufo na całym świecie" a jak człowiek zaczyna drążyć to się potem okazuje, że nie na całym świecie a we wsi Koziebobki, nie miliony kosmitów a jeden i nie ufoludek a pijany Józek, który wlazł na drzewo i zleciał z owego drzewa prosto na pijanego Bronka.

PS. Hiperbola zamierzona ;)

Cz lut 11, 2010 10:33

Alus napisał(a):
Przykład totalnie nierzetelnego artykułu..."w jednej parafii w Chełmie", "pewien proboszcz"..etc.

Chyba nie powiesz, że ten artykuł to nieprawda? A z resztą co z tego, że jest tam napisane "pewien ksiądz" czy "w jednej parafii". Wystarczy poczytać sobie "Fakty i mity" - tam co tydzień są nowe informacje o wyczynach księży.
PS. Z pewnością same rzetelne informacje znajdziemy w Radyju Maryja, TV Trwam i Naszym Dzienniku :D

Cz lut 11, 2010 13:13

ateista1993 napisał(a):
Wystarczy poczytać sobie "Fakty i mity" - tam co tydzień są nowe informacje o wyczynach księży

Miałem kilka razy okazję poczytać FiM. Rozumiem, że każda gazeta ma swoją linię i nie jest absolutnie obiektywna, ale stronniczość panująca na łamach FiM jest wręcz odpychająca. Nigdzie indziej nie widziałem takiej ilości półprawd, manipulacji i przekłamań jak w artykułach FiM.
Dla mnie to zwykły szmatławiec, więcej faktów jest w "Super Expresie"...
Ironicznie ale sam powiedziałeś prawdę - Nasz Dziennik jest o wiele rzetelniejszy.

ateista1993 napisał(a):
Chyba nie powiesz, że ten artykuł to nieprawda? A z resztą co z tego, że jest tam napisane "pewien ksiądz" czy "w jednej parafii"

Liczyłem na poważną dyskusję, a tymczasem widzę zabawę w Radio Erewań...

Cz lut 11, 2010 13:22
Kamyk napisał(a):
Dla mnie to zwykły szmatławiec, więcej faktów jest w "Super Expresie"...
Ironicznie ale sam powiedziałeś prawdę - Nasz Dziennik jest o wiele rzetelniejszy...

Kamyk.....chyba nie chcesz robić porównań NdZ (za którym nie przepadam) z FiM.
NDz bywa tendencyjny, zdarzaja się w nim przekłamania, ale nie piszą w nim sfrustrowani, wiarołomni kapłani, mordercy księży i nie finansuje je pani, której kolporterzy odmówiłi dystrybucji satanistycznegi piśmidła "Zły".

Cz lut 11, 2010 13:31

Kamyk napisał(a):
Miałem kilka razy okazję poczytać FiM. Rozumiem, że każda gazeta ma swoją linię i nie jest absolutnie obiektywna, ale stronniczość panująca na łamach FiM jest wręcz odpychająca. Nigdzie indziej nie widziałem takiej ilości półprawd, manipulacji i przekłamań jak w artykułach FiM. Dla mnie to zwykły szmatławiec, więcej faktów jest w "Super Expresie"...

A jakiś dowód na te półprawdy, manipulacje i przekłamania w artykułach FiM? Ale w sumie zdziwiłbym się, gdybyś napisał: "Kocham FiM!" Artykuły FiM są po prostu niewygodne dla kleru. Nic dziwnego, że kiedy idę do sklepu po FiM, to jest ono schowane głęboko pod stertą gazet, a na wierzchu zawsze leży "Fakt" musowo z jakąś gołą panienką.
Kamyk napisał(a):
Ironicznie ale sam powiedziałeś prawdę - Nasz Dziennik jest o wiele rzetelniejszy.

No tak, każdy katolik tak powie... W Naszym Dzienniku piszą artykuły w ten sposób, aby pasowały klerowi. Na pewno nie znajdzie się tam artykuł o jakiejś paradzie gejów, ateistów, a jeśli już będzie, to napiszą: "To jest bardzo złe."

Cz lut 11, 2010 13:54

Alus napisał(a):
ale nie piszą w nim sfrustrowani, wiarołomni kapłani, mordercy księży i nie finansuje je pani, której kolporterzy odmówiłi dystrybucji satanistycznegi piśmidła "Zły".

To w FiM tacy ludzie piszą artykuły?

Cz lut 11, 2010 13:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona