Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pedofile w Kościele
Nie wiem, gdzie odpowiedziec, wiec odpowiem tu, zeby Jajko sie nie stresowalo: Jajko napisał(a): Ale zauważyłaś O CZYM jest to forum? Bo mnie się wydaje, że o wierze, a co za tym idzie Kościele, a nie o pedofilii w klubach sportowych..... Ale jeśli uważasz, że należy tu zająć się problematyką pedofilii poza Kościołem, to kto Ci broni o tym pisać?? Byle nie w tym wątku.... Regulamin: . Ponieważ wiara nie jest czymś oderwanym od życia, wręcz przeciwnie - powinna obejmować i przenikać wszystkie sfery życia człowieka - zapraszamy również do rozmowy na bardzo różne tematy dotyczące naszej codzienności. A codziennosc to nie tylko Kosciol.Szczegolnie dla "wiekszosci" i "spoleczenstwa"
|
Wt sty 21, 2014 11:08 |
|
|
|
 |
pilaster
|
 Re: Dramatyczny spadek zaufania do Kościoła
Jajko napisał(a): To, że pilaster uważa że problemu pedofilii w Kościele nie ma, nie znaczy, że tak jest w rzeczywistości. Niestety dla jajka tak jest w rzeczywistości. Tak samo jak nie ma i nigdy nie było żadnego "problemu przebiegunowania w 2012" (chociaż samo przebiegunowanie (magnetyczne) jest zjawiskiem realnym, a i rok 2012 jak najbardziej w kalendarzu się znajdował), chociaż wielu uważało, że taki "problem" istnieje. Cytuj: Dla większości ludzi pedofilska aktywność kleru JEST PROBLEMEM. Takim samym jak proroctwa oriona na rok 2012 Cytuj: Ja nie jestem istytucją zaufania publicznego, więc mało kogo interesują moje finanse No proszę, a pilastra interesują. Proszę opublikować swoje bilanse finansowe. Cytuj: Finanse instytucji utrzymywanej z podatków Czyli akurat nie Kościoła, bo ten nie jest utrzymywany z podatków. Cytuj: i datków powinny, zdaniem wielu, być jawne. A to już zależy od woli datkodawców. Zdaniem wielu finanse jajka powinny być jawne. Dlaczego nie są? Cytuj: Nie wiem o ile wzrosło moje zaufanie do Kościoła, Czyli - nie wzrosło. I cały "efekt Franciszka" na nic Cytuj: 43% - pedofilia, z którą Kościół sobie nie radzi (co ciekawe, sprawa pedofilii pojawiła się tak wysoko na liście problemów Kościoła jeszcze przed wybuchem "afery pedofilskiej" na Dominikanie) 28% - homoseksualizm 28% - nadmierna angażowanie się w politykę 23% - życie ponad stan 22% - wygórowane żądania finansowe wobec wiernych 19% - alkoholizm 18% - nieprzestrzeganie celibatu 10% - konfilkty i podziały wewnętrzne Też mi niespodzianka, że media roztrząsają owe (pseudo)problemy w takich właśnie proporcjach. Równocześnie nie ma na tej liście żadnego prawdziwego problemu Kościoła Cytuj: Pedofilia w Kościele razi 43% Polaków A pedofilia w klubach sportowych nie razi nikogo. Po prostu dlatego, że media o niej nie wspominają.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt sty 21, 2014 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael, o pedofilii w społeczeństwie nie ma co pisac. Pedofilia w społeczeństwie jest karana, ścigana, łamiący prawo pedofile wręcz wyszukiwani i ścigani, a nawet prowokowani. Nie zawiadamianie o pedofilii karane prawem.
Byłoby wspaniale gdyby takie standardy obowiązywały cały czas w KRK. Do niedawna KRK prowadził politykę, ze księza sa ponad prawem i nie zawiadamiał o pedofilii. Niestety sytuacja normalizuje się dopiero od niedawna i to powoli, a w Polsce nadal jest absurdalna. Na tym forum jeszcze rok, dwa lata temu wielu wręcz udowadniało, ze pedofilia wśród polskich księzy nie istnieje, a gdzie indziej były pojedyncze przypadki. Gdy wyszła nieudolna polityka Episkopatu (skazany ksiądz był proboszczem parafii w której molestował), w czasie nadzwyczajnej sesji Michalik wpierw palnał, ze dzieci tak lgną do księży (znalazł nawet potem kilku nasladowców), a kilka dni później w kazaniu dowodził, ze pedofilia jest współwiną rozwodów i feministek. Zaraz potem ruszyła zasłona dymna pod hasłem "ideologia gender".
|
Wt sty 21, 2014 12:17 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Możesz obrażać się na rzeczywistość ile chcesz, ale to jej nie zmieni. No właśnie. A rzeczywistość jest taka, że żadnego "problemu pedofilii" w Kościele nie ma i nigdy nie było. Ani w Polsce, anie gdziekolwiek indziej na świecie. Cytuj: Wielu ludzi, nawet niewierzących, ma pewne oczekiwania w stosunku do Kościoła Dlaczego niewierzący mieliby mieć jakiekolwiek oczekiwania wobec Kościoła? Kozioł Kozioł napisał(a): pilaster napisał(a): A duchowny z wyrokiem za złodziejstwo, albo za gwałt na dorosłej kobiecie będzie?
Także nie będzie. A co to ma do rzeczy? To, że jakoś nikt nie domaga się, żeby duchownych skazanych za złodziejstwo usuwać z kapłaństwa. Cytuj: Kodeks karny traktuje pedofili znacznie surowiej niż "zwykłych" gwałcicieli. Oczywiście jest to kłamstwo: Art 197 KK Cytuj: Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do obcowania płciowego, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12 Cytuj: § 2. Jeżeli sprawca, w sposób określony w § 1, doprowadza inną osobę do podda-nia się innej czynności seksualnej albo wykonania takiej czynności, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. § 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się zgwałcenia: 1) wspólnie z inną osobą, 2) wobec małoletniego poniżej lat 15, 3) wobec wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego, brata lub siostry, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3. I art 200 KK Cytuj: Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12. Czyli prawo tak samo traktuje gwałt i pedofilię. Inaczej niż za zachęcanie pedofilów, żeby nie zawracali sobie głowy uwodzeniem dziecka, budowaniem pozorów, etc, tylko od razu gwałcili, nazwać tego nie można Cytuj: Ciekawe, że "zwykłych" gwałcicieli nikt nie próbuje usprawiedliwiać. Jak to. Jajko nie tylko próbuje, ale wręcz ich afirmuje i zachęca do gwałtów. 
|
Wt sty 21, 2014 12:28 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Jestem przekonany, że pedofilia jest dla większości ludzi ważniejszym problemem niż proroctwo oriona na 2012 rok, choćby dlatego że mało kto wie co to jest (ja nie wiem).
Kościół JEST finansowany z budżetu Państwa na wiele różnych sposobów, obok tego także z datków wiernych. I jest instytucją publiczną. Wiele osób uważa, że powinien być transparentny.
To że media o czymś nie wspominają, nie znaczy że to nie istnieje i że nie przeszkadza ludziom. Mnie np. przeszkadza pedofilia wszędzie.
Moje zaufanie do Kościoła polskiego chyba przestało spadać, do papieża i Watykanu zdecydowanie wzrosło. Średnio chyba więc wzrosło.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sty 21, 2014 12:31 |
|
|
|
 |
Jajko
|
pilaster napisał(a): No właśnie. A rzeczywistość jest taka, że żadnego "problemu pedofilii" w Kościele nie ma i nigdy nie było. Ani w Polsce, anie gdziekolwiek indziej na świecie. Zaklinaj dalej. Może problem zniknie  pilaster napisał(a): Dlaczego niewierzący mieliby mieć jakiekolwiek oczekiwania wobec Kościoła?
A dlaczego nie?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sty 21, 2014 12:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Czyli prawo tak samo traktuje gwałt i pedofilię. Inaczej niż za zachęcanie pedofilów, żeby nie zawracali sobie głowy uwodzeniem dziecka, budowaniem pozorów, etc, tylko od razu gwałcili, nazwać tego nie można Wysoka kara za pedofilię zachęceniem do gwałtów .... Przeskoczyłeś samego siebie.
|
Wt sty 21, 2014 12:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): pilaster napisał(a): No właśnie. A rzeczywistość jest taka, że żadnego "problemu pedofilii" w Kościele nie ma i nigdy nie było. Ani w Polsce, anie gdziekolwiek indziej na świecie. Zaklinaj dalej. Może problem zniknie  Problemem są media, które tworzą miraż jakiejś większej ilości pedofilów wśród księży.
|
Wt sty 21, 2014 12:54 |
|
 |
Jajko
|
Ja nie twierdzę, że problemem jest statystycznie większy odsetek pedofilów wśród kleru. Ja i znaczna część społeczeństwa twierdzi, że problemem jest po prostu pedofilia wśród kleru (a także w domach dziecka, w klubach sportowych i w rodzinach).
|
Wt sty 21, 2014 12:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ja nie twierdzę, że problemem jest statystycznie większy odsetek pedofilów wśród kleru. Ja i znaczna część społeczeństwa twierdzi, że problemem jest po prostu pedofilia wśród kleru (a także w domach dziecka, w klubach sportowych i w rodzinach). A świstak siedzi i zawija sreberka. Jakoś nie widać, aby media donosiły o każdym przypadku podejrzenia lub skazania za pedofilię wychowawców, trenerów czy rodziców. Tak samo nie widziałem, abyś założył w Hyde Parku temat, w którym roztrząsasz ilu to pedofilów jest w szkołach i jaki to stanowi problem dla szkolnictwa.
|
Wt sty 21, 2014 13:04 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): A świstak siedzi i zawija sreberka. Jakoś nie widać, aby media donosiły o każdym przypadku podejrzenia lub skazania za pedofilię wychowawców, trenerów czy rodziców. Oprócz innych kwestii - Kościół jako jedyny spośród wymienionych posiada globalną organizację i to jej poczynania wobec pedofilii (lub ich brak) są często tematem artykułów
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt sty 21, 2014 13:31 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Jestem przekonany, że pedofilia jest dla większości ludzi ważniejszym problemem niż proroctwo oriona na 2012 rok, To, skoro to dla nich problem, niech się leczą (jeżeli to w ogóle uleczalne  ). Cytuj: Kościół JEST finansowany z budżetu Państwa na wiele różnych sposobów, Zbyt wielu, żeby wymienić choć jedną i jakieś konkretne kwoty. Cytuj: I jest instytucją publiczną. Nie jest. Jest instytucją prywatną. Cytuj: Wiele osób uważa, że powinien być transparentny. Wiele osób uważa, że jajko powinien być transparentny. A nie jest Cytuj: To że media o czymś nie wspominają, nie znaczy że to nie istnieje i że nie przeszkadza ludziom. Mnie np. przeszkadza pedofilia wszędzie. Ale bardzo starannie jajko to ukrywa.  Wypowiadając się wyłącznie o pedofilii w Kościele
|
Wt sty 21, 2014 14:03 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): pilaster napisał(a): No właśnie. A rzeczywistość jest taka, że żadnego "problemu pedofilii" w Kościele nie ma i nigdy nie było. Ani w Polsce, anie gdziekolwiek indziej na świecie. Zaklinaj dalej. Może problem zniknie  Trudno żeby zniknęło coś czego nigdy nie było Cytuj: Ja i znaczna część społeczeństwa twierdzi, że problemem jest po prostu pedofilia wśród kleru (a także w domach dziecka, w klubach sportowych i w rodzinach). Przy czym zajmujemy się wyłącznie pedofilią wśród kleru jakiejkolwiek innej nie tykając. Kozioł napisał(a): Wysoka kara za pedofilię zachęceniem do gwałtów .. Owszem. Skoro za gwałt i za uwiedzenie jest taka sama kara, to po co uwodzić? Lepiej od razu gwałcić. 
|
Wt sty 21, 2014 14:13 |
|
 |
Jajko
|
Sugerujesz, że molestowanie nieletnich przez kler katolicki nie jest problemem??? To czym jest??
|
Wt sty 21, 2014 14:34 |
|
 |
Jajko
|
Na razie ci, którzy są przekonani o problemie starają się go nagłośnić. I przynosi to wymierne efekty. Problem pedofilii wśród kleru przestaje być zamiatany pod dywan, biskupi zaczynają się tłumaczyć, papież suspenduje księży, ruszają procesy karne, ofiary dostają odszkodowania. Dobro zaczyna zwyciężać.
|
Wt sty 21, 2014 14:42 |
|
|
|