Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
 Re: Pedofile w Kościele
Jajko napisał(a): Sugerujesz, że molestowanie nieletnich przez kler katolicki nie jest problemem??? Nie istnieje takie zjawisko jak "molestowanie nieletnich przez kler". Trafiają się wśród kleru pojedynczy molestanci, nie więcej jednak, niż średnio w społeczeństwie. Zresztą jaka musiałaby być skala zjawiska, żeby jajko uznał że nie ma problemu?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt sty 21, 2014 14:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No wlasnie @Jajko? Czym? Co to znaczy dla ciebie "problem"? I czyj to bylby "problem"? TWOJ?
|
Wt sty 21, 2014 15:04 |
|
 |
pilaster
|
 Re: Dramatyczny spadek zaufania do Kościoła
Jajko napisał(a): Problem pedofilii wśród kleru przestaje być zamiatany pod dywan, Ponieważ nie istnieje i nigdy nie istniał żaden "problem pedofilii wśród kleru", zatem nigdy nie mógł być zamiatany. A zresztą gdyby nawet, to problem pedofilii wśród PSR i TR nadal jest zamiatany pod dywan. Cytuj: biskupi zaczynają się tłumaczyć, papież suspenduje księży, ruszają procesy karne, ofiary dostają odszkodowania. Dobro zaczyna zwyciężać. Tymczasem żaden z dygnitarzy TR i PSR z niczego się nie tłumaczy, żadni funkcjonariusze tych organizacji nie zostali zawieszeni, żadne procesy nie ruszają, a PSR i TR nie wypłacają ofiarom żadnych odszkodowań. Dobro zwycięża. 
|
Wt sty 21, 2014 15:07 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Nie wiemy czy nie więcej, bo widzimy wierzchołek góry lodowej. Ale nawet jeśli nie więcej, to to jest problem. Tak jak problemem jest zjawisko pedofilii gdziekolwiek indziej. Zawsze. Problem może być tylko w mniejszej lub w większej skali.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sty 21, 2014 15:20 |
|
 |
Jajko
|
Tiaaa, a papież suspendował blisko 400 pedofilów przez pomyłkę....nieee, nie ma żadnego problemu...oczywiście, wszystko jest w jak najlepszym porządku
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sty 21, 2014 15:21 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Nie wiemy czy nie więcej, bo widzimy wierzchołek góry lodowej. A skąd to wiadomo? I jak to się ma w innych środowiskach? Cytuj: Ale nawet jeśli nie więcej, to to jest problem. to kiedy to w takim razie nie byłby problem?
|
Wt sty 21, 2014 15:27 |
|
 |
Jajko
|
Nie wiadomo. Ale statystyki są alarmujące. Liczba księży wydalanych ze stanu kapłańskiego za pedofilie rośnie z roku na rok. Dlatego przypuszczam, że widzimy tylko wierzchołek góry lodowej. Problemu by nie było, gdyby molestowań nie było - to chyba oczywiste.
|
Wt sty 21, 2014 15:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Nie wiadomo. Ale statystyki są alarmujące. Przedstaw te statystyki. Cytuj: Liczba księży wydalanych ze stanu kapłańskiego za pedofilie rośnie z roku na rok. Tutaj też poproszę o przedstawienie konkretnych statystyk.
|
Wt sty 21, 2014 15:37 |
|
 |
Jajko
|
W latach 2008-2009 wydalono 171 księży, w latach 2011-2012 dwa razy tylu 384. http://bigstory.ap.org/article/apnewsbr ... ts-2-years
|
Wt sty 21, 2014 15:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): http://bigstory.ap.org/article/apnewsbreak-pope-defrocks-400-priests-2-years Wybacz, ale moje angielska być fatalny. Poproszę o wskazanie źródła polskojęzycznego albo o przekład.
|
Wt sty 21, 2014 15:41 |
|
 |
Jajko
|
Dokonałem edycji wpisu. Najważniejsze tam zawarłem.
|
Wt sty 21, 2014 15:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I napisałeś w nim nieprawdę, bo przez ten czas wrzuciłem akapit z liczbami w translatora i dowiedziałem się, że jest to liczba kapłanów zawieszonych w czynnościach kapłańskich, a nie wydalonych ze stanu duchownego. Poza tym, to pomiędzy rokiem 2011 i 2012 mamy spadek liczby, więc jak liczba suspendowanych księży "rośnie z roku na rok"?.  Poza tym prosiłem o statystyki, a nie artykuł. I już pomijam to, że nie przedstawiłeś tych "alarmujących statystyk", o które również prosiłem.
|
Wt sty 21, 2014 15:51 |
|
 |
Jajko
|
Fakt, że używam suspendować i wydalić zamiennie, za artykułem. Być może to błąd. W polskich publikacjach widnieje słowo suspendować. To chyba mniej niż wydalić. Aczkolwiek nie wiem.
|
Wt sty 21, 2014 15:57 |
|
 |
Danka
|
Jajko, proponuję ci matematyczne ćwiczenie: Poszukaj ilu duchownych liczył w roku 2013 cały Kościół Katolicki i oblicz jaki procent stanowi 384 kapłanów wydalonych ze stanu kapłańskiego o których wspominasz. Wtedy może będzie to bardziej widoczne jak jest "ogromny problem" pedofilii w tymże Kościele.
_________________ Obróć twarz ku słońcu-a cień zostanie z tyłu
|
Wt sty 21, 2014 15:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To może najpierw dowiedz się czym się różni suspensa od wydalenia ze stanu kapłańskiego, a potem się wypowiadaj na ten temat. Natomiast wróćmy na chwilę do statystyk:
1. Poproszę o wskazanie tych "alarmujących statystyk" na temat pedofilii wśród księży. Następnie proszę o wykazanie, poprzez porównanie z innymi zawodami, że są alarmujące. 2. Poproszę o wyjaśnienie dlaczego napisałeś, że liczba ukaranych księży "rośnie z roku na rok", skoro w 2012 roku nastąpił spadek?
|
Wt sty 21, 2014 16:00 |
|
|
|