Autor |
Wiadomość |
hubris
|
 Re: Niewolnictwo
medieval_man napisał(a): Cóż za bezsensowni ignoranci na tym forum się zdarzają. Spróbuj raz w życiu sięgnąć po jakieś opracowania (poza komunistycznymi czy ateistycznymi broszurkami) i zapoznać się z tym, czym była Inkwizycja, czym było "sprzedawanie odpustów", o co chodziło w krucjatach.
Tak, bezsensowni ingoranci się zdarzają... Przecież jest oczywiste dla każdego kto ma jakieś pojęcie o historii, że inicjatywy takie jak Inkwizycja, sprzedawanie odpustów były kierowane przez Kościół. Krucjaty były wspierane przez Kościół. W tym momencie Twój bzdurny komentarz "Kościół zawsze potępiał grzech" nie ma sensu, gdyż powyższe przykłady pokazują, że jest dokładnie odwrotnie.
|
So paź 21, 2017 13:05 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
hubris napisał(a): Ty akurat historii nie rozumiesz, przecież to oczywiste... Tako rzekł autorytatywnie prófesur z Wyższej Szkoły Głupoty, który mnie egzaminował osobiście 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So paź 21, 2017 13:08 |
|
 |
hubris
|
Małgosiaa napisał(a): hubris napisał(a): Ty akurat historii nie rozumiesz, przecież to oczywiste... Tako rzekł autorytatywnie prófesur z Wyższej Szkoły Głupoty, który mnie egzaminował osobiście  Widzę, że jedyne co potrafiłaś napisać to zaczepki na granicy trollowania, to po katolicku z pewnością Medieval man napisał - "Kościół zawsze potępiał grzech" To jest totalna bzdura - chociażby sprzedaż odpustów jest totalnym zaprzeczeniem a zarazem potwierdzeniem, że Kościół grzeszył.
|
So paź 21, 2017 13:17 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
hubris napisał(a): medieval_man napisał(a): Cóż za bezsensowni ignoranci na tym forum się zdarzają. Spróbuj raz w życiu sięgnąć po jakieś opracowania (poza komunistycznymi czy ateistycznymi broszurkami) i zapoznać się z tym, czym była Inkwizycja, czym było "sprzedawanie odpustów", o co chodziło w krucjatach.
Tak, bezsensowni ingoranci się zdarzają... Przecież jest oczywiste dla każdego kto ma jakieś pojęcie o historii, że inicjatywy takie jak Inkwizycja, sprzedawanie odpustów były kierowane przez Kościół. Krucjaty były wspierane przez Kościół. W tym momencie Twój bzdurny komentarz "Kościół zawsze potępiał grzech" nie ma sensu, gdyż powyższe przykłady pokazują, że jest dokładnie odwrotnie. To wskaż teraz, co było twoim zdaniem (nie na podstawie durnych broszurek, ale opracowań historycznych) złego w inkwizycji, udzielaniu odpuszczenia kar czyśćcowych w zamian za wsparcie jakiegoś dzieła, czy krucjatach?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So paź 21, 2017 13:18 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
hubris napisał(a): Małgosiaa napisał(a): hubris napisał(a): Ty akurat historii nie rozumiesz, przecież to oczywiste... Tako rzekł autorytatywnie prófesur z Wyższej Szkoły Głupoty, który mnie egzaminował osobiście  Widzę, że jedyne co potrafiłaś napisać to zaczepki na granicy trollowania, to po katolicku z pewnością Medieval man napisał - "Kościół zawsze potępiał grzech" To jest totalna bzdura - chociażby sprzedaż odpustów jest totalnym zaprzeczeniem a zarazem potwierdzeniem, że Kościół grzeszył. Znowu bzdura. Kościół zawsze potępiał grzech. Możliwość odpuszczania kar za grzechy w zamian za wsparcie (nawet finansowe) pobożnych dzieł nie była żadnym grzechem. Grzechem mogło być na przykład zmuszanie ludzi do płacenia. I to zawsze było złem i było potępiane.
|
So paź 21, 2017 13:20 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Przypomnij mi proszę, kiedy Kościół potępił działania Kolumba, takie jak - żeby było na temat - wprowadzenie okrutnych form niewolnictwa?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So paź 21, 2017 13:22 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Śmieszne jest, że kiedy takim ludziom jak hubris brakuje argumentów na zło w Kościele to zawsze pojawia się trójca: - inkwizycja (która była postępową metodą dochodzenia prawdy w postępowaniu śledczym) - odpusty (w których finansowanie zbożnych dzieł było tylko zastępczą formą dla innych form pobożności jak pielgrzymki, czy pokuty i posty) - krucjaty (które były zwykłymi wojnami mającymi na celu ochronę chrześcijan w Ziemi świętej)
|
So paź 21, 2017 13:24 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
JedenPost napisał(a): Przypomnij mi proszę, kiedy Kościół potępił działania Kolumba, takie jak - żeby było na temat - wprowadzenie okrutnych form niewolnictwa? Jeśli to do mnie, proszę: Cytuj: Od 1493 papieże Aleksander VI, Hadrian VI i Juliusz II wydali liczne bulle, przez które nadali prawo do nowych ziem, zalecili ewangelizowanie tubylców, zabraniając niewolnictwa wiki - Ewangelizacja Ameryki Kiedy to odkryto Amerykę? Poza tym: Cytuj: w r. 1462 Pius II protestował przeciwko zdobywcom amerykańskim, określając niewolnictwo jako "wielką zbrodnię" (magnum scelus); podobe stanowisko zajął Leon X. W r. 1537 Paweł III zakazywał zniewalania Indian. Urban VIII w bulli z 22.04.1639 surowo zakazywał uprawiania jakiegokolwiek niewolnictwa wśród Indian z Paragwaju, Brazylii i w całych Indiach Zachodnich, zaś Benedykt XIV zakazywał zniewalania Indian w r. 1741. Pius VII żądał od Kongresu Wiedeńskiego w r. 1815 przeciwdziałania handlowi niewolnikami, zaś Grzegorz XVI potępił go w r. 1839 http://www.maitri.pl/gazetka/my_53/html/kosciol.htm
|
So paź 21, 2017 13:28 |
|
 |
JedenPost
|
Ale ja pytam nie o ogólne zasady, zresztą przecież martwe, a stosunek do tego konkretnego zbrodniarza - a pytam o niego dlatego, że działa wszak w Polsce (i nie tylko) organizacja katolicka o nazwie Rycerze Kolumba. Czemu Kościól nie zwraca uwagi na rażącą niewłaściwość takiej nazwy?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
Ostatnio edytowano So paź 21, 2017 13:35 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
So paź 21, 2017 13:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
sameone1 napisał(a): Roznice byly podawane przez Pilastra, ale jakos nie chcialo ci sie na nie zwrocic uwagi i wolisz wrzucic wszystko do jednego worka. Podstawowa roznica to to ze jedni sami lub za ich zgoda byli niewolnikami, a drugich sila robiono niewolnikami napadajac na nich i rozbijajac cale rodziny i spoleczenstwa, a pozniej zmuszano do pracy ktorej nie chcieli wykonywac. Podkreślając te różnice dokonujecie relatywizacji niewolnictwa, a relatywizowanie grzechu jest działaniem niechrześcijańskim.
|
So paź 21, 2017 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Kościół nie potępiał niewolnictwa starożytnego, gdyż taki był wtedy normalny układ warstw społeczeństwa i podział pracy, podobnie jak dzisiaj nie potępia zmuszania pracowników do pracowania ściśle co najmniej 8 godzin dziennie. Cytuj: Kościół zawsze potępiał grzech. Temu nie zaprzeczysz. Najpierw piszesz, że Kościół nie potępiał niewolnictwa starożytnego, a po chwili, że Kościół zawsze potępiał grzech. Czyżbyś nie rozumiał, że niewolnictwo jest grzechem? Przyznajmy, że Kościół nie zawsze postępował właściwie, czasem popełniał błędy. Trudno, było jak było, ale nie brnijmy w to dalej. Najważniejsze, że dzisiaj niewolnictwo jest przez Kościół potępione.
|
So paź 21, 2017 13:44 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
felek27 napisał(a): medieval_man napisał(a): Kościół nie potępiał niewolnictwa starożytnego, gdyż taki był wtedy normalny układ warstw społeczeństwa i podział pracy, podobnie jak dzisiaj nie potępia zmuszania pracowników do pracowania ściśle co najmniej 8 godzin dziennie. Cytuj: Kościół zawsze potępiał grzech. Temu nie zaprzeczysz. Najpierw piszesz, że Kościół nie potępiał niewolnictwa starożytnego, a po chwili, że Kościół zawsze potępiał grzech. Czyżbyś nie rozumiał, że niewolnictwo jest grzechem? Przyznajmy, że Kościół nie zawsze postępował właściwie, czasem popełniał błędy. Trudno, było jak było, ale nie brnijmy w to dalej. Najważniejsze, że dzisiaj niewolnictwo jest przez Kościół potępione. Niewolnictwo w takiej formie, w jakiej istniało w starożytności nie było grzechem. Kościół natomiast, nawet w starożytności potępiał grzechy związane z niewolnictwem, taki jak handel. O tym, święty Paweł. Tak samo jak dzisiaj nie potępia samego handlu jako takiego, ale potępia lichwę. Nie potępia życia małżeńskiego, ale potępia przemoc w małżeństwie. Tak trudno wychwycić różnicę? Kropka.
|
So paź 21, 2017 13:49 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
JedenPost napisał(a): Ale ja pytam nie o ogólne zasady, zresztą przecież martwe, a stosunek do tego konkretnego zbrodniarza - a pytam o niego dlatego, że działa wszak w Polsce (i nie tylko) organizacja katolicka o nazwie Rycerze Kolumba. Czemu Kościól nie zwraca uwagi na rażącą niewłaściwość takiej nazwy? Co do tego, nie mam pojęcia. Być może zwracają oni uwagę tylko na sławę Kolumba jako odkrywcy i tego, który wprowadził chrześcijaństwo do Ameryki, a nie interesują się jego prywatną przeszłością kryminalną? Może zapytasz ich sam? Na ich polskiej stronie podane są dane do kontaktu.
|
So paź 21, 2017 13:53 |
|
 |
JedenPost
|
Próbowałem już dawno, ignorują. A tłumaczenie tym na co "zwracają uwagę" to trochę tak, jakby ktoś otworzył dziś Towarzystwo Industrializacji im. Józefa Stalina nieinteresujące się jego zbrodniami.
Niemniej, raz jeszcze: nie pytałem o to, co oni sami sobie myślą, tylko czemu Kościół nie uznał za stosowne przybrania i używania tej nazwy potępić, zwłaszcza w sytuacji, gdy - jak dowodzisz - wielokrotnie potępił działania zapoczątkowane własnie przez Kolumba.
|
So paź 21, 2017 13:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Niewolnictwo w takiej formie, w jakiej istniało w starożytności nie było grzechem.
Traktowanie człowieka jak przedmiot zawsze jest grzechem, bez względu na to czy było to w starożywności czy później.
|
So paź 21, 2017 14:13 |
|
|
|