Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 11:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona
 Obraz Kościoła w świecie *. 
Autor Wiadomość

Po pierwsze - nie przeczytałeś tego co napisałem. Po drugie - nie przeczytałeś uważnie artykułu o abp Gocłowskim. To o czym my mamy rozmawiać ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr wrz 09, 2009 14:31

Oczywiście, że w kwestii oceny jego rodziny masz rację. Do kościoła nie chodzi się po to aby czuć się komfortowo bądź też niekomfortowo lecz pewne rzeczy owy ksiądz mógł sobie odpuścić i nie wypominać ich na kazaniu. Nie wiem czy niedokładnie przeczytałem sprawę biskupa Gocłowskiego? Czy nie był on przesłuchiwany w kurii zamiast w prokuraturze z uwagi na zły stan zdrowia? Może gazety kłamią... już sam nie wiem.
Skoro już zacząłem temat pogrzebów, a Ty go lekko pociągnąłeś i przytoczyłeś sprawę pochówku Lema, ja również przytoczę tutaj pogrzeb drugiego wielkiego Polaka, a mianowicie Zbigniewa Religi. Wszyscy wiemy, że ów chirurg był osobą niewierzącą. Na jego pogrzebie pojawili się różni ludzie, w tym wielu wybitnych oraz osoby sprawujące ważne funkcje w państwie. Zabrakło niestety właśnie biskupów i nie chodziło tu o odprawienie mszy pogrzebowej, ale o samo uczestniczenie w ceremonii. W jednym z wywiadów jeden z biskupów (niestety nie pamiętam już który) mniej więcej w ten sposób skomentował swoją nieobecność: w purpurze iść do niewierzącego nie wypadało w garniturze in cognito tym bardziej. Odpowiedź człowieka z bliskiego otoczenia Religi była krótka: "a jak się ustawiali w kolejkach do Zbyszka było im obojętne czy mają na sobie purpurę czy garnitur"... Więc jak nazwać coś takiego?
Czy tu naprawdę chodziło o kwestie stroju jako symbolu czy o coś więcej?

Śr wrz 09, 2009 19:32

W kwestii abpa Gocłowskiego: tam wchodziła w grę opinia lekarska, nie widzi-mi-się biskupa.

W kwestii 88-letniego mężczyzny: ze słów proboszcza wynika, że nie widział go w kościele od 20 lat, a i poprzednicy obecności nie dostrzegali. Całe życie był głuchy i niedołężny? Jeśli komuś stan zdrowia nie pozwala na dotarcie do kościoła, nikt od niego tego nie wymaga. Prawo kościelne nie wymaga, nie tylko jakikolwiek ksiądz osobiście.

Ale nie to jest - jak rozumiem - najważniejsze, tylko odrzucenie sakramentów, o którym wspomniał proboszcz w kazaniu. Jeśli ktoś się nawrócić nie chce, to nie musi, ale domaganie się kościelnego pogrzebu przez rodzinę jest brakiem szacunku dla decyzji ojca/ brata/ etc.

Od sposobu pogrzebania zbawienie nie zależy. Forma pogrzebu ma wpływ tylko na postrzeganie społeczne i - może - przeżywanie żałoby przez rodzinę.

Co nie zmienia faktu, że nie jestem przekonana do takiej formy kazania na pogrzebie jak opisana...

Śr wrz 09, 2009 19:54

http://wyborcza.pl/1,76842,7015924,Bier ... milcz.html

Ta afera rozłożyła Kościół K. w Irlandii na dobre. Niestety niczego nie nauczyła kościelnych decydentów: dalej takie sprawy zamiata się pod dywan. Sprawa irlandzkich odszkodowań ( i anonimowości kościelnych oprawców) dobitnie to ukazuje.
Pełen raport tutaj:
http://www.childabusecommission.com/rpt/
Ostrzegam , że lektura dla ludzi o mocnych nerwach....

Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!

Wt wrz 22, 2009 11:38

Byłem na wakacjach w Dublinie, i szczerze mówiąc nie widziałem tego rozłożonego Kościoła katolickiego w Irlandii - bo ciężko mi było w ogóle go znaleźć (!). Jeżeli Irlandia jest zwyczajnym przykładem kraju " katolickiego ", to Polska jest nie żadnym państwem wyznaniowym, tylko wręcz państwem kościelnym :o

Raport zamierzam przeczytać, artykuł już czytałem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 22, 2009 11:47

Byłem na wakacjach w Dublinie, i szczerze mówiąc nie widziałem tego rozłożonego Kościoła katolickiego w Irlandii - bo ciężko mi było w ogóle go znaleźć (!). Jeżeli Irlandia jest zwyczajnym przykładem kraju " katolickiego ", to Polska jest nie żadnym państwem wyznaniowym, tylko wręcz państwem kościelnym :o
.

Ten "zanik" KK w Irlandii to kwestia ostatnich 20 lat.... po ujawnieniu tych zbrodni , bo tak to trzeba nazwać popełnianych przez podległe mu "instytucje wychowawcze" autorytet KK w tym kraju legł w gruzach, a zachowanie episkopatu tuszującego jak się dało tę zgrozę tylko te gruzy uklepało. Irlandzkie zakony praktycznie zostały bez powołań, tak samo zwykłe seminaria. Jeśli nic się nie zmieni , a nic na zmianę nie wskazuje, Irlandia niebawem zapomni o tym ze była kiedyś najbardziej katolickim krajem Europy. A pretensje o to KK może mieć WYŁĄCZNIE do siebie. Ale będzie je miał wyłącznie do innych , do "laicyzacji" , "ateizacji" , "cywilizacji śmierci: et. , etc, lewaków, masonów i wszystkich wokoło , tylko nie do siebie samego.

Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!

Wt wrz 22, 2009 12:16

Gdzie byli wtedy ich zwierzchnicy, dlaczego przez tyle lat stanowiska w tej sprawie nie zajął Watykan? Dlaczego papież nic z tym nie zrobił wcześniej? Dlaczego takie informacje były skrzętnie zamiatane przez Watykan pod dywan i nie przedostały się do mediów?
Do koleżanki jo-tka: tylko proszę Cię nie pisz, że papież wraz ze swoimi współpracownikami nic o tym nie wiedzieli.

Śr wrz 23, 2009 14:36

Śr wrz 23, 2009 14:53

Oczywiście, że nie możemy tego wiedzieć. Natomiast możemy domyślać się dlaczego te brudy zostały skrzętnie tuszowane przez tyle lat.
Jest takie przysłowie: "Oliwa zawsze na wierzch wypływa", prędzej czy później. Takich rzeczy niestety nie można zamiatać pod dywan. Z tym trzeba walczyć ze wszystkich sił nawet jeśli mają one ujrzeć światło dzienne co niestety negatywnie wpłynie na "Obraz Kościoła na świecie", a uważam, że w rezultacie na poprawę tego wizerunku. Im szybciej Kościół uporałby się z takimi ludźmi tym może ta zapaść we wspomnianej Irlandii byłaby mniejsza.

Śr wrz 23, 2009 19:37

Miejmy nadzieję, że w Irlandii wszystko będzie szło w dobrym kierunku, szczególnie jeśli chodzi o powołania, i że to co stało się niedawno (potroiła się liczba seminarzystów na pierwszym roku względem roku poprzedniego) będzie wyrazem wzrostowej tendencji.

Śr wrz 23, 2009 20:59
Zobacz profil WWW

Z tym się zgadzam. Najlepiej wpływa na wizerunek zdecydowana walka ze złem, bez tuszowania i zamiatania. I na to liczę w przyszłości.

Cz wrz 24, 2009 9:10

Nie wiem jak nazwać takie postępowanie sióstr zakonnych - przecież reprezentantek Boga na ziemi - więc delikatnie nazwę to chamstwem. Jak tak można?
http://wiadomosci.onet.pl/2060205,11,za ... ,item.html
Tutaj moja prośba do koleżanki Jo-tka. Prosiłbym Cię o to, abyś chociaż w tej sytuacji nie broniła tych potworów tylko ze względu na to, ze noszą habit i są przecież "wyświęcone". Chociaż tym razem spójrz krytycznie na to co dzieje się pod skrzydłami Kościoła.
Jo-tka, poważnie - bez urazy.[/list]

Śr paź 14, 2009 16:16

Blix, my tu cały czas patrzymy na wszystko krytycznie, przy czym patrzenie krytyczne, wbrew pozorom, nie polega na załamywaniu rąk i rozpaczliwym potępianiu na prawo i lewo, z jednoczesnymi pretensjami do tych, którzy się do potępienia nie przyłączyli.

Śr paź 14, 2009 16:27

Tak, Johnny ja to rozumiem, ale mam nieodparte wrażenie, że Koleżanka Jo-tka (bez urazy) stoi na straży wszelakich niecnych uczynków popełnianych przez duchownych. Nawet wtedy kiedy przedstawiałem Jej argumenty czarno na białym.

Śr paź 14, 2009 16:34

Naprawdę sądzisz, że ktokolwiek tutaj broni lub popiera czyjekolwiek niecne czyny ? :o Ale tak naprawdę ?

Śr paź 14, 2009 17:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona