Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 5:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
 "Nie Zabijaj!" 
Autor Wiadomość

Bardzo długi wątek. Przyznam się, nie przeczytałem wszystkiego, więc może coś zgubiłem lub będę powtarzał to co już było.

Niemniej uważam sprawę za na tyle poważną aby odpowiedzieć (i podtrzymac wątek).

Kara śmierci, moim zdaniem, jest jak najbardziej zgodna z Ewangelią. Inną sprawą jest to kiedy powinna być stosowana. Myslę, że w Europie nie ma kraju który jest zmuszony do jej wykonywania.

Ale co z mordercami obibokami, żyjącymi w godnych warunkach, kiedy np. dzieci głodują ? takie padały argumenty.

Myślę że więzień powinien zarobic na siebie poprzez wykonywaną pracę. No tak ale jak go zmusic do wykonywania pracy za darmo jedynie na własne utrzymanie ? A np. poprzez ustanowienie minimalnej i maksymalnej kary w wyroku skazującym (np. bedzie siedział 3 lata jak bedzie grzeczny lub 10 jak nie bedzie mu się chciało pracować), albo dostanie minimum aby przeżyć, ale jak popracuje to będzie mógł pooglądać tv czy tez pograc w bilarda itp. Myślę że były by to argumenty skłaniające więźnia do pracy.

No tak ale jak znaleźć dla nich pracę przy takim bezrobociu ?
No cóż myslę, że znależli by się pracodawcy, którzy za "darmowego" pracownika zapewniliby odpowiedna ochronę (aby nie uciekł) a na jego utrzymanie to i tak "składamy się" z naszych podatków. A jest wiele ciężkiej pracy do wykonania - drogi trzeba budować, wały przeciwpowodziowe robić itp.

Wreszcie kara śmierci mogłaby byc taką karą zamienną. Dostałby taki 25 lat z karą śmierci w zawieszeniu. I ma do wyboru 8 godzin pracy dziennie przez 25 lat - dla bezpieczeństwa innych w zakładzie zamkniętym (np. szycie ubrań, które następnie zostaną rozdane dzieciom biednym czy coś w tym stylu) albo zostanie wykonana kara zawieszona - kara śmierci - myślę, że by grzecznie pracowali.

Na koniec najważniejsze aby skutecznie karać - dobrym przykładem jest np. rozwiązanie problemu rozrób na angielskich stadionach piłkarskich - są kamery i jak ktoś rozrabia to osobiście jest karany taką kara finansową, ze nikomu się nie chce szaleć. Nieuchronność kary jest zawsze skuteczniejsza od jej wielkości.

Wt lip 13, 2004 16:42

Cytuj:
Kapelan aresztu śledczego na warszawskim Służewcu ks. Kazimierz Pierzchała krytycznie odniósł się do propozycji Prawa i Sprawiedliwości, które chce przywrócenia kary śmierci.
- Trzeba stawiać na człowieka do końca - uważa ks. Pierzchała. - Na Służewcu są tacy, którzy zabili i to niejedną osobę. W więzieniu przychodzą do spowiedzi i na mszę, dostrzegam ich skruchę - mówi kapelan aresztu. Podkreśla, że jest przeciwny karze śmierci nie tylko jako ksiądz, ale również jako psycholog, który przeprowadził wśród więźniów i więźniarek poważne badania w kilku jednostkach penitencjarnych.

Cytuj:
[...] Po zakończeniu uroczystości [bierzmowania - przyp.] biskup odwiedzał osadzonych w ich celach, wszedł tez na specjalny oddział dla więźniów szczególnie niebezpiecznych. [...]
Wraz z towarzyszącymi funkcjonariuszami Służby Więziennej i kapelana Aresztu, biskup wszedł również na oddział dla potrzebujących szczególnego nadzoru tj. niebezpiecznych. - Z posług religijnych korzystają również więźniowe osadzeni na tym oddziale, stąd wizyta biskupa w tym szczególnym miejscu - wyjaśnił KAI kapelan Aresztu, ks. Robert Kos.

Minimum - to dla mnie tyle, by nie odzierać z godności, by zwyczajnie - nie było głodu i niedożywienia, zimna, by mieli te swoje 3 m kw, jeśli tyle psychologicznie potrzeba na człowieka, jakieś podstawowe warunki higieniczne, możliwość leczenia, prawo korespondencji, prawo widzeń z rodziną, prawo wyznawania swojej wiary, itp itd. Pewnie jakąś prasę i książki. Reszta - jeśli coś więcej - opcjonalnie.

Wt lip 13, 2004 17:33

Moje prywatne zdanie jest takie: wysłanie człowieka prosto do piekła jest na tyle poważną sprawą, że trzeba mieć do tego dobry powód.
Takim powodem jest na pewno obrona konieczna.
Jeżeli chodzi o więźniów stwarzających ryzyko ucieczki to jeszcze mam wątpliwości

Pt lip 23, 2004 11:39

Post Wszsytkego najlepszego z okazji urodzin :(
< zgodnie z radą przeniosłem ten mój post do tego działu :) >

http://kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITE ... 06&KAT=245

Gościu miał urodziny, zgadał się z ziomalem - wsiadli w pociąg - poznali dziewczynę - pobili okradli i wyrzucili za okno na słup trakcyjny - 100 lat niech żyją, żyją nam

I co? Za moje podatki ci goście się kształcili i teraz jeszcze ich będe utrzymywał w ciupie tak? Która to ciupa jest droższa w utrzymaniu od szpitala i to kilkakrotnie - ok 1400 pln na 1 więżnia miesiecznie !

Taki gościu złamie prawo, które to prawo go potem broni, umieszcza jak się uda w więzieniu - karmi, ubiera, daje mu TV, siłownie, basen itp, wizyty panienek...a jak się mu nie podoba to jeszcze strajk urządzi ...

A dzieci na ulicy głodują, w szpitale zadłużone, szkoły biedne itp...

Ale kwas

Może jednak kara śmierci
Albo choć ciężkie roboty - żeby choć jakiś pożytek był z tych ludzi.

pzdr <tym razem>

Pt lip 23, 2004 11:58

http://www.goscniedzielny.pl/artykul.php?id=1090325364

a co powiesz na temat tego artykułu, spoonmanie? :)

Wt lip 27, 2004 10:10

Powiem, że nie jestem zwolennikiem kary śmierci...a wcześniejsza wypowiedź to efekt nagromadzenia złych emocji.
Uważam, że nie mamy prawa decydować o czyjejś śmierci czy życiu - zresztą gdzieś to już napisałem.

Ale utrzymywanie morderców - darmozjadów to dla mnie lekka przesada...

pzdr :)

Wt lip 27, 2004 10:32

Owszem zdarzaja sie tzw. "pomylki sadowe", ale z pewnoscia nie jest ich tak znowu duzo.

Jasne... kilku niewinnych ludzi zamordowanych przez przypadek to detal...

Muzułmanie od ręki mi wytłumaczyli, że to żaden problem bo ino wprost do raju idą...

M.

Śr lip 28, 2004 19:48

Ciekawe, kiedyś mój kolega argumentował że aborcja jest dobrodziejstwem (!) dla dziecka, bo idzie natychmiast do nieba...

Śr lip 28, 2004 20:08

Kara śmierci jest zgodna z Ewangelią.

To smutne kiedy Ewangelią podpiera się złe i okrutne rozwiązanie problemów, które sami tworzymy i jesteśmy za nie współodpowiedzialni.

Wykonanie wyroku wcale nie jest rozwiązaniem problemu. WSZYSTKO co robimy zostawia ślad i ma swe konsekwencje. Ktoś ZABIJA człowieka.
Rytuał w postaci procesu i procedur ma tylko złagodzić szok psychiczny i wyobcować skazańca.

KTOŚ naciska guzik. Czy pomyśleliście o tym człowieku? Czy wy potraflilibyście nacisnąć guzik?

Czy to pozostaje bez konsekwencji?
Czy akt zabicia człowieka może nie zostawiać złych skutków?

"tak długo jak nie ma pokoju w naszych sercach jesteśmy częścią problemu" - SK

Mushin

Śr lip 28, 2004 20:11

Są być może sytuacje nieunkinione kiedy zdarza się zabójstwo. Być może.
To nie zmienia faktu iż nie możemy tracić sprzed oczu tego co się naprawdę dzieje.

