Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 69  Następna strona
 Dramatyczny spadek liczby praktykujących 
Autor Wiadomość
Post Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Jajko napisał(a):
Patriotyzm polega między innymi na tym, by człowiekowi nie wisiało, tylko by się interesował sprawami, które mają istotny wpływ na stan Państwa. Ja się interesuję, Tobie wisi.

Mnie nie wisi :) .....a Ty chciałbyś usilnie postrzegać Państwo jako społeczeństwo totalnie zlaicyzowane.
Ale jak powiada stary kawał..."nie za twojej kadencji synu" :D

Cz kwi 08, 2010 8:46

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Zgadzam się całkowicie z Geonidesem, że podatek kościelny jest nie na rękę Kościołowi kat.

I dlatego właśnie, jak słusznie sam Geonides napisał, funkcjonuje w najlepsze w Niemczech ? :D

Podatek kościelny funkcjonuje najlepsze w Niemczech, pomimo iż nie jest na rękę Kościołowi kat.

Cz kwi 08, 2010 9:03

Czyli Jajko, tak wracając do tematu, jednak uważasz, że zatajenie informacji o którymś tam z kolei spadku liczby wiernych uczęszczających na Msze ma istotny wpływ na stan państwa ? :D

Cytuj:
Podatek kościelny funkcjonuje najlepsze w Niemczech, pomimo iż nie jest na rękę Kościołowi kat

No cóż, widocznie Niemcy jeszcze nie zrzekli się swojej suwerenności na rzecz Watykanu ;) Ale chyba to generalnie dobra wiadomość, że Watykan rządzi jeszcze chyba tylko Polską, nie ? ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 08, 2010 9:05

Johnny99 napisał(a):
Czyli Jajko, tak wracając do tematu, jednak uważasz, że zatajenie informacji o którymś tam z kolei spadku liczby wiernych uczęszczających na Msze ma istotny wpływ na stan państwa ? :D

Bla bla bla, on tylko podawał czym wg niego jest patriotyzm. W odpowiedzi na post @Alus. Klasyczny przykład przypisania komuś czegoś, czego nie powiedział.

Cytuj:
Podatek kościelny funkcjonuje najlepsze w Niemczech, pomimo iż nie jest na rękę Kościołowi kat

Johnny99 napisał(a):
No cóż, widocznie Niemcy jeszcze nie zrzekli się swojej suwerenności na rzecz Watykanu ;) Ale chyba to generalnie dobra wiadomość, że Watykan rządzi jeszcze chyba tylko Polską, nie ? ;)

Johnny mruga oczkiem.
Pamiętaj Johnny, że z formalnego punktu widzenia, ilekroć mowa jest o KRK w Polsce, (czy gdziekolwiek indziej) możesz sobie skrót KRK zastąpić słówkiem Watykan. I nie jest to jakiś mój wymysł czy też paranoja. Na pewno znasz strukturę tej ściśle schierarchizowanej organizacji, od wikarego począwszy a papieżu skończywszy.
A co do zacytowanej, Twojej wypowiedzi to milutko, że poruszana tematyka Cię bawi. Ja skolei mam nadzieję, że zobaczę Twój rozbawiony wyraz twarzy gdy np. wprowadzona zostanie aborcja ze względów społecznych, na życzenie kobiety, do 3 miesiąca ciąży.

Cz kwi 08, 2010 11:19

Alus napisał(a):
Jajko napisał(a):
Patriotyzm polega między innymi na tym, by człowiekowi nie wisiało, tylko by się interesował sprawami, które mają istotny wpływ na stan Państwa. Ja się interesuję, Tobie wisi.

Mnie nie wisi :) .....a Ty chciałbyś usilnie postrzegać Państwo jako społeczeństwo totalnie zlaicyzowane.
Ale jak powiada stary kawał..."nie za twojej kadencji synu" :D

Raz piszesz, że wisi:
Alus napisał(a):
Ja, która nie cierpiałam PZPR, nigdy nie należałam do jej struktur i przysłowiowo "wisiało mi" jaka jest jej kondycja.

raz, że nie wisi (powyżej). Zdecyduj się na coś.

Cz kwi 08, 2010 11:29

Johnny99 napisał(a):

Jak słusznie zauważył Geonides - manipulujesz. Odsetek wiernych odzwierciedla m.in. społeczne poparcie dla Kościoła, który tym poparciem się często podpiera w różnych istotnych dla siebie kwestiach.
Poza tym jest to ciekawa informacja z socjologicznego punktu widzenia. Wg mnie liczba "zwykłych" wiernych będzie stale maleć, natomiast liczba spożywających ciało boga z mniejszym impetem (i tak jest już bardzo mała). Moim zdaniem ta wyższa będzie dążyć do tej niższej, przy czym ta niższa będzie pomalutku się zmniejszać. Ergo, stosunek mniejszej do większej, czyli communicantes do dominicantes, będzie szybko rósł. Niektórzy interpretują to jako przechodzenie ilości w jakość.

Cz kwi 08, 2010 11:38
Nigdy nie wisi mi los mojego kraju, ale wisiał mi totalnie los PZPR.
KRK jest Ci obojętny, może wrogi (jak dla mnie PZPR) - dlatego dziwne to zainteresowanie jego losem.

Cz kwi 08, 2010 11:42

Cytuj:
Klasyczny przykład przypisania komuś czegoś, czego nie powiedział.

Ojoj, coś ty taki spięty ;)

Cytuj:
Pamiętaj Johnny, że z formalnego punktu widzenia, ilekroć mowa jest o KRK w Polsce, (czy gdziekolwiek indziej) możesz sobie skrót KRK zastąpić słówkiem Watykan. I nie jest to jakiś mój wymysł czy też paranoja. Na pewno znasz strukturę tej ściśle schierarchizowanej organizacji, od wikarego począwszy a papieżu skończywszy.

Bardzo dobrze ją znam i wiem doskonale, że żadna ustawa w Polsce nie może przejść, jeśli nie zostanie zatwierdzona przez papieża. A każdy, kto spróbuje w Polsce wprowadzić np. dozwoloną ze względów społecznych aborcję, natychmiast dostaje anonim z Opus Dei. Najpierw - ostrzeżenie.. wszyscy przecież czytaliśmy Dana Browna..

Cytuj:
A co do zacytowanej, Twojej wypowiedzi to milutko, że poruszana tematyka Cię bawi. Ja skolei mam nadzieję, że zobaczę Twój rozbawiony wyraz twarzy gdy np. wprowadzona zostanie aborcja ze względów społecznych, na życzenie kobiety, do 3 miesiąca ciąży.

Widzę zasadniczą różnicę między fobiami ateistów dotyczącymi zawyżania liczby wiernych w Kościele, a kwestią zabijania niewinnych dzieci. Poważną różnicę. A to, że niektórzy ateiści jej nie widzą dowodzi jedynie tego, jak straszliwie są upośledzeni.

Cytuj:
Odsetek wiernych odzwierciedla m.in. społeczne poparcie dla Kościoła, który tym poparciem się często podpiera w różnych istotnych dla siebie kwestiach.

No ale masz jakieś przykłady tego podpierania się ? Jajko, pomyślże - skoro hierarchia nie zdaje sobie sprawy z tego, że "deklaracja" nie zawsze równa się "poparcie" ( tak jak "głos" nie zawsze równa się "poparcie" ), to dlaczego ciągle w kazaniach słyszymy łajania "nie chodzicie do kościoła", "nie spowiadacie się", "stosujecie antykoncepcje", "nie bronicie kościoła przed atakami" itp. ? Przecież "społeczne poparcie" nie jest jakąś "wartością bezwzględną". Jeżeli ktoś np. nie zgadza się z poglądami Kościoła co do aborcji, a jednocześnie chętnie chrzci dziecko dając na ofiarę "bo to fajna tradycja", to w pewnym sensie Kościół zarówno popiera, jak i nie popiera. To przecież nie Kościół jest winien temu, że ludzie są w ten sposób rozdwojeni ( no, owszem, jest winien pod wieloma względami, ale o co innego chodzi ). Gdybyś takiego kogoś zapytał: "skoro nie zgadzasz się z Kościołem w tym i tym, to po co chrzcisz dziecko ?" w ogóle by nie zrozumiał pytania. Sam fakt, że ludzie zgadzają się utrzymywać Kościół finansowo sprawia, iż ten trzyma się na pozycji pozwalającej mieć wpływ na życie społeczno-polityczne kraju. 70% Polaków popiera karę śmierci i nieomal tyle samo Unię Europejską, która ma prawdziwą obsesję na punkcie likwidacji kary śmierci. I co, Jajko ? Zwolennikom kary śmierci po prostu nudzi się już ciągłe powoływanie się na "ładne liczby", bo i tak nie przynosi to żadnego skutku, a ludzie i tak głosują na tych, którzy kary śmierci przywrócić nie mają zamiaru. Tak samo, ludzie będą psioczyć na "nieżyciowe" nauki Kościoła, ale dzieci do chrztu będą dalej nosić, nowe kościoły będą dalej finansować, do spowiedzi dalej będą kolejki, śluby kościelne dalej wszystkie dziewczyny będą chciały mieć, i na tysiące innych sposobów dalej będzie społeczeństwo Kościół popierać. Wyobraź sobie, jak zachowywałby się Tusk, gdyby 89% Polaków deklarowało dla niego poparcie - nawet jeśli tylko 20% zgadzałoby się z nim we wszystkim, a tylko 50% należało do partii. Możesz sobie, Jajko, rozpaczać nad swoimi procentami i Aferą Zliczaniową, ale poza tym jest jeszcze realny świat..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 08, 2010 12:11

Johnny99 napisał(a):
Bardzo dobrze ją znam i wiem doskonale, że żadna ustawa w Polsce nie może przejść, jeśli nie zostanie zatwierdzona przez papieża. A każdy, kto spróbuje w Polsce wprowadzić np. dozwoloną ze względów społecznych aborcję, natychmiast dostaje anonim z Opus Dei. Najpierw - ostrzeżenie.. wszyscy przecież czytaliśmy Dana Browna..

Johnny starasz się sprowadzać to wszystko do absurdu, pozwól proszę, że naświetlę Ci ten stan formalny. Nie będę tutaj sypał paragrafami prawa kanonicznego bo go nie znam. Każdy kapłan katolicki podlega władzy kanonicznej. Zwierzchnikiem KRK jest papież. To papież mianuje biskupów. To papież mianuje nuncujsza apostolskiego. To papież może wydać jakiekolwiek polecenie, które poprzez nuncujsza, potem biskupa aż do samego dołu drabiny hierarchii wykonać będzie musiał prosty wikary.

Czyli generalnie polskim obywatelem (księdzem) może sterować głowa (papież) obcego państwa (Watykan) a ten sterowany człowieczek (znowu ksiądz) nie jest nawet obywatelem Watykanu. Teraz można się ogólnie zastanawiać w czyim interesie będzie działał sterujący (papież) poprzez swoich podwładnych (biskupi, księża)?. Może myślisz że w Twoim (obywatel obcego państwa innego niż Watykan)? Albo państwa którego jesteś obywatelem (Chyba Polska ale mogę się mylić...)?

Johnny99 napisał(a):
Widzę zasadniczą różnicę między fobiami ateistów dotyczącymi zawyżania liczby wiernych w Kościele, a kwestią zabijania niewinnych dzieci. Poważną różnicę. A to, że niektórzy ateiści jej nie widzą dowodzi jedynie tego, jak straszliwie są upośledzeni.

Mógłbyś może to swoje widzenie jakoś rozwinąć? Może nawet w osobnym wątku

Cz kwi 08, 2010 13:20

Cytuj:
Czyli generalnie polskim obywatelem (księdzem) może sterować głowa (papież) obcego państwa (Watykan) a ten sterowany człowieczek (znowu ksiądz) nie jest nawet obywatelem Watykanu. Teraz można się ogólnie zastanawiać w czyim interesie będzie działał sterujący (papież) poprzez swoich podwładnych (biskupi, księża)?. Może myślisz że w Twoim (obywatel obcego państwa innego niż Watykan)? Albo państwa którego jesteś obywatelem (Chyba Polska ale mogę się mylić...)?

Przepraszam Cię, Geonides, ale ukrywana przez wieki prawda, którą tu mnie uświadomiłeś, wprawiła mnie w takie osłupienie i szok, że po prostu nie mogę się pozbierać. Musisz mi dać trochę czasu na ochłonięcie, a potem może przejdziemy do tematu wyprzedawania majątku narodowego przez Żydów działających w interesie Izraela ? :)

Cytuj:
Mógłbyś może to swoje widzenie jakoś rozwinąć? Może nawet w osobnym wątku

Przykro mi, ale nie sądzę, by miało to jakiś sens.

Cz kwi 08, 2010 14:14
Masz calkowita racje Geonides. Ten problem "ile dywizji ma papiez" spedzal sen z oczu juz wielu glowom panstw. I jakos jeszcze nikt tego nie rozwiazal.

Ale ty na pewno wiesz, jakie to rozkazy wydal ostatnio (albo i nie ostatnio) papiez swoim wikarym i w jakim procencie zostaly one zrealizowane? No i konkretne szkody dla panstwa polskiego i obywateli tez by sie przydaly.

Cz kwi 08, 2010 14:27

Alus napisał(a):
Nigdy nie wisi mi los mojego kraju, ale wisiał mi totalnie los PZPR.
KRK jest Ci obojętny, może wrogi (jak dla mnie PZPR) - dlatego dziwne to zainteresowanie jego losem.

A widzisz, wielu osobom którym los kraju jest nieobojętny, los takich organizacji jak PZPR czy KRK jest równie nieobojętny, bo one bardzo silnie wpływają/ły na los kraju. Los obojga (kraju i organizacji) jest związany ze sobą - najczęściej w proporcji odwrotnej.

Cz kwi 08, 2010 17:03

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Odsetek wiernych odzwierciedla m.in. społeczne poparcie dla Kościoła, który tym poparciem się często podpiera w różnych istotnych dla siebie kwestiach.

No ale masz jakieś przykłady tego podpierania się ?

Jasne. Oto słowo Glempa:

Przepis, który nie pozwala państwu wspomóc budowy świątyni Opatrzności Bożej, jest dziwny. Budżet państwa składa się m.in. ze środków wypracowanych przez obywateli, którzy w ponad 90 procentach są katolikami.

Gdyby to wypowiedział wikary w Koziej Wólce, to spoko, ale gdy takie słowa padają z ust szefa polskiego Kościoła, to to znaczy coś więcej. Nie jeden decydent zastanowi się czy może by jednak nie przeznaczyć odrobiny kasy podatnika na Mauzoleum Glempa.

Podobnych przykładów jest wiele, choć coraz mnie w ostatnich czasach - tak jakby księża się zreflektowali, że to bzdury (o tym rzekomo katolickim kraju, gdzie katolików jest ponad 90%).

Johnny99 napisał(a):
Możesz sobie, Jajko, rozpaczać nad swoimi procentami i Aferą Zliczaniową, ale poza tym jest jeszcze realny świat..

Zaraz rozpaczać. Ja tylko chciałbym, żeby PRAWDA była jawna i żeby nie szermować kłamstwem. Nic więcej.

Cz kwi 08, 2010 17:13

Dziś ogłoszenie wyników!!! Ciekawe, że w tym roku robią to tak dramatycznie? Jak u Hitchcoka niemal.
http://www.iskk.pl/index.php?option=com ... &Itemid=18

Ciekaw jestem wyników. Stawiam, że odsetek dominicantes spadł, a communicantes nieznacznie wzrósł.

Cz kwi 15, 2010 7:27

Eeee, przenieśli konferencję na po żałobie.. A szkoda. Ciekawe jak się ma ta konferencja do żałoby?? W jakiś sposób ją narusza ogłoszenie danych statystyznych???

Cz kwi 15, 2010 12:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 69  Następna strona