Czasem nie ma wyjścia i trzeba poświęcić czyjeś życie, ale 'opakowanie' tego w formę odbierającą dramat takiemu wydarzeniu jest prawdziwym barbarzyństwem.

M.

Śr lip 28, 2004 20:15

Zabicie człowieka - celowo czy przypadkowo - w takiej czy innej oprawie - jest zabiciem człowieka. Można to przeżyć, ale niełatwo.

Ale naciśnięcie guzika "w dobrym celu"? I na polecenie - jako "wykonawcy rozkazów"?

Śr lip 28, 2004 21:05

Mushin...
Zabicie człowieka - celowo czy przypadkowo - w takiej czy innej oprawie - jest zabiciem człowieka. Można to przeżyć, ale niełatwo.

To usiłowałem napisać. Chyba mi nie wyszło :/

Cytuj:

Ale naciśnięcie guzika "w dobrym celu"? I na polecenie - jako "wykonawcy rozkazów"?

No właśnie to też usiłowalem powiedzieć. "dobry cel', realizacja procedury, wykonaie prawomocnego wyroku nie zmienia nic z samego faktu a jedynie mana celu zapewnić powstanie mechanizmu wykluczenia i zapewnienia znieczulenia dla wykonujących wyrok.

M.

Śr lip 28, 2004 21:33

Wyszło :) Zgadzam się z Tobą po prostu :) Tylko...
Elka podawała link - znasz te doświadczenia?
Cytuj:
Milgram dobierał ochotników w pary. Jedna osoba grała rolę nauczyciela i miała uczyć ucznia powtarzania serii wyrazów. Psycholog poprosił, by nauczyciel karał za każdy błąd bolesnym wstrząsem elektrycznym. Uczeń (w rzeczywistości pomocnik eksperymentatora) siedział w pomieszczeniu obok, tak że nauczyciel go nie widział, za to doskonale słyszał. Rzecz jasna żadnych wstrząsów naprawdę nie otrzymywał, ale nauczyciele nie podejrzewali, że to manipulacja. Przy pierwszym błędzie mieli karać ucznia dawką 15 woltów. Każdy następny błąd miał być karany surowiej. I badani posłusznie zwiększali dawkę, mimo że uczeń coraz głośniej błagał o litość. Kiedy zaś uczeń przestawał reagować, nauczyciele krzykiem domagali się poprawnej odpowiedzi, żeby nie musieli wymierzać mu kolejnych wstrząsów. Przez cały czas kłócili się też z eksperymentatorem, ale ten nalegał: "Zasady to zasady. Proszę działać dalej". I ostatecznie aż 62,5 proc. nauczycieli zastosowało szok o najwyższym, potencjalnie śmiertelnym napięciu 450 woltów.

Cz lip 29, 2004 5:32
Muzułmanie od ręki mi wytłumaczyli, że to żaden problem bo ino wprost do raju idą...

W przypadku islamskich terrorystow, kara smierci jest jak najbardziej usprawiedliwiona i adekwatna do ich poczynan.
To po prostu "samoobrona spoleczenstwa". Zabijajac w samoobronie jestesmy calkowicie usprawiedliwieni.
Co prawda zabicie czlowieka jest zlem.....ale w tym przypadku jest zlem koniecznym i w wiekszosci przypadkow nieuniknionym.

pozdrowka

N sie 01, 2004 22:04

Cytuj:

W przypadku islamskich terrorystow, kara smierci jest jak najbardziej usprawiedliwiona i adekwatna do ich poczynan.
To po prostu "samoobrona spoleczenstwa". Zabijajac w samoobronie jestesmy calkowicie usprawiedliwieni.
Co prawda zabicie czlowieka jest zlem.....ale w tym przypadku jest zlem koniecznym i w wiekszosci przypadkow nieuniknionym.

pozdrowka

Mieszasz i mylisz wszytko Beli.
Strach każe usprawiedliwiać ci to co nazywasz złem.
Terrorystów wrzucasz w dyskusję bez związką z tąże.

Zły dzień? :)

M

Pn sie 02, 2004 8:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona